[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на игуаната
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на игуаната

Хранене на игуаната

Мнениеот meri » Пет Юни 26, 2009 6:41 pm

Хранене на игуаната

В природата игуаната се храни с всякакви листа,цветя,плодове,млади издънки на растения.Нейните черва напомнят червата на тревопасните животни-способна е да преработи големи количества растителност и за нормална дейност се нуждае от груба храна и фибри.Разбира се естествената храна е недостъпна за игуаните,отглеждани в домашни условия.За това задачата на терариста е да предложи най-голямото разнообразие от храна,за да може животното да получава максимално количество необходими и полезни вещества.При хранене с еднообразна храна потребностите на игуаната няма да бъдат обезпечени,защото продуктите съдържат различно количество витамини,минерални вещества,фибри,и трябва да се постараете да балансирате добре храната.Предлагаме няколко варианта,за да можете да направите свои най-приемливи диети и да избегнете грешките.
Основните пропорции може да са следните:
30-70 % зеленчуци
30-70 % зелени храни
5-15 % плодове
0-10 % възможни допълнения на други продукти и зърнени култури

Тези съотношения не предполагат,че може да се ограничи вида на храната:
50 % моркови,40 % зеле,10 % ябълки.
Ако предлагате в диетата не повече от 10 различни продукта -това ще бъде залог за това,че липсата на едни вещества,ще се компенсират в голямо количество по-късно.Диетата трябва да бъде разнообразна! Никога не забравяйте колко е важно наличието на витамини или микроелементи в храната на игуаната ви.Трябва да се стараете да избягвате продукти бедни на хранителни вещества -освен за запълване на стомаха,за нищо друго не допринасят,и да избирате най-полезната храна.
Хубавите храни,съдържащи множество необходими вещества са:ряпа,репички,магданоз,листата на глухарчето,зелен фасул,сладки пиперки,праз,грах,пащърнак,круши,малини,капини,смокини.
Разбира се списъка не е пълен.И моркови и зеле няма да навредят,но тези плодове и зеленчуци са най-добри и за това ги използвайте в най-голямо разнообразие.
Освен това трябва да помните,че редица продукти са подходящи за хора,но в голямо количество са опасни за игуаната.Това е на първо място-спанак,ревен,различни цвекла,целина,тези продукти може да бъдат включени в диетата само в малки количества,честата им употреба нарушава калциевия баланс в организма и води до сериозни нарушения,а понякога и до отравяне.
Игуаните често получават еднообразна храна и основната диета са зеле и моркови.Нищо страшно няма,ако това не се превърне в основна храна.Можете да храните с моркови и зеле,но трябва да помните примерните проценти на съотношение на различните храни и включете други макар и в по-малки количества.
Много от храните при наднормено тегло допринасят повече вреда,отколкото полза.Голямо количество зеле(освен брюкселско),предизвикват свързването на калция и превръщането му в неразтворими соли,излизащи от организма,това се отнася и за спанак,цвекло,листа на целина.
Това касае и продукти,които съдържат големи количества танини(спанак,моркови,банани,грозде,слата и лук).Танина свързва протеините,нарушава работата на ферментите,прави невъзможно усвояването на желязото и вит.В.Всичко това не значи,че трябва да се откажете от тези продукти,но не трябва да давате в големи количества и да ги превръщате в основна храна.

Разнообразието на храната е залог за здравето и дълголетието на вашата игуана!

Зъбите на игуаната не са приспособени за отхапване и дъвкане на храната,за това не давайте големи парчета и не поставяйте зелето цяло.За приготвяне на храната е добре да имате голяма купа-това ще позволи да смесите храната,ще опрости даването на витамини,микро и макро елементи.
В последно време има готови храни за влечуги,но те не са за игуани.
Разпространена грешка е да се дава на игуаната протеинова храна-насекоми,мишки,месо,риба и даже кучешка и котешка храна.Удобно е да се дава гранулирана хана,но още не е доказано,че съдържа всички необходими витамини и микроелементи за живота на игуаната.И действително,игуаните ядат това,с удоволствие,отказват се даже от зеленината.Запомнете,че животните извадени от естествените си условия често променят вкуса си,но не към полезното,но животните знаят само,че това им е необходимо.
Влечугите еволюционно са приспособени към груба,влакнеста растителна храна с голямо количество целулоза,не могат дълго време да се хранят с животински протеини.Това е сериозен удар по организма,увреждат се бъбреците и черния дроб.Продължителността на живота при игуани хранени с мишки,насекоми и др.подобна храна обикновено е 3-5 год.,вместо 15 год.Това е доказано с множество изследвания на американски специалисти,проведени както в лабораторни,така и във воалиерни условия в районите на местообитание.При такива игуани смъртността настъпва в резултат на пълна дисфункция на бъбреците,външно животните са големи,ярки и здрави,но внезапно апетита им спада и въпреки всички усилия на ветеринаря ,умират за 2-3 седмици.При аутопсия се открива пълна и загадъчна бъбречна дегенерация.
Едни от най-важните елементи в период на растеж,в първите 2-2,5 год.е калция и фософора.Без тях е невъзможно да се изгради нормална костна система,за това трябва да давате храна богата на витамини и вещества,освен това обезателно включете в диетата отделни допълнителни храни.
За нормалното и правилно усвояване на количеството калций трябва два пъти да превишава количеството фосфор -това съотношение е идеално.Без необходимото количество както калций,така и фосфор животното спира нормално да расте,отначало се наблюдава принудително намаляване на мускулите,изразено в разклащане на пръстите,а в тежка форма и със гърчове,костите се изкривяват,възникват метаболитни заболявания на костите.Трябва да отбележим,че хипокалцемията се среща не повече отколкото хиперкалцемията.Това е защото стопаните на игуани използват минерални храни,не спазват съотношението калций-фосфор.Продуктите съдържат повече фосфор,за това внимавайте за съотношението!
Добре е да използвате минерални храни съдържащи минимум фосфор,но е важно да знаете че усвояването на калция настъпва само заедно с вит.D3 -ако игуаната не получава този витамин,калция доколкото не сте го давали не се задържа в организма.Този витамин се произвежда под въздействието на ултравиолетови лъчи,или се дава в чист вид с храната.При неправилна температура и неправилно хранене-недостиг на калций и фосфор са основната причина за смърт при игуаните в плен,достатъчното количество и правилното съотношение на тези елементи е основата на правилното хранене.
Има някой видове смесени храни -минерално-витаминни,съдържанието калций-фосфор в тях е комбинирано с голямо количество и разнообразни витамини,но тези храни не винаги са удачни и трябва да се добавя калций в чист вид.


Апетит

Вероятно ще обърнете внимание на това,че в различно време апетита на вашата игуана се променя.Това е нормално-даже в тропиците има зимен сезон,когато времето става хладно и сухо и игуаните се хранят по-малко.Обратно,в летните месеци апетита им нараства ,даже в терариумите.Освен това сезона на размножаване при влечугите започва есента и в този период апетита намалява,често съвсем липсва при мъжките,които усилено се хранят до тогава и се запасяват,до като имат възможност,за да не се хранят,когато трябва да ухажват женските.
Ако с настъпване на есента игуаната ви започне да капризничи и да избира само вкусни парченца,при това оставайки в добра форма и настроение-това е нормално.
Основното-не се опитвайте да я нахраните с любима храна въпреки всичко,защото ще свикне така и ще започне да отказва друга храна.
Бременните женски ,колкото повече се увеличава срока,ядат по-малко,спирайки да се хранят две седмици преди снасянето.


Кога да ги храним

Игуаните трябва да получават храна всеки ден,особено младите животни.Разбира се можете да давате храна на възрастната игуана и всеки ден или веднъж в седмицата,няма да умре от това,но никога няма да имате игуана с добър вид.
Животни,които не получават храна всеки ден имат гънки на страните си,на опашката се забелязват костите,цвета на кожата е матов и пълен с прах-такива игуани не са щастливи.
При правилна,растителна диета игуаните не са склонни към напълняване,за това ги хранете ежедневно.Следете само за количеството-не трябва да давате много храна,за да остава и да не се разваля.
Най-доброто време за хранене е към 11-12 часа,това е така,защото по това време игуаната успява да се нагрее след нощта и да се нахрани с апетит,а след хранене ще има цял ден спокойно и правилно да храносмила.Редовното вечерно хранене може да навреди на животното,като предизвика заболявания на стомаха и червата.
С пълен стомах игуаната се оказва в ниските нощни температури,при които се нарушава процеса на храносмилане и се усилва ферментацията на храната в стомаха.По-добре оставете храна в терариума сутринта,игуаната ще го изяде по-късно.


Вода

Както повечето животни и игуаните се нуждаят от вода.Те са способни да издържат дълго на глад,но бързо загиват ако са лишени от вода.Важно е да им осигурите постоянно наличие на прясна вода.Но това не трябва да е малка поилка поставена в терариума, а неголям басейн,където игуаната може да полежи.Често използват водоемите за дефекация,отчитайки високата температура в терариума,водоема може бързо да стане място за размножаване на бактерии,за това водата трябва да се сменя всеки ден,а басейна да се дезинфекцира с помощта на гъби и сапун.Ако не видите как пие игуаната,не е повод да не почиствате и да не смените водата.До 90% от игуаните получават сочна храна и за това пият малко,но го правят редовно особено на гладен стомах.

http://74.125.77.132/search?q=cache:yb4 ... clnk&gl=bg
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо