[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Социално поведение при пора
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Социално поведение при пора

Социално поведение при пора

Мнениеот meri » Вто Авг 23, 2011 6:17 pm

Спектъра от социални взаимодействия включва:агресивно поведение,игрово поведение,обонятелни контакти,маркировъчно поведение,комфортно поведение и полово поведение.
Агресивното взаимодействие при пора е основа,върху която се градят взаимоотношенията в групата.

Агресивно взаимодействие

Това е комплекс от действия по време на конфликти между поровете: взаимна заплаха,нападение,преследване,бягство от съперника,демонстрация на подчинение и т.н.В резултат на агресивните взаимодействия между животните се установяват отношения на доминиране- подчинение.

В групата винаги се определя доминант- най-активния и агресивен мъжки.В период на покой на половата система,неговото влияние се разпростира и над мъжките и над женските в групата,а в период на размножаване отношенията доминиране-подчинение съществуват повече или по-малко независимо сред мъжките и сред женските.

Доминиращите порове оставят по-голяма миризма при маркиране,отколкото подчинените,свободно се придвижват по територията и използват няколко убежища,а подчинените се ограничават с едно.

При пора агресивното поведение се разделя на меки и твърди взаимодействия.Меките са приближване към партньора,отстъпление,бягство и преследване.
При приближаване към партньора по-уверения пор заема характерна поза.Приближаване,отстъпление,бягство,преследване са също характерни за игровите и полови взаимодействия,но в тяхната основа лежат различни мотивации.

Твърдите взаимодействия включват:

- Атака от странична стойка; Скок от отбранителна стойка; Удържане за тила; Битка.

Миролюбиви взаимодействия

Това са игрови контакти между животните.Поровете,особено младите,много и активно играят помежду си.Значението на игрите в живота на малките е многообразно и е свързано с възпитанието на тези качества и навици,които ще им трябват като възрастни.Много домашни порчета с удоволствие играят с хората,както и помежду си.

Игровото поведение включва следните елементи:

- Игрови скок; Скок на партньора; Игрова борба; Игрови скок (танц); Скачане през партньора; Групиране; Синхронно придвижване.

Полово поведение

Половото поведение се проявява във взаимоотношенията между мъжките и женските в периода на размножаване.При тях не се наблюдават елементи на ухажване,мъжкия просто хваща готовата за чифтосване женска за врата и се чифтосва.Женската се съпротивлява и отстрани процеса прилича на битка.

Половото поведение включва следните елементи:

- Приближаване на мъжкия към женската; Удържане на женската за врата; Чифтосване.

Сексуалната мотивация на мъжкия през годината е толкова голяма,че може да възникне ситуация,когато те хващат за врата всеки оказал се по-наблизо партньор,независимо от възрастта и пола.

Обонятелни контакти

Непосредственото взаимодействие помежду им протича основно чрез обонятелен контакт.На тялото на пора се определят няколко ключови зони,които се помирисват от партньора.Това са областите на носа,паротидната,тила,гърба,корема,ано-гениталните и последната третина на опашката.По-често всички порове помирисват ано-гениталната област на партньора.За мъжките особен интерес е областта на холката при женските, а за женските- лумбалната област,носа,паротидната област и корема на мъжкия.

Маркировъчно поведение при пора

Основното взаимодействие при пора е химическата комуникация,осъществявана чрез маркиране с миризма.Маркирането за пора е вид "визитна картичка",която носи информация за половата принадлежност,възрастта и физиологическото състояние.
В природата пора маркира определени места,така наречените сигнални пунктове,свързани помежду си с постоянно използваните пътеки.

Пора започва да маркира с урина примерно към 5 месечна възраст.Активността на маркиране силно се различава в различните периоди от живота: по време на покой на половата система нейната интензивност е много ниска, а в началото на периода за размножаване рязко нараства.
При мъжките маркировъчното поведение е изразено по-силно,отколкото при женските.Освен това мъжките продължават да маркират активно през целия период на еструс,тогава когато при женските това поведение прекъсва по време на бременност и кърмене.

Има четири способа за оставяне на миризма,сред които най-важно значение имат оставените уринарни маркери.

- Оставяне на урина при придвижване,пора се движи бавно,раздалечава лапи,повдига опашка и оставя след себе си "пътечка от урина" дълга няколко десетки сантиметра.Характерно е за мъжките,особено до едногодишна възраст.

- Оставяне на урина чрез триене на корема: пора се извива в областта на талията,притиска задната част на корема и чрез пълзене маркира обекта,или преминава в това положение няколко сантиметра.

- Оставяне на екскременти.

- Триене на аналната област: пора притиска аналната област към почвата,повдига опашка и преминава няколко сантиметра.Често се наблюдава непосредствено след дефекация.

Комфортно поведение

Елементите на комфортно поведение служат за почистване на тялото от замърсяване.Тъй като козината на пора е смазана обилно със секреция от мастните и другите жлези,такова поведение служи за прехвърляне на тези секрети и съответно на миризмата върху субстрата.

Определят се следните видове комфортно поведение:

- "Къпане в пръстта"; Чесане; Търкаляне и триене; Пълзене по корем или "Разтягане".

http://www.inferret.ru/page-id-49.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae