[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Всичко за охлювите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Всичко за охлювите

Всичко за охлювите

Мнениеот meri » Пон Окт 14, 2013 4:55 pm

Кое същество винаги носи своята къща върху себе си?
Разбира се, охлювът.

Изображение

При древните гърци те се смятали за лекарство, и действително, помагали от заболявания. При друг древен народ- финикийците- от червените охлюви добивали прекрасна боя и боядисвали дрехите с нея. А в Африка и Южна Америка черупката на големите охлюви до съвсем скоро заменяли...парите. В древността хората почитали охлювите и заради това, че черупката има формата на спирала. А спиралата винаги се смятала за симовл на живота.

Охлювите могат да се срещнат някъде в сянката: под камъните, пън, сред паднали листа. Важното е там да бъде влажно. В противен случай тялото на охлюва ще изсъхне и той ще умре.

Знаем, че охлюва пълзи бавно. А всъщност знаем много малко. Погледнете охлюва. Под неговата черупка има меко, слабо тяло. Слабо? Разбира се, че не! Някои охлюви могат да се придържат към камъните, така че и с нож не можеш да ги откъснеш.

Охлювите се движат интересно. Тяхното меко "стъпало" постоянно отделя специална смазка, за да не се повреди нежното тяло при "ходене". Предната част на "стъпалото" се протяга и здраво се прилепва за опората. А след това задната се захваща до нея. Така, без да бърза охлюва пропълзява за час примерно 30 см. Понякога охлюва пътува и за чужда сметка. Например, прилепнал към дъното на кораба, спокойно си пътува на хиляди километри от мястото на раждане.

Охлювите живеят на малки групи. През нощта, когато стане студено, те излизат да се хранят. Ядат почти всичко: листа, червеи, малки ларви и други горски обитатели. Търсят храна с пипалата. Охлювите не виждат добре, техните малки очи са способни да различават само деня от нощта. За това обонянието им е много добро.

Сред охлювите има съвсем малки, с големина 2-3 мм, има и гиганти: тяхната къщичка е с големината на три кибритени кутии, поставени една до друга. Те причиняват повече неприятности на хората.

Изображение

В топлите пролетни нощи охлювите тръгват да си търсят партньор за чифтосване. Когато намерят другар, бъдещите родители се женят. Те обикалят, докосват се с пипала. Това продължава няколко часа. Завършвайки ухажването, охлювите се притискат един към друг и се заобикалят със слуз, за да не се разлепят по време на чифтосването. В това време във всеки охлюв се намират 10-12 зародиша.

Изображение

Наблюдавайки охлювите, учените установили, че по-охотно те се чифтосват през пролетта. Повечето охлюви се размножават през цялата година. Колкото по-топло и влажно е времето навън, толкова са по-плодовити. Те се чифтосват бавно, както се придвижват. През цялата нощ могат да стоят притиснати в обятията си в слуз.

Охлювите са се чифтосали, разменили са сперма- протекло е оплождане. Охлювите се разделят, а в тях вече започват да растат яйцата, обвити в черупка.

Това е удивително, но при повечето охлюви няма нито мъжки, нито женски. Всеки от тях по време на чифтосването е бъдещ баща или майка. След като охлювите са се слепили плътно, всеки от тях въвежда в другия тънкия бял израстък. По него се просмуква спермата. Спермата, както и ембрионите могат да бъдат във всеки от чифтосващите се охлюви.

Такова чифтосване е интересно явление. То се е запазило от незапомнени времена, когато животните не винаги са се разделяли на мъжки и женски- не са имали пол. Това доказва, че охлювите са много древни същества, които не са се променили.

1-2 седмици след чифтосването охлювите изкопават недълбока- 1-3 см яма и снасят яйцата в нея. След това я засипват със земя. Гроздовия охлюв може да снесе 30-40 яйца, а за цялото лято няколко десетки хиляди. Това е така, защото охлювите имат врагове. И ако те не успеят да хванат самия охлюв, се хранят с яйцата. И бръмбарите, и червеите, и другите малки насекоми смятат яйцата на охлювите за много вкусна храна и усърдно ги разряват. Така че само една малка част от яйцата оцелява. И за това, за да не изчезне родът на охлювите, те са много плодовити.

Охлювите са толкова сигурни, че известна част от потомството ще оцелее, за това не смятат за необходимо да следят яйцата. Снасяйки яйцата, охлюва си заминава и яйцата остават сами в земята. Веднага към тях се приближават всякакви малки твари. И започва пир....

Въпреки всичко някои яйца оцеляват. Черупката на яйцето става тънка и почти прозрачна. Значи са изминали 3-4 седмици. Малките охлюви са готови да изпълзят. Черупката е прозрачна, защото малките се хранят с нея. Накрая, те се излюпват.

Младите охлюви много приличат на родителите, само черупката им е малка, тънка и мека. Първоначално те остават под земята и се хранят с остатъците от яйчената черупка. Но скоро запасите свършват. Тогава излизат на повърхността.

Когато младите охлюви излизат изпод земята, те веднага започват да се държат като възрастни. Ядат буквално всичко. Особено много харесват зелените листа. Езикът на охлювите е покрит с множество малки остри зъби. Като трион "отрязват" листата на малки парчета и ги поглъщат. Младите охлюви започват жадно да се хранят, за да пораснат.

Много ли изяжда охлюва?
Милиони охлюви нападат зеленината. И стават истинско бедствие за хората.

Изображение

Преди 200 години огромните охлюви- вредители живеели само в Африка. А сега те унищожават зеленината на половината земно кълбо. "Безплатните" пасажери -охлюви пристигат на корабите в другите страни и безсрамно ги ограбват.

Заедно с растежа на охлювите, се увеличава и тяхната черупка. Тя се втърдява, става по-дебела, по нея се появяват тъмни кръгове. Охлювите престават да растат само след като станат на една година. През това време по черупката се появяват 4-5 кръга. А понякога охлювите доживяват до 6 години. Ако успеят да се спасят от враговете. А те са предостатъчно. С охлюви се хранят бръмбари, птици, змии, мишки. Веднъж в зъбите на гълъб открили 67 малки охлюва. В някои страни дори хората обичат да ги ядат- и сурови и варени.

ИзображениеИзображение

Сред охлювите се срещат и гиганти, но те живеят в страните с топъл климат.

С първото застудяване охлювите започват да се подготвят за зимуване. Те са заравят в земята или се крият под листата. След това прибират цялото тяло в черупката и затварят входа с пленка от слуз, която след това се втърдява. Така спят до пролетта. Така могат да понасят силна горещина и студ. Например, градинският охлюв може да издържи охлаждане до 120 С. Но на Земята няма такъв студ. Когато настъпва зима, охлювите замръзват в леда и спят.

Жизенспособността на охлювите е невероятна. Ако условията са неблагоприятни за тях, могат да изпаднат в сън за половин година. А още са способни да променят и местообитанието.

В края на зимата и началото на пролетта охлювите започват да се събуждат. Изтощени през зимата те започват да се хранят. А когато силите им се възстановят, се грижат за продължението на рода.

Има и една неприятна особеност на охлювите.
Тя се проявява през пролетта. Охлювите са "междинни гостоприемници" за всички паразити: глисти, тении. Тези паразити могат да се предават от домашните животни на човека.

И въпреки всичко има любители, които отглеждат домашни охлюви. Много от тези, които отглеждат риби, поставят охлюви на стените на аквариума. Но охлювите могат да се развъждат и сами. Насипете на дъното на аквариума пясък, а отгоре суха земя. След това поставете малко мъх и парче дърво, за да могат охлювите да се скрият под тях- те обичат сянка. Не забравяйте да покриете аквариума отгоре, иначе охлювите ще се разпълзят. Редовно пръскайте дъното с вода. Хранете охлювите с листа. Ако в аквариума е тъмно и влажно, охлювите ще се чувстват добре.

Когато охлювите поживеят в аквариума, можете да ги поглезите с нарязана ябълка. Ядат с удоволствие моркови и суров почиствен картоф. Не забравяйте да почиствате остатъците храна, иначе ще се развалят.

Интересно е да наблюдавате охлювите, някои хора се успокояват от бавно пълзящите охлюви. А след това по-добре пуснете охлюва на свобода. Колкото и добре да ги храните, на свобода ще се чувстват по-добре, отколкото в аквариума.

http://byaki.net/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните