[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на бременната женска и малките порчета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на бременната женска и малките порчета

Хранене на бременната женска и малките порчета

Мнениеот meri » Пет Юли 29, 2011 5:53 pm

Бременните женски имат повишена нужда от белтъчини и мазнини,които се изразходват за формиране на плода.По време на бременност женската изяжда 3-6 пъти повече храна,отколкото обичайната,за това трябва да й позволите да се храни повече.Не е достатъчно да увеличите само храната,но трябва да увеличите и дозата и качеството на протеините.Като допълнителен източник на протеини на всеки 2-3 дни е желателно да давате варени яйца,най-добре от пъдпъдък.

По време на бременност рязко нараства нуждата от калций и фосфор,които са необходими за изграждане на костната тъкан на ембриона.Развиващия се ембрион изисква много калций,защото не успява да се асимилира от организма на майката.Недостига на калций се попълва за сметка на костната тъкан,което може да доведе до нарушение на калциево-фосфорния баланс и като следствие,тетанични конвулсии.Недостига на калций в този период може да доведе до рахит на малките,и да стане причина за смъртта на майката.

Тъй като за асимилирането на калция голяма роля има вит.Д,той трябва да постъпва в организма на женската в достатъчно количество.Освен това,бременните женски се нуждаят от повишено количество таурин.

За това започнете от първите дни на бременността да увеличавате количеството на птичето месо,давайте допълнително калций,фосфор и вит.Д.

Не трябва да променяте диетата в последния период преди раждането и първата седмица на хранене на малките.Женската може да не яде веднага предложената "нова храна",поради вероятно развитие на токсикоза по време на бременността.

Правилното хранене на бъдещата майка е основа за здравето на потомството.За това всеки стопанин,който очаква малки,трябва да подходи много отговорно към храненето- колкото по-качествена е храната,толкова по-здраво е бъдещото потомство.

В храната на бременната женска трябва да присъстват в повишено количество вит.А,Д,Е,група В.Следете храната да бъде богата на такива важни минерали като калций и фосфор.Ако храните женската с натурални продукти,заедно с обичайното меню въведете рибено масло,костно брашно.При хранене с готови храни купувайте храна за бременни котки.Старайте се да не прехранвате женската.Затлъстяването може да окаже отрицателно въздействие както на раждането,така и на здравето на потомството и количеството на млякото.Не трябва да ограничавате храната на женската.Изтощението също може да се отрази на майката и потомството.За повишаване на апетита давайте тиамин.На здравето на бъдещите родители и малките благотворно въздействие оказват вит.А и Е.Техния недостиг може да послужи за причина на вътреутробна смърт на плода,аборт и раждане на слабо потомство.
Хипервитаминоза А може да е причина за безлодие.Недостига на мастни киселини в храната увеличава срока на бременността.

Ако през цялата бременност храната на женската не е балансирана правилно,последиците от това могат да бъдат смърт,както на потомството,така и на майката.
Не се страхувайте,ако преди раждането апетита на женската намалее.Това е нормално, в този период не трябва да я храните насила и изкуствено да повишавате нейния апетит.През първите дни след раждането женската също има намален апетит.След раждането нейното хранене трябва да се регулира в зависимост от размера на потомството.Колкото повече малки,толкова повече храна е необходима за майката.
Кърмещата женска се храни три пъти на ден.Състава на менюто не трябва да се различава от храната получавана по време на бременността.Също така са необходими вит.А,Д,група В,калций, фосфор.Помнете,че при недостиг на вит.В1 и Д в храната може да се наруши отделянето на млякото.

Хранене на малките

Първите три седмици малките се хранят изключително с мляко от майката,и примерно към 20 дневна възраст започват също да ядат храната,която им носи майката.На възраст 5-6 седмици малките напълно преминават на самостоятелно хранене.Растежа и развитието продължават до 5-8 месеца.През това време порчетата имат нужда от всички хранителни вещества и трябва да отделите особено внимание на качеството на храната.

Младите порове се нуждаят от калций и фосфор,много други минерали и витамини,също от таурин.Те трябва да се дават допълнително във вид на витаминни добавки.Също така е полезно 2-3 пъти в седмицата да се дава извара.Лошото хранене в този период често води до развитие на рахит,слаби кости,задържане в развитието и др. проблеми.

Женската започва да внася в гнездото месо,за да приучава малките към храната за възрастни на 15-17 ден.Стопанина може да започне да дава на малките месо на 20-25 ден,когато започват да прорязват млечните зъби.Не трябва веднага да им давате парчета месо,започнете с течна кайма.За да привикнат към новата храна,храната на майката се разрежда с детско кисело мляко,нетлъста сметана или яйце.След като малките привикнат към непознатия вкус,можете да давате от храната на майката.

Първите два месеца се характеризират с много активен растеж.За това в този период е особено важно наличието на всички необходими витамини.Ако в потомството са се родили повече мъжки,стопанина трябва да акцентира върху калция и фосфора,които са градивен елемент за скелета на малките.Мъжките растат по-активно от женските,а следователно недостига на необходимите минерали може силно да се отрази на растежа и здравето на животното.

Не забравяйте да следите за качеството на храната.В ранна възраст организма на пора е подложен на различни инфекции,особено на стомашно-чревни.След като малките са лишени от майчиното мляко,което има бактерицидни свойства,стомашно-чревния тракт на малките става много чувствителен.За това винаги трябва да имате пробиотици.
Кърмещата женска и малките трябва да се хранят достатъчно често.До 2 месеца малките ядат 4-5 пъти на ден; на 3-4 месеца -3-4 пъти; на 5-6 месеца- 2-3 пъти; след 6 месечна възраст преминават към храната на възрастните- 1-2 пъти на ден.

Смяна на млякото

Най-важния етап в развъждането е раждането и храненето на потомството.Смъртта на малките е тежка загуба.

Причините могат да бъдат следните:
- млякото на майката не достига или съвсем липсва;
- женската има противопоказания за кърмене;
- майката не допуска малките до себе си;
- майката умира.

Не трябва да забравяте,че носите отговорност не само за майката,но и за потомството,за това е необходимо да знаете как да отгледате малките през това време,докато започнат да се хранят самостоятелно.Ако имате възможност нахранете малките поне с една порция изцедено майчино мляко.Това е необходимо за благоприятен растеж и развитие на малките,осигуряване на имунитет.Първата седмица трябва да храните малките на всеки 2 часа,не само през деня,но и през нощта.След това постепенно периода между храненията трябва да се увеличи и към края на първия месец,ги хранете вече само по 5-6 пъти на ден.Първите две седмици (докато не отворят очи),трябва да ги храните само със заместител на млякото,можете да купите готови смеси на фирмите «Royal canin», «Beaphar» и др.

Сместа можете да си приготвите и сами:

1.80 гр,мляко,20 гр.сметана, 1 жълтък, 20 мл.40% глюкоза,3 мл.5% аскорбинова киселина, 1-2 капки витамин А и Д.Използва се затоплено.

2.Една чаша пълномаслено мляко,0,5 чаша не много силен чай,2 чаени лъжички захар,1 яйчен жълтък.Сместа се загрява преди употреба.

3.Половин чаша мляко,1 жълтък,2 супени лъжици захар.Сместа се загрява.

Техника на хранене

Изображение

Удобно е да храните малките с пипета,или инсулинова спринцовка.Препоръчва се да храните,докато малките сами не се откажат да ядат(особено слабите бебета).Когато отворят очи,приучете ги да се хранят от съд.Също така започнете да ги приучавате към месо на 20-25 дневна възраст,когато започнат да пробиват млечните зъби.

Между храненията малките трябва да се намират на топло,но не под ярката светлина на лампа,пазете ги от течение.Ситите бебета спят,гладните пищят и са неспокойни. Новородените порчета тежат около 8-10 гр.За контрол на правилното хранене и развитие служат показателите на средната дневна добавка към теглото 15-25 гр.

http://horek-v-tule.ru/index.php?option ... &Itemid=76
http://www.ferretwiki.net/page-id-74.html
http://www.nashgorod.ru/forum/viewtopic ... 8&t=241453
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae