[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Cъвременни методи за половото поведение при домашните любимц
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Cъвременни методи за половото поведение при домашните любимц

Cъвременни методи за половото поведение при домашните любимц

Мнениеот meri » Чет Дек 18, 2008 9:01 pm

Котките са сезонно полициклични животни, което означава, че за един сезон “пролет” или “есен” те могат да имат няколко разгонвания, за разлика от кучките, които се разгонват само два пъти в годината. Тази важна разлика прави котките по чести пациенти при ветеринарните лекари по проблеми свързини с половото поведение.
С безконтролното прилагането на лекарства, които подтискат разгонванията при женските индивиди и някои поведенчески реакции при мъжките (”маркирането”) Вие може да увредите сериозно здравето на домашните си любимци. Някои от заболяванията са нелечими, а други изискват скъпо струващи хирургични интервенции. Страничните ефекти са често срещани и засягат и двата пола. Те включват промяна в поведението, депресия, промяна в апетита и теглото, подтискане функцията на надбъбречните жлези, захарен диабет, увеличена консумация на вода, увеличаване количеството на урината. Кожните проблеми обикновено са първите, които откриват стопаните. Наблюдава се атрофия /изтъняване/ на кожата симетрична алопеция /обезкосмяване/ най често от вътрешната страна на бедрата и корема. Космите стават крехки и чупливи и често изглеждат като подстригани. При някои животни се забелязва отпускане на корема и увеличаване на млечните жлези. При женските индивиди често се откриват множествени кисти по яйчниците, възпаления на матката с натрупване на гной в нея /пиометра/. Появявят се хормонално зависими тумори и ненормално кървене от половите органи.
Специално за контролиране на половото поведение при мъжките индивиди тези медикаменти са ефективни в по-малко от 30% от случаите. Използването на тези лекарства за контролиране на разгонванията и при двата пола е неоправдано, както за стопанина така и за самото животно. Ако все пак сте решили да използвате тези медикаменти знайте, че цената може да се окаже твърде висока. Вашият ветеринарен лекар може да ви предложи по-безопасни и по евтини алтернативи. Една от тях е хирургическата стерилизация /кастрация/. Извършва се под пълна упойка в специализирана клиника от ветеринарен лекар. При женските животни се отстраняват двата яйчника чрез малък разрез на корема. Процедурата решава 100% проблемите с разгонванията, нежелана бременност и ражданията, заболяванията на половите органи, хормонално зависимите тумори по млечните жлези и хормонално обусловеното поведение.
Чрез стерилизацията приключва проблема с така наречената псевдо бременност /лъжлива бременност/. Това състояние се наблюдава по-често при кучките, приблизително два месеца след нормално разгонване. Животните се държат като бременни, увеличава се корема, млечните жлези продуцират белезникав секрет, кърмят се играчки т.н. Най-удачния период за извършване на кастрация е след първото разгонване, но операцията може да бъде извършена във всяка възраст.
При мъжките индивиди операцията е елементарна и слабо рискова, защото не се “отваря” корема. Под пълна упойка се отстраняват тестисите. Те произвеждат хормона тестостерон и сперматозоидите.
Предимствата на кастрацията са много. Кастрираното мъжко животно е значително по-спокойно и уравновесено, намалява агресивноста и склонноста към бягство. Изчезва риска от появата на тумори на тестисите, сравнително рядко срещани, но изключително злокачествени. Ниските нива на тестостерон предотвратяват увеличинието на простата жлеза,често срещан проблем с напредване на възраста.
Съществува едно абсолютно показание за извършване на кастрация. Това е крипторхизъм - доказана липса на един или двата тестиса. Той е най-често наследствено заболяване и се предава в поколенията.

Ефекта на каcтрацията върху темперамента и поведението

Много собственици се притесняват, че кастрираният домашен любимец ще загуби своята жизненост. Темперамента и интелигентността не зависят от кастрацията. Различните типове нервна система, които определят и общото поведение на животното са природна даденост и не се намират под хормонален контрол.
Вашето животно няма да стане по-малко емоционално и по-малко игриво. То няма да ви отбягва, защото сте ги лишили от някакъв важен жизнен опит. Домашните любимци не осъзнават, че са кастрирани. Това не им изгражда комплекси в общуването със себеподобните си. При животните разговори на сексуална тематика не се водят. Много често стопаните отъждествяват своите физически, емоционални и сексуални нужди с тези на животното. Не е престъпление срещу природата да се контролира размножителната активност на домашните любимци чрез кастрация.

Ефекта върху бягcтвото и cкитането

Кастрираните животни са по-малко склонни към бягство и скитане. Мъжките индивиди маркират по-малка територия извън дома и не са толкова конфликтни със съперници. Но при животни, които са правили успешни опити за бягство е малка вероятността тази практика да изчезне напълно.

Ефекта върху неподходящото уриниране и маркиране

Кучетата и котките могат да уринират и дефекират на неподходящи места в дома ви. Това поведение може да се дължи на маркиране на територия, демонстрация на сексуална зрялост, да е признак на безпокойство или болестно състояние. Тъй като това поведение е частично под хормонален контрол, нежеланите постъпки магат да продължат и след кастрация, вече не толкова чести и интензивни. Намалява също така и миризмата на урината. Докато не се отстранят емоционалните и всички други фактори и не се третира по подходящ начин околната среда, нежеланото поведение може да се запази дълго време след кастрация.

Влияние върху агреcивноcтта

Некастрираните животни често проявяват агресия свързана пряко със сексуалното им поведение. Сбиванията при кастрирани мъжки животни са изключителна рядкост. Намалява също така доминираща-вътревидова агресия, докато териториалната агресия /стражеви качества/ не се влияят от кастрацията. Това означава, че ако вашето куче е било добър пазач преди кастрацията, то ще си остане такова. Кастрацията не е единственото средство за намаляване на агресивността, но тя помага до голяма степен да се намали нейната прогресия.


Влияние върху cекcуалното поведение


Сексуалното поведение при животните не се базира на осъзната необходимост и чувства както при хората. Вашите любимци, ако са имали сексуален живот преди кастрацията могат да запазят някои от навиците си, макар че те намаляват значително по сила. Поведение което изглежда сексуално мотивирано може да се предизвиква от други причини. Заскачването и мастурбацията проявявани от кастрирани животни най-често е проява на доминиращо поведение. За болшинството животни кастрацията ефективно елиминира развитието и прогресирането на обсебващо сексуално поведение.

Ефекта върху телеcното тегло

Животните както и хората стават по-малко активни с напредване на възрастта. Това не зависи от факта дали домашния любимец е кастриран или не. Проблеми с теглото се появяват, защото собствениците ги хранят повече чувствайки се виновни, че са причинили някакъв дискомфорт на животното. След като то е кастрирано следете ежемесечно неговото тегло, и ако забележите тенденция към напълняване може да намалите малко количеството на храната. Ако тенденцията се запазва консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар. Той ще Ви препоръча храна за кастрирани животни или за животни склонни към напълняване. Ако наднорменото тегло е вече факт, не предприемайте самоинициатива за справяне с проблема. Вашият лекар ще ви предложи специална програма, за бавно и постепенно намаляване на теглото. Бързото отслабване или тоталното гладуване не е за препоръчване, защото често има фатални послествия особено при дебели котки.
Напълняването понякога е свързано с определени заболявания. Ако Вие смятате, че теглото на вашето животно не съответства на количеството храна и неговата активност консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар, защото може да се окаже, че проблемът е изключително сериозен. Кастрацията не е панацея, но помага до голяма степен животното да се интегрира в обществото на хората. Тази манипулация не спестява задължението да се даде добро възпитание на животното. Приемуществата са в пъти повече от минусите.

Отрицателни ефекти на каcтрацията

* “Изпускане” по малка нужда - рядко се наблюдава,но лесно се контролира с медикаменти.
* Наднорменото тегло - най-често проблема е в стопаните,а не в животното което е кастрирано.
* Лека атрофия на пениса - предполагаща по-лесно “запушване” при котараци с предхождащи урологични проблеми.
* oбезкосмяване в областа на слабините – наблюдава се изключително рядко.

http://www.albeitar.info/kast.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче