[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Нова фретка в дома
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Нова фретка в дома

Нова фретка в дома

Мнениеот OAKFINGERS » Вто Юли 26, 2011 1:56 pm

Съвети за запознаване на две фретки

Е, Вие имате една прекрасна фретка и сте решили да й доведете ново приятелче. Ако повечето малки биха се спогодили с малко проблеми, то запознаването на възрастни фретки би могло да се окаже предизвикателство, особено ако досега фретката е свикнала да е „единствената фретка“. По-надолу са изброени няколко съвета как да запознаете Вашата фретка с новия член на семейството.

1. Дръжте клетките на Вашата и на новата фретка разделени ( и в различни стаи) за няколко седмици, след като доведете новата фретка в дома си. Уверете се, че новото животно е здраво и не пренася някакви болести или паразити, с които би могла да се зарази настоящата Ви фретка.
Често срещано заболяване, което фретките предават една на друга е ЕКЕ (епизоотичен катарален ентерит). Това заболяване причинява зелена слузеста диария, повръщане, летаргия и загуба на тегло. В повечето случаи има необходимост от ветеринарни грижи заради сериозната загуба на тегло и дехидратацията. Често се случва да бъде съборена от това заболяване след запознанството с новата фретка. Новата фретка може да не показва никакви признаци на заболяване. За съжаление, веднъж заразена, едно животно може да носи заболяването и да го разпространява в продължение на шест месеца или повече.
Въпреки, че може да не успеете да предотвратите пренасянето на ЕКЕ от едната фретка на другата, двуседмичен карантинен период може да помогне Вашата фретка да не прихване други болести от новата. Ако новата фретка проявява някакви признаци на заболяване през първите две седмици, свържете се с магазина или приюта и я заведете на ветеринар. Винаги проверявайте в магазина порчето дали има здравен сертификат.

2. След карантинния период, поставете клетката на новата фретка до клетката на настоящата. Това ще им позволи да свикнат една с друга и с миризмите си. Не е добра идея просто да поставите двете фретки заедно в една клетка, особено ако Вашата фретка не е свикнала да общува с други фретки. Това може да доведе до сбиване и да ги стресира много. Вземете някоя от постелките от новата клетка и я сложете в клетката на настоящата Ви фретка (и сложете на сегашната фретка постелките при новата). Това ще спомогне за свикването на двете фретки с миризмите една на друга.

3. Позволявайте на новото и настоящото Ви порче да общуват само под Вашето наблюдение. Позволете им да се душат и изучават един друг. Не се учудвайте, ако започнат да се борят. Поровете общуват чрез хапане в тяхната социална група. Боричкането помага за изясняването на мястото им в групата. Единият пор обикновено захапва другия за „яката“ и се опитва да го влачи по пода (след много боричкане и усукване). Това обикновено е съпътствано с много звуци и съскане. Фретката, която е постоянно влачена, обикновено е подчинена, а другата, която влачи е „алфа фретката“. Въпреки това, социалното положение може да се променя с боричкане с течение на времето. Не ги разделяйте, когато се борят, освен ако някоя не кърви или не изглежда стресирана. Признаци за стрес на фретката са диария, загуба на апетит, язви, катранно-черни изпражнения (необходим е ветеринарен преглед), пищене и постоянни опити да се измъкне от другия пор. Ако е такъв случаят, ограничете времето им за съвместна игра, докато не се изгладят нещата (например, позволявайте им да общуват за около петнадесет минути). Да се надяваме, че нещата ще се нагласят, когато посвикнат една с друга и започнат да играят за по-дълго време заедно без инциденти.

4. Отделете време за запознанството. Не очаквайте настоящата Ви фретка просто ей така да се спогоди с новата. Запознанството може да отнеме само няколко дни в някои случаи, докато в други – може да отнеме месеци. Поровете имат свои индивидуалности и реагират на всеки по различен начин. Ако сегашният Ви пор е бил единственият ви пор години наред, той или тя може да възприеме новия пор като заплаха или натрапник и може да отнеме много време, докато свикне с новата ситуация. Ако сегашният пор е по-възрастен (четири или повече години) и/или страда от някакво заболяване, новото порче може да е твърде енергично и буйно, за да може по-стрият да се справи с него. Бебетата може да са досадни за досадни за старите и ли болни порове. Може да се наложи да ограничите тяхното общуване, докато малкото порче не порасне и не поулегне.. Винаги бъдете подготвени с две клетки, в случай че двете фретки на се спогодят (или някоя от тях се разболее).

5. Отдавайте много внимание на настоящата си фретка и я поощрявайте, докато тече запознанството с новата. Досегашното Ви порче може да се почувства изоставено или да ревнува, ако прекарвате много време с новото. Ако е свикнало да бъде единствено порче, може да откаже да приеме факта, че вниманието Ви сега е насочено към двама. Това може да доведе до депресия или стрес (да, фретките могат да изпадат в депресия). Отделяйте на досегашната фретка индивидуално внимание и време за игра. Когато и двете фретки са навън едновременно, давайте на досегашната по едно-две лакомства в повече. Бихте искали Вашето порче да се чувства сигурно на своето място в семейството Ви и да не се чувства изоставено.

6. За да помогнете на сегашната фретка да се привърже към новата, опитайте да капнете малко Линатон или Феретон (хранителни добавки за бляскава козина – бел. пр.) на главата на новата фретка. След това, докато държите и двете, позволете на Вашата фретка да оближе Феретона от главата на новата фретка. После, сложете малко Феретон на главата на настоящата Ви фретка и оставете новата да го излиже. Това упражнение помага за формиране на поведението. Помага им също и да свикнат с миризмата един на друг – Феретон обикновено мирише хубаво за повечето фретки.

7. Понякога може да има ситуация, в която една от фретките Ви да се прояви като побойник и да тероризира другата фретка. Това може да направи запознанството дълъг и труден процес. В такъв случай, не затваряйте двете фретки заедно в една клетка, когато не сте у дома, за да наблюдавате опознаването. По време на „терористичната атака“ се опитайте да укротите побойника, като го хванете за „мъртвата“ кожа и внимателно да го повлачите малко по пода. С това действие Вие показвате, че ВИЕ сте „алфа порът“ и, че той няма да се измъкне, ако закача другия пор. Може да Ви се наложи да направите това няколко пъти, преди това да престане да се държи така. Сложете двата пора в една клетка едва когато започнат да играят и да заспиват заедно извън клетката.

8. В редки случаи е възможно порчетата никога да не се погодят. Ако след няколко месеца все още не се спогаждат, може да Ви се наложи просто да ги държите отделно. Това е изключително добре, ако едното постоянно тероризира другото и му пуска кръв при общуването им. Има разлика между боричкането при игра и боя. При боричкането по време на игра или боя на уж, фретките не се нараняват една друга. Ако се бият, ще има кръв. Винаги ги разделяйте и ги оглеждайте за белези от ухапване или драскотини, ако Ви се струва, че се бият.

9. Измислете нови игри , за да играете и тримата. Когато нашият пор Джинджър не се погаждаше с новия пор Ед, трябваше да бъда креативен. Ед тормозеше Джинджър до положението, при което тя буквално напускаше стаята, когато Ед влизаше. Една сутрин ги сложих заедно във ваната с дълга гъвкава тръба и няколко пластмасови купички с вода (знаех, че обичат да събарят чаши). Ед преобърна купичките, Джинджър тичаше да пие и си намокри лапите. Не след дълго, те започнаха да се гонят в тунела и да се плискат във водата, висока до лапите. Моята задача беше да капна малко вода, когато някой от тях застанеше под крана! Тази конкретна игра във ваната стана сутрешен и вечерен ритуал за трима ни. Играта наистина помогна да се научат как да играят и да се забавляват заедно (отне им шест месеца да станат най-добри приятелчета, заради възрастовата разлика).

10. Накрая, веднъж разиграли се извън клетката и спали на кълбо заедно, също извън клетката, Вашите фретки вероятно могат да бъдат затворени заедно. За да ги подготвите за тази промяна, опитайте да ги затваряте заедно за кратки периоди, когато сте в къщи, така че да ги наглеждате как общуват. Започнете да слагате играчките им заедно, за да видите реакцията им. Ако се чувстват добре, значи няма да има проблем да започнат да съжителстват, докато Ви няма. Надавайте по едно ухо за звуци от бой и от време на време ги проверявайте за следи от наранявания. Поздравления, когато фретките достигнат този етап. Сега остава да се приготвите да се забавлявате безкрайно с всички глупости, които ще правят заедно.

Източник: http://www.everythingferret.com/ferret_ ... ctions.htm
Превод: OAKFINGERS
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Назад към Порчета - Mustelidae