[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - За произхода на чихуахуа
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За произхода на чихуахуа

За произхода на чихуахуа

Мнениеот meri » Чет Авг 04, 2011 10:25 am

Съществуват множество легенди за произхода на породата и споровете за техния произход продължават и до днес.Много от известните историци са се опитвали да изучават произхода на породата.Някой теории много приличат на приказки и легенди,и са много романтични и удивителни.

Една от тях гласи,че предците на чихуахуа са от далечния космос.Те са пристигнали от една планета на нашата вселена и поддържат връзка с нея чрез енергийния канал,който започва във Малер.

Изображение

Фонтанелата- това е незарастващ отвор в черепа на чихуахуа,който понякога присъства и при възрастните и старите кучета.
Между впрочем,такъв отвор има само при тази порода.

Друга легенда,не по-малко фантастична,разказва,че предците на чихуахуа много добре са лазели по дърветата,като малки маймунки.Само при такива условия те са могли да оцелеят в суровия свят,поради малкия си размер.Тези кучета имат много добре развити предни пръсти с дълги криви нокти,които използват и днес.

Произхода на тези малки кучета,както и при други породи е непряко свързан с големите хищници- вълците.
Въпреки това,по наше мнение,вълците никога не са се размножавали в Централна Америка,малкия подвид вълк,отличаващ се с тъмна окраска все още живее в Мексико и се нарича мескикански вълк или Бейли.

Мексиканския вълк (Canislupusbaileyi) е подвид вълк,който се среща в Северна Америка.Широко известен със малкия си ръст (дължина 135 см, височина в холката 80 см).Окраската на вълка е сива или тъмно-сива.От всички видове вълци,мексиканския има най- дългата грива.Храни се с елени,лосове,овце,антилопи,зайци,гризачи,диви свине.
През 1960 год.е бил убит последния известен мексикански вълк,обитаващ в природата.
През 1990 год.започва да работи мексиканската програма за възстановяване числеността на популацията на мексиканския вълк в пределите на предишните местообитания.

Изображение

Повечето експерти извеждат произхода на чихуахуа от "ellobo",което на испански означава - "вълк".
Понякога специалистите са склонни към хипотезата,разглеждаща възможността произхода да бъде от по-малките представители на семейство кучета(поради малкия размер на породата).

Изображение

Такива като мадагаскарската rukonozhka.

Още една теория гласи,че предците на съвременните чихуахуа са били "Fennec",или голямоуха лисица,обитаваща пустините на Северна Африка.Поради големите уши(които помагат за охлаждане в горещия климат) и големите кръгли очи(адаптирани към нощния начин на живот),така напомнящи на ушите и очите на чихуахуа.Лисиците са немногоброен вид,водещи стаден начин на живот.Това е най-малкия представител на семейство кучета,цялото тегло на лисицата е 3-3,5 фунта(1,2-1,6 кг).

Fenech- най-малкия представител на семейство кучета,с размери по-малки от домашна котка.Височината на холката е 18-22 см, дължина на тялото 30-40 см, опашка до 30 см, тегло 1,5 кг.Муцуната е къса,заострена,очите големи.Ушите са най-големите сред хищниците по отношение големината на главата,достигат 15 см на дължина.Краката са космати,което позволява на животното да се движи по горещия пясък.Зъбите са малки,подобни на зъбите на голямоухата лисица.Косменото покритие е високо,гъсто и меко,защитна окраска:отгоре рижаво-жълта,отдолу бяла.Опашката е пухкава с черен край.

Изображение

Според други изследователи произхода на породата трябва да се търси в Европа,по-точно на Малта.На този остров вече съществувала малка порода кучета,надарени,както и чихуахуа с отличителната породна черта "Molero".При други породи кучета се среща рядко.Мумифицираните останки и фрески на малкото куче с характерен череп били открити и в египетските гробници,датиращи приблизително от преди около 3 хил.год.пр.Христа.

Изображение

Съществен аргумент в полза на теорията за европейския произход е стенописа "Сцена от живота на Мойсей",който краси Сикстинската капела,основана през 1482 год. от известния Алесандро Ботичели,където е изобразено куче,подобно на чихуахуа.

Изображение

Имайте предвид,че този факт показва възможността в Европа да е имало куче от тази порода,още преди отплаването на Христофор Колумб.Ако теорията е вярна,може да се случи така че,испанските конквистадори да не са донесли кучетата от Стария Свят, а обратното,да са ги взели със себе си от Европа по време на пътешествието край бреговете на Индия.

Първия развъдчик на чихуахуа е известния кинолог Джеймс Уотсън.

Първото участие на породата в изложба се състояло през 1890 год.

Първото гладкокосместо куче било регистрирано през 1904 год.

Първото официално съобщение за породата прозвучало в пресата през 1914 год.Първия стандарт бил разработен през 1923 год,в същата година бил открит американския клуб "чихуахуа".А първия официален стандарт бил приет през 1934 год.

Първото дългокосместо чихуахуа се появило в Англия през 1954 год.,тогава официално били разделени породите.

Много често тази порода се възприема като украшение или играчка.Това определя и отношението към тях.Но това не е така,по своята природа те са кучета-компаньони.

Чихуахуа имат много дълъг живот,ако средната продължителност на живот се колебае от 8 до 15, то те са способни да доживеят до 18 год.при добри грижи и здравословно хранене.

http://chihuaminidog.narod.ru/litt5.html
http://www.elitedogs.ru/articles/chihualegenda.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните