[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Подготовка на грунда за аквариума с растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Подготовка на грунда за аквариума с растения

Подготовка на грунда за аквариума с растения

Мнениеот meri » Съб Окт 08, 2016 9:07 pm

За успешното организиране на аквариума с растения, а също последващия добър растеж и развитие на растенията, трябва да вземете под внимание съвкупността от много фактори: това е наличието на правилно осветление и неговата продължителност, интензивност на светлината, химичния състав на водата и нейната температура. Но един от най-важните моменти е правилният избор на грунда и създаването на оптимална среда за храненето на аквариумните растения.

Изображение

Аквариумните растения получават хранителни вещества с помощта на кореновата система и чрез листата. Тъй като повечето видове в естествената среда на обитание част от сезона живеят като блатни растения, то е много важно да се погрижите за създаването в аквариума на наситена хранителна основа, която ще може да им осигури достатъчно количество микроелементи. Течните торове се използват само като допълнение, но не могат да заменят хранителния грунд.

Основна причина за слабия растеж на растенията в аквариума е неправилния избор на почва, а също неправилното поставяне на хранителния субстрат и грунд на дъното на аквариума. За да избегнете най-разпространените грешки при пускане на растителния аквариум, трябва да следвате следните правила:

1.За създаване на оптимални условия на растеж, циркулация на водата и аерацията структурата на грунда трябва да бъде достатъчно пореста. Кореновата система на аквариумните растения изисква свободен достъп на кислород. Неговият недостиг пречи на растежа на растенията и води до анаеробни процеси в грунда. За избягване на това, основният слой субстрат(най-долния) се прави от порест материал едра фракция. За тази цел подхожда специалната лава за аквариуми, дренажна лава за растения, а също диатомит или цеолит.

Изображение

2.Правилното изчисление на височината на грунда в аквариума е много важен пункт в организацията на растителния аквариум. Ако става въпрос за наноаквариум или за аквариум с малък обем, в който се предполага отглеждането на растения с нежна и слаба коренова система, то дебелината на грунда може да бъде 2-4 см. В този случай не е необходимо никакво допълнително устройство(отопление на почвата). Ако аквариума има обем от 100 литра и в него ще бъдат посадени едри растения с мощна коренова система, най-добрият вариант ще бъде дебелина на грунда 4-6 см. В такъв случай е добре да се използва отопление на почвата. Това ще позволи да се осигури достатъчна циркулация на водата в субстрата и да се избегне неговото уплътняване и гниене на корените. Температурата на отопление трябва да превишава с два градуса температурата на аквариумната вода.

3.Много е важно да създадете правилна по състав и съдържание на необходимите компоненти слой почва, която ще може достатъчно дълго да осигурява необходимото хранене за растенията. В природата повечето растения предпочитат глинестата почва с голям запас хранителни вещества и хумус. Но в аквариума отсъстват естествените процеси, протичащи в природата, и за това плътният субстрат, състоящ се изключително от глина и финнозърнест пясък ще пречи на движението на водата и ще доведе до бързото загниване на корените.

Изображение

За алтернатива, препоръчана от акваристите, може да служи едрозърнест кварцов пясък с фракция около 3 см. Той осигурява бавно движение на водата, но не е достатъчно хранителен. За това към него може да се добавят глинени топки или латерит в съотношение. Сега в продажба има голям асортимент хранителни субстрати за растенията, това са «Dennerle Deponit-Mix», «Sera floredepot», «Dupralit G» и други.

4.Важен фактор за растежа на растенията е химичния състав на използвания субстрат. Както показват научните изследвания, хранителните вещества са най-достъпни за растенията при pH от 5,5 до 6,5. Почвата не трябва да съдържа голямо количество вар, тъй като на варовита почва добре реагират само някои видове аквариумни растения. За да понижите съдържанието на вар в пясъка, използваният за приготовление субстрат, няколко дни се държи в дъждовна вода. Съдържанието на торф в субстрата може да провокира гниене, така както и голямото количество органични материали. За това органичните материали трябва да се използват в малки количества и само заедно с порест долен слой, представляващ малка част от неговия обем.

5.Долният слой субстрат трябва да бъде покрит със слой от чакъл. Неговата фракция не трябва да бъде прекалено голяма(2-5 мм). Тогава утайката не може да пропадне в долните слоеве, да се забива в тях и да създава пълна анаеробност.

Изображение

6.Обикновено при първично пускане на аквариума и засаждане на растенията в хранителния субстрат не са необходими торове в продължение на няколко месеца. Но ако растежа на растителността забележимо е забавен, то в почвата се въвеждат торове във вид на капсули, пръчки или таблетки (например, «Serra florenette A» или «Tetra Crypto»). Много добър ефект дават топчетата направени от синя глина( подхожда и аптечна синя глина, само без козметични добавки), които се поставят в грунда до корените на растенията.

Имайки предвид всичко написано до сега, могат да се формулират няколко основни правила, които трябва да се спазват при устройството на грунда за аквариумнните растения:

- Продължителен живот на аквариума осигурява правилно приготвения субстрат, в който има слаба циркулация на водата.

- Субстрата не трябва не само първоначално да съдържа всички необходими запаси хранителни вещества, но и да се натрупват с течение на времето. Субстрат, със pH не по-висок от 7 (идеален 5,5,-6,5) и не високо съдържание на вар, е най-предпочитан за растенията. Излишните органични материали водят до загниване на корените.

- Движението на водата в грунда трябва да бъде слабо, а съдържанието на кислород- не прекалено високо, но трябва да избягвате анаеробността. Правилното съдържание на кислород в грунда създава благоприятна среда за развитието на бактериите, необходими за поддържане на биологичния баланс в аквариума.

- Идеалният грунд трябва да бъде пропусклив за корените на растенията и не трябва да се сляга.

Избор на аквариумен грунд за растенията

Освен кварцови и гранитни чипове съществуват и специални грундове за различните аквариуми- с растения, със скариди и т.н.
Ако не се каните да устройвате в аквариума градина, ако растенията, които ще посадите не са много взискателни към субстрата, спокойно можете да спрете избора си на обикновения(желателно неоцветен)грунд, със съответната фракция.
Но не всички видове грунд подхождат за аквариумните растения и трябва да ги проверите за разтворимост или с други думи за повишение на твърдостта.

Как да го направите?
Всичко е много просто, поставете аквариумния грунд в купа и налейте там 9%-ов оцет. Ако грунда изсъска(започнат мехурчета и характерно шипене, както при отваряне на газирана напитка), то такъв грунд не е годен(за повечето)аквариумни растения. Ако имате възможност, то описаната манипулация е по-добре да проведете при покупката, капнете малко оцет на грунда, който сте избрали.

Защо не трябва да използвате шипящ аквариумен грунд?

Съскането на грунда говори за това, че той повишава твърдостта- повишава DH, KH и PH. Повечето аквариумни растения обичат и дори изискват "мека вода", отглеждането им в "твърда вода" в "твърд грунд" е трудно.
Освен това шипящият грунд не само влияе на твърдостта на водата, това не е най-главния проблем за растенията. Сериозен проблем е това, че повечето микро и макро елементи, които поглъщат корените на аквариумните растения, се усвояват от тях във вид на хумусни киселини. В неутралния грунд се установява слабо кисела среда, която насърчава храненето на растенията чрез корените.

Специален грунд за аквариумни растения

Изборът на специален грунд за растенията е многообразен. Фактически всяка голяма търговска марка има своя линия субстрати за аквариумни растения.
Всички те отговарят на нуждите на аквариумните растения- те са леки и порести, което допринася за липсата на кислородни зони и благоприятния растеж на колонии полезни бактерии в грунда. Те са неутрални и съдържат необходимите макро елементи за растенията.

Изображение

Aquael Aqua Grunt и/или Aquael Aqua Floran - специализиран субстрат за аквариумни растения с голямо количество минерали. Съдържа много необходими и полезни елементи(желязо, магнезий, алуминий, силиций), които обогатяват водата в аквариума с полезни минерали и микроелементи. Aquael Aqua Grunt насърчава бързия и буен растеж на растенията. Състои се от леки порести гранули, не съдържа азотни съединения и фосфати. Порестата структура на грунда пречи за появата на анаеробни зони в по-дълбоките части на грунда и е идеален субстрат за развитието на полезни бактерии улесняващи вкореняването на наскоро посадените растения. Субстрата остава активен в продължение на много години и не изисква добавки.
Препоръчва се да се постави на слой 1,5-2 см под 3 см слой промит чакъл.

Подложки, хранителен грунд за аквариумни растения

Важен субстрат за растенията е хранителния грунд. Подложките за аквариумните растения трябва да се различават от грунда тип Aquael Aqua Grunt, тъй като това не са гранули, а хранителен субстрат, състоящ се основно от глина и торф, а също други съставки. Подложките могат да се прилагат както с обикновения грунд, така и със субстрат тип Aquael Aqua Grunt.

Хранителна подложка за аквариумни растения- това е хранилище за хранителните вещества в грунда. Поставя се под дъното на основния грунд, дава възможност да постигнете ефективен растеж на водните растения. При избор на подложка трябва да обръщате внимание на състава на хранителните вещества, които ще дойдат с него в аквариума. При едни производители може да получите набор от микроелементи и желязо, а при други, хранене с нитрати, фосфати и други полезни вещества.

Хранителен грунд- осигурява хранене на водните растения чрез корените и поддържа техния растеж, стабилизира водната среда, нормализира параметрите на водата. Аквариумните растения са способни да поглъщат хранителните вещества, както чрез листата, така и чрез кореновата система. Много видове аквариумни растения в своята естествена среда на обитание в сухо време живеят месеци като блатни и по същото време развиват в грунда обширна коренова система, чрез която те получават вода и хранителни вещества. Такива водни растения се отнасят към силните абсорбери на хранителни вещества и за добрия растеж изискват в аквариума наситена с хранителни вещества почва. И за това, употребата на хранителни вещества само чрез листата за тях е недостатъчно. Течните торове могат да се приложат в аквариума само изключително като допълнително хранене, но в никакъв случай не заменят богатата хранителна почва. За това, е много важно да изберете оптимален хранителен грунд и подложка за вашия аквариум.

Въпреки цялата полза от такива подложки, не трябва да ги използвате в аквариум, където има 2-3 растения. Такъв субстрат е необходим за добър растителен аквариум. Хранителният грунд изисква по-силна филтрация, иначе водата може да стане кисела.

Изображение

JBL AquaBasis plus- това е готова смес от хранителни вещества за аквариумни растения. Прилага се при пускане на нов аквариум. Осигурява на растенията всички хранителни вещества за здрав и бърз растеж. Съдържа в своя състав желязо, микроелементи и минерали, от които се нуждаят всички водни растения. Благоприятства за бързото, здраво и силно развитие на кореновата система на растенията. Влизащата в състава на сместа глина, действа като килер за съхранение на хранителните вещества, която свързва хранителните вещества при техния излишък и освобождава в случаите на недостиг. Осигурява продължително и пълноценно хранене за растенията. Не съдържа фосфати и нитрати, причиняващи растежа на нежелателните водорасли. Срок на действие 3 години.

Приложение: Съдържанието на 5 кг пакет е достатъчно за аквариум от 100-200 литра. Поставя се на дъното на аквариума на равномерен слой с височина 2 см. Отгоре се поставя слой основен грунд с височина около 4 см, фракция от 2-3 мм. Не използвайте едър чакъл.

http://aquante.ru/
http://fanfishka.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички