[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Да живееш с глух пор
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Да живееш с глух пор

Да живееш с глух пор

Мнениеот meri » Нед Юли 31, 2011 2:42 pm

Автор: Erika Matulich, Ph. D

Глухотата при поровете се смята за генетичен дефект,причинен от синдрома Варденбург, в резултат на който се образува недоразвито вътрешно ухо.Глухотата е свързана с пигментацията,особено при порове с бели петна по главата.Обикновено това са поровете с бели петна на върха на главата,така наречената "ивица на язовец" и с бял нагръдник,също порове с разцветка "панда"(с бяла глава без маска и с бяла вратовръзка).

Статистиката показва,че 75% от тези порове са глухи.

Синдрома на Варденбург също е разпространен при белите чернооки порове.

Интересен факт за албиносите- тези порове имат неправилно развити,малки органи на слуха в средното и вътрешното ухо,за това те чуват лошо,но не са глухи.

За съжаление такива привлекателни окраски,като "панда",на райета,бели чернооки,правят тези порове много популярни,развъдчиците не винаги се обременяват с проверка на слуха при продаване на порчета,отнасящи се до трудността за определяне на глухотата.

За да определите дали вашия пор е глух,ще ви помогнат определни навици и наблюдения.Пора може да бъде напълно безразличен към някой звуци.

Глухите порове имат характеристики,които могат да помогнат с диагнозата: те трепват,ако се приближавате към тях отзад,по-често използват гласа си,отколкото чуващите порове.Когато са изплашени или са хванати неподготвени,голяма част от глухите порове реагират неочаквано или изразяват изненадата си на глас,това може да бъде вик.

Всички порове са много чувствителни към движението и вибрациите.Ако плеснете с ръце или тропате с крак по пода,за да определите глухотата,вашия пор може да реагира на движението на вашето тяло или на вибрацията на въздуха или пода,повече отколкото на звука.

Можете да проверите слуха на вашия пор с помощта на прахосмукачка.Поставете прахосмукачката така че пора да не я вижда,след това включете прахосмукачката в най-неочаквания момент.В повечето случаи всички чуващи порове или започват да я нападат или изчезват,а глухите -не.

Има и научни тестове за глухотата.Те са разпространени сред големите развъдчици на далматини,за да определят степента на намаляване или загубата на слуха при племенните кучета.Процедурата не е болезнена и не изисква наркоза.Повечето вет.клиники имат необходимото оборудване за подобни изследвания.

Теста открива електрическата активност във вътрешното ухо и мозъка по същия начин по който антената открива радиосигналите,или ЕКГ дейността на сърцето.Електродите се поставят около ухото и на главата и изпращат сигналите до компютър.

Ако пора чува,то отговора на вътрешното ухо и мозъка на дразнителите напомня по форма вълна.
Отговора на глухото ухо е плоска линия.

Често се срещат глухи порове с потенциални поведенчески проблеми.Глухите порове-майки могат да нанесат вреда на малките със своята невнимателност,защото не могат да ги чуват и да реагират навреме.Глухите порове могат да бъдат по-предпазливи,хапещи,лесно се дразнят,при определени условия ще опитат да се защитят самостостоятелно.

Не могат да се обучават,защото не чуват командите.

Тъй като търсенето на цветни и петнисти порове се увеличава,отговорността на селекционерите трябва да бъде по-голяма в своята племенна работа с такива производители,и особено начинаещите развъдчици.

Глухите порове изискват повече любов,търпение и грижи,те могат да бъдат обучени да реагират на движението на ръката.

Връзката между проблемите със слуха и пигментацията първо е определил д-р J. Waardenburg.

http://rushorek.ru/o-horkah/jizn-s-hork ... him-horkom
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae

cron