[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Живот извън клетката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Живот извън клетката

Живот извън клетката

Мнениеот meri » Вто Дек 11, 2012 1:03 pm

Съществува стереотип,че пора трябва да се отглежда в клетка,защото прави пакости в дома,може да погълне нещо нехранително и да падне и да се нарани.Безопасността на животното е преди всичко,но справедливо ли е спрямо животното?

Многогодишният опит показва,че отглеждането извън клетка е напълно възможно.

Изображение

Живот зад решетки

Изображение

Порът е животно с интелект и поразителни адаптивни способности.Живеейки в клетка,той разбира,че свободата му е ограничена.За това в минутите,когато го пуснат на разходка,той се старае да се наслади на всички прелести на живота:да потича,да скача,да хапе,играе,разкъсва,лежи и т.н.И разбира се,подлага себе си на опасност в непознатия за него живот извън клетката.Кой е виновен за това? За съжаление стопаните,които пречат на пора да изучава околния свят и да се приспособи към безопасния живот извън клетката.
Заедно с това,съществуват много варианти за отглеждане на пора извън клетката.Можете да започнете с пространството на балкона,по-късно да разширите границите- отделна стая,а след това и цялото жилище(с изключение на опасните места).В домашна обстановка мястото за отглеждане може да стане остъклен балкон,воалиера или спецелен феретариум.

Правила на безопасност

Никакви тайни в технологията на безопасното живеене без клетка не съществуват.Стопанина е длъжен да направи същото,ако в дома се е появило човешко бебе.Например,дете,което пълзи слага всичко в уста,може да се нарани,ако не обезопасите жилището или не го наблюдавате.Същото може да се каже и за пора.

И така:

1.Обезопасяваме жилището.Заставаме на четири крака и обикаляме стаите,търсим къде може да влезе пора,какви небезопасни предмети са в неговия обсег:проводници,битова химия,латексни играчки за кучета,гумени изтривалки,обувки с гумени подметки.

2.Променяме своето ежедневно поведение- сега разбираме,че има кой да наблюдаваме:обръщаме внимание при затваряне на вратата или когато сядаме,прибираме вещите си,затваряме шкафа и т.н.

3.Поставяме тоалетни в жилището.

4.Учим пора да идва при повикване.

Изображение Изображение

Все още в клетката?

В първите месеци от появата на малкия пор в дома(1-2-3 месеца)животното се нуждае от клетка.Там трябва да има всичко необходимо за живота:вода,храна,хамак,тоалетна,играчки.Именно тоалетна, а не насипан по дъното пълнител.Поровете различават тоалетната от другите предмети,за това,когато започне своето пътешествие в жилището,ще търси именно тоалетна.

Изображение

Дръжте пора в клетката,когато не можете да го наблюдавате.Вземете тези мерки,ако имате бебе,трябва да излезете и т.н.

Пускайте пора от клетката всеки път,когато се събуди и го поставяйте да спи в клетката,когато се умори и започне да заспива.След известно време пора ще влиза самостоятелно в клетката за сън,и от тогава можете да не я затваряте.

Изображение

Следващата стъпка може да бъде воалиерата.Там можете да поставите много играчки и да оставяте пора известно време,докато не се научи да излиза от нея.

Настъпил е момента пора да се запознае с жилището.Когато малкия любимец започне да опознава стаите,отделяйте му достатъчно време и внимание.В началото ограничете неговата територия с една стая: нека бъде под ваше наблюдение и проверете дали животното ще отваря шкафовете,ще се завре ли зад дивана,ще пипа ли цветята,има ли тесни проходи и проводници.Всичко,което намери пора,трябва да се оцени от гледна точка на безопасността,и ако е необходимо да се премахне или затвори.Но все пак някой "примамки" трябва да оставите.

Ако пора е избрал долния шкаф на бюрото- премахнете от там излишните предмети,поставете шумолящ плик или кърпа,и пора с удоволствие ще играе с пакета.Ако пора влиза вътре в диван,който няма безопасна система на сгъване,извадете долната дъска или направете в дъното "дупка" и тогава игрите на криеница в дивана ще бъдат безопасни.

Изображение

По този начин вашият пор ще опознава постепенно жилището и ще ви помогне да определите,какво предизвиква потенциален интерес,и как трябва да обезопасите и промените жилището.

Живот след клетката

Важно е да помните,че ако се откажете от клетката,трябва да създадете нов свят за пора.Обичайните кучешки или котешки легла и матраци поставете на любимите му места:в дивана,на долния рафт на шкафа,в долното чекмедже на бюрото,под радиатора и т.н.Желателно е част от оборудваните места да бъдат напълно тъмни.

Изображение

За игри отлично подхождат игровите комплекси за котки във вид на къщички с люкове и тръби.Единствено можете леко да модифицирате този комплкес,премахнете горните елементи,изчислени за скоковете на котката,от където пора не може да слезе или скочи.За игри отлично подхожда кутия за копаене,където можете да насипете макаронени изделия:пора с удоволствие ще копае в нея.Необходими са и шумолящи тръби,звънящи топки,котешки махалки,пищящи играчки.

Изображение Изображение

Както и на децата,на поровете бързо омръзват някой играчки,за това прибирайте едни играчки и оставяйте други.Тогава след ежедневния обход на своите владения,проверка на вашата чанта,тайниците,животното с удоволствие ще играе с вас.А след това,уморен ще се нахрани и ще заспи.

Не забравяйте за тоалетните.Както и децата,пора ходи до тоалетна 5-10 мин. след като се събуди и 15-20 мин. след хранене.За това тоалетната трябва да се намира наблизо,желателно по права линия от мястото на игра и почивка.Докато пора е малък,той не може да издържи,докато стигне до тоалетната.С възрастта се научава да търпи и да показва с поведението си какво му е необходимо.

Тъй като поровете обичат да се крият в скришни ъгли,при свободното им отглеждане е важно да се отзовават при повикване,да се приближават към стопанина си,когато ги извикат по име или със звуков сигнал.По силата на природните особености поровете не чуват някой звуци от своето име или ако в името има съскащи,възприемат името като "недоволно мърморене" на стопанина,или просто ги мързи да излизат,когато ги викат.За това по-добре не викайте пора по име,а със свиркане(свирка),пищялка.Самото обучение протича по същата схема,както и изпълнението на командата "при мен" при кучето.Когато пора се приближи при повикване,задължително дайте лакомство.

Изображение

Женските по-активно се отзовават на повикване,а малките,напротив,могат да останат в укритието,за това е важно внимателно да следите какви места обича вашия пор,за да го намирате винаги.

Пора и другите любимци

Ако в дома има още свободно живеещи животни(котка или куче),пора по-скоро когато свикне с тяхната компания,ще имитира поведението им: ще лежи в тяхното легло,ще яде от купата им,ще играе с играчките им.А животните живеещи в клетка,обратното,ще се намират под постоянното внимание на пора,особено ако за него това е "храна".

http://animal.ru/ferret/articles/%D0%A5 ... %BA%D0%B8/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae