[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кахексия (загуба на тегло) при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кахексия (загуба на тегло) при кучетата и котките

Кахексия (загуба на тегло) при кучетата и котките

Мнениеот meri » Чет Окт 25, 2012 8:44 am

Кахексия- неспецифично патологично състояние на организма,със крайна степен на изтощение,обезводняване,загуба на тегло,съпроводено с отслабването на всички физиологични функции и процеси в организма,често е краен стадий на развитие на тежки заболявания,съпроводени с множество усложнения,може да доведе до смърт.

Изображение

Клинично значима се смята загубата на тегло,превишаваща 10% от изходното,и не е свързано само със загуба на течности или с изкуствено ограничаване на храна.
Кахексия се развива при различни заболявания на животните.Може да бъде екзогенна и ендогенна.

Екзогенната кахексия е свързана с гладуване,включително принудително,във връзка с невъзможно механично приемане на храна,нарушение на преглъщането(мегаезофагус или дивертикул на хранопровода),недостатъчно постъпване в организма на хранителни вещества и витамини.

Ендогенната кахексия се развива на фона на различни заболявания.По-често е съпроводено с онкологични заболявания,заболявания на сърцето,ендокринопатии (хипертиреоидизъм),хипофизни разстройства,захарен диабет,панкреатит,хронична бъбречна или чернодробна недостатъчност и свързаните с тях метаболитни нарушения.Водеща роля в развитието на кахексия имат нарушения на храносмилането и усвояването на хранителни вещества от червата,инфекциозни вирусни заболявания,инвазии на протозои и хелминти,ферменопатии.Хроничните бавни инфкекции,такива като имунна недостатъчност, левкемия,инфекциозен перитонит при котките,могат да бъдат съпроводени с развитието на кахексично състояние.

Кахексия може да се развие както на фона на пълен отказ от храна поради някакви причини,или обратното,на фона на повишен или нормален апетит.
Повишен разход на енергия при физическа активност,ниски температури на въздуха,в периода на бременност и лактация,също способстват отслабване.

Симптоми и патогенеза

Кахексията може да нарасне постепенно,а може да се развие рязко.В началото самочувствието на животното се влошава,може да се откаже от обичайната храна,проявява се капризен апетит,след това се отказва от лакомства и храна напълно.Често апетита може да изчезне рязко или да се повиши.Не трябва да се опитвате да храните животното насила,или да чакате няколко дни,а след това и седмици,за да се обърнете към лекар.За развитието на обезводняването и кахексията понякога са достатъчни и два дни,всичко зависи от самото заболяване и скоростта на неговото прогресиране.Животното може да пие вода самостоятелно,дори може да има повишена жажда,обезводняването и кахексията да нарастват,тъй като водно-електролитния баланс на вътрешните системи в организма вече е нарушен.

При кахексия често протича атрофия на мускулната тъкан,животното може да отслабва стремително,да слабее,при прогресираща кахексия се отказва не само от привичните движения,но и от физическите упражнения и физиологичните функции,такива като дефекация и уриниране.

Ситуацията може да се влоши от наличието на такива симптоми като диария или повръщане,което способства обезводняването и нарушение на електролитния баланс на организма.Такива състояния без лекарска намеса и квалифицирана помощ могат да завършат със състояние на хиповолемичен шок и кома,до смърт.

Причини за изтощение

Наличие на заболявания. Основната причина за болезнена мършавост са проблемите със стомашно-чревния тракт, например, при развитие на гастрит, а също при наличие на чревни паразити. Нарушената обмяна на веществата води до заболяване на бъбреците, панкреаса, което на свой ред води до изтощение. Освен това кучето не може да поглъща храната заради заболяване на органите в устната кухина.

При наличие на такива заболявания кучето губи апетит или яде съвсем малко, и в резултат отслабва. Животното може да отказва храна и ако се намира в стресово състояние.

Бременност и лактация. По време на бременност и след раждането при женската е възможен хормонален срив. В резултат на което женската може рязко да загуби тегло. Ако кучето не наддава на тегло продължително време при правилно хранене, то трябва да се направят изследвания.

Недостиг на храна. Една от разпространените причини е недостатъчното хранене и неправилното отглеждане на животното. Особено от глад страдат кучетата, когато някога са били домашни любимци, но след това поради някаква причина са се оказали на улицата. Те много трудно могат да си набавят храна, защото са свикнали, че храната се дава от стопанина. Някои недобросъвестни стопани преднамерено морят животните от глад. Отслабването при кученцата при правилно хранене в повечето случаи е резултат от недостига на храна. Вероятно трябва да се увеличи порцията храна на кученцето.

Повишени физически натоварвания. Активните, работещи или спортни кучета при недостатъчно хранене могат да отслабват, което се забелязва веднага.

Какво да правим,ако котката отслабне

Изображение

Може да има няколко причини за загуба на тегло при котките.Това могат да бъдат паразити,инфекциозни заболявания или хронична сърдечна недостатъчност.Причините за отслабването могат да бъдат психологически проблеми и неправилно хранене.

Препоръчва се да следите постоянно теглото на животното и да го поддържате в норма.Котките с дълга козина изглеждат дебели заради външния си вид.

Една от най-разпространените причини за загуба на теглото са чревните паразити,най-разпространени от тях са кръглите и лентовидните червеи,които изсмукват всички хранителни вещества от червата.

Освен загубата на тегло,котката може да загуби и апетит.Чревните паразити лесно се забелязват с помощта на фекално изследване.За това редовното обезпаразитяване е много важно.

Сред другите причини са продължителните хронични заболявания,които водят до загуба на тегло.Това могат да бъдат заболявания на бъбреците,черния дроб или сърцето.Заболяването отслабва организма на котката и тя губи апетит.Съществуват такива опасни вирусни заболявания като котешка чума,вирусна инфекция на стомашно-чревния тракт.Тези заболявания често завършват със смърт,но при някой възрастни котки изчезва апетита и започва диария,което способства за рязкото намаляване на теглото.За това котката трябва да се ваксинира.Много разпространена причина за загуба на теглото при старите котки са болните зъби и венци.Процеса на хранене е много болезнен,за това трябва да промените ежедневната диета.

Може да се случи и така,че котката да яде както обикновено,а понякога и повече,но да слабее.Тогава причината може да бъде нарушение на обмяната на веществата- захарен диабет или лошо функциониране на щитовидната жлеза.Котката може да отказва храна поради психологически проблеми-например,ако сте взели още един домашен любимец.Котката не може веднага да свикне към новия ред и правила,намалява се апетита,дори отказва любимите лакомства.

Ако изключите всички причини за отслабването и не откриете истинската- трябва да посетите ветеринар.Не трябва да подценявате профилактиката- редовното обезпаразитяване и ваксиниране против на-разпространените инфекциозни заболявания,и балансираното хранене.

Изображение

Диагностика

Първо трябва да се уточни състоянието на апетита,и изходното тегло.Ако причината е неизвестна,трябва да се оцени обективно състоянието на животното(изтощение,дехидратация),което ще помогне да се потвърди мнението на стопанина за отслабване на животното.Важна е не само констатцията на теглото в момента на посещение при вет.лекар,но и необяснимия факт за намаляване на теглото.Ако апетита е намален,и това е причината за отслабването,а намаления апетит има място при различни патологични състояния.Ако апетита е нормален или повишен,трябва да търсите причината в нарушение на храносмилането и усвояването на храната.

Намаляването на апетита при повишен апетит и промяна в качеството на фекалиите(кашообразни,диария),често показват за заболяване на тънкия отдел на червата(ентерит),където протича не само храносмилането и усвояването на смляната храна.

При прегледа трябва да обърнете внимание на признаците на системните,стомашно-чревни (диария,качеството на фекалните маси,наличие на слуз,кръв),сърдечни(задух,увеличен стомах,слабост),невромускулни заболявания и тумори.

Важно е да получите сведения за характера на храната,нивото на физическа активност,промени в условията на отглеждане,бременност,признаци на стомашно-чревни разстройства или други заболявания.

Загубата на тегло е много общ симптом и сам по себе си не води до точна диагноза,но подробното физикално изследване ще позволи да се открият допълнителни симтоми,свързвани с изтощението,да се уточни диагнозата.

В началото трябва да се уточни какъв е бил апетита в началото на отслабването,защото всяко продължително заболяване може впоследствие да доведе до намаляване на апетита.

Важна роля в диагностиката има възрастта на животното.Тъй като при кученцата честа причина за отслабване е портокавален шънт(вродена съдова аномалия),а при старите котки тиреотоксикоза.Не трябва да забравяте за такива причини като псевдоанорексия(лъжлива загуба на апетит),както загуба на обоняние,дисфагия,заболявания на органите в устната кухина,главата и шията.

При температура,първо трябва да се предполага инфекциозно-възпалително заболяване,отравяне или тумор в стадий на разпад и възможно метастазиране.При метаболитни нарушения при животни със сърдечна,бъбречна или чернодробна недостатъчност,при хронично протичащи инфекциозни заболявания,няма температура.

Кахексията не е специфичен симптоматичен комплекс и може да бъде съпроводена от множество заболявания,за това е необходима пълна диагностика.За изясняване на причините за отслабването е необходимо да се проведе пълно изследване,започвайки с физикален преглед от вет.специалист,завършвайки с всички допълнителни методи на диагностика:лабораторен анализ на кръв,урина,фекалии,анализ за вирусни инфекции,визуална диагностика-рентген и УЗИ.Понякога възниква необходимост към инвазивен хирургичен метод на диагностика,като ендоскопия и диагностична лапаротомия.Много е важна подробната анамнеза,която предоставя стопанина.

При отслабване с неясна етиология при котките задължително се провежда тест за вирусна левкимия,имунодефицит,а при животни по-възрастни от 5 год. е необходимо да се изследва нивото на Т3,Т4,кортизол,АСТН, особено ако отслабването е протекло при нормален или повишен апетит.

При подозрение за органна недостатъчност е показано провеждането на специфични функционални тестове.При подозрение за екзокринна панкреасна недостатъчност е необходимо да се изследва активността на трипсин серума,на хипокортицизма-да се проведе проба с АКТХ.За да се оцени чернодробната функция се определя концентрацията на жлъчните киселини в серума.

Във всеки случай хроничното намаляване на тегло при нормален или повишен апетит е необходимо да се направи клиничен анализ на фекалии,и анализ на фекалии за дисбактериоза.Изследването на фекалии се прави и при подозрение за чревни паразити.

Гръдна рентгенография в предна и странична проекция помага в диагностиката на болестите на гръдния кош, включително с метастазирал тумор (белите дробове, костите).

При подозрение за заболяване на стомашно-чревния тракт,ендоскопия с биопсия,в краен случай,диагностична лапаротомия.

Лечение

Ако се наблюдават признаци на изтощение, това не винаги говори за това, че кучето трябва да се лекува, да се угоява. В повечето случаи причината са различни заболявания. Тогава е необходимо първоначално да премахнете причината за изтощението, а след това да лекувате животното от болезненото отслабване.

Изображение

Ако животното се храни добре, яде с удоволствие или дори е започнало да употребява повече храна, то причината за изтощението може да се състои в проблеми с храносмилането. Причината може да бъде ентерит.

Ако при животното се наблюдава намаляване на апетита, то именно това е причината за отслабването. Трябва да изясните защо кучето губи апетит, подобно явление може да бъде симптом за различни заболявания, които може да определи само ветеринар.

Дори ако причината за изтощението е принудително гладуване, кучето задължително трябва да се заведе на ветеринар, защото при условия на неправилно отглеждане и хранене, могат да се развият сериозни заболявания.

Да подхранвате кучето можете и самостоятелно, но в някои, особено сериозни случаи, не може без помощта на ветеринар. Ако случаят е сложен и кучето е силно изтощено, за поддържане на жизнената дейност ще се нуждае от специални хранителни препарати. Освен това ветеринарят ще ви посъветва за най-подходящата храна в зависимост от характера на заболяването.

В ранните стадий на изтощение е възможно самостоятелно дохранване. В зоомагазините се продават специални лечебни или диетични влажни храни. Важно е да помните, че изтощеното куче не трябва да се храни веднага със суха храна. Ако има съмнения по повод процеса на възстановяване, по-добре се обърнете към ветеринар.

Животно с кахексия се нуждае от правилно и комплексно лечение.Необходимо е правилно да се пресметне интравенозната капкова инфузия в адекватен обем за възстановяване на водно-електролитния баланс на вътрешната среда на организма,както и третиране с цел лечение на причините за кахексия.

Ако животното се нуждае от планова хирургична намеса,е необходимо да се стабилизира преди провеждането на тази процедура с помощта на интравенозна инфузия,комплексна етиология и симптоматична терапия.

Много е важна ролята на диетотерапията.Трябва да се избере индивидуална храна,която да бъде висококачествена,лесно усвояема,необходимата енергийна ценност.Трябва да се избере режим на дозиране.При невъзможност поради някакви причини животното да приема храна самостоятелно,е възможно да се въвежда течна специализирана храна чрез назогастрална сонда или парентерално хранене.

Лечението може да бъде продължително и сложно.Признаците на кахексия могат да бъдат отстранени,но понякога е невъзможно да се отстрани причината,поради която е възникнала(хроничен възпалителен процес,вродена патология).Тогава на животното се назначава редовен контрол на урина,кръв,фекалии,контролни визуални изследвания(рентген и узи),поддържаща пожизнена терапия и специализирана диета.Здравето на животното много зависи от вниманието и търпението на стопанина.

За да забележите навреме заболяването,е необходима грижа и внимание.Винаги трябва да помните,че заболяването по-лесно се предовратява,отколкото да се лекува,за това плановите редовни прегледи много ще помогнат за подобряване качеството на живота и здравето на животното.

Необоснованата промяна в начина на живот или диетата,внезапната загуба на тегло при кучетата и котките може да показват за сериозни заболявания,които изискват посещение при ветеринар.Намаляването на теглото протича,ако кучето или изгаря повече калории,отколкото употребява,или поради заболявания не cе усвояват необходимите хранителни вещества.Болезнената загуба на тегло може да бъде свързана с такива вътрешни състояния като паразити,заболявания на устната кухина.

В случаите,когато без особена причина кучето загуби повече от 10% от неговото предишно тегло,това трябва да бъде причина за притеснение.

Как и с какво да храните изтощеното куче

За възстановяване на теглото се използва само влажна храна, за предпочитане натурална. Храна, състояща се от говеждо или пилешко, варен ориз, варените зеленчуци по консистенция трябва да приличат на течна каша. Месото трябва да бъде поне 50%. Храната не трябва да бъде мазна и тежка. Киселомлечните продукти се въвеждат постепенно, отделно от основната храна за своевременно откриване на алергични реакции.

Лечението със сухи храни е противопоказно. Лечебната или диетичната суха храна може да се дава само след пълното възстановяване на животното, постепенно се заменят натуралните продукти. По-късно животното постепенно преминава на пълноценна суха храна, тъй като лечебните храни не са предназначени за постоянно хранене. В периода на възстановяване и след това, винаги трябва да има питейна вода.

Започнете захранването с две еднократни хранения, постепенно увеличавайте обема на храната и честотата на храненията. При забележимо подобрение на състоянието, започнете да храните 4-5 пъти на ден, с малки порции, т.е. дневната порция предназначена за здраво куче се дели на 4-5 части и се храни през деня. Важно е да не прехранвате изтощеното куче, особено ако изтощението е силно.

Първите признаци на подобряване на състоянието се проявяват в активност, наддаване на тегло, блясък на козината. След подобряване на състоянието се провежда вътрешно обезпаразитяване. Подобрение се наблюдава през първия месец, но за пълното възстановяване е необходимо повече време, а до този момент кучето трябва да се храни по строга диета.

Заболявания,протичащи с намаляване на теглото.


Изображение

1.Чревни паразити

Кучетата с паразити могат често да губят тегло.Кучетата с лентовидни паразити са особено подложени на загуба на тегло,тъй като лентовидните глисти обитават в червата на кучето и се хранят с храната,консумирана от кучето,следователно,животни лишени от необходимите хранителни вещества,което води до намаляване на теглото.

2.Заболяване на черния дроб

В черния дроб се обработва глюкозата и другите хранителни вещества,необходими на организма,и в случаите,когато има хепатит,хепатоза,цироза на черния дроб,се нарушава обмяната на хранителните вещества и кучето слабее.Преди всичко,организма започва да употребява мазнини,по-късно протича загуба на мускулна маса.

Освен отслабването,животното ще проявява и други чернодробни заболявания,такива като светли фекалии,диария,жълтеница,тъмна урина.А в някой случаи заболяванията на черния дроб се откриват само при кръвен анализ.

3.Захарен диабет

Захарния диабет е обослувен от дефицит на инсулин или неспособност на организма да поглъща глюкозата от кръвта.

Особеност на диабета често е това,че кучето има повишен апетит,но въпреки това,губи тегло.При диабет се повишава жаждата и количеството отделяна урина.

Към диабет са склонни стареещите животни,особено със затлъстяване,но понякога диабета може да бъде генетично обослувено заболяване и възниква в млада възраст.

4.Болест на Адисон

Това е надбъбречна недостатъчност.Освен намаляване на теглото,допълнителни симптоми са честото повръщане,диария,слабост,ниска температура и жажда.

5.Заболявания на щитовидната жлеза

Проблемите със щитовидната жлеза могат да доведат до хормонален дисбаланс и ускорена обмяна на веществата.Това е свързано с повишеното количество тироксин.

6.Хронични заболявания на червата и панкреаса

Поражението на тънкия отдел на червата(ентерит),тумори,паразити,бактерии,вродени нарушения на анатомията.

7.Недостиг на панкреатични ензими

При недостиг на ензими,които разграждат храната,кучетата и котките престават да усвояват пълноценно хранителните вещества и губят тегло.При такива състояния животното губи тегло при повишен апетит,а също има обемни и чести фекалии поради неусвоената храна.

8.Заболявания на устната кухина

Ако кучетата и котките имат зъбен камък,болезнен стоматит,туморен процес в устата,животното намалява употребата на храна,въздържа се от прием на храна.

9.Бременност

Бременното куче може да загуби тегло през първата половина на бременността заради намален апетит.Такова състояние не е причина за безпокойство,защото в бъдеще теглото се възстановява обратно.

Не съществува универсално лечение за намаленото тегло,защото то зависи от причината за загубата на теглото.В някой случаи е достатъчно да се промени диетата,в други,патологията може изобщо да е неизлечима.

http://www.zoovet.ru/
http://www.allvet.ru/
http://www.vetemergency.ru/
http://v-mire-sobak.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кахексия (загуба на тегло) при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Окт 31, 2015 10:01 pm

Как да подхранвате кучето при кахексия

Ако вашето куче е отслабнало много силно, вие трябва да знаете правилните начини, за да го " подхраните". Успехът за постигане на целта, това е храненето на малки порции и често, плюс добавки, за да попълните всякакви недостатъци на диетата и да се уверите, че животното няма глисти. Ако апетитът на вашето куче е лош, загубата на тегло е необяснима, или кучето има диария, или неговото състояние е лошо, винаги ще бъде по-добре, ако го заведете на ветеринар. Независимо от причините е важно да задържите теглото на кучето в здравословен диапазон, тъй като това гарантира дълъг живот.

Изясняване на причините за загубата на теглото

1.Изяснете има ли логична причина за загубата на теглото.
Ако знаете защо кучето е слабо, например, ако това е женска, която е родила наскоро, или спасено от вас куче с което са се отнасяли лошо, то схемата на подхранване е проста.

- Наблюдавайте кучето, за да можете да откриете всякакви проблеми, които лесно могат да се коригират. Например, ако имате няколко кучета, е възможно другите кучета да взимат храната на слабото куче.

2.Оценете общото здравословно състояние на вашето куче. Всички видове заболявания могат да влияят на способността на организма да преработва храната и да получава полза от нея, което води до загуба на теглото. Ако това е така, кучето трябва да прояви някои признаци, сред които могат да бъдат намален апетит, повишена жажда, липса на енергия, повръщане, диария или промени във формата на тялото.

- Условията, които могат да предизвикат загуба на тегло, включват в себе си липсата на панкреатични ензими, захарен диабет, заболявания на черния дроб, заболявания на бъбреците, рак и възпалителни заболявания на червата.

- Ако сте забелязали някой от тези симптоми, заведете кучето на ветеринар.

3.Заведете кучето на ветеринар. Ако подозирате, че вашето куче е болно, или ако сте забелязали необяснима загуба на тегло, се консултирайте с ветеринар. Ако изведнъж вашето куче загуби апетит без явна причина, също трябва да се обърнете към специалист, преди проблема да излезе извън контрол. След като ветеринарят изясни, че всичко е наред, вие ще знаете, че имате капризно куче, и че има множество стратегии, които могат да ви помогнат да подобрите апетита на кучето.

Регулиране на количеството на калориите, употребявани от кучето

1.Проверете действителното тегло на кучето и идеалното тегло за тази порода.

Лесно е да помислите, че животното тежи малко, като имате предвид, че в действителност може да се окаже, че кучето е по-малко тежко, отколкото кучетата от същата порода, които вие знаете, че страдат от затлъстяване. Може би при вашето куче всичко е наред, а другото куче е прекалено дебело.

2.Проверете на опаковката на продуктите за идеалното тегло на вашето куче.

За слаби, но пълни с енергия и произвеждащи сформирани изпражнения кучета, първата крачка- това е да проверите, че те получават достатъчно количество калории за едно хранене. Кучето може да загуби тегло, защото то изразходва повече калории, отколкото употребява. Причината може да бъде проста- ако не хранят достатъчно кучето. Ако това е така, то увеличението на размера на порцията трябва да даде ефект.

- Лесен начин да го направите- е да сравните идеалното тегло на вашето куче с препоръчителното количество храна на опаковката.

- Ако вашето куче е необичайна порода, в интернет има много информация за това какво е идеалното тегло за нея. Вижте теглото, което вие искате за кучето, а не колко тежи то в дадения момент. Например, ако имате мъжко куче от породата лабрадор, то куче със среден размер трябва да тежи до 40 кг.

3.Сравнете колко сте давали на своето куче с това количество, което се препоръчва.
Измерете средната порция на дневното хранене на вашето куче по теглото. Запишете теглото на продуктите и го сравнете с препоръчаното количество на опаковката.

- Някои от тези препоръки на практика са с 25% по-високи, отколкото е необходимо на кучето.

- Ако вие давате на вашия лабрадор 400 гр. гранули на ден, а на опаковката е написано 500 гр. на ден, то вашето куче изяжда с 20% по-малко калории, отколкото се препоръчва, и за това то губи тегло. Това лесно се коригира с увеличаване на количеството на дневната порция.

4.Решете с колко да увеличите диетата на вашето куче.
Това може да бъде трудно решение, защото всеки продукт съдържа различно количество калории, и теглото при кучетата силно се различава. Препоръчва се увеличение на количеството храна с не повече от 10% от първоначалното.

- По този начин, ако сте давали 400 гр. на ден, допълнително към 10% се прибавят още 40 гр., които трябва да разделите на 2 приема храна по 20 гр. всеки.

- Хранете така в продължение на 2-3 дни и проверете дали кучето няма диария, след което можете да добавите още 10% и т.н.

5.Постепенно увеличавайте количеството храна, с която храните кучето.
Внезапното многокалорийно хранене нарушава баланса на червата и причинява диария. По-безопасно ще бъде постепенното увеличаване на порциите, и следете за тоалетната на кучето, за да се уверите, че червата се справят.

- Ако разликата в диетата не е голяма, разделете добавката между две хранения. Ако разликата е голяма, то добавянето на допълнителна храна (вместо да увеличавате вече съществуващите порции) ще бъде по-лесно за червата.

- Ако кучето има диария, то тогава то губи скъпоценно хранене, и така вашите усилия са напразни.

Промяна на диетата

1.Хранете вашето куче с продукти, богати на вит.В.

Черния дроб е един от най-богатите на вит.В12 продукти. Вие можете да давате на вашето куче варен говежди или пилешки черен дроб или 2-3 пъти в седмицата като лека закуска между храненията.

- Например, за да нахраните 10 килограмово куче, трябва да му давате от 50 до 70 гр. варен черен дроб.

- Яйцата също са богати на витамин В12. Освен това те съдържат много витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В12, желязо, селен и мастни киселини. Давайте на кучето сурови яйца, добавяйте по едно яйце три пъти в седмицата към храната.

- Не забравяйте да добавяте тези продукти постепенно, така че при кучето да не възникне стомашно разстройство.

2.Превеждайте кучето постепенно към високоенергийна храна.
Високоенергийна храна за кучето означава, че тя има висока калорийност и може лесно да се смила и абсорбира в организма. Това ще позволи да предовратите изтощение и ще помогне на вашето слабо куче да наддаде на тегло.

- Добри марки, които трябва да изпробвате- това са Hill’s Science Diet High Energy ® и Royal Canin Veterinary Diet High Energy.

- Можете да опитате да преведете кучето към храна за кученца. Храната за кученцата съдържа повече калории, отколкото обичайната храна, защото тя е предназначена за високоенергиините нужди на растящите кученца. Обратната страна е това, че храната за кученцата е обогатена и може да предизвика стомашно разстройство при някои кучета.

- Прибавяйте постепенно, добавяйте по лъжичка към съществуващата храна, и постепенно увеличавайте количеството храна в продължение на 4-5 дни. Следете за фекалиите и ако се появи диария, прекратете новата храна.

3.Сменяйте меката храна със суха, или обратното.
Представете си, че вие ядете една и съща суха храна ден след ден. Вероятно ще ви омръзне. Кучетата също могат да се уморяват от храната. Понякога преминаването от суха храна към меки консерви или обратното, извършва чудо и кучето отново започва да я яде.

- Трябва да помните, че течната храна съдържа по-малко калории, от сухата. В същото количество мека храна се съдържа само една четвърт от размера на сухата храна. Меката храна се състои от 60-80% вода, въпреки че това може да бъде по-апетитно, вие рискувате да запълните стомаха на кучето с вода и да го храните с недостатъчно количество калории.

4.Хранете вашето куче според препоръките на ветеринаря, с храна, приготвена в домашни условия.
Храненето на кучето с домашна храна може да внесе разнообразие в диетата на вашето куче, което ще го направи по-заинтересовано към храната.

Вземете основни мерки за здравето на кучето

1.Давайте на кучето витаминни добавки.

Витамините участват основно в ензимните системи, които повишават апетита на кучето и в енергийния метаболизъм на мазнините, протеините и въглехидратите. Те улесняват преобразуването на енергийните източници, такива като мазнини, протеини и въглехидрати в енергия, осигурявайки я на кучето, за неговия растеж и развитие. Излишната енергия, причинена от увеличаване на апетита и консумацията, след това ще бъде преобразувана в мазнини и ще предоврати мускулния катаболизъм или изтощение.

- Добрият комплекс витамини В включва Pet-Tabs® и LC-Vit®. Спазвайте инструкциите за употреба.

- За кученцата се препоръчва да използвате течни мултивитамини, например, LC-Vit® (3 мл ежедневно).

- Друг вариант е да заведете кучето на ветеринар, за да му направи инжекция от витамините от група В, ако нямате време да давате ежедневно витаминни добавки. Режим- по една инжекция веднъж в седмицата в продължение на 4 седмици. Ако апетитът на кучето не се подобри през това време, следващите инжекции едва ли ще бъдат полезни.

2.Избавете кучето от глисти с помощта на лекарствени средства.
Целесъобразно е редовно да обезпаразитявате кучето, защото червеите се конкурират за храната в червата на кучето и водят до влошаване на състоянието на организма, те мълчаливо отнемат храната от кучето. Ужасно е това, че куче с глисти има нормално тегло, но бедрените кости и ребрата губят мастното си покритие и стават ужасни.

- Изберете лекарство срещу глисти, което може да обхване всички видове глисти.

- Ако това е първия път, когато ще обезпаразитявате кучето, можете да го направите три пъти с интервал от две седмици.

3.Давайте на вашето куче енергийни добавки.
Активните кучета, работещите, кърмещите, които често пътуват или тези, които привикват към нов дом, стават слаби и губят апетит. Вие може да давате на кучето такива добавки, които съдържат лесно усвояеми въглехидрати и витамини.

- Добър пример е енергийната добавка Nutri-Plus Gel®. Можете да давате на вашето куче от 1 до 2 чаени лъжички на 5 кг телесно тегло, или 10 см гел на ден.

Предупреждение:


- Бъдете внимателни, за да не прехраните кучето. Кучета, които имат наднормено тегло, имат големи проблеми със здравето.

- Ако сте изпробвали тези стъпки, и вашето куче не е наддало на тегло, отведете го на ветеринар, за да го прегледа отново.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии

cron