[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Наръчник на собствениците на фретки - част 1
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Наръчник на собствениците на фретки - част 1

Наръчник на собствениците на фретки - част 1

Мнениеот espinoza » Сря Окт 22, 2008 8:24 pm

ЧАСТ ПЪРВА

НАРЪЧНИК НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФРЕТКИ
ОТ РИЧАРД БОССАРТ


НАЙ-НАПРЕД

Преди да си вземете фретка в къщи трябва да се съобразите със следните инструкции и да се снабдите със следната екипировка :ap: .

Храна – Фретката се храни със специална суха храна за фретки. Ако не можете да си набавите такава, там където живеете, можете да я заместите със храна за котки. Имаите в предвид обаче, че котките и фретките имат различни хранителни нужди и котешката храна не би задоволила напълно нашите пухкави приятели. Храната им трябва да съдържа минимум 34 % - 36 % протеини и минимум 22 % - 24 % мазнини. За предпочитане е протеините да се набавят най-вече от храни направена на базата на птиче месо. Повечето зеленчуци, като царевицата например, са трудно смилаеми за тях. Царевцата, и подобните и, може да причини камъни в бъбреците. Имайте предвид, че царевицата може да е добавена в протеиновия анализ на евтините храни. За това винаги прочитайте съдържанието на „заместващите храни”. Също така трябва да избягвате и високото съдържание на риба и рибни продукти в дневната дажба. Те са една от причините за неприятната миризма на „акото” им. Захарта, включително фруктозата и глюкозата трябва да са сведени до мимимум, особено в диетата на по-възрастните екземпляри.

Клетка – В името на безопасността на Вашата фретка и ако не сте напълно убедени, че домът ви е ferret-safe, е препоръчително да я държите в клетка през нощта и по време на Вашето отсъствие (ако няма на кого да я поверите). Трябва обаче да запомните, че фретката е компаньон, досущ като кучето и котката, а не животно пригодено да вирее в клетка. През по-голяма част от деня, то ще е извън клетката и ще иска да си играе с Вас. Ако решите да имате клетка, бъдете сигурен че когато фретката е извън нея, вратичката ще е винаги отворена, за да има постоянен достъп до своята храна, вода, тоалетна и легло.
Клетката трябва да е достатъчно голяма, за да може Вашата фретка свободно да се протяга в нея и да си играе. Въпреки, че през повечето време, когато е затворена, тя най-вероятно ще предпочита да спи. В клетката трябва да има място за тоалетна, за храна и вода и за спане, ето защо за предпочитане са многоетажните клетки. За едно или две животинки идеалната такава е с под със размери 90 см на 90 см и височина 60 см. Бъдете сигурен, ако използвате многоетажна клетка, че няма опасност фретката Ви да падне, защото малките палавници обичат да си поспиват на най-горните етажи. Пода на клетката трябва да е от плътен материал. За да сте сигурен, че пода няма да бъде изместен :ap: може да го завържете със тел или жица от друг подобен материал за 4-те ъгъла към самата решетка на клетката.
Малко меко килимче или част от ръкав и др. подобни ще осигурят сладки сънища на Вашия мъник и възможност „да се гмурне в завивките” преди да заспи. Трябва да внимавате обаче материята да не е такава, че фретката да си оплита ноктите в нея. Хавлиените и подобни на тях материи трябва да се избягват, тъй като най-лесно ноктите им се оплитат в техните бримки, което може да доведе до сериозни трвами, при опит да се освободят от „хватката”. Ако използвате някакъв плат за леглото или за покриване на дъното на клетката проверявайте го периодично да не е изръфан или поизяден от палавника. При игра може да се оплете в материята и да се задуши. Така че при нужда му подменяйте завивките с нови. Леглото трябва да се почиства поне веднъй седмично. Така ще контролирате натрупването на неприятния мускусен парфюм на палавника. Не използвайте никакви дървени стърготини, талаш или вестници за застилане. Кедровия и чамовия талаш съдържат етерични масла, които могат да доведат до отравяне.
Клетката, направена от тел с гумено покритие и голям диаметър е добро решение. Може да си я направите саморъчно или да си я закупите. Аквариумите са строго забранени. Липсата на циркулация на въздуха, ще довете до засилена концентрация на бактерии. Същият е и проблема при повечето транспортни чанти изработени от пластмаса. За предпочитане е да се сдобиете с такава, направена от плат.
Ако все пак решите клетката да е от дърво, гледайте решетките да са облицовани с материал, който да държи влагата настрана. Имайте предвид, че тези клетки трябва често да се почистват, тъй като се замърсяват значително по-лесно. В никакъв случай не използвайте плоскости от пресована дървесина. Лепилото, което се използва за тяхната обработка може да доведе до отравяне.

Запомнете: Вашата фретка се нуждае от свобода, точно колкото едно куче или една котка. Тя се нуждае от ежедневни игри и занимавки със стопанина си. ВИНАГИ когато имате възможност я дръжте извън клетката й.

Хранила и поилка – Вашият палавник винаги трябва да има на разположение суха храна и прясна вода. Хранят се на 3-4 часа. Имайте предвид, че са всеизвестни с това, че често си преобръщат поилките. За да предотвратите това, желателно е същата да е доста тежичка и със широко и плоско дъно. За хранилка са препоръчителни тези които се закрепят за решетките със фиби, шини и др. (подобни на тези за папагали). Малките зверчета обичат да ровят и копаят навсякъде където имат възможност :ap: . (Това обаче не е добро решение за по-едрите екземпляри). Бутилките за вода пък я предпазват тя да бъде мигновено разлята и да се замърсява по-трудно (Не забравяйте все пак, че каквато и поилка да изберете, водата трябва да се сменя ежедневно).

Тоалетна – Може да използвате и легенчета, като тези за котешките тоалетни. Добро решение е и такива във формата на равнобедрен правоъгълен триъгълник. Стената от към единия ъгъл трябва да е 2-5 см по висока ( палавниците „стрелят доста на високо”, когато пишкат :ap: ). За застилане може да се ползва котешка тоалетна. Може да използвате материал за печки, наподобяващ дървени топчета ( това май го няма в България :ap: ). Те са обезпрашени и се разграждат когато се намокрят. Ако и Вашето зверче е от тези, които обичат да се ровят в тоалетната си, избягвайте да използвате пясък, пръст и др. за застилане. Едни от най-добрите материали са обезпрашена глина, топчета рециклирана хартия и др. подобни.
Витамини – Ако използвате качествена храна за фретки, няма да Ви е необходимо да добавяте допълнително витамини към диетата им. Най-добрите добавки са със марката Ferretone или Linatone. Фретките обожават вкуса им. Те са доста богати на витамин А. Идеалната пропорция на ден е половин лъжичка витамини и зехтин в отношение едно към две.

Обезопасяване – Някои собственици твърдят, че никога не можеш да обезопасиш напълно своя дом за тях. Фретките са изключително любопитни към всичко около тях. Те могат да се провират през много малки отвори. За нещастие не всяко място, което искат да изследват е гостоприемно за тези малки пухкави животинки – те се завират под хладилници, сушилни, перални, печки и др. Много от тия уреди съдържат вентилатори и други въртящи се части, оголени кабели, нагреватели, ремъци или просто могат да се „изгубят в тях” и да не могат да намерят „път към свободата”.
Ако имате дупки по стените и пода се постарайте да ги обезопасите посредством лепенки. Те често успяват да си направят дупки от долната страна на шкафовете, така че ако имате възможност се сдобийте с такива поставени директно на пода (без крака). Ако не можете да обезопасите шкафовете, бъдете сигурни, че ще сте готови да извадите фретката от там незабавно. За обезопасяването на пролуките в шкафовете в къщи аз използвам тънки дървени лентички, залепяйки ги където е нужно. Проверете наличието на дупки около тръбите провиращи се през стените и пода и при необходимост ги обезопасете. В действителност добра идея е и да погледнете на своя дом „през погледа на фретката” или по точно казано на нивото на нейния поглед. Може и да се изненадате от това което видите :ap: .
Друго което трябва да проверите е за малки (с размерите на фретката) пролуки зад мебелите, между тръбите и стените, под отоплителните уреди и др. Ако местата са малки или със заострени краища фретката може да се задуши или нарани.
Фретките обичат да спят в затъмнени участъци. Може да им осигурите легло под формата на кутия, торба и др. в което те да могат да се сжият на кълбо и да заспят. Идеалния размер е дължина - 30 см, широчина - 15 см, височина 15 см, застлан със меки парцали.
Като говорим за тъмни места – много фретки обичат да се катерят по диваните и столовете с дамаски за да спят там. Обичат да ръфат и пробиват дупки в тънките материали, така че се постарайте облицовките да са от твърд плат или да можете да ги сменяте често :ap:
Вратите и преградите от фибростъкло могат лесно да бъдат повредени от ноктите на Вашата фретка, за това за предпочитане са металните плоскости. Също така бъдете убедени, че тези прегради са добре закрепени и не могат да се съборят лесно. Фретките не виждат добре и могат да паднат от прозореца или балкона. Проверете също така дали има и опасност от достъп до стълбище.
Опитайте се да им предложите нов вид храна и ще се изненадате, че ще я отхврърлят мигновено. Ако намерят стиропор, гумичка, копче, балон и др. те ще го изядат моментално, което ще доведе до проблеми с хранопровода им и нужда от спешна медицинска помощ. Моливите с гумички са им причинили повече задушавания, отколкото мога да проброя. Същото се отнася и до тези със тапи на гумичките. Внимавайте да не изтървете подобен предмет, съдържащ гумени части, на земята. Фретките ги намират за вкусни, но те са доста опасни за тях.
Не можете да обезопасите обаче столовете с регулируема облегалка, диваните и леглата с матраци на пружини. Тези предмети са опасни за живота на фретката. Те могат да се наврат по между механизмите и да бъдат заклещени. Няма значение колко сте внимателен Вие, може някой Ваш гост да им причини това. Постарайте се тези механизми да престанат да функционират и ако има дръжки за тяхното задвижване ги отстранете.
Удоволствия – Фретките може да бъдат доста придирчиви към храната си – дори и към лакомствата. Можете, с някои изключения, да им давате да опитват и от Вашата храна, но в много малки количества. Някои обичат ягодов сироп, стафиди, пъпеш, банани, краставици. Не и лук :ap: . Той съдържа вещества, които могат да причинят смущение във кръвоностната им система. Ядките могат да им причинят задушаване. Храни съдържащи фибри като марулите и морковите, могат да им причинят чревни проблеми. Можете спокойно да им давате по няколко стафиди на ден като награда. Млякото и млечните продукти може да доведат до разстройство при някои екземпляри, въпреки че при повечето в малки количества са дори препоръчителни. За предпочитане е да избягвате продуктите съдържащи лактоза. Много от тях обичат кисело мляко. Много хора твърдят, че шоколада (особено тъмния) може да им причини сериозно заболяване. Кофеинът също не е препоръчителен, защото е противопоказен за сърцето. Преди всичко опитайте се да ограничавате захарта. Фретките изобщо обожават Ferretone.
Като цяло избягвайте лакомствата в храната им да надвишават 10 % от обема – чаена лъжичка на ден наи-много. (ако фретката ви страда от болест наречена „инсолинома” е забранена захар във всякакъв вид, включително и мед).

ОБЩО ПОВЕДЕНИЕ

Произход – Преди всичко фретката не е „опитомено диво животно”. Тя е отделен, от нейните диви роднини, вид (невестулка, норка, американския черен пор). Според учените, фретката е опитомена преди повече от 2500 години. Поради това тя е изгубила много от способностите си да оцелява навън и живота и напълно зависи от човека. Ако се озоват навън биха умрели от глад за по-малко от седмица, ако преди това не бъдат убити от уличните кучета, от някой ястреб или не бъдат прегазени от някоя кола.
Фретките са с доста променлив характер, досущ като хората. Сравнявайки я с повечето домашни животни, фретката може да се нареди по общо поведение някъде между кучето и котката. Не държи да му обръщате чак толкова внимание както кучето, но не е и толкова независимо и сдържано като котката. Може да се обучава да си познава името и да изпълнява някои трикове както кучетата, но не е нужно да го извеждате на разходка, „за да си свърши работата”. За разлика от котката, той си остава изключително игрив през целия си живот.
В повечето случаи, да си имаш фретка вкъщи е все едно, да си имаш две годишно дете. Скрийте чупливите предмети, скъпоценностите си и всичко което може лесно да се мести от погледа му :ap: .
Преди кастриране мъжките индивиди се наричат „дяволчета”, след това – „котараци”, женските преди това – „флиртаджийки”, след това – „зли духчета”. Много от хората, които се занимават с тяхното развъждане и ветеринарите препоръчват тази процедура да се извърши след като съзреят полови. За съжаление все още има хора, който им причиняват това още на първите няколко седмици от раждането. Флиртаджийките се разгонват за пръв път на 5-6 месечна възраст, обикновено през пролетта. Остават си разгонени докато не се заплодят. Това явление води до развиването на инфекция или апластична анемия с фатален край за животното в 50 % от случаите. (апластична анемия: анемия, дължаща се на увреждане на кръвотворна¬та функция на костния мозък. Протича с намаляване на всички кръвни клетки, с повишена темпе¬ратура, язвено-некротични промени по венците, устната лигавица и др.). Дяволчетата излъчват много неприятна мускусна миризма в периода на разгонване и маркират цялата си територия с урина.
Ако Вашата фретка не е кастрирана и няма да я използвате за разплод, направете всичко възможно, за да я подложите на тая процедура. За женските индивиди това е животоспасяващо.
Нрава на кастрираните мъжки и женски индивиди е почти един и същ. Мъжките, които не са претърпели тази процедура са два пъти по-големи и по-тежки от женските. Дяволчетата тежат около 1-2,5 кг (когато не са кастрирани се приближават към горната граница), флиртаджийките тежат около 0,5-1,25 кг. (когато не са кастрирани се приближават към долната граница). Мъжките (особено тези, които са кастрирани по късно) имат по широка глава от женските.
Малките палавници растат до 5-6 месечна възраст, но не е изключено това им развитие да продължи и до 8-мия месец. За възрастни може да се смятат след навършването на първата си годинка. Растежа им преминава през няколко фази. За първа може да се сметне фазата „Йее, вече имам зъбки!”.
„Йее, вече имам зъбки!” – Малчуганите преди да напуснат котилото най-често си играят със своите братя и сестри. Те обаче, за разлика от хората, имат доста дебела кожа :ap: . В игрите им преобладават захапвания на себеподобните и злобни разклащания. За малките това е чисто блаженство. Приложени обаче на същества с по-тънка и чувствителна кожа, тези игри може да са болезнени.

Край на първа част.... ще се постарая всяка вечер да добавям по някой абзац... в зависимост от свободното ми време през деня :ajaweki:
zoomaniak можеш да го публикуваш навсякъде, стига да не се ползва за комерсиални цели :ap:
След като не е позволено да караш кола след като си пил, защо има места за паркинг пред баровете?
espinoza
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 6:04 pm
Местоположение: Варна

Назад към Порчета - Mustelidae

cron