[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бременност и раждане при пора
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бременност и раждане при пора

Бременност и раждане при пора

Мнениеот meri » Вто Ное 03, 2009 6:51 pm

Бременност и раждане при пора

Декоративните порове достигат полова зрелост в интервала от 5 до 8 месец в зависимост от индивида,репродуктивната възраст е до 5 год.при мъжките и 4 год.при женските.
Размножаването при тях е циклично и продължава от края на февруари до началото на септември.Най-доброто време за чифтосване при женските е около две седмици след началото на еструса.Ако мъжкия покрие женската по-рано или след този период,то броя на малките може да бъде по-малко,отколкото е възможно за даден индивид.
Важен момент:женската,която е предназначена за размножаване се нуждае от по-голямо количество витамини и микроелементи.Не се препоръчва хранене на женската с натурални продукти по време на размножаване ,добре е да се използват готовите специализирани храни от супер-премиум клас.
В развъждането има много нюанси-като се започне от правилния избор на двойка и се завърши със възпитанието на младите порчета.
Подбора на двойката се провежда въз основа на здравни показатели и наследственост,сходство в окраската.
Чифтосването се провежда на територията на мъжкия,това не е задължително условие,а по-скоро традиция.
Чифтосването при поровете е зрелище за хора със здрави нерви.От страни този процес изглежда жесток и може да се каже,че мъжкия изнасилва женската.Процеса може да продължи до 2-3 часа,за това време животните трябва да се оставят на спокойствие.За по-сигурно се провеждат 2-3 сеанса на чифтосване,за да се гарантира бременност.

Изображение

Бременността продължава 40-45 дена,бременната женска яде повече,пие,спи,активно линее и е предпазлива в движенията си,храни се два пъти повече,от обичайното.В натуралната храна се добавят удвоена доза витамини,живата храна също е полезна.
Недостиг на витамини в менюто на бременната женска може да послужи за причина за аборт и слаби бебета.За избягване на рахит при малките трябва да давате на майката калций,фосфор,витамин Д.
Във втората половина на бременността може да храните женската 3 пъти на ден,но е добре да избягвате активните игри.В периода на бременност трябва да подготвите гнездо за женската,за тази цел е подходящ дървен сандък с гладки стени,пластмасов контейнер,къщичка за пор,голяма клетка.В гнездото трябва да има фин плат(материала трябва да се подбере така,че майката да може да намира малките си в него),за постелка не подхождат стърготини и сено.Гнездото трябва да бъде чисто-това е едно от правилата,позволяващи да израснат здрави бебета.

Изображение

Изображение

След раждането женската е добре да се затвори в клетката,за да не може да премести малките на друго място.В същото време апетита й може да е намален,за това порциите не се променят,дават се същите като в периода на бременност. След 3-5 дни порциите и количеството се регулират в зависимост от малките,за повишаване на кърмата може да предложите малко вода с мед или мляко,леко подсолен бульон.
Малките се раждат безпомощни,плешиви,слепи,без зъби,със затворени ушни отвори.Не трябва да се взимат малките в ръце без да е необходимо.Може да започнете да дохранвате малките след 20 дни.На тази възраст малките са изложени на стомашно-чревни заболявания,за това особено внимателно следете за качеството на храната им.Не се старайте веднага да им давате малки парченца месо,започнете с течна каша,в която добавяйте витамин А,В, мая и особено калциев комплекс.Очите на малките се отварят на 30-35 ден,към 45-50 ден малките вече играят с другите и майка си,учат се да ползват тоалетната,тичат,скачат.
Трябва да кажем,че израстването на малките е много сериозна и отговорна задача.Някой развъдчици даже си взимат отпуска по това време.И преди да решите да се занимавате със развъждане си задайте въпроса-доколко сте готови на това? Ще можете ли да отделите време за малките,да осигурите на тях и майка им пълноценна храна и витамини.Ще можете ли да понесете всичко,което правят малките,ще можете ли да им намерите дом?Добре си помислете и обезателно се посъветвайте с опитни развъдчици.

Раждане
http://www.youtube.com/watch?v=1V3jA1Zn ... r_embedded

http://www.ferretwiki.net/list-c-azzv.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae