[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Чифтосване и еструс
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Чифтосване и еструс

Чифтосване и еструс

Мнениеот meri » Нед Юли 31, 2011 9:27 pm

Ако сте решили да чифтосате женската добре обмислете всички ЗА и ПРОТИВ,още не е късно да размислите.

В близките 3-4 месеца няма да можете да отидете в отпуск или да напускате дома.Обикновено бременността протича спокойно,но когато се родят малките,забравете за спокойствието.Трябва да отделяте много внимание и грижи на майката и малките,израстването на малките не е евтина забава и не винаги могат да се продадат малките.Гнездото с малките има специфична миризма,която остава във жилището няколко месеца,освен това израстването на здраво потомство не е толкова просто.

Ако не се страхувате и сте готови на определени загуби и неудобства,първия въпрос който веднага възниква е за чифтосването.

Знаете че вашата женска има всички необходими предимства,екстериор,добра и чиста окраска,отлични пропорции и други качества,които може да предаде по наследство.Ще бъде добре да знаете произхода на своите питомци,родителите,да предположите каква генетика имат.Нямате съмнения и сте сигурни,че потомството ще израстне здраво.

Уверете се,че женската е напълно здрава и готова за раждане.Първото,което трябва да направите е да я заведете на преглед,възможно е да се наложат някой анализи и изследвания.

Ще бъде добре женската да е ваксинирана преди еструса,ако не сте успели да я ваксинирате,не бързайте,ще трябва да почакате няколко месеца докато малките не пораснат и майката не се възстанови след раждането.

По промяната на половите органи се определя готовността на женската за чифтосване.В началото вулвата се подува и почервенява.В следващите дни можете да наблюдавате максимално увеличение ,пълно подуване и почервеняване.След още няколко дни протича спад на напрежението на срамните устни и появата на незначителна бледост.При тези признаци женската трябва да се чифтоса,обикновено това е 10-15 дни след началото на цикъла.

Обърнете особено внимание на отделения секрет,той трябва да бъде безцветен и прозрачен,без мирис.Ако секрета е мътен,и има миризма-това не е добър признак и трябва да се обърнете към лекар за анализ.

Търсенето на добър мъжки трябва да стане предварително,в началото на еструса.

Преди чифтосването е добре да направите обезпаразитяване и на мъжкия и на женската.Женската се води на територията на мъжкия,за да го допусне по-лесно до себе си,женската се оставя там за 1-3 дни.

Процеса на чифтосване изглежда жесток,това е бурен и шумен процес,съпроводен с викове,битки,писъци.Мъжкия хваща женската за холката и се опитва да я постави под себе си,като я държи със зъби.Женската може да бяга и да пищи.

Изображение

Продължителността на чифтосването може да продължи от 10 мин. до 5 часа,двойката може да бъде и неподвижна.

След успешното чифтосване вулвата спада в продължение на 7 дни.В началото тя губи еластичността си,свива се и след това постепенно се свива напълно.Ако след една седмица не се свие,женската се чифтосва още веднъж в рамките на 2 дни.

Еструс при женската

Половото съзряване протича на възраст 6 месеца.На тази възраст при всички женски започва еструса.Еструса протича с ярко изразени признаци и не е сложно да се забележи.Секрета по време на еструс трябва да бъде прозрачен и без мирис.Ако секрета е мътен,или има някаква миризма,трябва да заведете пора на лекар.

Ако смятате,че търсенето на мъжки е само човешка черта,грешите.Женските фретки също имат свои средства за привличане на мъжкия: техният приятен меден мирис по време на еструс се усилва и става по-концентриран.Вниманието на женската е насочено към търсене на партньор,те стават неспокойни.Някой женски дори отказват храната.Ако женската не намери партньор,може сериозно да се разболее и да умре.Без помощта на мъжкия,женската не може да излезе от еструса.

Ако еструса е приключил самостоятелно,това не означава,че следващия път пак ще завърши така.Излизането от еструс не е изучено до край.Известно е,че само 10% от женските излизат самостоятелно от еструса.

Периода не еструс е сложен,старайте се да не преохлаждате вашия пор.Не се препоръчват ваксинации в този период:имунитета на женската е отслабен и ваксината може да даде обратен ефект.

Не се препоръчва кастрация по време на еструс.

Ако имате женски пор и не искате да се занимавате с развъждане,по-добре го кастрирайте.

Чифтосване със стерилен мъжки- този метод не е надежден на 100%,защото вероятността от появата на малки остава.

Хормонална инжекция- този метод дава 100% вероятност женската да излезе от еструс,но честото използване води до онкологични заболявания.Този метод не се препоръчва да се използва при женски по-възрастни от 2 год.възраст.

Хомеопатични средства- не действат на всички женски.

Масаж на вулвата- не действа на всички женски.

Който и метод да изберете,страничния ефект е неизбежен- лъжлива бременност.Лъжливата бременност може да провокира повторен еструс.За нормална жизнена дейност,женската се нуждае от нормално раждане.

Еструс при мъжките

Хората смятат, че еструса при поровете започва с идването на пролетта.Това,разбира се е правилно.Но само при опитните фретки,при младите порове това е по-рано,през есента.

Как да определите дали мъжкия е в еструс?

Много просто,достатъчно е внимателно да го огледате.Периода на еструс се символизира с увеличение на тестисите.Ако по-рано те са били малки и незабележими,сега могат да станат твърди,видими с просто око и с размери на лешник.Но това не е достатъчно за привличане на женската.

Мъжките влизат в еструс по-рано от женските.Тяхната първа задача е да маркират територията.За разлика от други животни,поровете се съревновават помежду си със острите зъби и интензивността на миризмата.Колкото е по-силна миризмата,толкова повече женски ще привлече.Тъй като жилищата на поровете са човешките жилища,те се срещат само по време на разходка.Но природата изисква своето и за това някой особено чувствителни животни могат да сгрешат човека със женската или със своя съперник.

За привлекателната миризма отговарят подкожните жлези,които произвеждат секрет,който й придава този аромат.Когато зова на природата става най-силен,жлезите започват да работят с пълна сила.В този период поровете не са много привлекателни външно:козината изглежда мръсна постоянно,поради прекомерното произвеждане на секрета от жлезите може и да оредее.

Ако в природата търсенето на женска зависи от способността на мъжкия,в градски условия,те зависят от стопанина.Различните порове намират различни изходи от тази неприятна ситуация: изхвърлят своите хормони върху любимата плюшена играчка на стопанина,на своя партньор в игрите,кастрирана женска,а някой порове могат да напръскат и кастрирани порове.

Ако не планирате развъждане,кастрирайте пора.С изчезването на проблема за търсене на женска,игривостта им се увеличава,силната миризма от козината изчезва.

Не кастрирайте пора много рано.Ранната кастрация спира растежа на животното и ранното развитие на заболяване на надбъбречните жлези.За това кастрацията трябва да се проведе не по-рано от 6 месеца.Старайте се да не оперирате в пролетно-летния период.Премахването на тестисите по време на еструс може да доведе до сериозен хормонален дисбаланс в тялото на пора.Най-добрият период за кастрация е от октомври до март.

Мъжки в еструс
Изображение Изображение

Женска в еструс
Изображение Изображение

http://rushorek.ru/o-horkah/dlya-opitni ... zka-horkov
http://ferretclub.ru/page-id-107.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae

cron