[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Глисти при бременното куче
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Глисти при бременното куче

Глисти при бременното куче

Мнениеот meri » Пон Авг 13, 2018 7:27 pm

Глистите, които се локализират в стомашно-чревния тракт, белите дробове, сърцето, други вътрешни органи и тъкани, причиняват сериозни системно-функционални повреди в тялото на животните. Особена опасност ендопаразитите представляват за малките кученца, младите кучета, бременните, лактиращи женски. Ако бременното куче има глисти, паразитите представляват опасност за питомците и за новородените малки. Ендопаразитите могат да предизвикат нарушения на ембриогенезата.

Изображение

Отглеждането на куче не е само голяма радост, но и голяма отговорност. Освен системните правилни грижи, стопаните и развъдчиците на кучета трябва да знаят, че през целия си живот кучетата са подложени на инфекции от различна етиология, вирусно-бактериални, паразитни заболявания.

ВАЖНО- Независимо от годишното време, възрастта, породната принадлежност, кучето може да се зарази с опасни ендопаразити, а именно глисти, което провокират хелминтозите. Преди да давате таблетките за обезпаразитяване, трябва да знаете с какви паразити е заразено кучето. За тази цел се провежда микроскопски анализ на изпражненията.

Много е важно видовото определяне на глистите. Някои препарати действат само на нематодите(кръглите червеи).
С цестодите и трематодите е различно, защото много от препаратите с които се лекуват не са сертифицирани за ветеринарна употреба, и няма гаранция за страничните им ефекти. Ако стопанина закупи първото попаднало му лекарство, вероятно кучето ще се отрови, а кученцата или ще загинат, или ще се родят с вродени малформации.

Заразяването на бременните кучета протича по същия начин, както и при другите животни. Яйцата, ларвите на паразитите са разпространени повсеместно в природата и могат да се намират в почвата, водоемите, на растенията. Във външната среда попадат с изпражненията на заразените с глисти животни.

https://www.youtube.com/watch?v=-z6jVM9AY_I

Повечето видове глисти се отнасят към биохелминтите, което предполага тяхното развитие с участието на междинни, основни гостоприемници. Приносители на ларвите на паразитните червеи могат да бъдат бълхите, акарите, космоядите, други външни паразити, както членестоноги, мекотели. Ларвите на глистите могат да се намират в суровото месо, карантията, речна, морска риба, питейна вода.

Инвазията при бременните кучета протича предимно по елементарен, фекално-орален път, например, при хранене с не преминали термична обработка месни продукти, сурова риба. Поглъщайки бълхите, външният паразит, кучето може да се зарази с глисти.

Самите стопани могат да пренесат в дома си яйца, ларви на глисти с подметките на обувките, дрехите, битови предмети.

Как протича заразяването на кученцата от майката

Глистите са опасни както за бременното куче, така и за кученцата. Някои видове паразити преди да попаднат на мястото на своята локализация, мигрират по тялото. Ларвите на ендопаразитите се пренасят с кръвния поток към различните органи, тъканите и много бързо проникват в тялото на кученцата, които се намират в утробата на майката.

Паразитите отслабват тялото на бременната женска, консумират необходимите за развитието на плодовете полезни вещества, постъпващи с храната, причиняват интоксикация, което на свой ред води до нарушение на ембриогенезата.

ВАЖНО- Силната глистна инвазия може да провокира самопроизволни аборти при бременните женски. Много често кученцата се раждат мъртви или силно отслабени, изтощени, нежизнеспособни.

Трябва да отбележим, че новородените кученца могат да се заразят и от здрава майка. Трудно е да се обясни на животното, че по време на разходка не трябва да лежи в земята, в тревата. Не е изключено кучето да вземе боклук от улицата, пълен с яйцата, ларвите на ендопаразитите. Предаването на глистите на кученцата протича по време на хранене(чрез коластрата, млякото).

Какви глисти паразитират при бременните кучета

Най-често кучетата се заразяват с лентовидни(плоски) и кръгли видове червеи. Половозрелите паразити живеят в различни отдели на червата, черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища, белите дробове, бронхите, сърцето.

При кучетата се срещат следните видове глисти:
- аскариди;
- дифилоботрии;
- тении;
- ехинококи;
- токсокари;
- дирофиларии;
- анкилостоми;
- унцинарии;
- алвеококи;
- дипилидии.

Симптоматиката и интензивността на проява на глистните инвазии зависи от възрастта, състоянието на имунната система, резистентността на организма, също така от локализацията, вида, количеството ендопаразити.

Симптоми на опаразитяване:
- проблеми в работата на стомашно-чревния тракт;
- промяна в цвета на козината, матова козина;
- алергия, кожен обрив, сърбеж в областта на ануса;
- гадене, повръщане, запек, диария;
- летаргия, апатия;
- бърза загуба на тегло;
- наличие в изпражненията на фрагменти от яйца, ларви на глисти;
- намален апетит, отказ от храна;
- задух, учестено дишане;
- мускулни спазми, гърчове.

Ако майката е заразила кученцата с глисти, при малките симптомите ще бъдат изразени по-интензивно, отколкото при възрастното куче. Силната глистна инвазия често води до смъртта на кученцата заради интоксикация, разкъсване на вътрешните органи.

Какво да правите, ако бременното куче има глисти

По-добре ще бъде, ако обезпаразитите кучето 2-3 седмици преди планираното чифтосване, използвайки за тази цел противопаразитните средства. Преди да изберете препарата, се консултирайте с ветеринар.

Повечето противопаразитни препарати, въпреки огромния избор, са противопоказни за бременни, лактиращи женски. Активните компоненти могат да окажат негативно влияние на здравословното състояние на новородените кученца, на вътреутробното развитие. Към това повечето ветеринарни препарати се отнасят към категорията умерено токсични медикаменти, затова е много важно да се спазват указанията за употреба и дозировката.

СЪВЕТ- Ако бременното куче е силно заразено с глисти, обезпаразитяване може да се проведе само под строг лекарски контрол!

Ако срокът за обезпаразитяване преди планираното чифтосване е пропуснат, използвайте препарати, които не са противопоказни за бременни, лактиращи женски.

Противопаразитни препарати за бременни кучета

Обезпаразитяване при глистна инвазия на бременна женска може да се провежда САМО през втората половина на бременността. В този период при плодовете вече са сформирани вътрешните органи. Преди да изберете препарата, задължително се консултирайте с ветеринар. Дори най-добре ще бъде, ако всичко протече под наблюдението на лекаря.

За бременните животни могат да се прилагат: Празител, Дронтал, Ивермектин(по 0,3 мг на 30 или на 60-ят ден от бременността), Стронгхолд, Милбекс. Преди да дадете лекарството, задължително измерете теглото на кучето. Това е необходимо за правилната дозировка.

Кученцата могат да се обезпаразитяват, започвайки от 3-4 седмична възраст във вид на паста, сиропи, готови разтвори. Може да се използва суспензия от Празител. 10 дни преди ваксиниране, кученцата задължително се обезпаразитяват.

Профилактика

Грижливият стопанин, който се грижи за живота и здравето на кучето, трябва да го обезпаразитява редовно(всеки месец)профилактично. Също така трябва да се провежда обработка за външни паразити във вид на спрей, пипети, шампоани.

СЪВЕТ- За да не допуснете глистна инвазия при бременното куче, трябва да го обезпаризитите 15-20 дни преди планираното чифтосване. Освен това обезпаразитявайте кучето преди ваксинация и 10 дни преди посещение на изложби.

След профилактичното обезпаразитяване, дезинфекцирайте постелката, купите, почистете жилището. Не превишавайте дозировката на използваните препарати, спазвайте точно инструкциите за употреба.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета