[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Пор в дома: как да се грижим
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Пор в дома: как да се грижим

Пор в дома: как да се грижим

Мнениеот meri » Пон Сеп 30, 2013 3:25 pm

Одомашнените порове са известни още от древни времена. Това са дружелюбни, забавни и умни животни, които подхождат за домашно отглеждане. Местообитанието им може да бъде клетка, балкона, или цялото жилище.

Изображение

Първият вариант е най-скучен. Както за стопанина, така и за пора. Разбира се при такова отглеждане животното не създава проблеми, но като домашен любимец не е интересно. Помнете, че дори и да живее в най-комфортната клетка, пора трябва да излиза на разходка.

Вариантът с балкона не се различава много от този с клетъчния по степен на взаимодействие с животното. Също клетка, но по-голяма. Балконът задължително трябва да бъде остъклен, без дупки и отвори, водещи на улицата.
Поровете са любопитни животни, за това всеки отвор ще бъде изследван. А подобни изследвания на балкона могат да завършат трагично за него. Тези животни понасят зле горещините, за това трябва да следите през лятото балкона да не се нагрява прекалено много. За поровете студът не е страшен, до -25 С издържат спокойно. Заселвайте пора на балкона през лятото-есента, за да има необходимото количество козина.

И клетката и балкона трябва да бъдат снабдени с тоалетна, хранилка и поилка, и хамак. Поровете много обичат хамаците и повечето от тях спят в тях с удоволствие.

Изображение

Най-интересният вид отглеждане е в жилището. В този случай пора наистина е приятел и домашен любимец. Наистина има малко проблеми. Например, поровете обичат да се запасяват. Това е инстинкт и борбата с него е безмислена. За това се пригответе за това, че в скришни ъгли на жилището ще има създадени "складове" със запаси от продукти. Любопитството и инстинктивното желание да изследват всеки отвор също създават грижи. Подобни изследвания водят до това, че пора може да се заклещи между шкафа или другаде. Стайните растения трябва да се прибират по-високо от пора, иначе задължително ще се опитва да изкопае дупка в саксията. А за обувките и проводниците не се притеснявайте. Пора е хищник, не гризач, за това имуществото ще се запази.

Както и при клетъчно- балконното, при жилищното отглеждане пора се нуждае от тоалетна и аксесоари за храна и вода.

Изображение

За къщичка с уютна постелка животното също ще бъде благодарно на стопанина си. Поровете лесно се поддават на обучение. Няколко възпитателни моменти обикновено са достатъчни, за да разбере пора, че не трябва да хапе, и къде е тоалетната.

За много хора е отблъскваща миризмата на мъжките порове, но кастрацията се справя с проблема. Лека, специфична миризма от козината остава, но повечето стопани я харесват.
Женските обикновено са по-умни от мъжките. Те са по-пъргави и любопитни. Те не стоят на едно място, трябва да погледнат навсякъде, дори ако живеят в жилището отдавна. Мъжките, особено кастрираните обичат да лежат флегматично на ръце, те не са толкова "живи", както женските и подхождат за спокойни, търпеливи хора.

Диетата при поровете предимно е месна. По отношение на зеленината и плодовете е индивидуална. Някои не могат да си представят живота без банани, а други дори отказват да опитат растителна храна. Порът се нуждае от известни грижи: почистване на ушите веднъж в месеца, не се къпят често. Само ноктите трябва да се подрязват редовно. За това подхожда котешка нокторезачка.

Поровете се отнасят доброжелателно към децата, живеят с кучетата и котките. Птичките, морските свинчета и гризачите с редки изключения приемат за плячка.
Можете да ги разхождате на повод, но само ако са ваксинирани. Те изпитват голямо удоволствие от разходките, копаят дупки, ловуват и т.н.

При правилен подход и грижи, отглеждането на пор в дома не е по-сложно от отглеждането на куче или котка.

http://stupinovet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Mustelidae