[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кога да отделим котенцата от майката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кога да отделим котенцата от майката

Кога да отделим котенцата от майката

Мнениеот meri » Сря Юни 03, 2020 10:57 pm

Отбиването се отнася до процеса на прехвърляне на котенцата от хранене с майчиното мляко към твърда храна. По време на отбиването котенцата постепенно губят зависимостта си от грижите на майката и придобиват уменията за социална независимост. В идеалния случай отбиването от кърменето трябва да бъде напълно завършено под контрола на майката котка. Независимо от това, в много случаи е необходимо да се отнемат котенцата от майката, нарушавайки естествения ход на събитията.

Кога котенцата могат да се вземат от котката

Изображение

При нормално развитие котенцата започват да се отбиват от котката на възраст от четири седмици, като напълно преминават към самостоятелно хранене от осем до десет седмици. Когато започвате прехода от кърмене, не забравяйте, че не можете да откажете млякото твърде рано. Повечето експерти смятат за безопасно да добавяте твърда храна към диетата не по-рано, от когато котето отваря очите си, научава се да фокусира зрението и да стои здраво на краката си

Колко време отнема отбиването на котето

Процесът на отбиване на коте от котка обикновено завършва в рамките на четири до шест седмици. През това време (на възраст 2-2,5 месеца) повечето котенца стават напълно готови да се справят без майчиното мляко.

Изображение

Кога котенцата могат да се вземат от котката

Важно е да запомните, че рязкото отделяне от котката майка може да има отрицателен ефект не само върху здравето на котенцата, но и върху развитието на техните социални умения. Котенцата се учат да се хранят, да използват тоалетната и да общуват, по-специално, наблюдавайки майка си. Ако е възможно, котенцата трябва да останат с майка си по време на отбиването, тъй като котката инстинктивно ще знае какво да прави в случай на усложнения.

Когато котенцата навършат четириседмична възраст, можете да започнете да ги прехвърляте в отделна стая за няколко часа, за да намалите зависимостта им от постоянното присъствие на котката и непрекъснатото наличие на млякото й. Подгответе им специално място с тоалетна чиния, храна и вода. Когато котенцата станат по-независими, те ще могат да прекарват все повече и повече време без котката, като постепенно напълно се отказват от кърмата.

Как да отбием котето от кърмата

Изсипете заместител на котешкото мляко в плитка чиния. Не използвайте краве мляко, тъй като може да причини лошо храносмилане и диария при някои котенца. Потопете пръста си (или зърното на бутилката с изкуствено хранене) в приготвения разтвор, оставете котето да го оближе, след което спуснете пръста си надолу в чинийката. Не потапяйте котето с носа си в чинийката, то може да вдиша течност и да получи пневмония или други белодробни проблеми. Когато то се научи да лочи течността от чинийката, можете да пристъпите към хранене на котетата с каша, както е описано по-долу.

Докато котето се учи да яде от чинийката, трябва да продължите да го храните с мляко. В този случай винаги трябва първо да предлагате храна от чинийката, това може да улесни постепенния преход към твърда храна.

Как да научим котенцата на твърда храна


Смесете висококачествена суха или консервирана храна със заместител на котешко мляко, до консистенция на течна овесена каша. Когато котето свикне с такава храна, постепенно намалете количеството на заместителя на млякото, добавяйки вместо него храна. На възраст от пет до шест седмици котето трябва да яде само леко навлажнена храна. На тази възраст можете да започнете постоянно да оставяте малко количество суха храна и прясна вода на разположение на котенцата. От осем до десет седмици котенцата обикновено трябва да се научат как да ядат суха храна.

Какво да направите, ако котето остане без майка

По правило котенцата, които са сираци или са хранени изкуствено, се учат да се хранят малко по-рано, на възраст около три седмици, в противен случай процесът протича непроменен. Започнете да предлагате заместител на млякото не от зърното, а в чинийката, обучавайки котето да лочи. Постепенно преминете към каша, смесена от качествени заместители на мляко и храна за котенца. Докато котето свикне с такава храна, постепенно намалете количеството на използвания заместител на млякото. На възраст от пет до шест седмици котето трябва напълно да премине към хранене с бебешка храна.

Няколко полезни съвета

Котенцата могат да си играят с кашата, да я поръсят по пода и да се качат в чинийката с лапите си, преди да разберат, че това вече е тяхната храна. Бъдете търпеливи и не прекъсвайте процеса на обучение - в крайна сметка котенцата ще разберат какво искате от тях. Пригответе салфетка от мека, влажна кърпа, за да избършете остатъците от храната от главата и лапите на котето след хранене. Ако котето се е „къпало“, внимателно го изсушете с кърпа и го поставете на топло място, защитено от течение, до пълното му изсъхване.

https://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae