[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Витамини,микроелементи и хранителни вещества
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Витамини,микроелементи и хранителни вещества

Витамини,микроелементи и хранителни вещества

Мнениеот meri » Чет Ное 05, 2009 2:11 pm

Водоразтворими витамини

Повечето витамини от тази група се съдържат в черния дроб,бъбреците,сърцето и др.,също така в бирената мая,рибата,яйцата.Биотина и фолиевата киселина освен това частично се синтезират в чревната микрофлора.

Тиамин (вит.В1)участва във въглехидратната обмяна,за това нуждата от тиамин зависи от количеството въглехидрати в храната.Дефицита води до аномално натрупване на междинни метаболити в организма,което се проявява със загуба на апетит,неврологична патология,съпроводена с летаргия,сърдечна недостатъчност и летален изход.Тиамина се разрушава в процес на термична обработка на храната,също така се инактивира под действието на тиаминазата,която е открита в много хранителни продукти,по-точно в някой видове риба.

Рибофлавин (вит.В2) има важна роля в редица окислителни процеси.Дефицита на рибофлавин предизвиква заболявания на очите,кожни заболявания и др.

Пиридоксин (вит.В6) участва в обмяната на аминокиселините,за това при високо съдържание на протеини в храната се повишава нуждата от вит.В6.Дефицита на пиридоксин води до загуба на тегло и специфична форма на анемия.

Витамин В12 участва в метаболизма на мазнините и въглехидратите,също в синтеза на миелина на нервните влакна.Дефицита се изразява в отслабване на нервната система,понякога злокачестена анемия и дегенерация на нервната система.

Фолиева киселина -има важна роля за много процеси,включително синтеза на ДНК,нейния дефицит води до анемия и левкопения.

Биотин -участва в синтеза на мастните киселини,неговия недостиг води до влошаване на кожата и козината.Дефицит може да възникне при изобилие на сурови яйца в храната:яйчения белтък съдържа веществото авидин,което инактивира биотина.Авидина се унищожава при високи температури,за това се препоръчва хранене с варени яйца.

Ниацин- има участие в окислително-възстановителните реакции,необходими за усвояване на всички основни хранителни компоненти.При повечето бозайници ниацина може да се образува в организма от амино киселината триптофан,въпреки това вероятно при пора няма.Дефицита на ниацин е съпроводен с възпаление и язви на лигавицата на устата.

Пантотенова киселина и холин също са важни за метаболизма на всички хранителни компоненти.Проявите на дефицит на тези витамини са разнообразни:задържане или спиране на растежа,развитие на затлъстяване на черния дроб,дисфункция на бъбреците,заболявания на стомашно-чревния тракт и др.

Аскорбинова киселина(вит.С), синтезира се в организма от глюзкозата.Поровете,както и повечето бозайници(с изключение на хората,маймуните и морските свинки) не се нуждаят от хранителен източник на този витамин.


Мастноразтворими витамини и ролята им в храненето на пора

Витамин А,под този термин се подразбират няколко биологично активни съединения,сред които най-важен е ретинола.В естествени условия вит.А се среща под формата на каротиноиди,съдържащи се в много плодове и зеленчуци.За разлика от хората и много други бозайници,поровете не могат да преработват бета-каротина във вит.А и трябва да го получават с храни в готова форма.Вит.А участва и във физиологичните функции на зрението,регулиране на клетъчната мембрана,което е важно за нормалния растеж на епителните клетки,в процес на образуване на костна тъкан и др.
Недостига на вит.А води до тежки последствия:изсъхване и потъмняване на роговицата на очите,конюктвит,нарушена координация в движенията,кожни заболявания,лезии на епитела на бронхите,дихателните пътища и др.Не по-малко опасен е излишъка на вит.А,което води до заболявания на костите,чупливост на крайниците и куцота.
Естествен източник на вит.А е черния дроб и черен дроб от треска.Включването на тези продукти в храната трябва строго да се контролират,добавки в храната не са необходими,но са и потенциално опасни и трябва да се избягват.

Витамин Д обединява няколко съединения,за пора имат значение вит.Д2 и вит.Д3.Най-важната функция на вит.Д е повишената концентрация на калций и фосфор в кръвната плазма до ниво,необходимо за нормалната минерализация на костите.Нуждата от този витамин е тясно свързана с количеството на калция и фосфора в храната,също така съотношението калций/фосфор.
Вит.Д участва в усвояване на калция и има ключова роля в периода на растеж и развитие на костния скелет в организма на младото животно.Дефицита на този витамин предизвиква рахит,а излишъка прекомерна калцификация на меките тъкани,белите дробове,бъбреците и стомаха.
Вит.Д се съдържа в черния дроб,рибеното масло,в допълнение вит.Д3 може да се образува от липидите в кожата под въздействието на слънчевите лъчи.

Витамин Е,това е антиоксидант,с важна роля в поддържането стабилността на клетъчната мембрана,има важно значение в репродуктивния цикъл.
Дефицит на вит.Е води до нарушаване на функционирането на мускулните,нервните,съдовите и репродуктивни системи:дистрофия на скелетната мускулатура,резорбация на ембрионите,задържане на еструса при женските,неспособност на мъжкия да покрие женската плодотворно и др.Нуждата от вит.Е нараства с увеличаване на количеството мазнини в храната,недостига в този случай може да доведе до промяна в мастната тъкан.Деструктивно влияние на вит.Е оказват гранясалите мазнини.Ефекта на излишните количества вит.Е са почти неизследвани.

Витамин К участва в съсирването на кръвта,при здрави животни дефицита на вит.К се среща много рядко,защото нуждата от него се удовлетоврява за сметка на бактериалния синтез в червата.

Значението на йода и мангана за пора

Йода е незаменим компонент на хормоните на щитовидната жлеза тироксин и трийодотеранин,който ръководи енергийния обмен,нормалния растеж,репродуктивните функции,за имунната система,образуването на нервна и костна тъкан,дейността на мозъка и синтеза на протеините.
Дефицита на йод и недостатъчната функция на щитовидната жлеза намаляват плодовитостта на животните.Малките се раждат слаби или мъртви.При мъжките се намалява половата активност и влошаване качеството на спермата.При женските се нарушава половия цикъл,намалява се броя на зачеване и се забавя продукцията на плацентата.

Кобалт е необходим за усвояване на желязото,влиза в състава на вит.В12,органичните съединения на кобалта оказват благоприятно влияние на имунната активност,което на свой ред води до обща слабост на организма.Дефицита води до недостиг на вит.В12,анемия,фуникулярна миелоза,заболяване на ендокринната система,в тежки случаи води до атрофия на лигавицата GIT,дистрофия на костите и нарушения в черния дроб.

Силиция участва в синтеза на глюкозаминогликаните,еластина и колагена(съставните части на кожата,ноктите,хрущялите и сухожилията),образуващи скелета на съединителната тъкан и придаваща еластичност и здравина,забавя процеса на стареене,укрепва стените на кръвоносните съдове,необходим е за изграждане на епителните клетки,участва в процеса на вкостяване,заедно с магнезия и флуора.
Силиция е необходим за формиране на основното вещество на костите и хрущяла,взема пряко участие в минерализацията на костната тъкан.При дефицит има патологични промени в хрущяла и ставите.


Манган- биологичната му роля е свързана с процеса на остеогенеза,метаболизма на протеините,въглехидратите и минералните соли.Мангана е активатор на окислително-възстановителните процеси,влияе положително на функцията на кръвта,необходим е за нормалната секреция на инсулина,увеличава гликолитичната активност,участва в синтеза на холестерина.Тя предовратява отлагането на мазнините в черния дроб,предпазва артериалната стена от атеросклеротични плаки,притежава значителна антиоксидантна активност,необходима е нормалната функция на мозъка,образуането на пигмент,хемоглобин и еритроцити,участва в работата на хипофизно-надбъбречна система,повишава активността на сперматозоидите.
Изразен дефицит на манган-това е синдром на апнея,епилептични пристъпи,нарушен обмен,разрушаване на ставите,остеопороза и повишена чупливост на костите.Недостига в организма на женската причинява малформации на плода,дефекти на нервната система.

Нуждата от мазнини и въглехидрати

Мазнините са основен източник на енергия,при пора има бърз метаболизъм,необходима им е много енергия,за това нуждата от мазнини е повишена в сравнение с кучетата и котките.На пора са необходими 20-30% в храната,за това мазнините трябва да са не само от животински произход,но и добре усвояеми.
Мазнините са източник на незаменими мастни киселини,от които най-голямо значение имат две- Омега 6 и Омега 3.Важно е не само количеството,но и съотношението,добра пропорция е 2:1 до 3:1.
Недостиг в храната води до нарушение на липидния обмен,влошване на състоянието на козината,изтощение и др.,излишъка е вреден и може да бъде причина за развитие на целулит-израждане на мастната тъкан.

Фибри и въглехидрати

Източник на въглехидрати са растителните продукти,при достатъчно количество мазнини и протеини в храната на пора,както и много други хищници,може да минат без въглехидрати и да жертват здравето си.В природата те никога не ядат растителна храна,тяхната храносмилателна система не е приспособена към усвояването им.Големия излишък на въглехидрати според някой специалисти води до развитие на инсулинома.
Освен това при поровете няма сляпо черво,което значи,че те не могат да преработват фибрите.Ако попадне в стомаха,изхвърля се в непроменен вид с изпражненията.Нейния излишък усложнява процеса на храносмилане.
Малко количество въглехидрати може да бъдат въведени в храната за коригиране на абсорбацията на мазнини,също така за стимулиране на естествена среда.Какви източници на въглехидрати са най-подходящи? За поровете най-подходящи са въглехидрати,съдържащи се в ориза и пшеницата,но трябва да се дават или в екструдирана форма,или много разварени.
Много хора погрешно смятат,че поровете обезателно трябва да се хранят с каши,желателно смес от круп(за по-разнообразно) и пресни зеленчуци(за витамини),но организма освен че няма да ги преработи,полезните вещества за организма ще бъдат малко.
Освен това,пора (като всички хищници) не се нуждае от разнообразна храна-това им вреди.Хищниците се характеризират с това,че свикат с определена диета и започват да я усвояват максимално ефективно.Всеки път,променяйки храната,ние променяме този механизъм,в идеалния случай храната не трябва да се променя в продължение на месеци,даже и на години.

Протеини

Изсикванията на хранителни вещества в храната на пора са започнали да се изучават преди 10 год.,когато тяхната популярност нараства.По това време са били известни хранителните нужди на котките и норките,имало е разработени и проверени на практика схеми на хранене.Много селекционери,развъждащи порове,са хранили животните си със смеси от висококачествени храни за котки или норки,ефективността на такива смеси се е определяла на практика.
След проведените изследвания на Уилард се установило,че нуждите на пора са сходни с нуждите на котките и норките,но имат някой специфични особености.На пора е необходима диета с високо съдържание на белтъчини и мазнини и с намалено съдържание на въглехидрати- това е приликата.
Но количеството на протеини в храната- това не е всичко.Основен компонент в храната тряба да бъде продукт,който съдържа лесно усвоими протеини- като пилешко,пуешко,кокоши яйца.Високо усвоями протеини се съдържат в някой видове океанска риба,растителните протеини практически не се усвояват от пора.Някой специалисти смятат,че неговия излишък води до образуването на камъни в пикочния мехур,а това е доста сериозно заболяване.
Именно растителните протеини често влизат в състава на готовите храни от икономичен клас за кучета и котки,за това храненето на пора с такива храни не се препоръчва.Изискванията към състава на аминокиселините при пора са подобни с изискванията и на други хищници.Например,известни са последствията от недостиг на амино-киселината аргинин,но значението на таурина за пора,не е толкова високо,както се е смятало по-рано.Добре е изучено значението на таурина за котките,например:при кардиомиопатия храненето на котките с повишено количество таурин води до положителни резултати,при пора подобно нещо не се отбелязва.
Въпреки това,много специалисти смятат,че за развитието на сърдечно-съдовите заболявания при пора са свързани с недостига на таурин.

Ролята на минералите

Минералите изпълняват много функции,сред тях е поддържането на киселинно-алкалния баланс,нормализиране на формирането на костната тъкан при млади животни и др. Най-важен е калция,фосфора,желязото,медта,натрия,хлора,цинка,йода,калия,магнезия.Повечето от тези минерали животните получават с балансираната храна.
Калция и фосфора имат важна роля в растежа и развитието на костната тъкан,особено при малките,за това тези минерали трябва да се включват допълнително в храната на бременните и кърмещи женски и младите порове.На животните е необходим калций и фосфор от хранителен произход,който се съдържа в мидите,черупките от яйцата,костното брашно,изварата.Във вид на неорганични съединения тези минерали практически не се усвояват.Обмена на калция и фосфора е свързан с вит.Д,който трябва да постъпва в достатъчно количество.

Водата

Поровете се нуждаят от голямо количество вода и в природата никога не изпитват недостиг на вода.Недостига на вода води до дехидратация(обезводняване) и за кратък период може да причини смърт.При хроничен недостиг на вода животните започват да употребяват по-малко храна и слабеят.В поилката постоянно трябва да има прясна вода,не се препоръчва да се дава хлорирана водопроводна вода,по-добре е преди това да се превари.Смяната на водата се извършва ежедневно.

http://www.ferretwiki.net/list-c-dietology.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae