[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Излишно ли е да кастрирам домашния си любимец?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Излишно ли е да кастрирам домашния си любимец?

Излишно ли е да кастрирам домашния си любимец?

Мнениеот meri » Вто Апр 14, 2009 8:56 pm

Очите на вашето куче горят при вида на приятели от друга порода ,а котката е готова да "завърти" главата на всеки ухажор. А вас това ви дразни,доставя ви неудобство. И в такива случаи на домашни любимци е изключително лесно за стопаните те да са кастрирани.Отивайки при вет.лекар успокоявате себе си, че операцията не само коригира поведението на животното, но също така служи за надеждно предотвратяване на опасни заболявания. А "благодаря животното няма да ви каже", защото не може да говори.В природата животните живеят толкова,колкото им е отпуснато т.е.не живеят дълго и раждаемостта им трябва да е максимална.
Но половите инстинкти са изключително развити и за това и домашните питомци преживяват липсата на партньор бурно.
И ако собственика на животното не планира да има поколение ,по- добре е да го кастрира.В противен случай то се разболява.
При некастрирани кучета и котки ,които никога не са били бременни с възрастта се развива патология:кистозна патология на яйчниците и матката, мастопатии.Или по- лошо рак.При кучета и котки, които не са кастрирани от стопаните си е висок риска да се сблъскат със заболяване на простатата.
Мнението на ветеринарите е еднозначно--не участват в разплод.
Кастрацията обикновено се нарича премахване на половите жлези(мъжки-тестиси, женски-яйчници и матка).Операцията се извършва с пълна упойка, при мъжките 10-15 мин. , при женските 40-45 мин. Квалифицирания спаециалист извършва едновременно отстраняване на матката и яйчниците .Този метод е по- травмиращ ,отколкото отстраняването само на яйчниците ,но тя гарантира сигурното и безопасно съществуване на вашия любимец.
Винаги стопаните предпочитат стерилизацията.В този случаи се режат семенните тръби на котараците ,кучките,яйцепроводите на женските , или така нареченото връзване на тръби.Инстикта за възпроизвеждане се запазва , но животните са станали стерилни. Методът на стерилизация е за мързеливи стопани.Котките след стерилизацията пак маркират,и са източник на неприятни миризми ,мяукат.При котките продължава еструса ,понякога се случва да забременеят , не се изключва заболяване на матка и яйчници.

Най-добрата възраст за кастрация 8/10 месеца. В тази възраст животните вече са достигнали физиологична зрялост , но все още не се е сформирал навика да маркират територията си.
Някой собственици смятат, че не може да се кастрира родила котка.Това не е вярно:котката добре понася операцията във всяка възраст ,както и котараците.
Неправилно мнение е , че животното трябва да роди поне веднъж или да се върже.Вероятно този мит произхожда от развъдчици на клубове, които са искали да получат породисти и разплодни животни.
Статистиката показва , че при кастрирани котки до първия еструс вероятността от възникване на тумори на млечна жлеза са по- малко от процент.Ако същата процедура се проведе след първия еструс ,то риска се повишава до 8%,след втората до 26%.
Ветеринарите препоръчват кастрацията да се извършва в рамките на 2 години.В "ранно детство" операцията практически не оказва стресови ситуации на тялото.
Но най- добре е да се изчака половото съзряване на животното.Ранната хирургическа интервенция заплашва от хипоплазия (изостаналост) на репродуктивните органи. И най- важното, е вашият домашен любимец може да остане с детско поведение цял живот.

Съвет на лекаря-хирург:
Как да подготвим животното за кастрация.
1/Стопаните се страхуват от риска на упойката по време на операцията. Анестетиците ,които се използват от съвременните специалисти са доста добри.Непоносимост към наркоза винаги е съществувала,но при младите животни риска е най-малък.
2/ По- добре да се проучи преди кастрацията.Функционалната диагностика трябва да включва биохимичните показатели на кръвта,черния дроб и бъбреците, сърцето,да се направи ЕКГ.
3/Операцията трябва да се проведе само в "студен"хормонален период,когато женските не са в еструс.В деня на операцията животните не се хранят.
4/ Миризмата на клиниките отблъсква животните.Те подвиват опашка,крият се в ъгъла.Домашни любимци с истеричен, буен нрав трудно се успокояват, по време на анастезия се случват конвулсии.Излизат от упойка рязко, лаят, неспокойни са.
5/ Продължителността на операцията зависи от анатомичната структура на животното.При котките най- еластичен е лигамента на яйчниците и с тях практически не възникват проблеми.При бултериерите напротив, лигамента е къс и за отрязването му се изисква повече време.

Грижи след операцията:
1/ През първите 3-4 часа е важно да следим животните да не си нанесат травма сами. При следоперативен период при кучетата настъпва дезориентация ,разбират зле,не съобразяват.Кучетата и котките са отстранени в рамките на леглото,качването на високо,чудят се къде да се скрият.След това заспиват обичайния си сън.Котките се чувстват безпомощни и се нуждаят от повече ласки и внимание.
2/ На кастрираните се поставят специални яки ,за да не ближат шевовете.
Лекаря назначава и антибиотици.
3/ На 10-12 ден се махат шевовете ,а ако са вътрешни изобщо не се махат.
4/ Тоалетната се почиства ,ако се налага се подменя,в жилището също се почиства.
5/ Кастрираните котки и кучета не трябва да се прехранват ,защото са склонни към затлъстяване.При правилно хранене животното пак ще бъде енергично и жизнено,както некастрираните му сродници.

Имайте в предвид:
Кастрираните котки престават да оставят пухкави тагове и не реват на улицата.
Прекратява се еструса при женските.При кастрираните котки не възниква фалшив еструс , и не търсят котарак.
След кастрация при неспокойните животни се снижават пристъпите на агресия , те стават управляеми.
Холандски учени установили, че продължителността на живота на кастрираните животни
се е увеличила 1,5-2 пъти.Именно сред тях се срещат дълголетници.
.Също така при кастрираните намалява риска от инфекциозни заболявания.
Кастрацията и стерилизацията не влияят на ловните инстинкти на животните.Оперираните кучета и котки не губят правото си да участват в изложби в клас за кастрати.

http://www.veterinar.ru/articles/3/17/202/
превод от meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче

cron