[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвети на вет.лекар за кастрацията на котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети на вет.лекар за кастрацията на котките

Съвети на вет.лекар за кастрацията на котките

Мнениеот meri » Вто Авг 13, 2013 4:53 pm

За стопаните, които все още не са кастрирали котките си...

Работя като вет.лекар повече от 15 години. Искам да ви разкажа какво трябва да знаете за кастрацията на котките.

Ще започна с това, че става въпрос за кастрация на женските котки.
За какво се прави кастрацията? За да избавите себе си и животното от страдания по време на разгонването. Кастрацията, проведена в оптимални срокове (примерно от 8 месеца до 2 години), реално намалява риска от хормонозависимите тумори, които при котките са 90% от случаите- злокачествени.

Ако кастрацията е проведена с премахване на матката, това напълно изключва възможността от развитие на пиометра, най-разпространеното и смъртоносно заболяване при котките.

Получава се така, че кастрацията е грижа за здравето на котката.

При котките има много напрегнат полов цикъл. За тях не е достатъчно да родят 1-2 пъти за цял живот. Котката ражда на всяко разгонване. И ако стопанина не може да осигури грижи за котенцата, от хуманни съображения и от чувство за отговорност за нейното здраве, трябва да я кастрира.

Много стопани се справят успешно с нежелателните външни прояви при некастрираните котки, като им дават препарати от типа на "Antimyau" или "Seksbarer". С тези стопани, които използват тези препарати постоянно, ние задължително се срещаме в хирургичното отделение на нашата клиника, по повод на оперативно лечение на пиометра. Защото между препаратите и пиометрата съществува пряка зависимост. Тези препарати могат да се сравнят с препаратите за медикаментозен аборт- рязкото прекъсване на половия цикъл с ударна доза хормони. Прилагането на подобни препарати е МНОГО ОПАСНО.

Искам да отговоря на въпросите, често задавани по телефона, от хората, които вече са решили да кастрират своята котка, но се интересуват как протича кастрацията.

Основният въпрос при стопаните е каква наркоза използваме?
Това е така, защото използването във вет.медицина на "кетамин" не е регламентирано и препарата е забранен за използване.
Синтетичният ненаркотичен аналог на "кетамин" е разрешен за използване, това е "золетил", с който работят всички уважаващи се вет. лекари. Въпреки, че "Золетил" е по-скъп, много добре се понася от котките за наркоза. Има и друга разновидност наркоза- това е "Rometar" (ксилазин)- препарат за обездвижване, но не обезболяващ. Използва се в чист вид или в различни съчетания със седативни средства. След такава наркоза животното дълго не идва на себе си. Понякога до 3 дни. Тази наркоза се използва в "бедните клиники". Те го правят не само защото "золетил" е скъп препарат, но и защото не се съхранява в разредена форма. Това означава, че добра наркоза може да има само в клиника, където ежедневно провеждат хирургични операции, защото не е изгодно икономически да работят със золетил.

Вторият най-разпространен въпрос: как правите операцията...ендоскопски?
Уважаеми стопани на котки. Използването на ендоскоп за кастрация не се провежда в ежедневната практика поради една причина- това е нецелезъобразно. Този въпрос се повдига изкуствено, някои клиники или частни лекари, водят некоректна реклама на своите услуги. Тяхната цел е да примамят клиенти по всякакъв начин. С такива клиники по-добре да нямате работа. В тези клиники лъжат: по телефона казват една стойност, а когато настъпи момента за заплащане сумата се оказва два пъти по-висока.

Искам да отбележа, че във всички прилични клиники стойността на кастрацията е фиксирана. Това означава, че колкото са ви казали по телефона, толкова и трябва да ви вземат.

Ще се опитам да обясня защо използването на ендоскопско оборудване е нецелесъобразно при кастрации на котките. За да установят ендоскопската фистула е необходимо да направят разрез 2,5-3 см, при това е възможно да отстранят само яйчниците, а знаем, че е по-добре кастрацията да се проведе и с премахване на матката. Всеки лекар със същия успех прави тази операция със същия разрез, без ендоскоп- с ръце, но 5 пъти по-бързо, надеждно и вътре в животното не остават метални скоби, които се използват при ендоскопските операции вместо обичайните резорбируеми хирургични конци.

Още една хитрост, която използват за заблуда на клиентите, когато в някои клиники по телефона казват, че " ние правим ендоскопски разрез". В превод, това означава, че правим по обичайния начин, в клиниката няма никакъв ендоскоп, просто се стараем да правим по-малък разрез. Такава уловка не трябва да се нарича измама, но не може да се нарече и уважително отношение към клиента.

Трябва да отбележа, че успехът на операцията не зависи от дължината на разреза. Това дори не е показател за обсъждане. Успеха на операцията зависи от наркозата, времето за операция, стадия на половия цикъл при животното. Оптимално, животното да се намира в стадий на покой. Но дори ако животното се намира на върха на еструса, за нас това не е проблем, просто е необходимо да кажете по-рано на хирурга и да бъдете готови за това, че след кастрацията котката 1-2 пъти може да влезе в еструс- това е така нареченият посткастрационен синдром. Има случаи, когато стопаните скриват от лекаря бременността на животното, и по време на операцията трябва да променяме тактиката, а най-важното, бременните се нуждаят от друга дозировка на наркозата.

Още един често задаван въпрос: Къде правите разреза- отстрани или на корема?

Има се предвид по средата на корема или встрани- оперативен достъп. Прекият достъп е по-физиологичен и по- нетравматичен. В проекцията на средната линия на корема при котките почти няма мускули, нерви и съдове. А при страничният достъп е необходимо да се разрежат три слоя коремни мускули, въпреки че два слоя от три се разрязват перпендикулярно на мускулните влакна, което противоречи на правилата на хирургията. Страничният метод е по-кървав, възможно е премахването само на яйчниците, а както знаем, кастрацията е по-дбре да се проведе и с премахване на матката. Страничният достъп се използва основно за бездомните котки, които след операцията са лишени не само от грижи, но и от наблюдение. Единственото назначение на страничния достъп е да се предоврати разкъсване на коремната стена в екстремни след операционни условия при бездомните котки.

Мога отговорно да заявя, че английските вет. лекари при провеждането на платена операция не използват страничен достъп. Освен това при страничния метод често е недостъпен вторият яйчник, и за това повечето котки след кастрация могат да забременеят.

Най-голямо безпокойство в стопаните предизвиква това, как да провеждат следоперационните грижи за шевовете. Това трябва да се прави 1 или 2 пъти на ден до сваляне на шевовете(на 8-10-ят ден). В много клиники е разработен метод на кастрация при който шевовете не се обработват- след операцията вие взимате котката, обличате дреха и до сваляне на конците нищо не правите. Това е удобно, особено при непокорни животни.

Когато избирате клиника, посъветвайте се с познати, запознайте се с техните впечатления. Кастрацията на котките е операция, която се провежда веднъж, и тя трябва да се проведе в клиника, където вярвате на лекарите.

Преди операцията животното трябва да е гладно около 12 часа.

Автор: Малахова Юлия Юрьевна.
http://www.chemvet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче