[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Наръчник на собствениците на фретки - част 11
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Наръчник на собствениците на фретки - част 11

Наръчник на собствениците на фретки - част 11

Мнениеот espinoza » Пет Ное 14, 2008 2:40 pm

ЗДРАВНИ НАСОКИ

Запознаването със следващата глава не изключва посещението при квалифициран ветеринар. Със следващите насоки искаме да ви обърнем внимание за това, което трябва да наблюдавате в поведението на Вашите любимци, за да знаете кога да ги заведете при техния лекар. Винаги се консултирайте с лекарят им за първите признаци на различните болести и наранявания и следвайте неговите инструкции относно протичането на лечението и даването на медикаменти.

Какво трябва да имате в предвид при избор на ветеринар – Собствениците трябва да са много внимателни при избора на ветеринар, дори по внимателни отколкото когато си избират личен или семеен лекар. Много ветеринари не са добре запознати със здравните проблеми при фретките, тъй като малките дяволчета са доста нов вид домашни любимци в много от страните по света.
Разпитайте ветеринаря добре и искайте да знаете за колко такива животинки се е грижил през последните няколко години. На страницата на http://www.ferretcentral.org във връзки с развъдници (Organizations & Shelters) може да намерите ветеринарни лекари по целия свят ( за съжаление България не е в списъка ).
Ако сте си избрали ветеринар, разберете влизат ли в практиката му извънработни посещения при спешни случаи. Фретките често се нараняват късно през нощта. Няма да имате време в последния момент да търсите денонощна ветеринарна клиника. Другото, на което трябва да обърнете внимание относно работното време е, дали то е удобно за Вас и дали лекарят Ви е на разположение през цялата седмица.
Ами за хирургическа намеса или по-особени манипулации? Проучете и сравнете типичните манипулации, които се предлагат от клиниките във Вашият град. Ще се убедите колко различни са ценоразписите, понякога възлизащи на хиляди лева. Някой ветеринари си слагат надценка за екзотични животни, фретките обаче не са едни от тях. В други случай завишаването на цените може да е породено от това, че Вашите фретки, както и други дребни животни, се нуждаят от доста по специфични грижи. Така че, пак подчертавам – задавайте въпроси.
Ветеринарят Ви изисква ли да подпишете декларация, че ако Вашият пор ухапе някой по време на лечението му в клиниката, ще има право да го изследва за бяс ( преведете това като „ще го убие и ще го обезглави”)? Ако е така – веднага изчезвайте оттам и си търсете друг. Това е очевидно доказателство, че той не е наясно с поровете.
Най-накрая просто наблюдавайте как се държат с Вашата фретка. Забележете дали Вашият ветеринар и асистента му изглеждат сякаш държат неудобно Вашата животика в ръце. Също така обърнете внимание как малкия палавник възприема ветеринаря. Ако изглежда така, все едно го е страх – сещате се за мнението ми?
Изберете най-добрия за Вашият пор – живота му зависи от този избор.
Грип – Фретката е една от малкото животни, които могат да се заразят от вируса на човешкия грип. Обратно, ако палавника е болен от грип, той не може да го пренесе на хората. Ако сте настинал или сте пипнал грип, опитайте се да не си играете с порчето докато не оздравеете. Ако се наложи да го държите, внимавайте да не сте лице в лице с него и да не кашляте отгоре му. Измивайте ръцете си добре преди да го вземете. Не позволявайте на който и да е да го държи, ако е болен от настинка или грип.
Грипните симптоми при фретките са подобни на тези при хората – течащ нос, температура и кашлица. Ако има добро и правилно дишане… просто следете дали поддържа температура и дали са му осигурени достатъчно течности, храна и почивка. Ако дишането е затруднено ¼ лъжичка от детските Robitussin или Benadryl, или друг подобен продукт може да облекчи някои от симптомите (винаги се консултирайте с ветеринаря си). НИКОГА не давайте на порчето Ви продукти съдържащи Acetaminophen (Tylenol и аналогични продукти) или Ibuprofen (Advil или аналогични продукти). И двете могат да са токсични за порчетата Ви и могат да доведат до увреждане на черния дроб. Ако симптомите не отшумят до 5 дни или фретката Ви изглежда апатична, не яде, не пия вода или дишането и е придружено с хрипове, посетете ветеринарят отново. Грипа е сериозно заболяване на фретката и може да премине в пневмония.
Другото, което трябва да обсъдим е, че подобни на грип симптоми се наблюдават и при инфекция на синусите, причинена от бактерии. Тази инфекция може да бъде сериозна и да причини значителни поражения, но може да бъде третирана с антибиотици, докато вирусните инфекции не могат.
Чревни запушвания – Бях споменал по-рано опасността за фретката от тези запушвания. Ако фретката Ви започне да кашля упорито и да се дави, без да има признаци на течащо носле и сълзливи очички или започне да повръща, прегледайте храната й да не е с изтекъл срок на годност или да не сте й давали нещо, което не е яла до сега. Дръжте го в клетката си със добре преценена диета и му почистете тоалетната. Ако до около половин ден не започне да яде или изпражненията му са редки и различавате козина в тях, го заведете на ветеринар. Направете го колкото може по скоро, особено ако порчето Ви изглежда подуто и изпитва болка. Някои причини за задръствания може да се прехвърлят в стомаха и за кратко да спрат запушването на червата. Чревните запушвания са фатални, ако не им се обърне внимание на време и са едни от най-честите причинители на смърт.
Стърчащ ректум – Ректума на пора, нормално трябва да е изравнен с кожата. Ако стърчи малко, не е нещо необикновено и може да се самокоригира, ако се открие причината. Най-често причините са следните: захранване с твърда (суха) храна от много ранна възраст, хранене със влажна храна твърде дълго време, продължителна диария или наличието на чревен вирус или паразит. Ако тялото не се прочисти само за няколко дни, ако ректума започне да кърви или изпъкването му е доста изразително заведете Вашето порче на ветеринар колкото се може по рано. Ако изпъкването е незначително, лекарят Ви може да препоръча лечение подобно на това, което се прилага при хемороиди при хората.
Падане – Много от уврежданията, които претърпяват фретките, са причинени от падане. Късогледи, те не могат да преценят големите препядствия, когато скачат насам натам. Като резултат са навяхванията, счупени кости и вътрешни травми. Ако Вашата фретка е паднала внимателно я изследвайте за счупвания и наранявания. Имат податливост към изкълчвания на крайниците, което изисква спешна медицинска намеса. Ако на пръв поглед й няма нищо, наблюдавайте движенията й. Ако накуцва или има лоша координация на задните крака я заведете незабавно на лекар. Запекът може да е признак на вътрешни наранявания. Сънливостта също е признак за такива наранявания, особено ако са в областта на корема.
Диария – Диарията трябва да се лекува настойчиво. Ако фретката Ви откаже да се храни и да пие вода за дълъг период от време, това със сигурност е сигнал за заболяване и означава – посещение при лекаря. Обръщайте особено внимание на знаците на обезводняване, тъй като то доста бързо може да доведе до смърт. Честа причина за дехидратацията е периода на диария.
Може да направите следната бърза проверка – хващате козината зад врата на фретката и след като я пуснете, тя трябва бързо да се върне в изходна позиция. Ако ли не, това е знак за тежко обезводняване. От тук нататък знаете – бързо при ветеринаря.
Ако забележите няколко периода на диария и не можете да го заведете веднага на лекар Pepto Bismol или Kaopectate давани по 1/3 до 1 лъжица от 2 до 4 пъти на ден може да я контролира докато имате възможност да го заведете до клиниката. Осигурете му и много течноси, дори да се наложи да му ги давате със спринцовка през устата. Будете много внимателни, защото порчето Ви може да вдиша течностите. Подавайте спринцовката през сгъвката отстрани на устата, между устните и зъбите и капете течността с такава скорост, че порчето Ви да може да я преглъща. Запомнете, че продължителната диария е живото застрашаваща за такива малки животинки като поровете. Заведете го на доктор колкото се може по скоро.
Ако фретката Ви повръща, пробвайте се да му дадете сок от праскова. Около 1 мл ще успокои стомахчето й. Запомнете, че повръщането е един от признаците за частично или напълно задръстване на червата, което изисква незабавно посещение на клиниката.
Ако сте обезпокоен, че порът Ви не се храни, убедете се първо че със сигурност не яде. Дръжте го в клетката му. Бъдете сигурен, че тоалетната му е добре почистена и му е осигурена прясна храна и вода. Може да откриете, че животинката Ви крие храна и си я яде без Вие да забелязвате това.
Хранете порчето със всичко, за което знаете че харесва. Нормалната дневна дажба на възрастния индивид включва около 100 грама храна и 90 мл течност. Ветеринарят Ви може да Ви изготви индивидуална диета. Дажбата на едно хранене също зависи от това колко хранения има през деня – те може да са разпределени през от 2 до 4 часа. Внимавайте с температурата на храната, ако за същата трябва да прилагате затопляне в микровълнова или други електрически уреди.
При продължителната диария, настойчивото лечение е от решаващо значение. Най-често срещаната бактерия-причинителка е Helicobacter mustelae. Тази бактерия може да причини язва, като допълнение на диарията. Много фретки са носители на тази бактерия без видими външни белези. Срес, при смяна на обстановката, храната, водата, дори и при поява на нов член на семейството, може да предизвиква увеличаването на бактерията в тялото на порчето Ви, което ще доведе до появата на диария и/или язва. Типичното лечение за този вид диария е с Amoxicillin, Flagyl. Pepto Bismol или Kaopecate могат да контролират диарията до известна степен докато антибиотика си свърши работата. Опитайте се да му давате sulcrafate 20-30 минути преди хранене. Сукралфат предпазва стомашната лигавица, но притежава много малък ефект по отношение на киселинността на стомашния сок. Не притежава системно действие. Само малка част от приетия сукралфат се абсорбира и излъчва чрез бъбреците. Медикаментът се свързва с протеините на некротизиралата тъкан на мястото на язвата, като по този начин образува защитно покритие и така потиска храносмилателната активност на пепсина, стомашния сок и жлъчните соли. Активността на пепсина се понижава с около 30%. Сукралфат ускорява заздравяването на дуоденалната или на стомашната язви и има терапевтичен ефект при леко до умерено възпаление на хранопровода. Медикаментът предотвратява рецидива на дуоденалната язва и образуването на язви вследствие на стрес. Медикаментът възпрепятства абсорбцията на фосфати от гастроинтестиналния тракт. Продължителността на боледуването може да трае от няколко дни до месец. Естествено колкото по бързо се започне лечението, толкова по бързо ще оздравее Вашият палавник.
Може да сте чували терминa „Зелена диария”. Другото и наименование е ECE и се причинява от вирус, заразен е и е много трудно да се излекува. Вирусът може да съществува в животното или средата около него до 6 месеца и повече. Напълно вероятно е да си вземете заразено животно, без да подозирате за това. Антибиотиците нямат много голям ефект над този вид вирус, но могат да предотвратят повторна инфекция. За съжаление няма и 100 % тест за ECE. Диагнозата се поставя, изключвайки другите възможности.
Напоследък терминът ECE се приписва некоректно на всички случаи на диария, особено ако е зелена на цвят. Много е важно да знаете, че не всички диарии с зелен цвят са ECE. Зеления цвят може да е и следствие на бързото преминаване на храната през храносмилателната система на порчето Ви.
Да обобщим: диарията може да се излекува чрез третиране с Pepto Bismol, Kaopectate, Amoxicillin, Flagyl или сулкрафат за няколко дни. ECE изисква повече време и може да бъде придружена със вторична инфекция, която също трябва да се третира. Със настойчиво лечение и много грижи Вашето порче ще е излекувано и ще бъде отново весело и забавно.
Линеене и тумор на бъбреците – Падането на козината може да е признак на много неща. Нормалната смяна на кожухчето се наблюдава два пъти в годината. През останалото време не е необичайно то да изглежда грубо и рошаво, особено окосмяването на опашката. Понякога опашката може да е почти плешива от половината до върха й и покрита с черни пъпки.
Пъпките са досущ като младежките и може да се премахнат чрез третиране с почистващ лусион за акне, съдържащ Benzoyl peroxid (Benzperox 0.05 - 30 g – лекарство продавано в България). Все пак не забравяйте да се консултирате с ветеринаря си. Просто изкъпете порчето с обичайния му шампоан, но приложете гореспоменатия лусион върху опашката. Насапунисайте го добре и го оставете така за около 5-10 минути. (Внимателното изчеткване на опашката с мека гумена четка ще спомогне за премахването на „акнето”.) Изплакнете обилно. Повторете процедурата след около две седмици. Веднъж премахнете ли акнето, козинката ще се възстанови при следващия период на смяна на същата.
Причината за подобно опадване може да е и продължителен стрес. Преместването в нов дом, вземането на друго порче или животно (особено ако не се сприятелят отначало), продължително отсъствие на собственика или всякакво друго напрежение може да е причина за линеенето. В тези случай обаче, то се проявява в горната половина на опашката. При отминаване на стреса (или идване края на обичайния период за смяна на козината) кожухчето ще се възстанови.
Ако опадването е в основата на опашката, около дупето, коремчето и надолу по крачетата, може да е знак за тумор на надбъбречната жлеза. При наличието на такъв тумор кожата, която се е открила при линеенето, изглежда лъскава или люспеста. Понякога опадването може да е около плешките или на върха на главата. При някой порчета може изобщо да отсъства опадането на козинка.
При женските (почти в 75 % от случаите) се наблюдава увеличаване на вулвата в период на разгонване. Мъжките, през този период, показват сексуално нападение върху другите екземпляри и маркират територията си с урина.
Това заболяване е по опасно за мъжките индивиди, въпреки че се среща много рядко. Тумора може да причини уголемяване на простатата и да запуши уретрата, като по този начин пречи на нормалното извършване на физиологичните нужди. Това ще доведе, за доста кратко време, до смърт. Ако забележите, че често се опитва да уринира, го заведете веднага на ветеринар.
За премахване на тумора се изисква хирургическа намеса. Ако няма друго усложнение, като някакво заболяване на сърцето, порчето бързо ще се възстанови след операцията и козинката му ще порасне до два месеца или при следващия период на смяна. Енергията му ще се възвърне и докато го гледате как си играе, ще сте забравили че е претърпяло някога операция.
Ако фретката Ви не е надежден пациент за операция, може да използвате Lupron (препарат, който облекчава пациентите в късен етап на рак на простатата). Той ще елиминира много от симптомите на болестта като опадване на козината и появилия се сърбеж. Лечението е скъпо и не премахва, нито намалява големината на тумора.
Открихме, че и Melatonin също може да облекчи външните симптоми в някои случаи. Около 1 мг на 1 кг живо тегло, даван привечер, може да свърши работа по някога. Течния Melatonin е лесен за приложение. Концентрацията на веществото, в продуктите предлагани на пазара, зависи от марката. Ако решите да използвате това вещество, съобразете се с концентрацията му в избрания от Вас продукт. Още веднъж искам да подчертая, че Lupron и Melatonin само премахват видимите белези на болестта, но НЕ намаляват туморните образования. За премахването им е нужна хирургическа намеса.
Има случаи, в които при млади порчета се проявяват някои от външните признаци на рака на простатата. Увеличената вулва при женските и сексуалната агресия при мъжките може да е и следствие на незавършено развитие на половите органи. При образуването на клетките, някои могат да се закрепят където не им е мястото в тялото на порчето. Там те ще се изродят и могат да предизвикат освобождаване на хормони, които да стимулират либидото на животното. Мъжките ще започнат да проявяват сексуална агресивност върху женските, ще маркират територията си и общо взето при тях ще се разграничават всички симптоми на разгонване. Кръвния тест ще Ви помогне да откриете завишеното произвеждане на хормони. Ако външните признаци са достатъчни, ветеринарят Ви може да предпочете операцията пред лабораторните тестове.
Признаците за незавършено развитие на половите органи се проявяват през първата година от живота на порчето. Индивид, по възрастен от една година, с тези симптоми най-вероятно е развил надбъбречен тумор.
Ако имате мъжкар, нека ветеринарят Ви да провери, дали и двата тестиса са се спуснали извън коремната кухина. В противен случай, може някой от тях да предизвика рак и да е нужно да се премахне колкото е възможно по скоро.
Хпофиза на щитовидната жлеза – другата възможност при която се наблюдават симптоми, като при рак на простатата, е завишеното отделяне на хормони на щитовидната жлеза. Допълнителните признаци са летаргия, изтънена и чуплива козина и увеличаване на теглото. Козината на тила може да изтънее доста повече от козината по останалата част от тялото. Съвсем прост кръвен тест може да докаже завишаването на хормоните на щитовидната жлеза. Медикаментозното лечение ще регулира функцията й, но запомнете, че трябва да тествате Вашето порче всеки месец.
Язва – продължителния стрес (като добавянето на ново порче), смяната на храна или инфекция с бактерията Helicobacter mustelae, може да доведе до появата на язва на стомаха. Обичайните симптоми, но не винаги, са черни лепкави изпражнения. Понякога болката, причинена от язвата, може да накара Вашето порче да скърца със зъбки. То може да изгуби апетит и да изпадне в летаргия. Ветеринарят Ви най-вероятно ще си предпише комбинирано лечение. Сулкрафат, разтворен във вода, може да обвие и предпази раничката в стомаха. Amoxicillin комбиниран с Metronidazole се използва за убиване на бактерията причинител. Pepto Bismol може да спомогне за работата на антибиотиците. Запомнете само, че това лечение ще е ефикасно, ако продължи поне месец. Алтернативно лечение е и комбинация от Кларитромицин и Ранитидин бисмут .


Бълхи и кърлежи –
Бълхите и кърлежите са си неизменна част от топлото лятно време. Те могат да се качат на панталоните ви, на други животни или да бъдат прихванати от самото порче по време на разходката вън. Многобройно нашествие на бълхи, може да доведе до анемия в порчето. Спрей против бълхи за котки е достъпно избавление предлагано във всички ветеринарни клиники. Започнете с врата и после се придвижете към опашката. Накрая напръскайте малко и върху ръцете си и го втриите около ушите, вратлето и муцунката му. Ще трябва да почистите и килимите, мебелите и всичко в дома си за да сте сигурни, че нямате повече бълхи. Обикновено тези продукти траят около месец, така, че трябва да правите тази процедура всеки месец, за да може порчето ви да не е застрашен и дискомфортно.


Топлинен Удар-

Порчетата не се чувстват добре в жегата. По-висока температура от 85- 90 градуса по Фаренхайт може да бъде фатална за порчето ви. Ако времето е прекалено горещо и ако видите порчето ви да се задъхва, той е под огромен стрес и има нужда от грижи. Натопете го хладка вода за да свалите температурата му. Студената вода може да го шокира, за това използвайте хладка вода само за да свалите температурата му, след това го заведете на ветеринар незабавно. В този момент може да бъде обезводнено и само вашия ветеринар може да го хидратира. Топлинния удар обикновено води до смърт. Вентилаторите не помагат на порчето да се разхлади, те помагат само на хората. Движещия се въздух от вентилатора изпарява потенето на човека и охлажда кожата. Тъй като поровете не се потят, мърдащият се въздух няма да ги охлади въобще. Ако нямате климатик вкъщи и температурите надвишават опасните за порчето градуси, можете да напълните няколко ботилки с вода, да ги замръзите. Веднага щом водата е замръзнала, овиите бутилката в тънка кърпа и я поставете на пода, за да може порчето ви да се свие около нея. Когато се разтопи леда, сложете нова.


Сърдечна болест - Порчетата са много податиливи на тази зараза. Тази болест е причинена от червейче, което се предава през комарите. Ларвата на червейчето се пренася от комара в порчето. В момнета в който е в организма на порчето, то мигрира към сърцето му и расте до момента, в който не започне да нарушава функциите на сърцето. Лекуването е много трудно и обиновено включва медикаменти като инвермиктин и други лекарства, с които порчето да се лекува в рамките на период от шест месеца. Оцеляването на порчето е 50/50 . По време на комарения период, там където има тази зараза, порчето трябва да получава всеки месец, доза от профилактично лекарство, което трябва да бъде достъпно за вас при вашия ветеринар в различни форми. Някои порчета предпочитат дъвчащи таблетки. Тази болест се предотвратява по лесно от колкото се лекува.

Кардиомиопатия –
Това е болест на сърцето. Обикновено се среща само при възрастни порета. Мускулът на сърцето прогресивно отслабва до момент, в който вече е неспособно да бие. Това кара органа да се уголеми, а тъкъните да станат тънки и слаби. Ще се натрупа течност в областта на корема. Този процес ще се увелии и ще окаже натиск на дробовете, като причини непрестанна кашлица. Течността ще се увеличи до такава степен, че ще се наложи да се изтегли, чрез спринцовка или игла. Порче, което се уморява бързо и има хронична кашлица, трябва да бъде проверено за тази болест. Колкото по-рано започне да се третира, толкова по-голяма е вероятността порчето ви да се оправи и да живее по-дълго. Макар и да не е доказана научна ефективност, повечето собственици на порчета, вярват, че комбинацията от витамин Е и коензим Q-10 всеки ден може да помогне да стабилизира порчето. Никога не предприемайте този метод или някой друг, без да сте се консултирали с ветеринар. Този вид болест е често прогресивна, но може да бъде забавена с различни медикаменти предписани от ветеринаря.

Инсулинома – Този вид болест е по-често срещана при по-възрастните порчета; най-често след четиригодишна възраст. Разбира се откривана е при по-млади, но рядко. Това е болест – резултат от тумор в панкреаса, което предизвиква по-голяма продукция на инсулин , което пък намалява глюкозата в кръвта до опасно за порчето ниво. След като глюкозата е храната за клетките и нервите на тялото, част от тялото постепенно спират да функционират. Слепотата е чест резултат от инсулинома и то в крайния стадий на болестта.
Симптомите на инсулиномата могат да включват: по ниска физическа активност, олюляване, отслабване, гърчене, силно слюнкоотделяне. Ако пора ви разкрие такива симптоми, отидете при ветеринаря си незабавно и му направете изследване на глюкозата в кръвта. Ослепяване и оглушаване са най-честите резултати от тази болест. Не давайте храна на порчето си 3 часа преди изследването на кръвта. Операцията понякога е най-добрата опция за вас и вашето порче. Част от панкреаса ще бъде изваден ( обикновено около 1/3 от органа). След процедурата порчето ви ще трябва да иде на лекар отново и да се провери кръвта му и така на всеки 3 – 6 месеца. Другата опция, която ви остава, ако порчето ви не е добър кандидат за операция има различни ефикасни медикаменти, които ветеринаря ви, ще има в наличност. Те се дават само след хранене. Те няма да го излекуват, но ще намалят симптомите му. Протеиновата диета също ще го стабилизира. Повечето ветеринари не препоръчват сладки неща за порчета, които имат инсулинома. Това включва – мед, стафиди, захар, фруктоза, глюкоза и други богати на захар продукти.


Скрити заплахи – Точно защото порчетата са много любопитни, те често попадат в ситуации, които застрашават живота им. Примерно картона от тоалетната хартия или роло за хартия за ръце са просто достатъчно големи за порчето да си заклещи главата вътре. Ако не сте наблизо да го махнете, порчето ще се паникьоса: често до такава степен, че да разкъса езичето си или да скъса ларинкса си. По добре е да разкъсвате такива тръби, преди да ги изхвърлите в боклука. Бъдете внимателни с нещата, които са с такъв размер, че порчето да си заклещи главата в тях.
Фретките обичат да „копаят” тунели под разни неща. Ако навиете , черги на руло, те са просто идеално място за игра , докато някои не стъпи на чергата. Бъдете много внимателни къде стъпвате. Порчето прави една малка „издутинка” под чергата и е много трудно да го забележиш. Същата заплаха ги грози и с холните гарнитури с възглавници, въпреки че в този случай заплахата е сядане, вместо стъпване вътху малкото създание.Когато затваряте хладилника си хвърляйте едно око, да видите дали малкия ви пор, не се е промъкнал вътре незабелязано да види какво ново има вътре. Същото се отнася и за перални, сушилни, миални. (Миалните са най-опасни, дори и верото, което е останало в миалната може да убие любитния пор, дори малко ако близне от него. Когато пускате мръсните дрехи за пране, подсигурете се, че в тях няма спящ пор, като ги прегледате обстойно. Когато изхвърляте боклука проверете дали боклука ви не съдържа вашия пор.

Изгубено порче – За любопитния пор, входната врата е само още една врата до друга стая. Ако му се отдаде възможност ще се шмугне през краката ви, без да го видите. В момента в който е навън ще изпадне в „изследователски режим”, бързо ще се изгуби и ще умре от глад, ако не го откриете навреме.
Първо, ако не можете да намерите порчето си, обиколете и огледайте къщата си отново. Ние „губим” поне по едно порче на ден и обикалям целия квартал, докато не разбера, че той просто е решил да поспи в някоя странно неприкосновено до момента кътче от къщата, точно под носа ни. Понякога порчето не е изгубено, а заклещено някъде. Проверете под завивките и зад мебелите и т.н.
Ако наистина се е изгубил, обадете се в полицията, в домовете за домашни любимци. Добре е и да публикувате обява във вестник или да принтирате постери и да ги залепите около квартала си и то най- вече около местата където децата се разхождат ( училище, игрище, парк). Ако няма много порчета във вашия район, сложете снимка на порчето си на постера. Ако обявите и награда, голяма част от децата ще тръгнат да го търсят. Порчета са намирани на мили от домовете си, затова не се задоволявайте само с квартала ви. Ако имате възможност, сложете клетката му и леглото му с храна и вода вън. Може със собствения си нюх да намери пътя за дома. Може да се окажете щастливци и да видите, че домашния ви любимец е в клетката и ви гледа в очите и се чуди къде сте били.Глух Пор-Глухотата не е голям проблем за порчетата. Не е като да няма глухи порчета, те просто не използват слуха си много често. Понякога отнема години на собствениците да разберат, че порчето им вече не чува. ( В края на краищата не е голяма разлика дали порчето ще ви чуе или не когато му казвате „НЕ!”) Порчета с бяла козина, около ушите, често се раждат генетично с този дефект. Ако подозирате, че порчето ви е глухо, стиснете гумена писукаща играчка, зад него и вижте дали ще се обърне в посока на звука. Опитайте това няколко пъти, за да бъдете сигурни. Понякога може да ви чува напълно добре, но да се опитва да ви игнорира. Ако не даде признак, че ви чува при няколко опита с играчката, най-вероятно е глух. От тук нататък просто трябва да му показвате по някакъв начин, че идвате да го вземете, преди да сте го взели, за да не си мисли, че е отнесен от някоя птица за вечеря. Добре е да направите така, че да види първо ръката ви, като потупате няколко пъти по земята ( може да усети вибрациите) и така да се обърне и да ви види преди да го вдигнете.


Сляп пор – Слепотата обикновено е по травматична за собственика, от колкото за пора. По принцип те са си късогледи. Пор с нормално зрение, не е толкова голямо преимущество пред пор, който е напълно сляп. Често собственика, дори няма да забележи, че порчето му е сляпо. Фретките се оправят добре и им е напълно достатъчна паметта и обунянието. Стига да не пренареждате мебелите си често, слепия пор, ще се ориентира. За да бъдете по вежливи разбира се, трябва да се представяте на слепия пор, преди да го вдигате. Ние имахме един сляп трикрак пор в нашия приют, който беше осиновен от едно семейство, в което имаше два нормални пора. Те ни казаха, че първата седмица, двата виждащи пора, напътствали сляпото порче, докато го развеждали из цялата къща, единия заставал отпред, а другия зад него. Тези двамата показали на новия член на семейството най-хубавите скривалища, къде са тоалетните, и къде се крият играчките. След това тя винаги ги настигала и задминавала на където и да се запътели. Една от любимите й игри била да се скрие под обърната закачалка за чадъри и да хваща другите порчета, които минавали като го дъпрала под закачалката. Дали чрез вибрации или чрез миризма, винаги можела да познае, кога някой друг пор е в нейния обсег.

Финални думи

Аз се опитах да отговоря на повечето въпроси, задавани от новите собственици на порчета дори някои от въпросите задавани от собственик с повече опит. Ако някои от нещата ви се струват негативни не е било нарочно. Въпросите, които се задават често са свързани с проблеми изпитани от съжителството с новия домашен любимец. Домашния пор е „нов” вид домашен любимец в САЩ и в много други страни и собствениците имат много да учат. Мисля, че ще бъдете много доволни от избора си на този домашен любимец и ще го обикнете повече от всеки друг домашен любимец, който сте имали някога.
След като не е позволено да караш кола след като си пил, защо има места за паркинг пред баровете?
espinoza
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 6:04 pm
Местоположение: Варна

Назад към Порчета - Mustelidae

cron