[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Понятието "морал" при животните
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Понятието "морал" при животните

Понятието "морал" при животните

Мнениеот meri » Съб Дек 14, 2013 6:38 pm

Прието е да се смята, че "моралът" е свойнствен само за съществата с висш разум, т.е. хората. Но това не е така. Понятието "морал" сред животните е едно от на-важните, което следват много видове живи същества.

Как се е случило така, че понятието "морал" съществува при животните и те живеят по определени закони?

"Морал"- тези определени забрани в поведението, се предават генетично от майката на бебетата, родени в разултат на естествен подбор.

Не убивай себеподобни

Един от най-главните морални закони при животните е " не убивай себеподобни".

Понятието "свой" също е многостранно. За едно животно "свой" може да бъде само член от групата или стадото, които се познават лично и се намират в постоянен контакт, за други едно и също понятие може да означава особа от всеки друг вид.

При тези особи, които за свой смятат само членовете на стадото, също съществува градация на този закон. На някои членове на стадото законът "не убивай свой" се разпространява абсолютно, за другите членове - спазването на този закон може да бъде нарушено или прилагането му не е задължително.

За да не убиеш случайно свой, не нападай, разреши конфликта без прилагане на сила.

За разлика от хората, животните никога не нападат отзад или неочаквано, без да предупредят съперника, и се стараят преди да започнат битката, да я заменят с психологически дуел, всячески демонстрирайки своята сила с определени пози и поведение.

За това при животните има много възможности и методи, за да докажат своята сила, първенство и подчинение на противника.

Освен това животно, което е добре въоръжено (зъби, нокти, шипове и т.н.) никога няма да използва смъртоносно оръжие или смъртоносна техника в борбата срещу своя вид.

Така например, вълкът, който убива зайци или лос, прегризва гърлата им, никога не използва подобен начин в битката с други вълци. При конфликт със себеподобни, вълкът ще нападне съперника, и ще го удари със зъби по устните, причинявайки рани, но никога няма да го сграбчи за гърлото.

Нанасяйки такива несмъртоносни рани на противника, вълкът ще победи в тази битка по "точки", като демонстрира, че той е по-силен, а противникът трябва да му се подчинява.

Друг пример- лъвът, притежавайки мощна сила, напада антилопата острани, може с един удар на лапата да пречупи нейния гръбнак и с нокти да разкъса корема, но два биещи се лъва никога не прилагат този начин един срещу друг. В битката лъвовете ще бият противника по ушите, ще ги разкъсат на парчета, което е достатъчно болезнено, но и двамата съперника ще останат живи.

При котките главното оръдие са ноктите, които по време на битка се стремят да попаднат в очите на противника, и често това се получава. Когато се бият помежду си, всички удари при тях са по ушите, т.е. те никога не се целят с нокти в очите на друга котка.

Елените, стараейки се да се защитят от нападащия ги хищник, се опитват да го ударят с рога в корема или отстрани, пронизвайки като с копие тялото, което непременно води до смъртта на нападащия. Но ако еленът се бие с други представители на своя вид, не се насочва към страните на другия, а се сцепват с рога, отпускат глава към земята и мерят силата си. В такива битки съперника остава жив и невредим, но един от тях се признава за победен.

Не бий победеният

Ако в процеса на дуела съперника се предаде и заеме покорна поза, победителят не трябва и в бъдеще да демонстрира своята сила и да доубива противника. Това е сроден човешки принцип " не бий падналия", който за съжаление не се спазва от всички представители на човечеството.

Да се спре разгорещения и възбуден победител също не е проста задача. В процеса на естествения подбор има гениално решение- загубилият предлага на победителя да наруши тази забрана и да му нанесе удар, т.е. " да постави лявата буза, когато са ударили дясната". Но всички тези вродени забрани спират победителя от това действие и той се успокоява.

Победеният съперник отскача встрани, поставя страни за смъртносния удар, но победителят осъзнава, че противника се е предал, и никога няма да го направи.

Победата е на страната на този, който е прав

Този, който защитава децата си, женски, плячка, територия, практически винаги побеждава в битка, дори ако съперника е много по-силен. И не защото, той отчаяно и по-агресивно отстоява своето , но и защото съперникът, полакомил се за чуждото, е по-слаб.

Агресивността на нападащия интиутивно се ограничава от това правило, което при хората се смята за заповед :"не пожелавай жената на ближния...", а в правото се смята за "неприкосновеност на личния живот", " неприкосновена собственост", " неприкосновено жилище".

http://bethoven-vet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Любопитни факти от Света на животните