[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Алкохолизъм при животните- вреда и здраве
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Алкохолизъм при животните- вреда и здраве

Алкохолизъм при животните- вреда и здраве

Мнениеот meri » Пон Май 19, 2014 1:00 pm

Всички знаем, какво е това алкохолизъм и колко често страдат хората от този недъг. Но не всички се замислят колко лесно могат да привикнат към този лош навик животните.
Какво е алкохолизъм при животните?

Може да се каже, че проблемът с алкохолизма при животните е актуален точно толкова, колкото и за хората. А ако бъдем по-точни, при животните този въпрос е по-остър. Това е така, защото животните много лесно се пристрастяват към алкохола.
Много често животните са жертва заради съучастие, жестокост или глупостта на хората.

Изображение

Слабостите и бързото привикване към алкохола са забелязани при различни представители на фауната, започвайки от птиците и различните домашни животни, и завършвайки с жирафите и дори слоновете.
Има редица примери за това какви напитки предпочитат животните, колко бързо привикват към алкохола и как го "просят" от хората.

Изображение

За нелепото поведение на пияните животни има легенди. Поведението на животните напомня на нас самите в състояние на алкохолно опиянение.

Изображение

Лесна плячка за алкохолно съдържание са презрелите плодове или ферментирал сок от различни растения и дървета.
Най-известното в тази област растение е африканската маруля. Нейните плодове са невероятно сладки и могат да започнат да ферментират, едва съзрели.

http://www.youtube.com/watch?v=Axur5W83znw#t=99

Популярни сред животните са спиртните напитки предлагани в магазините. Много често стопаните, купувайки алкохол за себе си, щедро дават на своите любимци.
Много често човека не си дава сметка в този момент какво точно прави. Пиенето може да завърши много трагично за животното.

Изображение

Изучавайки проблема с алкохолизма, учените са изпробвали въздействието на спиртните напитки върху плъхове и мишки.
Резултатите от опитите силно се припокриват с поведението на хората. Оказало се, че по-възприемчивите животни пият повече, отколкото техните флегматични събратя, а младите са по-склонни да проявят интерес към лакомствата.

ИзображениеИзображение

След продължителен алкохолен курс плъховете запомнили по кое време ще има "забавление" в този период ставали неспокойни. Ако не им давали алкохол по разписание, те нервничили и дори започнали да се бият помежду си.
Куриозните случаи са много и за тях можем да разказваме безкрайно.
Но алкохолната зависимост е изключително сериозен проблем за животните!

Изображение

Бързо привикване

Достатъчно е животното веднъж да опита алкохол, за да стане зависимо. Известни са случаи, когато животните сами са измисляли методи за добиване на алкохол. Някои от тях умеят самостоятелно да правят "каша", поставят узрелите плодове в яма и изчакват необходимото им състояние.

Проблеми със здравето

Постоянната употреба на алкохолни напитки влече след себе си не само неадекватно поведение и лошо самочувствие на животното, но и тежки заболявания.
Главното натоварване е на черния дроб, който трябва да защитава организма от различни неприятни въздействия.
В резултат злоупотребата с алкохол може да завърши със страшна диагноза- цироза на черния дроб.
Не трябва да забравяте, че алкохола може да окаже пагубно влияние на координацията на движение и скоростта на реакцията при животното.

Изображение

Невъзможност за лечение

Ветеринарите категорично забраняват на стопаните дори и веднъж да дават алкохолни напитки на животните.
Животните нямат имунитет към алкохола, а такъв пациент е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗЛЕКУВА.
Единственият начин е напълно да изключите контакта на зависимото животно от алкохола, да го поставите на безалкохолна диета.
Положителен резултат от "лечението" не може да гарантира никой, всичко зависи от здравословното състояние на животното, неговите индивидуални особености и др.

Изображение

Има много истории за пагубния навик на животните още от древни времена. Например, съществувал е указ, съгласно който на поданиците на царя категорично е било забранено да употребяват алкохол или да пушат в компанията на ловните птици. Смятало се, че птиците могат да възприемат вредните навици на своите стопани.

Изображение

Сега в социално ориентираните държави строго следят не само за здравето на домашните животни, но и за поведението на техните стопани.
Ако открият, че стопанина напива своя любимец, могат да го отнемат. Известен е случай, когато във Великобритания стопани на котка са подали сигнал срещу собственика на бар, където редовно напивал тяхната котка:животното се намирало в много тежко състояние.

За съжаление в много страни темата за животните- алкохолици продължава да остава изключително само като повод за шеги, а стопаните не се замислят върху алкохолните експерименти над своите животни.
Сега са популярни и различни шеговити сувенири и аксесоари, изобразяващи котенце или кученце употребяващи алкохол.

Искаме да вярваме, че в близко бъдеще такива експерименти ще бъдат все по-малко, а щастливите и здрави любимци - все повече.
Помнете: ние сме отговорни за тези, които сме взели!

Не правете така, може би ще ви се стори смешно, но на практика е много сериозно...

Изображение

Изображение

Изображение

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron