[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Животните албиноси- обречени на страдания
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Животните албиноси- обречени на страдания

Животните албиноси- обречени на страдания

Мнениеот meri » Сря Мар 21, 2012 3:08 pm

Перлите на природата,белоснежни кралски особи,светлите ангели на Земята.Всички тези епитети се отнасят за животните-албиноси.Но тези,които наричат така тези същества дори не подозират,колко сложно живеят в природата.Лишени завинаги от естествените си цветове,те придобиват великолепна бяла мантия,но да бъдеш бял цял живот е много сложно.
Изображение

Албинизма е особен ген,който не е дар от природата,а обратното.Не трябва да се лекува или да чакате да премине сам.Това е дефект,който завинаги лишава животните от тяхните естествени цветове.За липсата на цветовете отговаря ген,който не позволява да се изработва пигмент в организма на животното.В нормално състояние той трябва да присъства в кожата,козината и ретината.
Изображение Изображение

Гена на албинизма е рецесивен,т.е. малките се раждат без естествени цветове,раждат се само в случаите,ако и двамата родители са носители на този ген.Ако е само единия,животното се ражда нормално.Учените са пресметнали,че вероятността двама такива носители да се срещат в природата е 1:20 000,именно за това албиносите се срещат рядко в природата. Ако тези цифри предизвикват съмнения,спомнете си многобройните лабораторни мишки и плъхове,имайте предвид,че тези животни се отглеждат специално за научни изследвания.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

Албинизма в природата е пълен или частичен.Пълни албиноси - това са животните,лишени от всички естествени рацветки.Те имат бледа кожа,бяла козина,и червени очи.По-често това се наблюдава при топлокръвните(птици и бозайници),отколкото при студенокръвните(влечуги,риби,амфибии).
Втория вариант- има различни форми.Животното може да има естествен цвят на очите,лапите,опашката и муцуната,но козината по тялото няма пигмент.Случва се и така,че чисто белите косми да са смесени с цветни по цялото тяло,а понякога по тялото има петна без пигмент,а цялото тяло е оцветено естествено.
Изображение Изображение

Понякога хората се учудват,че албиносите имат толкова ярък червен цвят на очите,при това те са лишени от пигмент.
Но това не е цвят.
Просто ириса е толкова светъл,че през него се вижда хороидеята,която е осеяна с капиляри.При определена светлина,тези очи изглеждат особено ярки.
Изображение Изображение

Непрекъснати проблеми...

Въпреки своята елегантност,такива животни са обречени на постоянни здравословни проблеми.
През целия им живот е намален имунитета,което ги прави открита мишена за инфекциите.
Албиносите винаги страдат от лош слух и много често от лошо зрение.
Изображение Изображение

Дивата природа също си има свои закони,при които,ако бъдеш забележим,значи си обречен на гибел.Ярката бяла козина отделя албиносите на фона на сродниците им и останалата природа,което ги прави лесно достъпни за хищниците.Дори ако успее да избяга от преследвача,си остава в полезрението му.Проблеми имат и хищниците-албиноси.Със своята ярко бяла окраска те не могат да се спуснат незабележимо към жертвата.Такива животни не могат да ловуват нормално и изпитват големи затруднения с храната,което намалява тяхната популация.
Изображение Изображение

А най-важното,че животните-албиноси много ниско се ценят в любовната йерархия.Един от най-важните козове при избор на партньор е ярката наситена окраска.Тя гарантира,че този претендент ще бъде добър избор за потомство.На какво могат да разчитат бледо-белия леопард или паун с червени очи? На нищо.И за това,много често тези животни нямат поколение.

И вечното човешко любопитство...

Въпреки липсата на любов и отхвърляне от страна на роднините,хората се побъркват за тези необичайни и красиви животни.Отдавна съществуват тайни,митове и поверия за белите животни.Легендата за белоснежния кон Прерий,който командвал безбройните стада мустанги.
Изображение Изображение

Притежанието на бели слонове и тигри в Тайланд може да се предостави само на лица с кралска кръв.Така например,един индийски раджа на име Мохан донесъл цяла линия тигри-албиноси,има само едно тигърче лишено от пигмент.
Изображение Изображение

Сред домашните животни албиносите не са рядкост.Освен това,те се смятат за истинска екзотика и се ценят много.Въпреки здравословните проблеми,хоратата винаги са се стремили да закрепят този дефект при животните.Албиносите се размножават умишлено за получаване на белоснежна козина,особено се ценят норките,лисиците и нутриите.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

Сред домашните котки изключително рядко се срещат албиноси.При кучетата е същото.През 1976 г. в САЩ се родил доберман-албинос,роден от двама нормални родители.Това било женска с две розови лапи и нос,сини очи и липса на кафяви петна.За отделянето на този необичаен доберман било решено да се чифтоса с доминантен черно-кафяв доберман.Родили се обикновени кученца с традиционния за породата цвят.Тогава кучето-албинос било чифтосано със собствения й син,в резултат се появили два мъжки албиноса.
Изображение

В резултат на такива чифтосвания били произведени всички добермани-албиноси,които съществуват в САЩ.Поради необичайната си разцветка,тези животни се различавали с нисък имунитет,чести проблеми с кожата,слуха и зрението,появило се малодушие.Непредсказуемост на характера и слабо умствено развитие.
Изображение Изображение Изображение

Най-популярните албиноси сред домашните животни са гризачите.Бели порове,плъхове,мишки,чинчили и зайци с техните красиви очи се възприемат като очарователни плюшени играчки.Във Филаделфия през 1906 г.от специалистите била въведена линия плъхове-албиноси,която станала прародител на много други линии лабораторни плъхове.По-късно тези животни били използвани за въвеждане на ръчни декоративни плъхове.
Изображение Изображение

Ценят се белоснежните животни и сред поровете.Обичат ги не само за красивата козина,но и за това,че тези животни са значително по-спокойни и не толкова подвижни,както нормално оцветените им сродници.Много стопани на такива порове дори не знаят,че те живеят два пъти по-малко от естетвено оцветените им родственици.
Изображение Изображение

Каквито и да са албиносите,те имат право на живот и добро отношение от страна на хората,но генетичния недостатък не трябва да се възприема като повод за гордост.Получавайки белоснежна козина,ярки червени очи,животното придобива вечни здравословни проблеми,лошо зрение и слух.Трябва ли да се култивират такива дефекти,обричайки животните на страдания?

http://animal.ru/articles/%D0%96%D0%B8% ... %B8%D1%8F/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Животните албиноси- обречени на страдания

Мнениеот top4o » Съб Мар 24, 2012 11:59 am

Много красиви животни, но и аз също знам, че имат намален слух и зрение. Според мен, трябва да се стремим, тези животни да са по-малко, вместо да ги размножаваме.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Животните албиноси- обречени на страдания

Мнениеот r_rosen08 » Сря Фев 05, 2014 10:27 pm

Прав си когато ги размножаваме просто правим повече страдащи животни.
Вълнувам се от папагали и рибки!обичам котето си!
Аватар
r_rosen08
Животинче с въпрос
 
Мнения: 49
Регистриран на: Съб Сеп 01, 2012 7:40 pm


Назад към Любопитни факти от Света на животните

cron