[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво знаем за интелекта на животните
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво знаем за интелекта на животните

Какво знаем за интелекта на животните

Мнениеот meri » Сря Ное 20, 2013 5:29 pm

Истина ли е, че вашето куче мисли само за храна, спане и гонене на котките?
Истина ли е, че котката замисля нещо против вас?
Истина ли е, че кравите са ходещи хамбургери, а гълъбите претендират за световно господство?

От какво се определят нашите представи за интелекта на животните?


Това как се отнасяме към различните видове животни, често зависи от нашите културни и лични предразсъдъци. За човека е свойнствено състраданието към себеподобните, за това бозайниците ни се струват по-умни от птиците и влечугите, а насекомите ни се струват безгласни същества.

Реалността е такава: интелекта е сложно понятие, което трудно се определя обективно, без да се налага да се използва като "еталон" на собствените ни способности.

Още по-трудно е да се измери интелекта на животното. Различно е да се оцени способността на себеподобните, с които можете да общувате и да проведете писмен тест. А измерването на интелекта на животните е затруднен от липсата на общ език.

Учените, които изучават способностите на животните, гледат на тях не като на безсловесни създания, а на по-разумни същества, които виждат света по-различно от хората.

Всички знаят, че процесът на трансформация е започнал за маймуната с това, че тя е взела пръчка в ръката. Използването на инструмент дълго време се е смятало като форма за проява на интелект, характерен за хората.

По време на изследването се изяснило, че и животните умеят да използват инструменти, въпреки че не точно така, както хората.

По време на експеримента със слонове, например, учените давали на животните пръчка, поставяли храната извън зоната на досегаемост. На този етап слоновете не се справили със задачата. Те знаели къде се намира храната, успявали да вземат пръчката, но не можели да произвеждат храна с нейна помощ.

Изображение

По-късно учените успели да открият грешката по време на това изследване. Хващйки пръчката с хобот, слонът се лишава от възможността да мирише и чувства, т.е. тези способности, на които слонът се доверява повече, отколкото на зрението. Тогава учените опитали на направят нещо друго, а именно да предложат на слоновете кутия. Какъв е резултатът? Слоновете подхвърляли кутията, докато не получили възможност да седнат на нея и да достигнат храната.

Още една малко изучена област е способността на животните към съчувствие. Много дълго учените смятали приматите за егоисти. Предлагали на маймуните да вземат храна за себе си или да я поделят със сродниците си. Много често маймуните взимали храната само за себе си- вероятно, не разбирали експерименталната позиция.

Наскоро бил проведен експеримент, по време на който на маймуните предлагали да направят избор между два жетона: при обмена на единия можело да получат храна само за себе си, а другият давал възможност да получат за себе си и за още един сродник. Резултатът надминал всички очаквания: маймуните предпочитали жетоните, които възнаграждавали и двата индивида.

Тези и много други изследвания показали, че различните видове животни притежават напълно развит интелект.

Катериците, например, крият семената, когато ги наблюдават. Гарванът може да направи куки от тел и да ги използва за свои цели. Шимпанзето притежава по-развита краткосрочна памет, отколкото хората.

Изображение

Земните пчели решават някои задачи по-бързо от компютъра. Плъховете изпитват чувство на състрадание към своите събратя. Медоносните пчели могат да разпознават лица. Свраките притежават самосъзнание.

Дори кръглите червеи, притежаващи само 302 мозъчни клетки, умеят да запомнят и също са способни към обучение.

Няколко проведени изследвания доказали, че ние сме склонни да приписваме по-нисък интелект на тези животни, месото на които употребяваме за храна - по този начин се опитваме да се избавим от чувството за вина.

Тежко е да признаем, че ние може и да не сме толкова умни, както сме свикнали да смятаме. Все повече изследвания доказват, че развитието на логиката и интелекта, редовно се използват от нас за решаване на проблемите, в значителна степен се основават на най-краткият маршрут, известен като евристика. Това е много близо до това, което ние наричаме инстинкти.

От нашите близки родственици (примати и бозайници) до животните, намиращи се на еволюционната стълба далече от нас (птици и насекоми)- всички биологични организми са надарени с определено ниво на интелект.

За да оцелеят, всички живи същества на тази планета трябва да решат проблемите си.

http://goodnewsanimal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните

cron