[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - За кастрацията
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За кастрацията

За кастрацията

Мнениеот meri » Пон Сеп 27, 2010 4:12 pm

За кастрацията

В много държави кастрацията се провежда не само за бездомните кучета, но и за домашните, човек не може да вземе животно от приют без да е кастрирано.В тези страни и процента на кастрираните породисти кучета е голям.
Към кастрацията хората подхождат различно, но повечето от тях се влияят от предразсъдъци или от липса на информация.

Малко за митологията

Сред стопаните на кучета са популярни няколко мита свързани с кастрациите.
Най-разпространения сред тях е - след операцията кучето ще стане дебело и ще загуби интерес към живота.Всъщност нито мъжките,нито женските стават дебели в резултат от кастрацията.
Както и другите бозайници, те наддават на тегло, ако се хранят прекалено много и получават много малко физически натоварвания, също така ако са предразположени генетично към пълнеене.Теглото придобито,както си мислят стопаните след кастрация се появява защото животното продължава да получава енергийно хранене,което не му е необходимо,ако е достигнало определена възраст.Излишните калории в храната стават излишни мазнини на тялото.

Много стопани си мислят,че кастрацията или стерилизацията могат да накърнят правата на животните по някакъв начин и смятат, че операцията е жестока мярка. Те пренасят собственото си отношение към загубата на репродуктивните органи на своите любимци.Много стопани- мъже не се решават да подложат на кастрация мъжките си животни.

Доколкото знаем животните не страдат от загубата на репродуктивната си способност.Те се различават от хората : размножават се за да гарантират оцеляването на своя вид.Те не отглеждат малките си до 18 г. възраст, не ходят на училище, не работят, не се женят,нито отглеждат внуци.

Можете да бъдете сигурни,че женската не мечтае да " бъде майка". Тя отглежда кученцата си в продължение на няколко седмици и след това престава да се интересува от тях.Даже ако след няколко месеца срещне някое от своите кученца,може да не го познае, може да го ухапе.
Мъжките не знаят за бащинството си и не се замислят от необходимостта да оставят наследник, за да му предадат името или семейния бизнес. Те не идентифицират собствените си кученца, не познават бившите си " жени" и не изпитват любов към тях,когато свърши еструса.

Още един емоционален момент против кастрацията- тя е неестествена.

Да, така е ,но нашите кучета не живеят в естествена среда,не бихме обсъждали този проблем ако те живеят в горите,както вълците.Ние се стараем да научим на добри маниери нашите домашни питомци, да ги отучим от нежеланите навици,свойнствени на събратята им.

Например : за вълците е естествено да нападнат друг вълк,ако се появи на територията му.Докато при кучетата остават все още някой инстинкти, те чудесно си играят със своите събратя в парка.
За мъжките е естествено да маркират територията си с капки урина по пътя на разходката си,по дърветата, стълбовете...Това е неприятно,ако този навик се разпространи по мебелите, краката ни. За мъжките е естествено да се бият с други членове на стадото за правото да се чифтосат с женската,това е заложено в гените им. Но това може да бъде трудно,ако съперничеството е отправено към съседското куче или някое друго,живеещо в дома.

Ние променяме поведението на кучето, подтискаме естествените им инстинкти, купираме ушите и опашките им, режем им ноктите, подстригваме козината им или я обработваме, правим изкуствено оплождане,цезарово сечение......малко ли е?

Стерилизицията е един от методите на това, на което хората подлагат своите кучета,за разлика от някой други дейности,това е една от най-полезните.

Каква е ползата?

След кастрацията мъжките стават по-лесни за отглеждане, намалява склонността им към скитничество,не чувстват нужда да избягат за чифтосване.В резултат остават в дома си,опасността да се изгубят или да бъдат сгазени отпада.В повечето случаи престават да маркират територия и да доминират над членовете на семейството.

Също така стават по-здрави: няма тестиси- няма и злокачествени тумори на тестиси,които са широко разпространени при възрастните кучета,това е особено важно за кучета- крипторхи.При тях риска след 5 г.възраст от злокачествени тумори нараства многократно.Освен това своевременната кастрация намалява шанса за развитие на простатит.По статистика той е около 60% при възрастните кучета.

Женските също стават по-удобни за отглеждане,защото спира еструса.
По време на еструс трябва да се пазите от случайно чифтосване и да водите кучето на повод.Даже най-възпитаното и послушно куче в този период е хитро и изобретателно в опитите си да намери партньор.Трябва да сте готови да гоните всички кавалери по улицата,които ще ви съпровождат до дома.

В цикъла на еструса има хормонални проблеми, които могат да доведат до големи промени в поведението.При повечето женски след еструс се получава лъжлива бременност.В добрите случаи женската става по-нервна, капризна, строи " гнездо".

В по-тежките случаи се появява мляко,даже може да започне мастит.Тя пренася играчките,поставя ги под себе си и се опитва да ги отглежда като предизвиква раздразнение и жал в стопанина си.
Сред нестерилизираните женски повече от половината в зряла възраст имат тумори на млечни жлези.

При женските често се случва сериозна инфекция на матката- пиометра. В много случаи тя може да бъде смъртоносна.

Влияние на кастрацията върху поведението

Понякога кастрацията решава всички проблеми в поведението,понякога обратното- стопаните отхвърлят кастрацията,защото няма подобрение в поведението.

Специалистите казват, че след кастрацията мъжките стават по-спокойни, престават да се бият с други мъжки и престават да се държат агресивно и доминантно спрямо хората.

Понякога не се получава обещания резултат,например: ако агресията е била предизвикана от страх,който няма никакво отношение към тестостерона и причинените проблеми.В такъв случай кастриран или не,ще продължава да хапе и ще бъде опасен за околните. Ако искате да кастрирате мъжкия за да решите проблемите в поведението му, преди всичко трябва да се консултирате с опитен дресьор или кинолог.

Ако кастрацията е уместна, това не дава 100% гаранция, че ще проработи.Подобряването на поведението в случаи,когато кучето избяга,за да се чифтоса достига 90%,при нежелателно маркиране на територия -само в 50% от случаите.Мозъка на мъжките е програмиран за това поведение още преди раждането.

Дресьорите смятат, че след кастрацията кучето се поддава на тренировка по-лесно, то е по-спокойно и не отвлича вниманието си с други кучета.

Във всеки случай поведението на кучето не се влошава след кастрация.Понякога можете да чуете мнение, че кастрираното куче става по-лениво и не се интересува от околния свят.Това не е така, всички кучета променят поведението си с възрастта,но след кастрацията едва ли ще почувствате някаква промяна,жизнерадостното куче, пак си остава такова.

Кучето може да се кастрира и в по-късна възраст,много развъдчици получили 1-2 поколения,решават да кастрират женските като предпазна мярка.
Женската може да бъде кастрирана по време на еструс или нежелана бременност,това може да бъде направено даже и няколко дни преди раждането.

За самата операция

Всички кучета подложени на кастрация,независимо от възрастта трябва да бъдат здрави.


При мъжките процедурата е много кратка.Дава се наркоза и бързо заспиват,разрязва се торбичката,изваждат се тестисите,кръвоносните съдове се компресират,това се повтаря и с втория тестис.

При женските се прави разрез в перитонеума,рога на матката и двата яйчника се отстраняват,спира се кървенето и се компресират кръвоносните съдове.След операцията кучето бързо излиза от анестезията и много скоро е на крак,един час след операцията може да хапне малко.

След кастрацията практически няма усложнения при мъжките,те се възстановяват много бързо.
При женските могат да се получат усложнения свързани с попадане на инфекция,от което никой не е застрахован.Шевовете се махат на 7-10 ден,след това кучето живее пълноценно.

Някой стопани се оправдат с високите цени,и поради това отказват кастрацията.Съгласете се, че при всички плюсове които има кастрацията, също така продължаването на живота...цената не е висока.

Кастрация и развъждане

Сложно е да си закупите кученце,особено мъжко и да се надявате че ще стане племенен производител.Даже и да сте голям специалист,едва ли ще можете да изберете такова куче със сигурност.
Много често след като закупят кученце,хората започват в последствие да се интересуват от развъждане,особено ако става въпрос за женска,или ако имат и някакъв документ за нея.

Факта,че кучето е чистокръвно или има документи,не го прави кандидат за развъждане.

Понякога ако е било кастрирано в ранна възраст, стопаните започват да съжаляват за това.

Възможно е поради някаква причина кученцето да смени стопаните си,и новите да пожелаят да го чифтосват или да го водят на изложби.Ако кучето е кастрирано,това може да затрудни новите стопани.

Много често се случва кученцата да бъдат нечистопородни, с дефекти, със сериозни отклонения от стандарта, такива животни е редно да бъдат кастрирани.
Това ще бъде гаранция,че кучето няма да бъде развъждано.

Свръхпроизводството на кученца е налице,и в такава ситуация би било много полезно,ако стопаните на женски кучета ги кастрират,защото са закупени за домашни любимци,вместо да се поддават на уговорките на съседа, да заплодят кучето с никому ненужни кученца,които след това остават бездомни на улицата или попадат в приюти.

http://www.bspa.lact.ru/e/47520-o-steri ... tsii-sobak
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче