[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - В света на насекомите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

В света на насекомите

В света на насекомите

Мнениеот meri » Чет Ное 26, 2009 1:24 pm

В света на насекомите

Насекомите-неразделна част от околния пейзаж

Еволюцията на насекомите,продължила повече от 300 млн.год,е дала богатство на видовете,обезпечила е съвременния им просперитет като класа.
В днешно време са известни повече от 1,5 млн.видове,много повече в сравнение с останалите живи същества на Земята взети заедно.Например,от гръбначните животни са известни само около 70 хиляди вида,а хората на Земята са по-малко,отколкото насекомите на квадратен километър.
Красивите ярки пеперуди,водните кончета,пчелите,мравките, ни удивляват със съвършенните си форми,радват окото.Присъствието им в природата увеличава естетичната красота на околната среда.

Сложността на организацията на тези удивителни насекоми предизвиква удивление и възхищение,
сложната им връзка с околния свят,с растенията,почвата,другите животни.Разнообразното богатство на фауната насекоми е тясно свързано с растенията,и обратното,разнообразието на флората зависи от броя на насекомите.За това е много трудно да се отговори на въпроса,кой на кого дължи своето разнообразие и висока организация.

Ролята на насекомите в природата нараства във връзка с високата плодовитост и ненаситност на ларвите. Ларвите на бръмбара-листогризач през първия ден от живота си поглъщат храна в 2,5 пъти повече от теглото си.Свещения скарабей изяжда за едно хранене топка тор,няколко пъти по-голяма от собственото му тегло.Тези полезни насекоми прерабоват гниещите вещества,мършата, екскрементите.Без тях Земята ще бъде замърсена с отпадъци,които все още не са влезли в общото кръвообращение на хранителните вещества.

Насекомите участват в образуването на почвата,особено важна роля за това имат мравките.Те се срещат почти навсякъде по земята,само в Арктика и високо в планините, на повече от 3 хил.м. над морското равнище,мравките изчезват.Като топлолюбиви насекоми те живеят в почвения слой,където промените в температурата не са много големи.Те разместват почвата,раздвижват я,променят механичния и химичен състав.По сведения на учените,мравките преплитат корени от смърч и бреза,по-добре от естественото възобновяване на дъба и др.видове,по-големи и сочни,тревистото покритие е по-дебело и по-богато.
В Австралия,където няма земни червеи,мравките изпълняват основната почвообразуваща роля.

Полезните насекоми,особено пчелите имат важна роля в живота на човека.Те допринасят за решението на биомедицинските проблеми- по-продължителния живот на хората,социално-икономичен,свързан със запазване на природата.Тези малки приятели и помощници на хората представляват важна брънка във веригата фактори,които влияят положително за укрепване на здравето им.

Известния шведски ботаник и лекар К.Лини през 1758 г. е нарекъл пчелите медоносни (Apis mellifera L),това наименование се е запазило и до днес.Пчелите са известни от периода Терциер,т.е.появили са се приблизително 56 милиона години преди първобитния човек.Те се отнасят към семейството на Hymenoptera насекоми,при които снасянето на яйцата със всички характерни морфологични компоненти се е трансформирало в жило и в резултат на загуба на функцията за снасяне на яйца служи само за защита и нападение.

В древни времена за пчелите е имало митове,легенди,разкази,приказки.Египтяните са изразявали своята вярност към фараона,като по време на молба са рисували пчели като емблема за преданост.Те са виждали в пчелите образец на самоотверженост,безстрашие,презрение към опасността,смятали са ги идеал за чистота и ред.На гробницата на фараона са изобразявали пчели.

В древна Индия пчелите се смятали за свещен спътник на боговете,на бог Вишну,олицетворяващи слънцето,изобразявали ги във вид на малки пчелички,отпочиващи в цвят на лотос.
Пчелите са социални насекоми,живеещи в големи семейства,отличителна черта на семейството,както и при мравките е полиморфизъм:пчела-майка, търтей,пчела-работничка.Във всяко семейство се намира една пчела-майка,няколко стотин търтея,до 100 000 пчели-работнички.
Пчелата-майка е 2,8 пъти по-тежка от пчелите-работнички,нейната функция е създаване на потомство.Тя всеки ден определя дневната база в мобилни единици до 2 000 оплодени яйцеклетки.Майката отделя и неоплодените яйца,от които се развиват търтеи,т.е.в пчелното семейство се запазва и безполовото размножаване.Количеството на яйцата от които се развиват търтеи не е голямо- до 28 броя.
Пчелното семейство е обречено на гибел без майка,защото броя на търтеите ще нараства,те са неспособни да намират храна.
Гръцкия историк Ксенофонт описва ролята на майката по следния начин:"Майката не позволява на пчелите да бездействат,тя ги изпраща на работа,проверява какво са донесли,складира и запазва донесенето.Когато настъпи време,тя справедливо разпределя натрупаните запаси между пчелите,следи за възпитанието на потомството."

Известния пчелар Л.И.Прокопович е писал,че пчелата-майка има прекрасен и приятен вид,за разлика от пчелите-работнички и търтеите.Вида й е важен и величествен,още от пръв поглед предизвиква любопитство в нас.
Когато многочисленото пчелно семейство се лиши от майката,поведението им веднага се променя:пчелите бръмчат безредно около кошера.Семейството не може да живее дълго без майка,пчелите избират няколко бели,цилиндрични по форма яйца от тридневно снасяне и затварят ларви,които се хранят с майчино мляко и след 16 дни от люлката се показва младата пчела-майка.Пчелите се грижат за майката,която след брачния полет повече няма да напусне кошера.
Пчелите-работнички живеят малко,но работят много,на третия ден те започват да се грижат за ларвите и следят за санитарните условия във восъчните клетки,а на четвъртия ден хранят възрастните ларви със смес от мед и цветен прашец,и извършват ориентировъчен полет извън кошера.На седмия ден започват да функционират млечните жлези, с които хранят майките и техните ларви.На 18 дневна възраст се развиват восъчните жлези,приемат нектара,поддържат топлина около потомството,грижат се за вентилацията на кошера,охраняват.В този период пчелите започват да събират нектар и цветен прашец,донесения цветен прашец се събира в "кошници",залива се с мед и се превръща във амброзия.
Пчелите винаги са заети със своите многобройни задължения,ще си помислим,че никога не почиват,но това не е вярно,защото може да се наблюдават не само работещи,но и почиващи и спящи пчели.
Няма значение колко е важна медоносната пчела за човека,даваща мед,восък,пчелна отрова,прополис,пчелно млечице и др.продукти,както и за своята дейност по опрашване,която носи полза,много по-голяма от меда и восъка,не трябва да забравяме и другите видове пчели- които също опрашват културните и диво растящите растения.В природата всички тези пчели и оси по време на еволюционното си развитие са образували сложна симбиоза със покритосеменните растения.

Около 80 % от цветята се опрашват с помощта на насекоми,това е довело до развитието на различни видове цветове.Мириса на цветовете,сладкия нектар и ярките цветове са средства за привличане на насекомите.

Знаете ли,че именно осите са подсказали метода за получаване на хартия от дърво? По-рано хартията се е получавала от парцали,но се е намерил наблюдателен човек,който забелязал как осите остъргват с челюстите си старата закалена дървесина,дъвчат я,слепват я със слюнка и от дървесните влакна се получава вещество,подобно на книжна салфетка,от която правят гнезда,такива оси се наричат хартиени.

Голямо значение за човека имат копринените буби,между които има култивирани видове,те дават суровина за производство на естествена коприна.
Прах,приготвен от стотици оси,лекува рани и ожулвания,в Китай за лечение на дълбоки гнойни рани се използват ларви на сини мухи,които изяждат мъртвите клетки,почистват раната,което води до бързо заздравяване.Цикада също се използва в Китайската медицина като средство против жълтеница.

Още Плиний Старий е казал,че на галите(от листата,корените и леторастите на растенията)се приготвят лекарства за 23 заболявания.

Както се вижда сред насекомите има много полезни видове,но също така има и вредни.Даже не всички мравки са полезни,например мравките-листорезачи нанасят голяма вреда на икономиката в тропичните гори на Южна Америка.Появата на огромни пълчища от тези мравки нанася големи вреди на дърветата,за кратък период от време режат листата на дърветата и ги носят в мравуняците.Листата се използват като хранителна добавка,те растат в техните градини-гъби,чрез тях се хранят основно листните въшки.

Света на насекомите е сложен и многообразен,поради големия интерес към изучаване на строежа,развитието и живота,особено със сложното си поведение:
мравките,пчелите,термитите,осите,които няма да се развиват в своя разумен живот,защото те са високо организирани същества.
Плодовитостта на насекомите е поразителна,вземете най-малкото и беззащитно,което по вид напомня протоплазмена капчица.Облечена в полупрозрачна обвивка,отделяща растителни сокове и сладки екскременти.На свой ред различни хищници ги изсмукват(паяци,мухи,ларви,възрастни божи кравички,оси),но въпреки това прогресията на възпроизвеждане на листните въшки е огромна.Ако не се унищожават от хищниците,листните въшки ще се развият толкова много,че за кратко време броя им ще надмине броя на всички биологични видове на нашата планета.

Маларийните комари предават и разпространяват малария и треска.Излюпените от какавидата комари са безопасни,те представляват опасност само след като се напият с кръв от маларийно болен.При ухапване на здрав човек от женска (мъжките смучат растителни сокове),по време на ухапването докато смуче кръв със слюнката преминава паразита на маларията- плазмодий на протозои.

Подобно на мравките и термитите са интересни,те са социални насекоми и строят сгради,подобни на мравуняците.Те се характеризират с полиморфизъм,по-силно изразен,отколкото при мравките.Термитите са насекоми с непълна метаморфоза,ларвите се появяват от яйцата и ранните етапи на развитието им до голяма степен са сходни с тези на възрастните.
В умерен климат няма термити,тяхната стихия са тропиците и субтропиците.Плодовитостта на женските е голяма,те снасят от 7 до 43 000 парчета,за разлика от мравката- живее не 20,а 50 год.

Особено внимание заслужават двукрилите,при големите видове конски мухи хобота е недоразвит,съкратен,така че не могат да хапят.Въпреки това те имат добре развити ovipositor,с помощта на който пробождат тялото на жертвата или инжектират в движение яйцата в ноздрите.

От всички мухи най-опасна за човека е стайната муха,тя ни лишава от сън и почивка,разваля храната.
Тя е приноcител на 120 болести:холера,тиф,проказа,сап,туларемия,дезинтерия,туберкулоза,бруцелоза,
антракс,детски паралич,дифтерия,хелминти и др.
В 1 кг.свинско за три дни може да се развият до 15 000 стайни мухи.
Есенната муха Zhigalko разпространява антракс,а мухата "цеце" пренася африканската сънна болест.

В Индия всяка година само от болести,пренасяни от насекоми, умират около 1,6 милиона души.

Няма такива части на растения, които да не са повредени от насекомите.
Те гризат корените,кората,дървесината,боровите иглички,листата,цветята,плодовете и семената.По този начин всяко растение има свой вредител.Ако поколението на един вид стайна муха в продължение на 5 месеца има благоприятни условия за развитие,то цялото земно кълбо ще бъде покрито със дебел слой мухи.По данни на ООН,вредителите унищожават една четвърт от културите в света.Вредителите постоянно придружават човека,особено в началото на културните насаждения.

http://insects-world.org.ru/index.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните