[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Поcледици cлед каcтрацията при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поcледици cлед каcтрацията при кучета и котки

Поcледици cлед каcтрацията при кучета и котки

Мнениеот meri » Сря Окт 06, 2010 4:09 pm

Ще ви предоставя цитати от статии,в които са описани какви са последиците след кастрация при кучетата и котките.

Няма да превеждам целите статии, защото всичко написано се повтаря,то се отнася за вида и методите при кастрация,които са дискутирани, също така за ползите.

И тъй като няма за последици, ето някой откъси от статиите.

Последствия след кастрация:

Кастрацията може да повлияе на здравословното състояние на животното,но не е задължително да бъде неблагоприятно: въпреки че вероятността някой заболявания да се увеличат при кастрирани животни ( нарушение работата на щитовидната жлеза, незадържане на урина,затлъстяване) - при кастрацията това е съпроводено с намаляване на други не по-малко опасни заболявания като тумори на млечна жлеза и пиометра.

Риска от неблагоприятните последици след кастрация може значително да се намали,ако животното се оперира веднага след настъпване на полова зрелост,особено ако става въпрос за кучета от средно големи, големи и гигантски породи.

Вероятността от благоприятни последици за женските и тяхното здраве значително превишава вероятността от неблагоприятните последици.

Този извод е верен само за домашните кучета, но не и за бездомните.
Това е така,защото една от неблагоприятните последици след кастрацията е незадържане на урина при женските.

Това състояние е лечимо.

Домашното куче може да получи лечение,но бездомното - не. За това много кастрирани улични кучета пожизнено страдат от раздразнение и възпаление на кожата и лигавиците в областта на уретрата,цистит.За това при бездомните животни за разлика от домашните последиците след кастрация са много по-значими.

Колкото до котките, статистиката показва, че средната продължителност на живота при кастрираните животни е по-голяма,отколкото при некастрираните.
http://www.shelterdogs.org.ua/ru/scient ... 21-article


" Въпреки разпространените митове, кастрацията не прави котките по-неигриви или жизнерадостни.Във всеки случай няма никакви статистически закономерности между явленията.По-точно обратното,прекратява се сексуалността и котките стават по-концентрирани в игрите и отношенията им с хората.Характера става по-уравновесен, но не апатичен,смята се че кастрираните котки лесно се поддават на тренировка.

Мнението че кастрацията способствува възникването на бъдещи заболявания на уретрата е погрешно,защото операцията не влияе по никакъв начин на пикочните органи.Кастрацията намалява риска от заболявания като котешка левкимия,имунодефицитен вирус и перитонит,защото всички тези заболявания се предават или по полов път,или чрез кръвта по време на битки с други мъжки.

Съществува мнение, че кастрацията предизвиква затлъстяване,действително сред котки-кастрати има доста голям процент животни,страдащи от затлъстяване.Поради забавения метаболитен процес след кастрацията котките губят повече енергия,отколкото употребяват и често наддават на тегло.
За да се избегне,трябва да се поддържа правилна диета или да се закупи храна предназначена за кастрирани котки.
Важно е не само да се използва такава храна или по-некалорична, но и да се следи за количеството й.За предпазване от уролитиаза трябва да изключите рибата от храната на котката."
http://www.moi-kotenok.ru/castration.html

"
Тъй като наличието на естроген в организма влияе за намаляване на апетита на животното,след прекратяване на дейността на яйчниците води до обратен ефект.Кастрацията забавя метаболитните процеси, а тези фактори спомагат за натрупване на излишно тегло.

Най-важното,което трябва да направите след кастрация е да организирате диетично хранене и редовно физическо натоварване.Не забравяйте,че затлъстяването е заболяване както много други заболявания.Ако няма проблеми с излишно тегло,игривостта, ловния инстинкт,общото ниво на активност и характер не се променят.

Ранната кастрация съгласно някой изследвания оказва благоприятно въздействие на външните физически параметри на котката.Тя спомага развитието на по-силен мускулест скелет, удължаване на крайниците."
http://www.moi-kotenok.ru/sterilization.html


" Целия живот на вашите животни зависи от диетата и достатъчно подвижния начин на живот,а не от хирургичната интервенция.За това вашия любимец няма да наддава на тегло до тогава,докато го храните разумно и правилно, създавате необходимите условия за движение.

Животното може да стане лениво и без операция,всичко зависи от това какво внимание и време му отделяте.


Противоестествена ли е кастрацията?

Със същия успех можем да обсъждаме : не е ли противоестествено да отглеждаме животни в домовете си, да изискваме послушание от тях, да ги развъждаме,селектираме?

Имаме работа с изкуствено въведени породи,живеещи в изкуствени условия, и разумните хора трябва разумно да контролират размножаването им.

Нашите домашни животни не могат да отговарят за планирани раждания,с това се занимаваме ние.За това безконтролното размножаване трябва да бъде контролирано.

По-добре да спестим мъката от раждането, безсънните нощи и нежелателното потомство,това е милосърден и хуманен акт по отношение на нашите любимци и техните деца,както и към самите нас."
http://www.bspa.lact.ru/e/47518-i-esche ... tsii-kotov

Кастрация и поведение на кучето - последици

Някой специалисти в областта на вет.медицина потвърждават,че кастрацията на кучетата оказва съществено влияние на техния разум.След провеждането на тази операция вие можете да очаквате от мъжкия:

- намалена агресия по отношение на други кучета;

- намалена склонност към доминиране над стопанина или други членове на семейството;

- намалено желание да маркира територия в своя дом;

- намалено желание да скача на различни играчки и вещи,на други кучета или ръцете на хората;

- намалено желание да избяга

Вероятността от това, че след кстрацията кучето ще се промени е 50:50.Много е трудно да се отстранят някой аспекти в поведението,които са отработвани с години.При повече от половината случаи се наблюдава мигновено подобрение, а при други се изисква повече време за постигане на желания резултат.Да не забравяме и ролята на стопаните, които не са се постарали да възпитат кучето и да изградят послушание,а са позволили кучето да доминира над тях.В такъв случай кастрацията няма нищо общо,защото за поведението е виновен самия стопанин.

Кастрацията влияе различно на поведението на кучетата,но намаляването нивата на тестостерона не са определящ фактор.Циркулацията на тестостерона след провеждане на кастрацията е непродължителна и е само около 6 часа. Но за да загубят окончателно интерес към чифтосване е необходимо от 6 до 12 месеца.Някой кучета могат както преди да скачат и без проблем " да се чифтосват" с разгонени женски,на които им е все едно дали мъжкия е кастриран.

Кастрацията на мъжките кучета- възрастта няма значение

На поведението на мъжките голямо влияние оказват мъжките хормони, мозъка им е програмиран още с раждането.Няма никакво значение на каква възраст е проведена кастрацията - преди или след полово съзряване.

За това няма никаква необходимост да се провежда кастрация преди полова зрелост, защото няма да окаже никакво профилактично действие и няма да можете да избегнете влиянието на мъжките полови хормони,които оказват влияние на поведението на мъжкия. Ако до определена възраст възникнат някакви проблеми в поведението, това няма да зависи от това,дали кастрацията е била профилактична или е проведена след полово съзряване.

Митове и реалност

Поради това,че женските не се намират под постоянното влияние на женските хормони, половата им активност се проявява два пъти в годината и кастрацията им не води до особена промяна в поведението. За разлика от мъжките,мозъка на женската не е програмиран от раждането да се проявава чисто по "женски". Влиянието на половите хормони започва да се проявява само при достигане на полова зрелост.

Но съществуват няколко мита относно чифтосването на кучетата.За пример:ако женската роди, не е задължително това да я направи по-зряла емоционално или стабилно.

Кастрацията се провежда с цел предпазване от зачеване,също така за контрол на въздействието на естрогена и прогестерона, женски полови хормони,които въздействат на кучето два пъти годишно, а не проблем с поведението.Операцията води до премахване на еструса и незабременяване.Има научни доказателства за това,че естрогена и прогестерона оказват силно, продължително влияние на разума на женската.

Естроген и прогестерон са удивителни хормони.Влиянието на прогестерона и естрогена може да доведе до резки отклонения в поведението(чувство за собственост към някой вещи).
Но ако нивото на женските полови хормони,които оказват влияние на поведението на кучето е нов модел в поведението и ще продължава в името на оцеляването,независимо дали кучето ще бъде кастрирано в бъдеще или не.
Кастрацията тряба да се проведе,когато кучето е зряло физиологично,за да може да се проведе преди първия еструс.В такъв случай няма риск от придобиване на тумори на млечни жлези, които се срещат най-често при женските, кучето няма да изпитва резки емоционални спадове и подеми, свързани с еструса и последваща лъжлива бременност.

За разлика от мъжките,женските не са подложени на действието на половите хормони до достигане на полова зрелост.Но след това бързата и силна вълна на естрогена,след това на прогестерона ,продължаваща 2 месеца кардинално променя поведението на кучето. Когато нивото на женските хормони се възвърне в норма,женските започват да се държат така,както преди еструса.
При мъжките протича постоянно подхранване с мъжки хормони, циркулиращи в тялото и оказващи силно влияние на разума им.
На женските половите хормони действат само два пъти в годината, общата продължителност е 4 месеца.

Кастрацията на женските също оказва определно влияние на работоспособността им- те са трудоспособни и в момента,когато ги връхлитат хормоналните вълни.
Кастрацията не променя индивидуалността на кучето,при различни обстоятелства индивидуалността на женските се запазва.

Единствените възможни последици от кастрацята,които могат да се кажат за поведението на женското куче е че могат да станат по-доминантни(те по природа са си доминантни).

В някой случаи кастрацията стимулира апетита и променя скоростта на метаболизма,за това в някой случаи кастрираните женски пълнеят.
Този потенциален проблем лесно се решава.
След кастрацията,следоперативния период трябва да се характеризира с намаляване на калориите в храната с 10-12% и да следите за това,вашето куче да се движи много."
http://sobakam.com/kastrirovanie-sobak.html

Откъс от една статия за кастрация, засягаща даването на хормонални препарати

Някой стопани и развъдчици предпочитат хормоналните препарати пред хирургичния метод. Проблема в приема на тези препарати,стероидни полови хормони,прогестогени - се състои в това, че техните рецептори са разположени в целия организъм и влияят на всички органи като цяло.
Тези препарати и при мъжките и при женските водят до неконтролируеми последици и стимулиране растежа на туморите.
Последните изследвания показват,че вследствие приема на препаратите,подтискащи еструса и половата активност се намалява възприемчивостта на организма към инсулин и развитие на захарен диабет.

Най- честите усложнения при използване на прогестогени е възпаление на матката, понякога е достатъчна една таблетка за развитие на това опасно заболяване.
При ендометрит лигавицата се удебелява и в нея се появяват мехурчета с течност- фоликули и кисти, в бъдеще се образува гной.Признаците на заболяването се появяват вече в последния етап,когато матката е увеличена и пълна с гной.
Кучето или котката стават бавни, намалява апетита, при попадане на гной в кръвта се развива интоксикация,усилва се жаждата,животното почти не яде и пие много вода,температурата се повишава,може да се получи повръщане.В такъв случай матката трябва да се отстрани спешно,иначе животното ще умре.

Приемането на прогестогени е оправдано само в случаите, когато е необходимо да се задържи еструса, например преди изложба или планирано чифтосване и само на съвършенно здраво младо животно,когато се предполага непродължителен прием на хормони.
Препаратите от тази група са аналог на хормона прогестерон.


Съществуват таблетки и капки за прием през устата и инжекционна форма с продължително действие за кучета и котки.
Повечето усложнения са характерни за всички форми на препаратите,вредата нанесена на организма с подобни препарати значително превишават отрицателните последици от кастрацията и отново водят животното към операционната.
http://www.vet-ideal.ru/articles/6/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче