[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Остеоартрит при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Остеоартрит при кучетата и котките

Остеоартрит при кучетата и котките

Мнениеот meri » Вто Ное 25, 2014 4:28 pm

Остеоартритът причинява силна болка на животните

Автор Triin Abel- ветеринарен лекар


Остеоартрит, или артрит, е заболяване на ставите, характерен за много домашни животни и обусловен от излишно тегло, а понякога от травми, от които много често страдат домашните животни в по-напреднала възраст. Съвременното лечение на травмите на ставите може да намали болката и куцотата при животното, значително да подобри бъдещото качество на живот.

В здравата става хрущяла изпълнява ролята на омякотяващ слой, разположен между повърхността на костите. Когато хрущяла се поврежда, започва серия от процеси, които водят до разрушаване на ставите. Разположената под хрущяла повърхност на костите загрубява. Това на свой ред води до разрушаване на ставата. Остеоартрита се проявява в ставите, намиращи се под силен натиск, а също пострадалите от дислокация или фрактура.

Въпреки че остеоартрита може да започне и в първата половина от живота, неговите признаци се проявяват значително по-късно. В повечето случаи такива признаци са скованост в ставите и куцота, по-забележими са след дълго лежане или почивка на животното. Около болната става може да се появи оток. Може да се наблюдава и нежелание на животното да скача. Често животното лесно се дразни и неговото поведение може да се променя според прогресиращия недъг. Студената и влажна околна среда увеличава болката и сковаността на ставите.

Най-подложени на заболяването породи кучета:

Нюфаундленд; Бернски зененхуд; Ротвайлер; Немска овчарка; Санбернар; Златист ретривър или лабрадор ретривър; Бобтейл; Дог.

Най- подложени на заболяването котки:

Мейн- кун (тазобедрена дисплазия); Абисинска котка(лускация на пателата); Шотландска клепуоха котка( поражение на няколко стави); Бурманска котка (лакътни стави).

Как да забележите признаците на артрит при своето животно?

Заболяването на ставите причинява болка. Симптомите, които се проявяват при животното в случаите на артрит, причиняват болка. Всяка промяна в поведението на животното може да бъде причинена от болка. Както при хората, различните животни реагират различно при болка.

Следните промени в поведението могат да показват за възможна болка: кучето или котката може да стане по-раздразнително, може да започне да се стреми към по-голяма близост от преди. Някои животни стават по-неподвижни и спят повече, страдащото от заболяване на ставите куче по-трудно си намира удобно положение за място или сън. Кучетата не искат да се разхождат дълго, особено в студено и влажно време, те трудно слизат по стълбите, скачат на дивана или в колата, а при декоративните породи кучета могат да се появят признаци на болка, когато ги взимат в ръце. Кучето може да хапе или да ближе болната става.

За съжаление в случаите на по-леки животни, такива като котките, признаците на заболяването трудно се забелязват. Страдащите от заболяване на ставите котки могат да изпитват трудност при ходене в тоалетна с пълнител, или да извършват нуждите си не в тоалетната. По-мекия пълнител може да омекоти болката в чувствителните лапи. Някои котки спират да се грижат за козината си и изглеждат неугледни. Котката може да се нуждае от помощ за грижите за козината, а също за почистване на очите и областта около ануса. Котките също могат да скриват куцотата. При появата на болки в ставите, много котки започват да търсят по-топли места за сън. Ако ви се стори, че на животното е неудобно да яде, повдигнете купата, за да стане по- удобно храненето.

Лечение на остеоартрита

Остеоартрита е нелечимо заболяване. В същото време съществуват средства, с помощта на които може значително да подобрите качеството на живот на животното. Поддържането на оптимално тегло намалява натоварването на ставите. Добро, топло място за сън помага да се справите с болката. Кучето или котката с болни стави може да се нуждае от удобна стълба, за да се качи на удобното място за сън, такова като креват, диван или перваз. Също така помагат масаж, топлотерапия, акупунктура, плуване.

Много е важна диетата. Няколко изследвания са потвърдили, че специалната лечебна храна или хранителни добавки могат да служат за източник на вещества, такива като глюкозамин и хидроитин, които подобряват състоянието на ставите и помагат да се спре тяхното разрушаване.

В по-сериозни случаи трябва да се използват обезболяващи препарати и кортикостероиди, които позволяват да се намали болката и да се подобри функционирането на ставите.

Физическо натоварване

Умерените тренировки, несъмнено помагат, тъй като те поддържат подвижността на мускулната маса и ставите. Силните натоварвания са противопоказни. Животни, изпитващи проблеми със ставите, в никакъв случай не трябва да се принуждават да стоят на две задни лапи. Консултацията със специлист ще позволи да се назначат необходимите програми по диета и тренировки. Излишните килограми също затрудняват лечението на заболяването. Премахването на излишните килограми се извършва постепенно- бързото намаляване на теглото води до проблеми с обмяната на веществата.

С възрастта хрущялите на ставите изтъняват. Тялото реагира на това, стараейки се да възстанови хрущяла, но новия хрущял няма да бъде такъв гладък, и повърхността на ставите ще бъде неравна. За съжаление много стопани на животни свързват намаляващата подвижност на животните с възрастта. Но, възрастта не е заболяване, и стопанина е длъжен задължително да обърне внимание на намалената подвижност на животното.

Хранене

За щастие, производителите на храни са направили храна за животни болни от остеоратрит. Диетата на животно, страдащо от заболяването трябва да включва важни мастни киселини за намаляване на възпалението, натурален глюкозамин, антиоксиданти за унищожаване на свободните радикали, метионин, манган и селен за стимулиране синтеза на хрущяла.

Храненето на животното с храна, обогатена на хранителни добавки и произведена по специална рецепта е най-лесния начин за лечение. Royal Canin произвежда храна както за страдащи от остеоартрит котки, така и за кучета- «Royal Canin Mobility Feline» и «Royal Canin Mobility Canine». Защитаващите ставите глюкозамини и хондроитин сулфати се съдържат и в двата продукта. Освен това, в състава на рецептата влиза екстракт от новозенландска зеленоуста мида, оказваща положително въздействие на ставите. Има се предвид и факта, че предимно кучетата от едрите породи са подложени на проблеми със ставите, все пак съществуват голямо количество кучета от различни размери, и за това е предвидена и лечебна храна, специално предназначена за големите кучета. В храната за кучета също е понижено съдържанието на калорий, което помага за поддържане на теглото в пределни норми.

ИзображениеИзображение

В предназначената за котки храна е понижено съдържанието на фосфор, което помага да се защитят бъбреците на борещите се със заболяването котки. Лечебната храна както за кучета, така и за котки съдържа необходимия комплекс антиоксиданти, помагащи да се неутрализират свободните радикали.

Животните, които нито веднъж не са опитвали серията храна на Royal Canin с удоволствие привикват към този продукт. Въпреки, че тази храна е лечебна, така наречената ветеринарна серия, нито един продукт от тази серия не съдържа някакви лекарствени средства. Всички храни се произвеждат с оглед на съответните заболявания от внимателно избрани компоненти и суровини, благодарение на което те оказват минимално натоварване на организма и забавят прогресиране на заболяването. Добавят се само хранителни добавки. Лечебните продукти на Royal Canin са достъпни само във ветеринарните клиники, и необходимата диета трябва да се назначи от ветеринар след преглед на животното.

Лекарства

Съществуват множество нови и ефективни средства, които могат да се използват при лечението на болката и възпалението. Трябва точно да се спазват инструкциите. Лечението, във всеки случай допълнителното лечение, често продължава цял живот. Така както ефективното използване на лекарства за лечение изисква редовност, добро сътрудничество с животните, добро здравословно състояние на животното и т.н., за много стопани лечението е допълнително натоварване. За съжаление, при липса на лечение страда животното, което не може да си помогне, и започва да подава сигнали на стопанина за това, че се нуждае от помощ, още преди стопанина да обърне внимание на това.

По-лесно е да се дават лекарствата на кучетата, поставени в лакомство, отколкото на котките. Въпреки, че се намират и кучета, които са способни да излъжат стопанина, който след известно време открива някъде таблетката, която е смятал, че кучето е глътнало. При котките, въвеждането на лекарства през устата е по-сложно. Пронципно е много трудно да смесите лекарството с храната, защото котките внимателно дъвчат своята храна. По този начин частите храна в които е скрито лекарството остават в купата.

Ако стопанина подозира остеоартрит при своето животно?

Ако стопанина е забелязал страданията на животното, трябва да се обърне към ветеринар, и колкото по-рано се открие заболяването, толкова е по-голяма вероятността от това, че ветеринаря и стопанина да изберат по-смекчаващи средства за болката и да съставят план за лечение. Всяко животно трябва да живее достоен без болка живот, и тъй като животното не може да ни разкаже за своята болка, възможните причини своевременно може и трябва да разпознае стопанина.

http://royal-canin.rus.postimees.ee/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии