[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кастрация или контрацептиви за кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кастрация или контрацептиви за кучета и котки

Кастрация или контрацептиви за кучета и котки

Мнениеот meri » Нед Яну 12, 2014 3:09 pm

Мнение на вет. лекар

Изображение

Повечето хора, взимайки малко кученце или котенце, дори не се замислят, че ще измине време и малкото ще порасне, и след достигане на полова зрелост неговият характер ще се промени.

Ако животното е взето за племенно развъждане, изложби, стопанина ще се радва на сексуалната му активност. Но ако животното се купува за домашен любимец, неговото поведение в периода на еструс ще ви притесни.

Да се намирате в едно жилище с котка в еструс е непоносимо. Котката започва да мяука силно, стреми се да излезе на свобода, държи се неспокойно, маркира и т.н. Дори ако стопанина реши стоически да преживее периода, скоро го очаква "сюрприз"- след 3-4 седмици хормоналното безумство ще се повтори. Някои котки, подобно на котараците започват активно да маркират, оставяйки локви в цялото жилище.

Стопаните на котараци не са за завиждане. С настъпването на пролетта (а често и през цялата година) котараците са прекалено възбудими, маркират всичко и навсякъде. Миризмата на урината се усилва за сметка на секрета от аналните жлези. При невъзможност да удовлетворят половите си инстинкти, котараците страдат, губят апетит, стават агресивни дори към стопаните си и добре познати хора.

Мъжките кучета често бягат, когато усетят миризмата на женска в еструс. Много кучета, неадаптирани към разходките без стопанина се губят, в добрия случай попадат в ново семейство или стопанина им ги открива, или в лошия, умират на улицата от заболявания, глад или от стадо бездомни кучета.

При женските половата активност настъпва два пъти в годината, в този период те събират всички мъжки около себе си, които съпровождат женската по време на разходка, което е ужасно изпитание за стопанина. Но понякога хормоните взимат връх и женската може да избяга в търсене на приключения. И ако на стопанина му провърви, тя ще се върне, но след два месеца бъдете готови за кученца. Ще бъде добре, ако раждането премине без усложнения. Но ако миниатюрно куче се чифтоса с голям мъжки, кученцата могат да бъдат много големи, в такъв случай женската няма да може да роди самостоятелно, ще се наложи цезарово сечение. А усложненията по време на цезарово сечение и след оерацията са много по-сериозни и чести, отколкото при кастрация.

За това много често стопаните си задават въпроса : "Може ли да намалят неприятностите, или да ги избегнат напълно?"

Методите са няколко:

- използването на препарати, коригиращи поведението на животните в периода на полова активност (седативни средства);

- използването на препарати, които подтискат половата активност (хормонални средства);

- кастрация.

Кой метод ще избере, зависи от стопанина. Ние ще ви помогнем да разгледате техните предимства и недостатъци.

Контрацептивите се делят на две групи:

Препарати, на растителна основа (по-често се състоят от няколко растителни компонента, взаимно усилващи действието един на друг).

Хормонални контрацептиви

Натуралните препарати са много по-слаби от химическите хормонални, но заедно с това оказват и минимално вредно въздействие на организма на животното. Един от най-популярните препарати от таз група е "Cat Bayun", който се използва за успокоение на кучетата и котките. Билковите чайове са предназначени да премахнат симптомите, които се проявяват по време на еструса: лай на кучета и котки, имитация на покритие, агресия към стопанина, маркиране, хиперактивност.
Основен недостатъкът на тези средства е ниската степен на надеждност като противозачатъчно средство, стопаните трябва да държат животните под контрол, за да избегнат нежелателни чифтосвания.

Към химическите хормонални препарати, които се предлагат във вид на таблетки и капки, се отнасят: "Kontraseks", "Ex-5", "Sex Barrier", "Pilkan", "Nonoestron" и подобни. С тяхна помощ можете да подтиснете еструса. Но контрацептивите за животни не са аналог на контрацептивите за хората, и не са способни да предовратяват бременност, а само подтискат половия цикъл.
Главният плюс на тези препарати е обратимото действие.
Когато действието на препарата завърши, животното отново започва своите концерти.

Съществен недостатък е това, че ТАКИВА ПРЕПАРАТИ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЕДНОКРАТНО, МАКСИМУМ ДВА ПЪТИ, ЗА ЕДНА ГОДИНА, в противен случай тези таблетки и капки могат напълно да разрушат хормоналния фон на животното и необратимо да навредят на неговото здраве.

Това е така, защото рецепторите към прогестините (стероидни полови хормони) са разпръснати по целия организъм и оказват влияние на всички органи. Хормоналните препарати и при мъжките, и при женските водят до нежелателни последици, като стимулиране растежа на туморите.

Гнойно възпаление на матката, тумори на тестиси и яйчници, захарен диабет- това е само началото на списъка от възможните последствия при приемане на хормонални препарати. Сега почти всички ветеринари са на мнение, че е НЕДОПУСТИМО БЕЗКОНТРОЛНОТО ПРИЛАГАНЕ НА КОНТРАЦЕПТИВИ ЗА ЖИВОТНИТЕ.

Импортните препарати причиняват по-малко усложнения, препаратите от старото поколение имат цял букет от странични действия. Производителите на тези препарати заблуждават стопаните с лъжлива информация, че техните препарати нямат странични явления.

С голяма популярност се ползват инжекциите Ковинан. Първата инжекция действа три месеца, втората-пет, а след това е достатъчно да се поставят две инжекции в годината. Този метод е незаменим за котките, които отказват да пият таблетки. Но, използваният препарат за инжекции също е хормонален. За това притежава същите минуси, както и останалите препарати от тази група, но в по-малка степен. Инжекциите не се поставят на мъжките кучета и котараците.

Как се дават правилно хормоналните таблетки

Ако котката е започнала да мяука призивно, не трябва да давате хормонални препарати, в такива случаи са необходими много високи дози. Това задължително ще доведе до срив на имунната система, усложнения (възпаления, кисти). Приемът на таблетки трябва да започне по-рано, когато животното се намира в състояние на полов покой, тогава ще бъдат достатъчни профилактичните, минимални дози.

Ако стопанина не планира потомство и няма желание да се грижи за животното по време на еструс, възможна бременност и раждане, мнението на ветеринарите е еднакво- кастрирайте животното.

Кастрацията на котараците се препоръчва на възраст 6-12 месеца, ако закъснеете с операцията може да се появи устойчив навик за маркиране. Котките се кастрират на възраст 6-9 месеца, желателно преди първия еструс.

Сред стопаните на кучета и котки е разпространеното погрешното мнение, че трябва да разрешат на животното да роди веднъж.
Това не е истина. При провеждане на кастрацията преди първия еструс вероятността от образуването на тумори на млечните жлези е по-малко от 0,5%. След първия еструс 8%, а след втория - повече от 25%. Провеждането на кастрация след 2,5 години не може да профилактира развитието на злокачествените тумори на млечните жлези.
Заболяването по-лесно се профилактира, отколкото да се лекува.

Кастрацията при кучетата не е разпространена и се провежда в по-старша възраст.
Специалистите препоръчват мъжките да се кастрират при достигане на 2 год. възраст.

Кастрацията на мъжките кучета и котараци се провеждат по всяко време на годината, независимо от сезонността на половите цикли.
Женските кучета и котките в периода на еструс не е препоръчително да се оперират.

Не трябва да смятате, че подобна операция има същото значение за животните, както за хората. От кастрацията животните не страдат, а от постоянното сексуално желание- да.

Хормоналните контрацептиви са забранени в много страни и тяхното използване се смята за жестоко отношение към животните. Тези препарати съдържат високи дози хормони, които нанасят удар на цялата ендокринна система. Рискът при тяхното приложение е голям. Почти винаги те причиняват кисти на яйчниците, пиометра, не са изключени заболявания на черния дроб, появата на тумори, подтискане на функциите на надбъбречните жлези и др. заболявания. Крайният резултат е хирургичната намеса.

Помислете добре дали ще намерите добри стопани за кученцата и котенцата. Не тровете вашите любимци с неизвестни и неразбираеми "панацеи", не плодете животните. Вие носите отговорност за живота и здравето им.

В заключение се обръщаме към хората, които не желаят да кастрират животните си: трябва ли да плодите никому ненужни кучета и котки, бавно да водите своите любимци към онкологичните заболявания, давайки таблетки, или по-добре да се обърнете към ветеринар?

Вредата, нанесена на организма с хормоналните препарати значително превишава всички известни отрицателни последици на кастрацията, и отново води животното до операционната маса.

За това, ако ви е скъп живота на вашето животно, не давайте таблетки, а навреме се замислете за кастрация.

ИзображениеИзображение

http://vsezdorovo.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кастрация или контрацептиви за кучета и котки

Мнениеот meri » Пон Дек 07, 2015 4:50 pm

Какво да направите, за да не се разхожда котката?

Като предисловие ще ви разкажем една от многото истории, която се е случила в една ветеринарна клиника, която е много поучителна. В една вет. клиника постъпила котка, която била намерена в една плевня. Стопаните, които я намерили там, били сигурни, че котката е отишла там, за да умре. Преди това тя напълно отказвала храна, за това резултатът бил очевиден. След като ветеринарят прегледал котката, било установено че тя изпитва силни болки в корема, откъдето и загубата на апетита. Също така телесната температура била повишена незначително.

След като разпитали стопаните, станал известен един интересен факт. 4 месеца преди този случай, на котката била направена хормонална инжекция, за да не ражда. Стопаните се оплаквали, че тя постоянно реве под прозорците, моли да излиза навън. Какво да направят, за да не се разхожда котката навън? Разбира се използвали някакви препарати, смята се, че такива които влияят на хормоналният фон. Именно за това те системно започнали да прилагат ту инжекции, ту таблетки, на хормонална основа, за да премахнат естествените инстинкти на котката. Но трябва да отбележим, че тези препарати са достъпни и евтини, и много често водят до необратими последици: тумори на млечна жлеза, пиометра, тумори на матката, кисти на яйчниците и др. Всички от тези проблеми моментално оказват влияние и на другите органи.

И така, както се казва- ако не бяха използвали тези препарати, нямаше да се наложи да оперират котката и да я карат да усеща болка.

Запомнете веднъж завинаги, ако вашата котка реве, мяука, търси котарак- НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ.
Добър изход е да се обърнете към ветеринар. Специалистът в този случай ще постъпи хуманно и ще кастрира котката. Тази процедура е проста и котата се връща към обичайния си начин на живот в кратки срокове. Бързото излизане от наркозата, минималната травматичност, високата ефективност, хуманност, бързата рехабилитация- всичко това говори в полза на този метод.

http://www.bg-vet.com/Info/info-pills-cats.html

http://murlyka.net.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче