[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грижи за коня
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижи за коня

Грижи за коня

Мнениеот meri » Съб Мар 03, 2012 1:03 pm

Много начинаещи любители на конете напразно смятат,че грижите за копитата,гривата и козината са сложни и трудоемки.
Това не е толкова страшно,необходимо е търпение и знание как да го правите.

Изображение

Грижа за копитата


За копитата на всеки кон трябва да се грижите по същия начин,както за собствените си ръце.
Основната цел е спестяване на водното съдържание в копитата,а не това техния цвят максимално да се приближава до черния.В природната среда заедно с нас с това се занимават утринната роса,дъжда,а през зимата- снега.

Когато се върнете с коня в конюшнята,копитата трябва внимателно да се почистят от натрупаната мърсотия и оборски тор.Можете да го направите с помощта на дървена дъска,подбна на нож с острие.
След това копитата трябва да се измият с чиста топла вода.Само опитните коневъди почистват копитата с тъпа метална кука.Ако забележите някаква травма на копитата или чуждо тяло,ви трябва ветеринарна помощ- не всеки стопанин на кон може правилно да обработи раната.

За запазване на влагата в копитата(водата предпазва копитата от изсъхване,разпадане и пукнатини),достатъчно е с кърпа да се постави на повърхността на копитото тънък слой безсолна прясна свинска мас или вазелин.Ако на копитото няма грапавини,то е гладко и с блестяща повърхност,не е необходимо да се намазва,това означава,че всичко е наред.

За да запазите правилната форма на копитата,периодично трябва да се обрязват със специален нож и клещи.Не трябва да забравяте за профилактиката : повече водете коня да пасе на пасищата,дайте му възможност да потича и да се потъркаля,не забравяйте периодично да го освобождавате от оборудването преди разходка.

Почистване на кожата и козината

"Почистения кон е здрав кон"- така звучи немската поговорка.Почистването на кожата и козината е необходимо за коне,които повечето време прекарват в конюшнята.
Конете на паша се защитават от студа и дъжда чрез собствената си мазнина,отделяна чрез кожата.
Почистването ще ви даде възможност да забележите навреме раздранения и възпаления по тялото на коня.

За почистване ви е необходимо:

- Четка за коса
- Стъргалка за премахване на прахта и слепените участъци козина
- Необработена и кадифена ръкавица
- Дървен гребен или пластмасова четка
- Пластмасова или метална стъргалка за премахване на потта от коня
- Прахосмукачка с различни дюзи за премахване на прахта и пърхота

Преди да започнете някакви манипулации с коня,спомнете си за правилото от лявата страна,а то гласи, че подхода към коня,привързването и сядането в седлото,спешаването се изпълнява изключително само от лявата страна,от нея се започва и почистването,оседлаването и впрягането на коня.

Внимателно се приближете към коня от ляво,премахнете от тялото му излишната кожна мазнина,мъртва кожа,мърсотия,прах и пот.Мнозина препоръчват коня да се почиства веднага след храна,видимо по това време коня е в особено благоприятно настроение.

Преди почистване поставете на коня оглавник и го привържете.В едната ръка вземете четката,в другата -стъргалото.Мнозина започват почистването от главата,внимателно заобикалят очите.В отговор на меките,внимателни движения с четката коня с удоволствие поставя глава на вас,няма да се дърпа и плаши.

След главата почистете шията,раменете,гушата,гърба и гърдите,корема,и по ред двата леви крайника,след това дясната страна.Движенията с четката трябва да бъдат кръгови или транслационни.

Перчема,гривата и опашката много коневъди разчесват с ръка,не винаги използват гребен.Заменят разчесването със специални аерозоли,след употребата на които космите не се сплъстяват и стават меки и копринени.Продават се и специални шампоани за коне.
Изображение

Не забравяйте и за телесния контакт между вас и коня по време на почистване.Повечето коне обичат да ги почистват- охотно се движат,показват на стопанина си къде да ги почеше,а някой по време на почистване толкова се отпускат,че заспиват.Във всеки случай можете да сте сигурни,че вашите усилия ще донесат не само полза за здравето на коня,но и много приятни минути.

http://animal.ru/horse/articles/%D0%9A% ... %B4%D1%8C/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Грижи за коня

Мнениеот марина » Съб Мар 03, 2012 1:25 pm

Браво - иде ми и на мен да си взема кон.
Аватар
марина
В ятото
 
Мнения: 220
Регистриран на: Вто Фев 28, 2012 9:21 am
Местоположение: Пловдив


Назад към Всичко останало