[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Необичайното и удивителното в птиците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Необичайното и удивителното в птиците

Необичайното и удивителното в птиците

Мнениеот meri » Нед Ное 06, 2011 7:55 am

Защо мъжкия има по-ярка окраска от женската?

За да разберем защо е така,първо трябва да знаем защо птиците се нуждаят от цветна окраска.Има много обяснения по този повод,но и до днес въпроса не е изчерпан напълно.Причината за това е,че много птици имат необикновено,разноцветно оперение,други нямат.Птиците с ярко оперение прекарват повече време по върховете на дърветата,във въздуха или във водата.Невзрачните птици живеят на земята или около нея.

Другото правило е, че с много изключения,горната част на птиците е по-тъмна,отколкото долната.Тези факти карат науката да предполага,че цвета на оперението има защитна роля,за да могат птиците да бъдат незабележими за враговете си.Но щом цвета защитава птицата,кой се нуждае повече от това:мъжките или женските?
Разбира се женската,която инкубира яйцата.За това природата е надарила женската с невзрачна окраска,за да се защитава от враговете.Другата причина за яркото оперение при мъжките- това е,за да привлича вниманието на женската по време на брачния период.Тогава окраската на мъжкия става още по-ярка.

Как пеят птиците

Пеенето на птиците е един от най-прекрасните звуци в природата.Обикновено пеят мъжките по време на брачния сезон.Със своите песни те съобщават на женската за присъствието си,правото на територия и желанието за партньор.След чифтосването мъжкия престава да пее,въпреки че понякога са дует със женската.

Пеенето служи като средство за общуване между мъжките и женските.Мъжкия започва мелодията,а след това женската толкова изкусно я подхваща,че се създава впечатление,че цялата песен се пее от една птица.

Изследванията показали,че в началото младите мъжки издават тихи трели,но по степен на възмъжаване пеят по-силно.Когато накрая песента им се формира окончателно,тя си остава постоянна за цял живот.

Различните видове птици лесно се разпознават по пеенето,въпреки че трелите на един и същи вид птици могат да се различават една от друга.Освен това,изследванията показали,че мелодиите,които издават едни и същи видове птици,могат да се променят от поколение на поколение.

Миграциите на птиците

Едни птици през цялата година живеят на едно място,а други мигрират.
Много видове птици ежегодно извършват далечни полети.Птиците винаги пътуват по един и същи маршрут,а самото явление се нарича миграция.
Миграциите трябва да се различават от така наречените нашествия,когато стада птици внезапно се преселват в по-благоприятни райони за живеене.Ние не можем да си представим напълно защо прелитат птиците.Те прелитат в топлите краища,защото не могат да живеят в зимни условия,птиците които се хранят с насекоми или определени видове гризачи,не могат да намерят храна през зимата.Колкото и да е странно,температурата не е причина за миграциите.Причината за миграция е търсенето на убежища от неблагоприятни климатични условия,преместване на по-тихи и благоприятни места за потомството,и най-важното- храната.Инстинкта на миграцията е изработен при птиците преди милиони години,когато смяната на сезоните са били толкова силни,че не са предоставяли възможност на птиците да намират храна през цялата година на едно и също място.Това е карало птиците да се местят в търсене на храна.

Маршрутите,които следват птиците са строго определени.Птиците,обитаващи сушата се стараят да избягват прелитането над големи водни пространства.По време на миграция птиците летят на по-голяма височина,отколкото е обичайно.Мигриращите птици летят с голяма скорост,което им помага да намалят времето на пътуване.Някой птици преодоляват огромни разстояния по време на миграция.

Точно е доказано,че преди полета,птиците активно се хранят,натрупват мазнини,които се използват по време на дългото пътуване.
Това е така,защото намирането на храна е по-трудно и загубата на енергия нараства.Птиците обичайно линеят преди миграция,оперението им не е в добро състояние,готово да понесе натоварването.

По време на миграция птиците използват зрението и придобития си навик.Много млади птици се запознават с миграционния маршрут,като извършват полета със своите по-възрастни сродници.Птиците имат и вроден инстинкт,който ги води по време на полет.Едни птици летят през деня,други предпочитат нощта.

Изследванията показват,че птиците се ориентират по слънцето,звездите и очертанията на ладшафта.Те умеят да определят положението си по магнитното поле на Земята,което им позволява да следват маршрута,даже в неблагоприятни условия.

Защо пеят птиците

Основната причина е че с помощта на пеенето,птицата предупреждава възможните противници,че е стопанин на територията.
Нито една чужда птица не може да се засели там,ако не прогони стопанина.За да прогонят натрапника,пеенето се усилва,а след това птицата може да премине в настъпление.

Охраняващата гнездото или децата си птица може да нападне по-голямо животно от нея, даже и хората.Освен жилището,защитават и територията,от където се снабдяват с храна.

Птиците пеят и с друга цел.Намирането на място за гнездене,с помощта на особена песен мъжкия привлича женската.Песните и яркото оперение се сливат заедно,за да спечелят женската.Съревнованието има голямо
значение,всички други мъжки също започват да пеят.Те също искат да привлекат женската.Колкото по-добра е песента и по-ярко оперението,толкова по-големи шансове има птицата да победи.

Мъжкия се бори за добра женска,заради поколението,което трябва да оцелее в условията на конкуренция.

Не пеят всички птици.Сред тях има певчески и непевчески.Те също издават различни звуци,с които "съобщават" за тревога,но не умеят да пеят.

Има и такива птици,като пеликана,които нямат глас.
Умението на птиците да пеят зависи от структурата на гласните връзки.

Но даже и певческите птици пеят само в период на гнездене,когато си търсят партньор и се канят да имат пиленца.След това се грижат за потомството,търсят храна и птиците се ограничават само с най-необходимите звуци,които им помагат да се защитават.
Птиците още с раждането си могат да различават смисъла на звуците,които им подават родителите.Това е вроден инстинкт.Освен вроденото умение,птиците се обучават на своя птичи език.Има птици,които могат да имитират другите птици.

http://www.zyblik.info/neo/neosp.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните

cron