[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо гущерите си откъсват опашките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо гущерите си откъсват опашките

Защо гущерите си откъсват опашките

Мнениеот meri » Вто Фев 07, 2012 1:19 pm

Гущерите се хранят предимно с животни и птици.В резултат им се налага да намерят защита,за което спомага промяната на цветовете,бдителното поведение и бързото преместване.Ако и това не помага, гущерите си откъсват опашките.Не е толкова просто да си откъснат опашката,за това първо оценяват степента на заплаха.
Изображение

Всеки гущер откъсва опашката си различно.На този процес влияе техния размер,бързина,възраст и др. фактори.Колкото е по-старо животното или по-голямо,а значи и по-бавно,толкова повече губят опашката си.Но не всеки гущер притежава тази способност,както е прието да се смята.Този процес не се регулира от рефлексите или инстинктите на гущера.Насочването става от мозъка,за това в началото гущера оценява ситуацията.
Изображение

Опашката на гущерите е гръбнак с няколко зони,съединени помежду си с хрущял, сухожилия и мускули.Всяка зона има възможност да се разкъсва.При заплаха,мускулите и сухожилията в близката зона се разкъсват,опашката се разделя.Понякога откъсването е по-грубо- фрактура на прешлените и за гущера е по-трудно да я възстанови след това.
Изображение

При разкъсването мускулите сами се свиват.Откъснатата опашка също продължава да се свива и движи,като отвлича вниманието по този начин,докато гущера избяга.
Изображение

Игуаните като представители на под отряд гущери също имат такива способности,но повечето от тях имат такава възможност само в млада възраст,след това я губят.Когато опашката порасне,може да има различен цвят,както и мястото на откъсване изглежда стеснено.Природата се е погрижила опашката на гущерите да бъде по-ярка отколкото тялото.
Изображение

Прешлените на мястото на откъсване се губят завинаги и не подлежат на възстановяване за разлика от самата опашка,на тяхно място се образува хрущял.За това с всеки път откъсването протича все по-високо,близо до главата,за това ако такъв гущер често попада в опасни ситуации,всичко може да завърши с летален изход.Опашката при малките гущери израства за около месец,а при по-големите до една година.

Гущери,които са загубили опашката си,са принудени да се приспособяват към нов живот.Те не са толкова пъргави и бързи,губят способност да плуват и да произвеждат потомство.Енергията при много гущери се намира в опашката,там се натрупват мазнини и витамини,за това след откъсването,гущера рискува да умре от недостиг на хранителни елементи.За това някой гущери се опитват да открият опашката си и да я изядат,за да си възстановят силите.
Изображение

В терариумите и зоопарковете гущерите се доверяват на хората,които се грижат за тях,за това мозъка им оценява ситуацията като не критична за живота и опашката си остава на мястото.Но не трябва да ги хващате за опашката.
Изображение

http://www.zoopicture.ru/pochemu-yashhe ... aet-xvost/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Защо гущерите си откъсват опашките

Мнениеот meri » Пет Фев 14, 2014 9:18 am

Опашката на гущерите не е просто орган, но има много функции, осигуряващи пълноценен живот на своя притежател, неговите взаимоотношения със сродниците и дори безопасност. Именно опашката прави животното едно от най-удивителните животни на планетата.

Изображение

Защо се нуждаят от опашка?

Опашката има много предназначения. Най-главното от тях - това е участие в движенията, опашката на гущера изпълнява функцията на рул и балансира. Това е много важно при тичане на задни лапи, при скокове от камък на камък, при пълзене по корем. А водните влечуги без опашка не могат да плуват и да се гмуркат.

Дървесните гущери обвиват клоните с опашката и се държат. При някои видове гекони в края на този орган са разположени малки люспи във вид на велкро. Те позволяват на животното да се задържа на гладка вертикална повърхност. Именно към нея се крепят някои мускули на задните крайници, отговарящи за придвижването, например, към опашката е прикрепен бедренно-опашния мускул.

Изображение

Опашката е килер за запаси на хранителни вещества за организма, необходими за живота на влечугото. В нея се отлага по-голямата част от мазнината на цялото тяло. По дебелината на опашката може да се съди за здравето на гущера.

Опашката-огледало на душата

Изображение

Удивително е, но учените херпетолози изяснили, че опашката има голямо значение в социалния живот на животното. С движенията на опашката животните си изпращат определени сигнали. Различните пози на опашката могат да информират сродниците за възрастта, пола, физиологичното състояние, социалния статус, намеренията на притежателя. Опашката отразява дори настроението на влечугите. За да се "четат" ясно тези сигнали, опашката при гущера има ярка разцветка и ясни орнаменти. Тя има важна роляа при търсенето на партньор и в процеса на брачните ухажвания. С помощта на опашката животните определят пола на бъдещия възлюбен, с нея мъжките прегръщат женските по време на чифтосване.

Животно без опашка губи възможността за нормална комуникация и взаимодействие със сродниците. Освен това, без опашка гущерът е по-малък на размер, а именно този параметър определя мястото на влечугото в социалната йерархия. Именно за това животни, лишени от опашка стават не само инвалиди, но и се лишават от възможността да участват в обществения живот. Опашатите сродници дори ги прогонват от удобните места за лов и почивка, не ги допускат до женските.

Незаменима загуба?

Една от удивителните способности на опашката е да се "откъсва". В опашния прешлен има неокостенени слоеве, така че бягайки от хищника влечугото може толкова силно да свие опашните мускули, че на това място опашката се разкъсва. Този процес се нарича "аутотомия".

Изображение

Известно време откъснатата опашка се движи активно, а при някои животни дори издава шумолене, от триенето на люспите. Всичко това е необходимо, за да отвлече преследвача от самия гущер, който в този момент бяга и се скрива. А след определено време (при всеки вид е различно) опашката израства отново и не се различава от предишната.

Изображение

Но всичко не е толкова просто. Първо, за растежа на новата опашка влечугото губи голямо количество жизнени ресурси, които са необходими за нормалния му живот. Това значително отслабва неговия организъм.
Второ, при някои видове опашката може да израства дълго време и в този период животното е достъпно за хищниците.

И най-важното, че прешлените с необходимите слоеве за аутотомията вече не могат да се възстановят, и опашката не може да се откъсне втори път. Именно за това влечугото не се стреми да губи опашката си и го прави само в краен случай. Ако е възможно, ще се постарае да откъсне само върха на органа, за да запази слоевете в по-високата част на опашката и да си остави възможност да я откъсне в случай на нова необходимост.

Изображение

Случва се и така, че при бягане от преследвача, процесът на аутотомия вече е започнал, но опашката не е паднала напълно. Мускулите са счупили прешлените, но раната впоследствие е заздравяла. Но тъй като опашката все пак се е напукала, то новият орган започва да расте. По този начин известно време животното има две опашки. Такива животни често се срещат в дивата природа.

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Защо гущерите си откъсват опашките

Мнениеот dimsito94 » Пет Фев 14, 2014 6:20 pm

много интересна статия...научих много интересни неща които не знаех до сега :)
Аватар
dimsito94
Животинче с въпрос
 
Мнения: 21
Регистриран на: Пет Дек 13, 2013 10:43 pm


Назад към Любопитни факти от Света на животните

cron