[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кастрация на котките: за и против?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кастрация на котките: за и против?

Кастрация на котките: за и против?

Мнениеот meri » Съб Яну 11, 2014 4:17 pm

Във всички цивилизовани страни кастрацията е нормална процедура. В САЩ, Германия, Канада, Великобритания и редица други страни е въведен допълнителен данък за отглеждане на некастрирани котки и кучета. Човек, взимайки животно изобщо не си задава въпроса дали да кастрира котката или да й позволи да роди. С развъждане се занимават професионалистите. Развъдчиците кастрират котките, които няма да участват в развъждането и възрастните животни, които излизат в заслужена почивка. Сравнете ситуацията с бездомните животни у нас и при тях.

Кастрация на котките :"за" и "против" от гледна точка на физиологията

Природата е създала всичко живо на Земята. Ако на котката е дадено да бъде майка, тя трябва да забременее, да роди, това е естествено, с това няма да спорим. Естествено ли е за котките да живеят на улицата, да се хранят с мишки и птици, да страдат от ухапванията на бълхите, от инфекциозни заболявания, студ и жега, да умират на възраст 5-7 години?

Човек, когато си вземе животно не е съгласен с това. Ние искаме нашите животни да бъдат здрави и да живеят повече. Защо тогава със собствените си ръце вредим на животните? Всеки лекар (хуманен или ветеринарен) ще ви каже, че раждането е стрес и огромно натоварване за организма, плюс огромен риск. Бременността и раждането, дори протичащи нормално, съкращават продължителността на живот. Заради какво? За да поиграете с котенцата, без да се намесвате в естествения ход на нещата, да икономисате пари? Кастрацията увеличава продължителността на живот с няколко години, животното не се измъчва от хормонални удари, не е принудено да ражда постоянно, не може да ражда, инстинкта винаги взима връх.

Но да кастрирате ли котка, която никога не излиза навън?
Няма контакт с противоположния пол- няма проблем. За съжаление не е така.
Котка, достигнала полово съзряване, се нуждае от удовлетворяване на своите нужди на физическо и емоционаално ниво. Животното страда от честите еструси, крещи, маркира. Неговият хормонален фон е нестабилен, постоянните промени в настроението оказват пагубно влияние на здравето на животното. Нараства рискът от възникване на тумори на млечните жлези, яйчниците, матката, различни възпалителни процеси на вътрешните полови органи. Кастрацията премахва повечето проблеми, свързани с излишните хормони, прави котката по-спокойна и адекватна. След кастрацията характера на котката е по-мек, игрив, тя отново се превръща в котенце. Съществено намалява риска от възникване на патология на млечните жлези и напълно изключва риска от заболяване на матката и яйчниците.

Кастрация на котките : "за" и "против" от морална гледна точка.

Противниците на кастрацията смятат тази процедура проява на жестокост и егоизъм. Нима не е жестоко да позволяваш на любимата котка да се чифтосва незнайно с кой? При такива контакти -това е пряк път към заразяване с хелминти, външни паразити, полови инфекции, смъртоносно опасни вируси. След кастрацията поведението на котката се променя: тя се интересува от птички, играчки, а не от съседските котараци. По-малко контакти с дворните котки- по-малка вероятност от опасно заболяване.

А не е ли жестоко да позволявате на котката да ражда постоянно?
Всяко раждане е риск и натоварване, изтощаващо организма. Не е ли жестоко да се плодят котки, които не са нужни на никого?

Дори ако стопанина успее да намери стопани на малките, това не е гаранция, че действително тези стопани са добри. Малките могат да се окажат на улицата или при хора, които икономисват от тяхното отглеждане. Ядат лоша храна и умират, защото стопаните им нямат средства за лечение. Това не е ли жестокост? А ще кастрират ли всички раздадени котенца? Не, а колко ще ги заплодят? А техните деца? Това е порочен кръг, безкрайна верига от нещастни котешки животи. Колко малки ще бъдат изхвърлени, защото стопанина на котката е разрешил да роди няколко пъти?

А да оставите котката да се мъчи от неудовлетвореност, не е ли жестоко?
Котката търси партньор, маркира, реве, къса мебелите, а стопанина през целият й живот я "възпитава" с чехлите и вестника. Да се наказва котката за това, че тя действа според законите на природата, в която стопанина не иска да се намесва, но вече се е намесил, като е взел животното в дома си и е ограничил достъпа му до противоположния пол, не е жестоко?
Това е абсурд, двойни стандарти. А след кастрацията поведението на котката се променя към добро: тя няма нужда да търси котарак, не трябва да маркира, да дава ход на неизразходваната енергия, да къса всичко.

Раздразнението на стопанина се уталожава, с котката се живее по-добре, по-лесно се обича, приятно е да се общува с нея, което е изгодно и за двете страни. Хиляди хора се отървават от котките заради непоносимия характер на полово зрелите женски, постоянно крещящи или редовно "ощастливяващи" семейството с ново поколение. Това не е ли жестокост?

Кастрацията намалява риска от възникване на много смъртоносни заболявания, свързани с репродуктивната система. Характера на котката след кастрацията е по-уравновесен, спокоен.

Кастрацията помага да се реши проблема с бездомните животни,за които е виновен човека. Тези фактори са неоспорим довод в полза на кастрацията. Трябва ли да затваряме очи за тях, прикривайки се зад хуманността?

http://vsookoshkax.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче

cron