[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Възможни усложнения след кастрация при кучетата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Възможни усложнения след кастрация при кучетата

Възможни усложнения след кастрация при кучетата

Мнениеот meri » Нед Авг 03, 2014 10:08 am

Женски кучета

В повечето случаи кастрацията не води до никакви негативни последици. Това е операция, провеждана под наркоза, което е свързано с определени рискове. Усложнения след кастрацията могат да възникнат заради грешка на лекаря-хирург, неправилни следоперационни грижи, индивидуални особености на организма или заради недостатъчна подготовка към хирургичната намеса.

Първите дни

За съжаление на практика е невъзможно да се предскаже как ще отреагира организма на въвеждането на наркозата. В повечето случаи животните понасят добре наркозата, и по време на процедурата не възникват никакви алергични реакции, нарушения на сърдечната и дихателна функции. В такива случаи всичко зависи само от квалификацията на лекаря. Но при кастрация, усложненията свързани с дълбоката анестезия могат да се проявявт у дома, когато на стопанина му се струва, че всичко е преминало.

Докато кучето спи и в периода, докато идва на себе си след наркозата, е важно да следите за три показатели- температура, пулс и дишане. Възможни усложнения- оток на белите дробове, сърдечно-белодробна недостатъчност или други смущения в белите дробове и сърцето. Трябва да се обърнете към лекар, ако пулса е слаб с прекъсвания, дишането е нередовно, чуват се хрипове в гърдите, кучето диша с отворена уста. Състоянието на кучето след кастрация е незадоволително, ако лигавиците на клепачите, устните са много бледи или посинели. Телесната температура може да бъде намалена с 1 градус в периода, докато кучето спи. С идването в съзнание температурата се нормализира или се повишава с половин градус по-вече от нормалната- така трябва да бъде.

Период на рехабилитация

Повечето животни понасят нормално наркозата(повече от 90% от кучетата, включително хронично болните, но правилно подготвените). По-често проблемите възникват по-късно, на следващия ден или няколко дни след операцията. За да не доведат до печален изход усложненията след кастрацията, е важно постоянно да наблюдавате животното и да съобщавате на ветеринаря и за най-малките подозрения за неразпложение. НИКАКВА САМОИНИЦИАТИВА: ЛЕКАРЯ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ КАК ДА ПОМОГНЕ НА ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ!

Възпаление на шевовете- почервеняване, оток, сърбеж, обрив, язви, корички, разчесвания.
Лечение- местна обработка, понякога курс антибиотици.
Причина може да стане следоперационната обработка, небрежност на вет. лекар, неспазване на чистота. Ако кучето има проблем с устната кухина(зъбен камък, налеп и др.) може само да внесе инфекция, ближейки шевовете. За да не гризе кучето шевовете след операцията, за да защитите шевовете от замърсяване и механични повреждания, може да облечете дреха на кучето.

Разкъсване на шевовете може да се случи по вина на хирурга (неспазване на технологиите) или стопанина (ненаблюдение на кучето). Кучето може да разгризе конците, шевовете могат да се скъсат заради разтягане(активни игри, напрежение по време на дефекация). Ако след кастрацията има секрет от раната(гнойни, кървави, неразбираеми сиво-жълтеникави или прозрачни- всякакви), задължително се консултирайте с лекаря оперирал животното.

Хирургична инфекция- висока температура и учестен пулс или ниска температура и слаб пулс. Апатия, жажда, лош апетит, повръщане. Необходимо е спешно лечение с антибиотици, симптоматична терапия, в някои случаи повторна операция за обеззаразяване огнището на инфекция. Инфекцията може да се развие бавно: кучето след кастрация е летаргично, температурата е леко повишена, няма апетит, спи повече от обикновено и др. Причината за инфекцията- наличие на активни патогенни бактерии, които могат да попаднат вътре заради неспазване на правилата на антисетпика по време на операцията. В някои случаи, въпреки внимателността на хирурга, инфекция се развива заради утежняващи фактори(пиометра, ендометрит, др. инфекции на матката или яйчниците).

Вътрешно кръвотечение- ниско кръвно налягане, падане на температурата, бледи лигавици, често или слабо дишане, учестен пулс. Кучето след кастрация не яде, не иска да се движи, много спи, походката е несигурна. Това състояние, изисква спешна лекарска намеса!
Причините са много, от невниманието на хирурга, до грешка на стопанина. Кръвотечение може да се открие заради затопляне на шевовете, а много стопани поставят грейка под кучето или го поставят до отоплителни уреди, ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! Ако веднага след кастрацията кучето има кървенисти секрети от вулвата, спешно се обърнете към ветеринар.

Следоперационна херния- това е изпадане на вътрешните органи в подкожния слой, което протича заради разкъсване на вътрешните шевове. Какво вижда стопанина: въшния слой шевове е непокътнат, конците не са разкъсани, но някъде се образува "бучка". Не гнойна "торбичка", а някаква изпъкналост без признаци за възпаление.
Причините- прекалено бързо резорбиране на шевния материал(конците вече са изчезнали, а разрезът още не е затегнат), неспазване на техниката за поставяне на шевовете. В повечето случаи е необходима повторна операция.

Дългосрочни последици

Най-неочаквания за стопанина резултат от неправилно проведена операция- еструс след кастрацията. Разбира се, става въпрос за кастрация на женски, когато заедно с матката се премахват и двата яйчника. Причините за еструс след премахване на вътрешните полови органи могат да бъдат две:

- Лекаря не е намерил един от яйчниците и не е казал на стопанина;

- Лекаря е оставил фрагмент от яйчника, който след време се е възстановил и е започнал да функционира. Възстановяването на яйчника по-често се наблюдава при младите кучета(ранна кастрация на 3-4 месеца).

За съжаление, този проблем може да се отстрани само след повторна операция. Хирурга ще огледа внимателно коремната кухина, ще открие оставения фрагмент и ще го премахне.

Понякога, дори ако и двата яйчника са премахнати, нивото на половите хормони остава високо поради прекалената активност на хипофизата и набръбречните жлези. В този случай причината за еструса след кастрацията се премахва медикаментозно, операция не е необходима. Но преди да се съгласите на повторна операция или курс хормони, трябва внимателно да изследвате кучето, желателно в друга клиника. Хирурга може да е сигурен в това, че процедурата е била успешна, и дори да не пожелае да потърси оставения фаргмент. И обратното- много хирурзи веднага режат повторно, без да изключат други причини.

Примерно при 10% от кучетата след кастрация се развива незадържане на урина. Обикновено след процедурата минава около половин година, а след това кучето започва да оставя локви. В групата на риска са големите кучета и много възбудимите любимци, независимо от размера. В това, че след кастрацията кучето уринира, никой няма вина- това е физиологична особеност. Наблюдава се постепенно намаляване на тонуса на сфинктера, което води до незадържане.

Понякога, особено ако кучето е младо и здраво, проблема изчезва сам. В леките случаи, когато незадържането възниква само по време на стрес или прекалена възбуда, а урината се отделя порционно(капки, а не локви), могат да помогнат препарати, повишаващи тонуса на сфинктера. Ако след кастрацията кучето уринира постоянно(оставя локви, или урината изтича постоянно, не се задържа), се провежда курс на лечение с хормони. Подобни средства са ефективни, но могат да се отразят негативно на общото здраве на кучето, за това много лекари предпочитат хирургичния метод на решение на този проблем.

За да намалите риска, внимателно избирайте клиниката и хирурга, който ще проведе кастрацията. Спазвайте всички указания на лекаря, дори ако ви се струват безмислени. И задавайте въпроси по всеки повод и по всяко време.

Мъжки кучета

Въпреки, че усложненията след кастрация на мъжките са много редки, трябва да знаете за тях. Първо, осведомеността успокоява: стопанина трябва по-малко да преживява "Нормално ли е това? Така ли трябва да бъде?"
Знанията ще ви помогнат да забележите проблема навреме, ако все пак възникне. Обърнете се навреме към ветеринаря, което ще позволи да запазите здравето на кучето.

Кастрацията е лесна процедура, въпреки че се провежда под обща упойка. Това не е пълна операция, хирургичната намеса е минимална. За това не трябва да се страхувате от усложнения, в повечето случаи кучето още на следващия ден скача по жилището, все едно нищо не се е случило. Но, въпреки това са възможни усложнения, и често причината е - небрежност от страна на хирурга:

- Ако тестисите не са премахнати напълно, останалия фрагмент може да се възпали. Вътре в скроталната торбичка се образува абсцес, понякога от шевовете тече гной, раната е болезнена, кучето постоянно ближе шевовете. Температурата е повишена, апетита е лош, нараства жаждата. Необходим е курс антибиотици, местна обработка, но най-важното- повторна операция, за да се почисти останалото;

- Ако по време на операцията не са спазвани правилата на асептика и антисептика, в раната може да попадне инфекция. Разреза се възпалява, подува, възможни са гнойни/ или кървенисти секрети от шевовете. Лечение- курс антибиотици, местна обработка;

- Едно от разпространените усложнения след кастрация на мъжките е разкъсване на шевовете. С този проблем често се сблъскват стопаните на големи кучета. Виновен може да бъде както ветеринаря, така и стопанина, оставил кучето без надзор(кучето може да повреди шевовете със зъби). Понякога е необходимо повторно да се зашие края на разреза, но ако раната вече е затегната, може само с местна обработка.

В много случаи негативните последици след кастрацията възникват по вина на стопанина. Шевовете трябва да се наблюдават, да не се допуска замърсяване, механично разтягане, повреждане и т.н. В продължение на седмица кучето трябва да бъде ограничено в движенията- спокойни разходки без тичане и скачане, без активни игри с други кучета. Трябва да следите кучето да не ближе раната. В дъждовно време усложнения след кастрация могат да възникнат заради инфекции, попаднали в раната: не трябва да позволявате на кучето да скача по локвите, след разходка задължително мийте лапите, ако е необходимо облечете панталон или комбинезон на кучето. Важно е да спазвате всички указания на лекаря: навреме да обработвате шевовете с препоръчаните препарати, без самоиницатива.

Към по-тежките усложнения води не самата операция, а наркозата: алергични реакции, остра непоносимост и др. За съжаление, всичко се дължи на индивидуалните особености на организма, а значи, не можете да предвидите проблема предварително. В такива ситуации всичко зависи от професионализма на лекаря, което стимулира стопанина към отговорен избор на клиника!

Изключително рядко възникват усложнения след кастрация на кучета, свързани с нарушение работата на сърцето и белите дробове. Тези последици се наблюдават при много стари или хронично болни кучета. Когато става въпрос за здрави кучета, риска от подобни усложнения е по-малко от 1%. Ако след наркоза кучето диша тежко, температурата е паднала, лигавиците са бледи или сини, появили са се гърчове, треперенето не преминава за 20 мин.(малката продължителност на треперене след наркоза е нормална), веднага се свържете с лекаря.

Последствия от наркозата, които плашат стопаните, но не са патология:

- Кучето след кастрация уринира под себе си (преди пълното излизане от наркоза това се случва често);

- Кучето повръща (непродължително, 1-2 пъти);

- Кучето залита, забележима слабост в лапите;

- Кучето реагира бавно на гласа, гледа странно, странно стои, странно се движи;

- Кучето преглъща странно, често мига;

- Няма апетит (до 2 дни след наркозата е нормално);

- Температурата е намалена(с 1 С по време на наркотичния сън е нормално, трябва да завиете кучето);

- Температурата е повишена (с половин градус през деня след излизане от наркозата е нормално, ако е по-висока, или по-ниска- обърнете се към ветеринар).

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче

cron