[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Неочаквани факти за змиите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Неочаквани факти за змиите

Неочаквани факти за змиите

Мнениеот meri » Чет Ное 21, 2013 3:26 pm

Змиите са поразителни и загадъчни същества. Формата на тяхното тяло, особеност на придвижване, способност към обновяване на покритието- всичко това е очарователно и не може да не ни удивлява. Но има факти, които са малко известни, и които правят това животно още по-невероятно.

Изображение

Змията може да изяде сродник два пъти по-дълъг от нея

Не всеки вид змия има такива възможности.
Да вкуси влечуго, което на размер е два или повече пъти по-голямо от собствения й размер, могат кралската змия или питона. За да разберат как успяват влечугите, учените от университета в Торонто записали на видео срещата с друга змия, а след това изучавали шокиращите кадри.

Изображение

Оказало се, че кралската змия рязко се нахвърля върху жертвата си, впива в нея цялата челюст. А след това сгъва тялото си като акордеон, за да "избута" в себе си плячката. Когато трапезата приключи, животното изплюва остатъците непреработена храна. Змиите могат да растат, без да се хранят. Оказвайки се без храна, змиите могат да живеят месеци благодарение на запасите на тялото си.

За да изучат този феномен, учените от университета в Арканзас- Маршал Макку и неговите колеги половин година наблюдавали 62 змии, които не били хранени. Сред тях имало питони, гърмящи змии и други видове. За целият период на гладуване тези влечуги намалили обмяната на веществата, някои на 72%. В същото време, изгаряйки мазнините, тези животни не преставали да се увеличават на дължина. Както споделил след експеримента Маршал Макку :" Оказвайки се в стресова ситуация, змиите извеждат употреблението на енергия на ново- по-добро ниво."

Змиите изяждат малките си


Изображение

Както е известно, съществуват живораждащи змии и змии, които снасят яйца. И за тези и за другите е характерно такова понятие, като "след родилен канибализъм". След раждането или снасянето, майката може да изяде до 11% от своите яйца или мъртви змийчета. През 2009 г. учените изяснили, че например, гърмящата змия по този начин възстановява загубените в процеса на раждане сили.
Търсенето на плячка изисква сериозни загуби на енергия, освен това, това е прекалено опасно занимание за майката и тя инстинктивно се старае да се предпази.

Змиите ядат своята жертва цяла- с костите

Това "достойнство" не е присъщо за всички представители на вида, а само на питона. Такива животни могат дълъг период да не ядат нищо, но след това, когато ядат, поглъщат "обяда" цял, без да оставят нито една кост. До такъв извод стигнал френският специалист от университета Луи Пастьор, Жан Ерве Линот. Питонът, според учения, е приспособен да "изсмуква" калция от костите на своята плячка, като по този начин я прави по-питателна. Именно благодарение на наситената диета питона може дълго време да остане гладен, и да не се нуждае от нищо.

Змиите имат кости

Мнозина са убедени, че змията- това е мускули и няма никакви кости в нейния организъм. Но това не е така. Влечугото притежава съчленен гръбнак, т.е. неговите прешлени са свързани един с друг чрез своеобразни панти. Към всеки прешлен е свързана двойка ребра, което обуславя тяхната пълна свобода на движение. Всички ребра са скрепени със съответните плочи мускули на корема.

Изображение

В главата и челюстите на животното също има кости, които практически никак не се фиксират. Благодарение на тази особеност змията може да отвори уста толкова широко, че е способна да погълне плячка, превишаваща нейния размер. По време на поглъщането змията се захваща за плячката със зъбите на едната челюст и пристяга с другата, след това се впива със зъбите на втората челюст и пристяга с първата. Благодарение на тази възможност, животното може да изяде например, елен.
Изображение

Змиите са имали крака

Липсата на крака при змиите не означава, че тези животни никога не са ги притежавали. Оказва се, че предците на тези влечуги са били гущери- земеровки, които притежават лапи и до сега. Кога точно змиите са загубили крайниците си е неизвестно, но тяхната липса не се е отразила на способността да се преместват. Благодарение на съчленения гръбнак и изпъкналите плочи на корема змиите се придвижват виртуозно. А при питона и боата са се запазили остатъци от задните крайници.

Отровни са само 8% от змиите


Изображение

Когато човек види змия в краката си, се страхува, че нейното ухапване е отровно. Всъщност само 8% от всички змии притежават опасната за човека отрова.
Повечето змии произвеждат отровно вещество, но то не е достатъчно силно, за да причини вреда на човека. Само 200 видове от змиите могат да бъдат реална заплаха за нас.

http://animal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните