[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Фретката и другите животни
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Фретката и другите животни

Фретката и другите животни

Мнениеот meri » Нед Ное 01, 2009 1:38 pm

Домашните порчета са дружелюбни и добре съжителстват със всякакви животни.Малки порчета на около 6 месеца живеят даже със плъхове,което не им пречи в бъдеще да ненавиждат останалите представители на семейството на плъха,но не и този с който са израснали.Ако в ранна възраст пора е пострадал от плъх или друго животно,в бъдеще може и да се страхува от тях,независимо че в природата му е отредено да ги лови.Ако в по-късна възраст се опитате да приучите пора със хамстер,птички и др, ще бъде много сложно.
С котки,кучета и други големи животни пора съжителства във всяка възраст.Колкото е по-младо животното,толкова по-лесно ще съжителстват.Има много случаи на дружба между пор,кучета и котки,даже плъхове и големи папагали.

При запознаване на пора с другите питомци трябва да имате предвид индивидуалните особености на характера на всяко от тях.Има мнение,че котките се отнасят агресивно към пора,това не е вярно.Котките рядко нападат някое животно със странен и неприятен за тях мирис.Тя може да се отнася с предпазливост и даже да се страхува от пора,но след това е напълно вероятно те да се сприятелят или да си поделят територията.

Много рядко пора пръв влиза в битки,но при нужда умее да се защити.Специално обучените и ловни кучета могат да бъдат заплаха за живота и здравето на пора.В случай на опасност пора използва мускусната жлеза,на такава отбрана може да издържи само специално обучено ловно куче.
Ако искате да имате повече от един пор,само ще спечелите от това.Човек,който "се е разболял" по такива животни много рядко се удържа от изкушението да си вземе още един представител на този вид,добре е да помислите и за компания на своя питомец.
Домашните порчета може да се отглеждат на групи,те добре съжителстват едни с други,играят заедно,имат общи играчки.Порчето използва една тоалетна,но ако е пълна намира други места за естествените си нужди.Те са много общителни и са добра комапания,за това трябва да бъдете готови,че ако единия се качи на масата,другия непеременно ще влезе във шкафа,трети ще обърне някоя саксия.В бъдеще,когато територията вече е поделена,порчетата няма да причиняват такива щети на вашето жилище и поведението им ще стане безопасно.

Пора и кучето

Пора и кучетата,особено от големите служебни породи,добре се разбират помежду си,често силно се привързват един към друг и стават неразделни.
С малките декоративни породи отношенията са по-сложни,защото и двата вида са лесно възбудими.
Кучетата от ловните породи могат изобщо да не се сприятелят с пора и го възприемат като потенциална плячка.Разбира се,ако донесете малък пор и запознаете с него живеещото с вас куче,техните отношения ще се формират по-добре,отколкото с възрастния пор.

По-лесно е да запознаете пора с добре обучено куче,което изпълнява командите ви.При първото запознаване се препоръчва да поставите кучето в ограден участък в стаята,за да не може да досига пора,и да го пуснете в стаята.Така животните ще се гледат и привикнат към миризмите си.
За първото запознаване са достатъчни 10-15 мин,на следващия ден поставете намордник на кучето и му дайте да подуши пора.Желателно е някой да ви помага и да държи кучето на повод в случай на агресия.След няколко ежедневни повторения,когато кучето е по-спокойно,заведете пора при него и вече без намордник позволете на кучето да го помирише.Дръжте здраво повода и контролирайте кучето.Оставете възможност на пора в случай на опасност да се скрие бързо.

Винаги следете пора да не играе с вещите на кучето,защото това няма да му допадне.Хранете животните в различни помещения и по възможност така че да не се виждат.

Пора и котките

Пора има различни отношения към котките.Понякога животните се сприятеляват,друг път не си обръщат внимание.Понякога пора може да бъде опасен за малките котки,но и котките могат да бъдат опасни за пора.Освен това котките са ревниви и често възприемат пора като съперник.

Първия ден на запознаването позволете на котката и пора да се подушат,едното животно дръжте на ръце.В следващите дни постепенно им разрешавайте по-голяма свобода при общуване,внимателно наблюдавайте държанието им.Постепенно ще привикнат и ако не проявяват агресия,може да смятате запознаването за успешно.Ако чувствате,че котката ревнува,отделяйте й повече внимание,показвайте й че си остава ваш любимец.Както с кучетата,хранете животните в различни помещения.

Пора и птиците,гризачите,влечугите

Пора не може да съществува спокойно с птици,гризачи и някой влечуги- в дивата природа те са плячка,въпреки това има известни случаи на дружба на пора с гризачи,по-точно плъхове.

Поставете клетката с птиците или гризачите извън обсега на пора.Поровете не могат да скачат нависоко или на гладки повърхности,за това клетката разположена на височина повече от 1,5-2 м,ще бъде недостъпна за него.
По-добре клетката с гризачите или птиците да бъде в друго помещение,където пора няма достъп.

Ако сте решили да си вземете второ порче,трябва да отбележите следните моменти:

Два мъжки

Ако у вас живее възрастен полово зрял некастриран мъжки,а вие не искате да го кастрирате,но искате да купите още един,по-добре новия да бъде на по-малка възраст.Така възрастния мъжки няма да го възприеме като съперник,възрастния пор в къщата с вече съществуващ полово зрял мъжки не трябва да се събират.
Ако въпреки всичко искате да вземете възрастен пор,единия от тях трябва да се кастрира,иначе постоянно ще се бият и трябва да ги отглеждате отделно.
Ако "първенеца" е кастриран мъжки,тогава няма да има проблеми с другите порчета.Запомнете,че кастрирания пор няма претенции за територия.

Мъжки и женска

Ако имате разнополова двойка,проблем може да възникне само в един случай:ако и двете животни не могат да имат потомство.В други случаи една от страните ще пострада.Наличието на полово зрели мъжки в дома винаги е изпълнено със безпокойство за съществуващите животни със съвършенно определени намерения- било то котка,куче,кастриран пор.Ако женската не е кастрирана,рано или късно ще имате малки.Ако вече сте се погрижили да нямате потомство,тя все още ще страда от страстните ухажвания на мъжкия.

Две женски

Напълно приемлив вариант,ако между тях има конфликт,той не е продължителен и с доминантен характер.Те прекрасно ще се разбират една с друга.

ЗАПОМНЕТЕ,ЧЕ ОТ ВСИЧКИ ПРАВИЛА ИМА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ!

Запознанство

Довеждайки в къщи ново животно е трудно да се разбере как ще се отнасят останалите към него.Внимателно запознайте пора с другите обитатели на дома,сведете риска от стрес до минимум за всички страни.Появата на нов любимец в дома може да предизвика ревност при останалите,не забравяйте допълнително да погалите старите любимци,това ще им помогне по-лесно да понесат появата на новия питомец.Ако до появата на пора сте отглеждали едно куче и не сте имали други животни,то появата на новото животно ще бъде голям стрес за него.В такъв случай запознанството трябва да се проведе два пъти по-внимателно,запознавайте ги постепенно,подръжте ги няколко дни в различни стаи.Така те добре ще овладеят новите си чувства и миризми.Когато подържите пора няколко дни в стаята,пуснете кучето при него,а не обратното.Попадайки в помещение,пропито с непозната миризма,кучето няма да се чувства пълен господар и това ще помогне на пора да го приеме.
На първо място,ако излизате не оставяйте вашите любимци заедно без надзор.Можете да ги оставите заедно,когато сте убедени,че те няма да си причинят никаква вреда.

http://horeman.ru/news/2008-09-30-47
http://www.inferret.ru/page-id-110.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae

cron