[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Еструс след кастрация при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Еструс след кастрация при кучета и котки

Еструс след кастрация при кучета и котки

Мнениеот meri » Вто Яну 07, 2014 11:16 am

Еструс след кастрация при котките

Еструсът е физиологична и поведенческа промяна в организма на котката, възникваща при промяна на хормоналния фон.

По време на еструс протича освобождаване на полови хормони в кръвта, които оказват влияние на различни органи и тъкани. Тези хормони се произвеждат от яйчниците, хипофизата и хипоталамуса.
Хипоталамус + хипофиза - единна система, осигуряваща периодичното възникване на еструс и отдаваща команда на яйчниците да работят.

Какво разбираме под кастрация?
Кастрация на котката- това е процес, след който животното се лишава от способността към размножаване.
Видовете кастрации са много- медикаментозна, радиационна, хирургична. Последният вид е най-надежден, благоприятен за котката и разпространен.

Към хирургичната кастрация се отнасят:

- тубарна оклузия(връзване на маточните тръби);
- хистеректомия (отстраняване на матката при запазване на яйчниците);
- оофоректомия (отстраняване на яйчниците);
- овариохистероектомия (отстраняване на матката и яйчниците).

Именно яйчниците произвеждат хормоните, провокиращи еструса. Разбира се, нито връзването на маточните тръби, нито премахването на матката прекратяват този процес. Слад такива операции се запазва половото влечение със всички съпътстващи симптоми, добре известни на стопаните.

А кастрацията, или овариохистероектомия прекратява еструса.

Стопанина на животното задължително трябва да знае точно какво са премахнали на неговото животно.

Защо при кастрираната котка продължава еструса?

Редки причини за следоперационен еструс:

- Синдром на ектопичната тъкан на яйчниците- рядка вродена патология. В ранните етапи на формиране на плода, клетките от различни тъкани се разместват на определените им места. Но понякога това не се осъществява, и клетките на тъканите на яйчниците се депозират на погрешно място. Преди операцията на общия хормонален фон такова "излишно" парче е незабележимо, а след кастрацията неговата хормонална активност се проявява. Тази тъкан много трудно се открива.

- Хормонопродуциращ тумор- хормоните се произвеждат от тумор (на надбъбречните жлези, млечните жлези, хипофизата, маточни кисти и т.н.).

- Функцията на половите жлези се изпълнява от надбъбречните жлези.

- Еструса се провокира от хипофизни хормони.

Най-вероятни причини за постоперационен еструс:

- Постепенно отслабване на хормоналните нива. След провеждане на операцията половите хормони продължават известно време да циркулират в кръвта на животното. Обикновено всичко завършва след 2-8 седмици, но има случаи и на по-продължително затихване. Това е една от причините поради която НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕЖДА ОПЕРАЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА ЕСТРУС.

- Синдром на запазване на яйчникова тъкан. Всяка тъкан в организма притежава функцията за самопроизводство чрез деление. Достатъчно е само една, случайно останала яйчникова клетка (не става въпрос за парче тъкан), за да се разрасне след време в участъка с яйчникова тъкан с характерна структура и способност да отделя полови хормони (
и дори зряла яйцеклетка).

Какво да правите?

Да определите дали котката действително има еструс и ако да, да установите причината.

Анализ на кръв за полови хормони ще покаже дали е повишено тяхното ниво. Например, нивото на естрадиола може да се определи по цитологията на вагинална намазка (изследването не е точно).

Женски полови хормони могат да се произвеждат от надбъбречните жлези или кисти на матката (но в този случай еструсът не трябва да бъде периодичен !!!).

За това, за потвърждаване на синдрома за запазване на яйчникова тъкан се използва тест с гонадотропини- вещества, стимулиращи активността на яйчниковата тъкан.

За съжаление тестът само ще покаже наличието в организма на действащи тъкани яйчници, но няма да даде информация за нейното местоположение.

Може да се опита с помощта на УЗИ да се открие кистата или оставения яйчник, но това изследване рядко дава желания резултат поради малката си големина. Освен това, яйчниковата тъкан може да се "притисне" на всяко място в коремната кухина.

За това най-ефективна в този случай остава диагностичната лапаротомия- повторна операция, при която хирургът визуално ще търси остатъчната тъкан яйчник.

Има ли медикаментозно лечение?

В случаите на запазване на еструса, лекарите понякога предлагат синтетични хормонални препарати. Но трябва да помните, че тези препарати могат да имат странични ефекти, такива като поява на тумор или пиометра.

При възникване на еструс след кастрация трябва да посетите вет. клиника за изясняване на причината. В случаите на откриване на яйчник или негова тъкан, най-добрият начин е повторна операция.

Еструс при кучето след кастрация

След такава операция кучето губи способност да се размножава, а еструсът след кастрация зависи от вида на операционната намеса.

Ако при кастрацията лекаря само превърже маточните тръби, целият цикъл ще се запази. Това означава, че след кастрацията, еструсът ще се запази и чифтосване може да има, но няма бременност.

Ако операцията е проведена с премахване на матката и яйчниците, еструсът напълно спира. Известни са случаи, когато след премахване на яйчниците тяхната функция започва да се изпълнява от надбъбречните жлези. И тогава еструса след кастрация се възобновява отново след време.

Много често се кастрират кучетата, които няма да се използват за развъждане на породисти кученца. Чести са случаите, когато кастрацията се провежда по медицински показания: поради възпаления и тумори на млечните жлези и матката, проблем по време на еструс, постоянна лъжлива бременност.

Особеност на кастрацията

Какво трябва да знае стопанина:


- Кастрацията на кучето преди първия еструс съществено намалява възможността от появата на тумори на млечните жлези, а рискът от възникване на кисти, възпаления или тумори на яйчниците или матката се свеждат до нула.

- Кастрираното куче не може да се зарази със заболявания, предавани по полов път ( хламидиоза, микоплазмоза, венерическа саркома и др.), за разлика от неконтролируемите чифтосвания, или ако кучето е останало без контрола на стопанина. Тези заболявания са опасни и за хората, а венерическата саркома може да доведе до смъртта на кучето.

- Ако кучето преди кастрацията е страдало от лъжливи бременности, след това няма да ги има, прекратяват се усложненията- мастит, кисти на яйчниците и матката. При появата на тези патологии, кастрацията е необходима мярка за запазване на живота и здравето на кучето.

Още един проблем, който може да възникне след кастрацията, това е незадържане на урина. Този проблем се решава медикаментозно. Необходимите препарати ще изпише вет. лекар след изследване на животното.

Еструсът при кастрирано куче се запазва, ако матката и яйчниците не са премахнати. Във вет. медицина често се практикува пълна кастрация(премахване на матката и яйчниците). При такива кучета няма еструс, защото липсват вътрешните полови органи. Ако забележите кървенисти секрети при кастрирана женска, веднага се обърнете към ветеринар. Такива секрети могат да бъдат в резултат на сериозни заболявания на вътрешните органи.

Някои ветеринари за запазване на цикъла оставят парче яйчник(това е непрофесионално изпълнена операция). Повечето ветеринари смятат за нецелесъобразно да оставят единия яйчник или негов фрагмент, тъй като след време на останалия яйчник може да се образува тумор. За това след кастрацията е желателно да се проведе УЗИ, за да се удостовери, че и двата яйчника и матката са премахнати.

Непрекъсващ еструс

Ако еструса продължава повече от 30 дни, задължително се обърнете към ветеринар. Спешно посетете клиниката, ако секретът от влагалището има зеленикави или жълтеникави петна, намален апетит, повишена телесна температура.
Неопитните стопани често бъркат нетипичните секрети от влагалището с еструс. Помнете, че кучето има еструс 1-2 пъти в годината с определен интервал. Ако по друго време забележите кървави секрети от влагалището, това по-вероятно не е еструс, а симпом на някое заболяване- задължително се консултирайте с лекар.

Лъжлив еструс

"Лъжлив" се нарича ранният еструс при младите женски, когато се появяват характерни признаци на еструс, но няма овулация(понякога еструса прекъсва за няколко дни и започва отново, вече с овулация). Лъжливия еструс при младите женски не е опасен за здравето.

http://vseosobachkax.ru/
http://kotopes.ru/
http://www.caticat.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче