[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Крипторхизъм при кучетата и котките
Страница 1 от 1

Крипторхизъм при кучетата и котките

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 4:19 pm
от meri
Крипторхизмът е аномалия в развитието, ограничена полова принадлежност. Това заболяване е свойнствено само за мъжките, и се характеризира с това, че единият или двата тестиса не се спускат в скротума.

При новородените тестисите се разполагат дълбоко в коремната кухина, тяхната миграция се осъществява с помощта на два фактора- физиологичен и хормонален. Тестисите в самото начало на следутробното развитие са големи и заемат много пространство, но в последствие, животното расте, обема на коремната кухина се увеличава, а тестисите остават непроменени на размер и пасивно се придвижват под собствената си тежест.
Вторият фактор- хормоните на хипофизата и тестостерона оказват влияние на сухожилието, което свързва тестисите и срамния израстък със скротума, протича ритмично свиване. Тестисите бавно се спускат в скротума, обикновено този процес при котараците завършва на възраст от 8 до 12 седмици. Ако нивото на хормоните е намален, се развива крипторхизъм.

Съществуват два типа- ингвинален и вентрален, едностранен и двустранен. При едностранния мъжкия е способен към размножаване, но такива животни не се допускат за размножаване. Във вторият случай мъжкият е напълно стерилен, защото в коремната кухина температурата е по-висока, отколкото е необходимо за произвеждането на качествена сперма.

Причините за крипторхизма са генетични, аномално развитие на половия апарат при мъжкия, което се изразява със стесняване на ингвиналния канал, малка дължина на семенната връв, големи размери на тестиса. Но може да бъде и травматична причина, като последица от травма на скротума, вирусни и бактериални забоялвания в период на боледуване на женската, което въздейства на репродуктивните качества на бъдещото потомство.

Крипторхизмът при кучетата не пречи да проявяват полова активност, защото произвеждането на тестостерон протича в пълен обем и котараците-крипторхи запазват вторичните признаци- маркиране с урина, агресия към други котки и остра миризма на урината. Мъжките от малките породи кучета(до 10%)-пудел, йорки, дакел -джудже, малтийска болонка, пекинез и др. са по-подложени на заболяването. При котараците крипторхизъм се среща по-рядко(до 2%).

Диагностиката на крипторхизма е невъзможна самостоятелно, необходима е консултация от лекар, който с помощта на визуален преглед и палпация в областта на скротума ще постави правилна диагноза. Тестисите, които не са спуснати от коремната кухина, трудно се напипват при палпация, за това е необходимо УЗИ изследване. В някои случаи е необходимо лабораторно изследване и тестове.

При котараците-крипторхи има разлика от стандартната процедура на изследване- изследване на паниса за наличие на тестостерон-зависими образования, които атрофират половин месец след кастрацията.

Лечението е кастрация, мъжките-крипторхи не трябва да се използват за размножаване, защото се смята, че заболяването е наследствено. В неспусналият се тестис има риск от образуване на сертолиома, среща се усукване на семенната връв, която се намира в коремната кухина. Това е рядко явление, но то причинява абдоминална болка и някои усложнения. Хирургичната намеса зависи от разположението на неспусналия се тестис, което лесно се открива по семепровода. При кучетата операцията е лапороскопска. Ако не се спуснал само единия тестис, при оперативната намеса се премахват и двата.

Провеждането на козметична операция по принудително спускане на тестисите в скротума е нежелателно, защото това няма никакъв ефект. Тестиса е недоразвит и е невъзможно нормалното формиране на сперма в него, а племенните животни на изложба ще бъдат бракувани, защото опитният специалист ще забележи последствията от операцията. Има риск от възникването на туморни процеси в хирургично спуснатия тестис. Провеждането на хормонотерапия причинява необратими поражения на опорно-двигателния апарат, а функцията на недоразвития тестис не се възстановява.

Опасен ли е крипторхизмът - в самото начало на възникването не причинява неудобства, но с възрастта е възможно възникването на тумор в застоялия тестис.

За развъждане може да се използват само тези мъжки,при които в скротума има два тестиса.Некастрираните мъжки,при които в скротума няма и двата тестиса,се наричат двустранни крипторхи.Ако единия тестис е налице,такова животно се смята за едностранен крипторх.Термина "крипторхизъм"означава "скрит тестис".Едностранния се среща много по-често,отколкото двустранния.

Стопаните на такива животни често се интересуват: "Колко дълго могат да чакат,за да се спусне тестиса?" При нормалните кучета тестисите се спускат в скротума примерно 10 дни след раждането им.Някой стопани на крипторхи може да съобщават за "изчезването"на тестисите от скротума.При новородените котенца и кученца тестисите са много малки,меки,те могат свободно да се местят от скротума в ингвиналния канал и обратно,особено когато малките се намират в стресова ситуация.Препоръчва се да се почака до 6 месечна възраст преди окончателно да се потвърди крипторхризъм.Смисъла на чакането е в това,че при повечето кученца до 6 месечна възраст е затворен ингвиналния пръстен,блокира се пътя за движение на тестисите от коремната кухина в ингвиналния канал.

Крипторхизмът е наследствена аномалия при кучетата,случаи на крипторхризъм при чистопородни инбридни кучета се наблюдват много по-често,отколкото при безпородните.При крипторхите често се регистрират и други вродени аномалии,като пъпна и ингвинална херния,дислокация на патела,проблеми със пениса и препециума.Неспусналия се тестис има тенденция към неопластични дегенерации(най-разпространени са sertoliomy и seminoma).Риска от такава дегенерация при крипторхите е 9-14 пъти по-голям,отколкото при кучета с нормални тестиси.

Не съществува информация,която да потвърждава наследствената природа на крипторхизма при котките.Някой лекари твърдят,че крипторхризма при котките е наследствена патология,доколкото това е установено при другите домашни животни.При едностранни крипторхи спермообразуване е възможно,но при двустранни обикновено са стерилни.За образуване на нормална сперма тестисите трябва да се намират в скротума,където температурата е 4-5 градуса по-ниска от температурата на тялото.За това едностранните крипторхи могат да оплодят женската по време на еструс.Крипторхизма не влияе на тестостерона,за това повечето крипторхи демонстрират сексуална активност и ерекция.Неспусналия се тестис в скротума е много малък,и при хистологични изследвания се открива намален диаметър на семенните каналчета с 60% в сравнение с нормалния тестис.При котки- крипторхи тестостерона се образува в достатъчно количество за запазване на типични вторични полови признаци,включително характерното поведение като маркиране,агресивност,силна миризма на урината.

Диагностика на крипторхизъм


Изисква се визуален преглед,внимателна палпация на скротума и областта на ингвиналния канал.Понякога скроталните мазнини и ингвиналните лимфни възли може да имитират неспуснал се тестис.Тестиси,намиращи се в коремната кухина трудно се идентифицират с палпация,в такива случаи се визуализира с УЗИ.Препоръчва се използването на теста за стимулиране на човешки хорион гонадотропин или гонадотропин-рилизинг хормон за определяне на нивото на тестостерона в кръвта.Стандартния протокол на този тест: измерване нивото на тестостерона преди и 60 мин. след инжектирането на гонадотропин-рилизинг хормон.Повишено ниво на тестостерон във втората проба свидетелства за наличие на крипторхизъм.

При котките-крипторхи има диагностична процедура: изследване на пениса за наличие на "бодли".Тези тестостерон-зависими "тръни" атрофират в рамките на 6 седмици след кастрацията.

Лечение на крипторхизъм

Кастрацията е вид избор за лечение,както беше казано по-нагоре крипторхизма при кучетата е наследствено заболяване,и не трябва да се използват за развъждане.При тях има повишен риск от образуване на sertoliomy в неспусналия се тестис.

Може да се срещне усукване на семенния мозък на тестиса,намиращ се в коремната кухина.Въпреки че това е рядко явление,може да предизвика силни коремни болки и други усложнения.Оперативния достъп към неспуснатия тестис зависи от локализацията му,за да се намери лесно тестиса,семепровода служи за ориентир.За премахване на тестиса може да се използва лапароскопия.

Орхипексия,или хирургично поставяне на тестисите в скротума не се препоръчва,въпреки че може да бъде прилагано успешно в редки случаи.
Kawakami et al. докладвали за успешно чифтосване,при тях била приложена орхипексия,било забелязано постепенно подобрение на качеството на спермата,и 3 от 11 женски забременели.Според правилата на American Kennel Club крипторхи не се чифтосват,а опитите за лечение чрез орхипексия се признават за измама.

Най- разпространения метод за лечение,с изключение на акупунктурата и билколечението,е употребата на наркотични вещества,които повишават активността на luteotrophic хормон,като horiogonadotropin и гонадотропин-рилизинг хормон,които повишават ендогенното производство на luteotrophic хормон.В повечето изследвания се съобщава за ефективността на хормоналната терапия в сравнение с контролните групи крипторхи.Контрола за крипторхизма усложнява необходимостта от изключване за развъждане на самите крипторхи,и за предпочитане техните майки и сестри.

Случаи на крипторхизъм при котки:

4 годишен домашен дългокосмест котарак бил изследван за причините за агресивното си поведение и маркирането.Той вече бил изследван на възраст 3,6 и 12 месеца- в скротума бил установен един тестис.На възраст една година десния тестис бил отстранен от скротума,левия тестис не бил забелязан нито в скротума,нито в коремната област.Котарака се развивал със всички полови признаци и след една година била предприета още една лапаротомия:левия тестис не бил намерен.Котарака продължил да демонстрира полово поведение:маркирал,крещял,бил агресивен.
Както и по-рано,палпацията и УЗ не позволили да се открие левия тестис в скротума и ингвиналния канал.Пениса бил добре развит,имал характерните "бодли",които липсват при кастрираните мъжки.

Това било очевидно потвърждение за нормално образуване на тестостерон,котарака не разрешавал да го взимат на ръце.Била взета контролна проба кръв,а след това въведена интравенозно 500 IE horiogonadotropina.Взели кръв повторно след 30 мин.и 2 часа след инжекцията.Нивото на тестостерона съответно било 0,68, 5,0 и 10,5 NLGOV (контрола /30 мин./ 2 часа).

Под обща упойка изпълнили средна лапаротомия,левия семепровод бил идентифициран на изхода на простата.Установено е,че семепровода преминава през ингвиналния пръстен каудално в подкожната тъкан под lonnymi кости.Левия тестис се намирал на предната повърхност на lonnogo кост.Хистологичните изследвания на тестиса установили нарушение на сперматогенезата:семнните каналчета били изправени,въпреки че съдържат Сертоли клетки,били изложени на дифузна интерстициална хиперплазия.

6 седмици след операцията бил повторен теста с horiogonadotropinom.
Тестостерон не бил открит нито в един от кръвните образци.В продължение на няколко седмици след операцията поведението на котарака се подобрило,така казали стопаните му.

Извод:
Теста за стимулиране на horiogonadotropinom е ценен диагностичен метод за откриване на undescended тестис.Диагностичната операция позволила да се намери тестиса по семепровода.В този случай първоначалните опити били неуспешни,защото не се удавало да се открие тестиса при палпация нито подкожно,нито абдоминално.Най-важното в практическо отношение в такива случаи е да се намери семепровода и по него да се идентифицира неспуснатия тестис.

M. Memon, A. Tibary (пер. с англ. Кузнецов В.С.), Уральская Ассоциация Практикующих Ветеринарных Врачей

ИзображениеИзображение
Изображение

http://www.animall.ru/node/1230?page=0%2C0
http://dobrovet.ru/
превод:meri

Re: Крипторхизъм при кучетата и котките

МнениеПубликувано на: Чет Авг 01, 2013 8:36 am
от meri
Статията е обновена.

Re: Крипторхизъм при кучетата и котките

МнениеПубликувано на: Чет Авг 28, 2014 11:52 am
от meri
Крипторхизъм- една от причините за липса на тестиси в скроталната торбичка. Съществуват няколко вида крипторхизъм:

1.Едностранен, когато в торбичката отсъства само едния тестис.

Изображение

2.Двустранен, когато и давата тестиса се намират извън торбичката.

3.Истински критпорхизъм- за този вид е характерно това, че при ръчно изпадане тестиса не може да се премести в торбичката. При истинския крипторхизъм тестиса може да се разполага в коремната област, в ингвиналния канал, в повърхностния ингвинален пръстен, в горната или средната част на скротума.

4.Лъжлив крипторхизъм- за разлика от истинския, тестиса може да се премести в торбичката, независимо от неговото първоначално положение. Причината за лъжливия крипторхизъм е повишен тонус на мускулите, повдигащи тестиса.

5.Ектопия на тестиса- патология, при която тестиса се разполага в нехарактерно за него място.

6. Повдигнат тестис- в някои случаи спуснатия в торбичката тестис се измества от там поради бавния растеж на семенната връв. Тази патология се среща изключително рядко.

При кучетата от малките породи крипторхизъм се среща по-често, отколкото при големите. Вероятността от проявата на тази аномалия при кучетата е 1,2 - 10%, в зависимост от породата. По-често крипторхизъм се наблюдава при пудел, померански шпиц, йоркширски териер, чихуахуа, малтийска болонка, боксер, пекинез, той-териер. При котките вероятността от крипторхизъм е по-ниска, 0,37- 1,7%.

В зоната на риск попадат животните-крипторхи по-възрастни от 5 години, защото до достигане на тази възраст се препоръчва да вземете решение и да проведете една от операциите, за които ще стане въпрос.

Крипторхизма може да доведе до безплодие. Тестисите, разположени извън торбичката, се намират в неподходящ за себе си температурен режим, което значително влияе на сперматозоидите. При едностранен крипторхизъм вероятността от стерилност е много по-малка, отколкото при двустранен.

Крипторхизъм- това е наследствена аномалия, за това не се препоръчва такива животни да се използват за развъждане. На изложбите тази патология е дисквалифициращ порок.

Норма и патология


Тестисите трябва да се намират в торбичката от 2-седмична възраст. Ако това не се случи, такъв симптом може да се смята като отклонение.
При повечето породи кучета на възраст 45 дни се провежда актиране. Специалист от клуба, в който е регистрирано чифтосването, трябва да огледа поколението и да открие пороците на развитие (нетипична окраска, вродени уродства, воредени цепка на небцето или устните, крипторхизъм и др.).

Много често към вет. клиники се обръщат стопани, взели кученце на възраст 3-4 месеца, не открили в торбичката един или двата тестиса, а в актировъчния лист няма отбелязана такава патология. В този случай възниква въпроса, имало ли е тестис в торбичката или не. В повечето случаи стопаните казват, че според уверенията на развъдчика, е имало тестиси в торбичката, но след това някъде са "изчезнали", въпреки че специалистите не могат да намерят потвърждение за това.

Недостатъчно развитие на скротума, тестисите и семенната връв свидетелстват за истински крипторхизъм. Вероятно, това се случва заради недобросъвестния преглед на кучето по време на актиране. За това, купувайки кученце, бъдете много внимателни и помнете: тестисите трябва да бъдат разположени в торбичката 2 седмици след раждането.

За да не се съмнявате....

Ако след закупуване на кученце имате съмнения, че тестисите се намират в торбичката, по-добре се обърнете към ветеринар. Понякога има ситуации, когато стопаните не могат да различат самостоятелно тестисите от другите анатомични структури. Това особено често се случва при котките и дребните породи кучета.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на визуалния преглед, палпация, УЗИ и в някои случаи лапароскопско изследване. Един от най-точните методи за диагностила е палпацията. Ако тестиса се намира под кожата, в повечето случаи лесно се напипва. По време на палпацията се определя неговата подвижност в торбичката, размер и плътност.

УЗИ- диагностиката, е един от най-неточните методи. Както и всеки друг визуален метод на диагностика, той е много субективен. Точността на резултата непряко зависи от опита на лекаря, качеството на УЗИ- апарата и от количеството проведени изследвания в тази област. Ако има предположения, че тестиса се намира в коремната кухина, за поставяне на точна диагноза, определяне местоположението на тестиса и неговите размери се използва метода лапароскопска диагностика.

Методи на лечение

Съществуват няколко метода на лечение, които като цяло могат да се разделят на два вида- консервативен и хирургичен. При консервативния метод се прилагат хорион гонадотропин и тестостерон инжекции. Такова лечение се препоръчва в случаите, ако крипторхизма е причинен от недостига на тези хормони. Във връзка с това, че това е много сложно, прилагането на тези препарати често е неефективно.

Тъй като крипторхизма е наследствена патология, животните с такава диагноза е препоръчително да се кастрират. Някои стопани по различни причини са категорично против подобна операция. Някои смятат, че след кастрацията кучето ще престане да бъде пълноценно животно, а други не харесват външния вид на кастрираното животно. Някои развъдчици категорично отхвърлят провеждането на тази операция.

В случаите, когато стопанина е против кастрацията, са възможни няколко варианта на оперативна намеса.

Провеждане на орхиектомия (премахване) само на единия неспуснал се тестис(ако крипторхизма е едностранен). Тогава поведението на животното не се променя и външния вид на животното няма да пострада силно.

Но единствената органозапазваща операция е орхипексия. Това е изпадане на тестиса в торбичката. По продължителност и травматизъм тя е равнозначна на кастрацията, а своевременното й провеждане дава отлични козметични и физиологически ефекти. Орхипексия се препоръчва за провеждане на възраст 4-5 месеца, докато е запазен потенциала за растеж на животното. При провеждане на орхипексия в по-късна възраст вероятността от това, че тестисите ще бъдат недоразвити се увеличава пропорционално с възрастта на животното.

Изображение

Изображение

Изображение

Ако не се лекува...

Липсата на лечение може да има тежки последствия. Най-честия проблем, това е тенденцията към непластичен растеж. Най-разпространени са такива тумори като, сертилиоми и семиноми.

Изображение

Туморите могат да достигнат невероятни размери и да дават определени метастази. Ако тестиса се разполага в коремната кухина, то стопанина може да подозира нещо само тогава, когато тумора е достигнал значителен размер.

Последиците и усложненията за безплодие и тумори. Усложнение може да бъде завъртане на тестиса, което се проявява с абдоминални болки и чревна непроходимост.

Ако вие сте стопанин на мъжко куче или котарак, при който е била поставена тази диагноза, задължително трябва да вземете решение за лечение на животното. Ако сте склонни към провеждане на органозапазваща операция, трябва да вземете решението бързо, докато животното не е преминало възрастова граница от 6 месеца. Ако сте избрали кастрацията или орхиектомия на неспуснатия тестис, се препоръчва операцията да се проведе преди достигане на 5- годишна възраст от животното, тъй като по-възрастните животни попадат в зоната на риска.

В повечето случаи, ако е била поставена диагнозата крипторхизъм, има необходимост от оперативна намеса. Всяка операция трябва да се провежда в условия на ветеринарна клиника, където има необходимото оборудване и квалифициран персонал.
Много често в клиниките се обръщат стопаните на котараци, при които кастрацията е била проведена в дома, а котарака след кастрацията продължава да маркира територия, мирише и проявява полова активност.

Защо се случва това? Изяснява се, че котарака е бил едностранен крипторх и е премахнат само единия тестис, или са внушили на стопанина, че в това няма нищо страшно, или дори не са уведомили стопанина за дадената патология.

Ако имате съмнения дали вашия котарак е кастриран или не, лесно може да проверите. В основата на половия член има хормонозависими шипове, които лиспват при кастрираните котараци. За това, оглеждайки основата на половия член може да разберете правилно ли е била проведена кастрацията. За кучетата тази диагностика не важи.

Изображение

Изображение

http://animal.ru/