[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Наръчник на собствениците на фретки - част 3
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Наръчник на собствениците на фретки - част 3

Наръчник на собствениците на фретки - част 3

Мнениеот Eva » Чет Окт 23, 2008 11:51 pm

Дресировка

Тоалетна – Това е цел НОМЕР 1 за повечето собственици на фретки.. Ако бебето пор е било държано в ограничено пространство, където е имало тоалетна винаги на разположение, шансовете, че поне знае за какво се използва, са доста големи. Идеята за такова пространство с котешка тоалетна е добро начало без значение възръстта на порчето. Само помнете „Поровете не са придирчиви”. Порчо не е любител на котешките тоалетни по рождение, както котките. Той е по-скоро като кучетата, върху които бихте упражнили дресирането с вестник. Наблюдението и постоянството са ключа към успеха. Кучето също няма природно да изпита необходимостта да отиде и да се изходи върху вестника, ако го оставяте да си го върши където си иска и когато си иска. Вие трябва да наблюдавате кучето и като видите, че вече се надъхва да се изходи, го носите на вестника, оставяте го да си свърши работата и след това го хвалите и награждавате. Ако не му показвате какво искате и сте непостоянни, то просто няма да се научи. Същото е и при фретката. Първото нещо, което трябва да направите сутрин като се събуди е да я сложите в котешката тоалетна. Оставяте го да стои там, докато не се изходи, след което го възхвалете и наградете. Наблюдавайте го през деня, носете го и след това го награждавайте, когато направи нещо, което сте искали.

Още на първия ден в новия дом, порчето трябва да бъде сложено в ограничено пространство - при необходимост клетка , докато свикне с новия облик, звуци и миризми на обстановката. Декоративният пор е „чисто” животно. Ще се изхожда далеч от местата, където спи или се храни. Дръжте под око своя нов любимец. Ако го видите да използва тоалетната си по предназначението, възторжено го похвалете и му дайте някое лакомство като награда. Ако започне да ходи по нужда някъде другаде, извикайте силно „НЕ!” вдигнете го и го сложете в тоалетната му. Бъдете сигурни, че си е свършил работата и отново - възхвалете го и му дайте нещо вкусно, което обича.

Минаха първите няколко дена и вече можете да му се доверете и да му дадете повече пространство – една стая би било приемливо начало. Може да сте забелязали, че порчето винаги си избира ъглови местоположения за своя тоалетна. В стаята също ще се насочи към ъгли. Поставете тоалетната на стратегическо ъглово място. Също така е добра идея да сложите ленти от пластмаса или винилова настилка под всяка тоалетна, за да предпазите подовата си настилка от инциденти. Още по-добра идея е да поставите различни неща в ъглите, където няма тоалетна. Отново продължително-наблюдение-награда, когато порчето използва тоалетната и вик-носене към тоалетната, ако не го прави.

Повечето порчета много бързо схващат, че получават награда, ако отидат до тоалетната. След известно време малкия хитрец може честичко да посещава тоалетната си и да се прави, че си върши работата само, за да получи награда. Те са невероятни актьори и актриси.
Ако забележите любимецът да се насочва към края на тоалетната и да се изходи точно до нея , можете да опитате да отрежете предната част на тоалетната. Порчето често ще върви назад докато не усети допир до нещо, след което ще пристъпи напред леко и ще се освободи. Ако одрежете преднача част няколко сантиментра би помогнало.
Когато порчето си ползва тоалетната редовно можете да му разширите територията. Повтаряйте този процес градивно докато не се настани в целия ви дом ( или поне в тези, части, на които ще му е позволено да се подвизава занапред). Има вероятност котешките тоалетни да са необходими във всяка стая. Порчо е стриктен по отношение на своята спалня и място за храна, да са далеч от местата за тоалетна. Именно за това, че ходи по нужда далеч от тях обаче, той дефакто не вижда причини да се суетим, ако не ходи точно в тоалетната си.
Ако тоалетната им е под носа и могат да стигнат до нея за нула време си казват „Супер!”, но ако не могат си казват - „ Ей, моята храна е чак ей там, а легълцето ми е на другия край. Какъв е проблема?” Можете да видите, че е всъщност във ваш интерес да му слагате легълце или чинийка с храна в ъглите, където не желаете той да ходи по нужда и не желаете да сложите там тоалетната му. Шансовете са доста обещаващи, че няма да ползва това пространство за тоалетна докато храната или леглото му са там.

Ако разширената вече свобода се оказва прибързана за неговата тоалетна дресировка, смалете пространството и опитайте отново. Много малко порчета ще са изпълнителни на 100% през 100% от времето. Повечето стопани ще са предоволни и на 85%. Един значително нов собственик на порче ме попита „ Как да накарам любимеца ми да спре да ходи до тоалетна в кухненския линолеум?” Моят отговор беше „Махни линолеума!”

„Инциденти се случват” Порчетата често намират местенца да се освободят чрез миризма. Ако са ходили там дори веднъж преди това, най-вероятно ще продължат да ползват това място. Можете да премахнете възможността като се откажете и сложите тоалетна там или като почистите с добър препарат смесен със ¼ бял оцет и ¾ хлябна сода. Някои от препаратите на ензимна основа направени за домашни любимци също вършат задоволителна работа. Не използвайте препарат с амония. Урината им съдържа амония и миризмата на препарата ще изпрати погрешно послание.
Порът не би ползвал тоалетна, която счита за прекалено мръсна. Редовно почистена тоалетна, но не прекалено чиста е перфектното положение. Оставете малки остатъци от изпражнение в пясъка. Иначе може да си помислят, че сте им купили нов пясъчник и ще си прекарат страхотно в игра, като разровят обилно и разпилеят пясъка навсякъде.

Докато сме на тема чистене на тоалетната – едно предупреждение относно използване на препарати съдържащи –фенилфенол (лисол и други) – няма значение дали спрей или течен. Този дезинфектант е много токсичен за порчето. Ако почиствате и дезинфектирате тоалетната с такъв препарат, изплакнете добре и го подсушете преди да допуснете своя любимец вътре отново. Не пръскайте близо до порчо и не го оставяйте да върви по пода ако сте използвали този вид препарат там, докато не сте измили и подсушили добре.


Хапането – Кученцата хапят, котенцата хапят, децата и те хапят. По някаква необяснима причина много хора мислят че охапване от бебе пор е знак, че то е „диво, неубоздано, чудовищно животно”...
Всъщност при бебето пор това си съвсем в реда на нещата и част от неговото игриво поведение.Ако някога сте гледали как порчета си играят сигурно ще се зачудите как не се нараняват. Отговорът – необичайно дебела кожа. Някога опитвалили сте се да ваксинират пор? Сравнението „Кожа за обувки” ми идва на акъла.
Охапване от по-възрастен пор е относително рядко в сравнение с това от куче или котка и е често признак на това, че е бил или необучен или малтретиран. Дори тези по-възрастни животни бързо ще откликнат на нежност, неизменност и любов.

Ако щипва със зъбки малко по-силно, твърдо „НЕ!” ще го накара да разбере, че е направил нещо погрешно, особено ако е придружено с хващане и вдигане за излишната кожа на тила и леко разклащане (не ожесточено). След това продължете да го държите и да му говорите успокояващо/ Ако се държи подобаващо, едно лакомство ще му подсили доброто поведение.

Един от най-често срещаните характерни проблеми, които виждам в нашия приют е резултат от действието на стопанина, когато порчето го гризне леко – да го пусне на земята. Порчето много бързо си прави извода „Ооо значи това трябва да правя, за да ме пуснат на земята?” И ако не го пуснете след първото гризване „гризва” малко по-силно. Аз използвах хващане за тила и разклащане техника и той започва да научава, че гризването не е начин да помоли да го пуснат на земята. Всъщност аз обикновено държа порчето, докато не възприеме и не ми даде една дълбока въздишка на примирение.
Някои хора търсят добри резултати от дресировка тип перване с пръст по нослето, когато хапят. Аз не съм съгласен с тази процедура. Не работи при някои фретки и в някои случаи. Дори съм виждал да причинява значителни проблеми при много порчета. Всъщност в резултат на това може да се възроди едно отношение с омразя между двама ви и това определено не е нещо, което искате.
Някои от фретките са генетично глухи. Често се среща при порчета с бяла глава или силно изразена бяла линия между ушите. Понякога, но не винаги, тези любимци са по-неподатливи на дресировка, просто защото не могат да чуят вашето „НЕ!” Често стопаните дори нямат представа, че порчетата им са глухи, докато не видят, че не реагират на внезапни, силни шумове.
Дресировка анти-гризкане в този случай може да включи използване на показалеца и палеца ви да придържа леко порчето под челюстта и на върха на муцунката, докато го държите за тила с другата ръка.

Ако този метод пропадне, един друг анти-гризкане метод е киселата ябълка или лимон – разпространени в повечето зоомагазини, обикновено се използват да попречат на животните да си ближат козинката. Напръскайте ръцете си и пръстите си и тогава си ги предложете на тепсия на своя пор да ги „опита”. Повечето от тях си мислят, че това е най-ужасният вкус на света. Напръскайте ръцете си преди да го вдигнете, или в ситуация когато гризкането обикновено е неизбежно. Не е необходимо много време за порчето да осъзнае, че вие изобщо не сте вкусни. Никога не пръскайте в лицето на порчо и никога не го слагайте директно в устата му.

Какъвто и метод да използвате, помнете, че трябва да го държите и да го обичате след наказанието. Винаги възнаграждавайте доброто поведение и го предпочитайте пред наказанието и да го накарате да разбере, че го обичате е най-важния урок.

Порочетата обичат чорапи, особено бели, с или без крака в тях. Ако носите бели чорапи без обувки все едно му правите покана да дойде и да ви открадне чорапите, краката и всичко. Някои хора обезсърчават такова поведение като изполват гореспоменатите анти-гризкане техники. Нашите порчета ни дресираха винаги да носим обувки, когато те са около нас. Моята сестра научи за „фетиша на белите чорапи” на първата си визита у дома, когато се опита да слезе по стълбите една сутрин носейки бели чорапи въпреки, че я бяхме предупредили. Осем от нашите порчета я наобиколиха на стълбите опитвайки се да откраднат чорапите от краката й. Тя излетя нагоре и веднага си ги смени с червени. Порчетата повече не й обърнаха внимание.

Има порска игра и човешка игра. Идеята е да научите своята фретка, коя кога е подходяща. Един от най-важните уроци, които трябва да научите порчо , е че вдигането не е игра. Когато го вдигате така никога не го подканвайте да си играете. Това трябва да е сигнал за време за тишина и мир, време за милване и гушкане. Веднъж взели своето порче, продължете да го държите със свои условия. Няма значение колко ще иска да слезе долу и колко ще шава и ще се гърчи, дръжте го докато не сте готови да го пуснете долу. Веднага щом е укротен (обикновено с дълбока въздишка) дайте му награда, той ще схване идвята. Скоро ще имате порче, което много обича да бъде гушкано и мачкано.
Ако решите да играете на порските игри, вие определете правилата. Ако ще е много груба включваща падане игра ще ви препоръчам някоя по-здрава плюшена играчка, която вашият любимец ще може да хапе без да нарани вас. Ако ще е по-протка игра не бъдете прекалено строг за да не объркате представите му. Придържайте се към гъделичкания и разрошване на козинката. Те са умни и бързо ще видят разликата.


Копаене – Порчетата обичат да копаят. Засадени разстения са страхотни порски забави, да не забравяме и „салатата” от вашите разстения. Може да опитате:
- Да сложите разстенията далеч от тяхното полизрение и достъп ( успех, след като порчетата са добри катерачи)
- Да сложите 10 сантиметрови камъни върху пръстта
- Да срежете линолеум или кабелна примка около стъблото и в самата саксия и върху това да сложите камъчета.
- И последния вариант е да се откажете от разстенията и да си купите изкуствени такива.

Една наша приятелка се опита да предпази своето разстение като сложи камбанка на своето порче, за да знае дали не е в хола при него. Като всеки себеуважаващ се пор, той бързо се научи да изхлузва звънчето и със своя маниер – крадешком разрови отново саксията. Без повече колебания, нашата приятелка сложи звънчето върху разстението. Тъй като цветето не се разхождаше често самичко, тя знаеше, че като чуе звънчето – порчето прави инспекция на корените му.
Вашето порче бързо ще открие че има „неща”, които могат да бъдат видени зад всяка затворена врата и ще опита с всички сили да се озове „вътре”. Ако имате килим под вратата те ще се опитат да си направят тунел. Разбира се това включва да минат първо да минат през килима. Пластмасови лайсни са налични в различни магазини тип „домашни потреби”) и вършат добра работа. Срежете ги да са около 9 см по широки от вратата, за да паснат на касата и ги поставете под формата на буква Н. Ще ви препоръчам да го направите стабилно за да не може порчо да си направи тунел и през него. Другият по формален вариант е да срежете дъски от дъб и да ги поставите на стабилно на мястото. Те изглеждат добре и много ще му се опрат на порчо да мине през тях, въпреки това той няма да се спре и ще опита да копае пред самото парче дърво.
А какво ако под врата има достатъчно място за порчето да се промуши отдолу? Едно от малките ни духчета ни научи този трик. Тя винаги влизаше в стаята за гости, което си е беше забранена зона за фретки. Аз определено не исках да сменям вратата, и да запушвам под врата с разни неща просто означаваше, че ще й е малко по-трудно да влезе. Когато отидох до близкия магазин за домашни потреби, купих парче правоъгълен перваз, по заострен и по плътен широк колкото вратата. Мушнах щифтчето под пантата и прикачих первазчето отдолу. То стана незабележимо от другата страна, и мъничкото ни порче, повече не можеше да се промъкне отдолу под вратата.
http://por4e.blogspot.com/
C'mon, do it for the little guy!
Eva
В ятото
 
Мнения: 187
Регистриран на: Сря Окт 08, 2008 10:57 pm
Местоположение: Бургас

Назад към Порчета - Mustelidae

cron