[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да се подготвите за кастрацията на котката / котарака
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да се подготвите за кастрацията на котката / котарака

Как да се подготвите за кастрацията на котката / котарака

Мнениеот meri » Нед Авг 03, 2014 4:16 pm

Мъжки

За да не доведе кастрацията на котарака до усложнения, стопанина трябва не само да намери добър хирург, но и да подготви правилно животното за процедурата. Освен това в периода на възстановяване е важно да отделяте повишено внимание на кастрирания котарак, да спазвате всички лекарски препоръки.

Подготовка за процедурата

Главно условие за провеждане на кастрацията е доброто здраве. Това е особено важно, когато се прилага обща наркоза. В този случай трябва да изследвате дори клинично здраво животно: да посетите кардиолог, да преминете ЕКГ на сърце, да направите анализи на кръв и урина. Ако резултатите от изследванията са удовлетворителни, може да изберете дата за кастрацията. Желателно е след процедурата котарака да остане под надзора на възрастен член от семейството поне два дни.

Единствено ветеринар може да ви каже как да подготвите котарака за кастрацията. 12 часа преди кастрацията не трябва да давате храна. Понякога е необходимо слабително един ден преди операцията. Изключително важно е стомаха да бъде празен: по време на операцията и по време на излизане от наркозата котарака не трябва да повръща, тъй като това може да доведе до влошаване. Ако се планира местна анестезия, не хранете котарака, на празен стомах стреса се понася по-лесно. Три часа преди операцията не давайте вода.

Трябва да спазвате съветите на ветеринаря с какво да храните котарака след кастрацията, как да се грижите за раната, кога може да давате вода и храна, при какви симптоми трябва да посетите клиниката.

Преди операцията ветеринаря ще прегледа и измери котарака, ще преслуша сърцето. След това ще ви помоли да изчакате(в зависимост от вида на анестезията). Ако за провеждането на процедурата се използва обща наркоза, е желателно да оставите котарака един ден под наблюдение. Ако нямате такава възможност, поставете животното в преносимата клетка, и го отнесете у вас.

Период на рехабилитация

Ако кастрацията е проведена под местна анестезия, от стопанина се изисква да обработва раната с препоръчаното средство(в повечето случаи това не е необходимо) и да мие лапите на котарака след всяко посещение на тоалетната. Грижите след обща наркоза са по-сложни. След наркозата котарака спи известно време. За да не получи травма, поставете го на пода, постлан с одеяло. На всеки половин час трябва да преобръщате котарака от една страна на друга, за да не се схванат мускулите. Идвайки на себе си животното е дезориентирано и сковано в движенията: нестабилна походка, клатеща се глава, мътен поглед. Всичко това е нормално.

Едни животни се събуждат по пътя към дома, други след 3-5 часа, това зависи от препарата, индивидуалните ососбености на организма и порфесионализма на анестезиолога. Докато котарака спи, трябва периодично да проверявате неговите реакции- да докосвате носа, космите в ухото, да гъделичкате лапите. Ако при докосване котарака мръщи нос, опитва се да прибере лапата, мърда с мустаци, тръска уши- всичко е нормално.

Когато кастрацията е провеждана под местно обезболяване, поведението на животното при пристигане у дома може да учуди стопанина: котарака неспокойно се лута в стаята, или се крие на тъмно място, не желае контакт. Това също е нормално, оставете животното за известно време на спокойствие, следете да не ближе активно раната.

В стаята, където спи котарака, трябва да поставите тоалетна без пълнител, за да не ходи в цялото жилище. Котарака може да уринира на неподходящо място: не трябва да му се карате, това не е проява на недоволство, а в резултат от наркозата.

Когато котарака се събуди, трябва да овлажните гърлото, внимателно налейте в устата малко вода, или капнете от пипета/ спринцовка без игла. Не трябва да давате вода, докато напълно не дойде на себе си, тъй като гълтателните рефлекси след наркотичния сън са нарушени(купата с вода поставете на недостъпно място или не наливайте вода в нея). След кастрацията котарака не яде, не трябва да го храните насила. Първото хранене е осем часа след излизане от наркозата при условие, че напълно се е съвзел. Това трябва да бъде лека храна- или размекната суха храна в малки количества.

Първите дни грижите за котарака включват непрекъснато наблюдение за състоянието. Това се случва много рядко, но понякога реакцията на организма към наркозата може да се появи няколко часа след операцията. Ако навреме забележите признаци на страдание, няма нищо страшно, ще му окажат помощ и след няколко дни вече ще гони любимата си играчка.

Ако забележите следните симптоми, трябва веднага да отидете в клиниката:

- оток на устните, езика, клепачите;
- бледи или ярко алени лигавици;
- хрипове в гърдите, затруднено дишане;
- понижена или повишена температура;
- нарушен сърдечен ритъм.

Понякога котарака не яде в продължение на 2-3 дни. Ако рефлексите, температурата и сърцебиенето са нормални, няма повод за безпокойство. Това се случва с нервните животни в резултат на психологическата травма. Желателно е да се консултирате със специалист. След прегледа лекаря може да назначи седативни или хранителни разтвори.

В продължение на седмица трябва да обработвате разреза с това средство, което изпише лекаря(въпреки, че в повечето случаи това не се налага). Яка се носи само в случаите, ако котарака страда от заболяване на устната кухина (за избягване на инфектирането) или прекалено близане на раната.

Женски

Кастрацията на котките е процедура, която не е сложна. Рисковете са минимални, негативни последици се случват много рядко. Трябва да подготвите правилно котката за процедурата и да осигурите всичко необходимо за рехабилитационния период.

Подготовка

Подготовката на животното за кастрация започва с изследване. Дори ако котката е клинично здрава, трябва да се направят анализи на кръв и урина, да се консултирате с кардиолог, да премине УЗИ на коремна кухина и ЕХО на сърце. Много усложнения след понесената наркоза, проявяващи се с това, че котката не яде след кастрацията, не контактува, дълго време се възстановява, изпитва болка, има нарушено сърцебиене и терморегулация- са в резултат от кастрацията на отслабена или болна котка. Лекаря трябва да знае за всички заболявания на котката предварително, за да предоврати неприятните последици. Ако резултатите от лабораторните и апаратни изследвания са нормални, може да определите дата за операцията. Ако не- лекаря ще назначи лечение, ако е необходимо, или ще избере анестезия и метод на кастрация, които подхождат за тази котка.

Поне два дни след кастрацията котката трябва да се намира под наблюдението на стопанина. Един ден преди операцията трябва да дадете на котката супена лъжица вазелиново масло, за да се изпразнят червата. Понякога се прилага слабително и дори клизма, но само по лекарска препоръка. 12 часа преди операцията не трябва да давате храна, 3 часа преди операцията не трябва да давате вода, и да приберете всички купи, за да не може котката да пие. Това е много важно!!! Ако котката повръща по време на наркотичния сън, може да се задави.

Кастрацията на котките продължава около половин час. Ако всичко е наред, веднага след операцията можете да си вземете котката. Ако животното е възрастно или хронично болно и в случаите, когато клиниката се намира далече от вас, се препоръчва да оставите котката в стационар до пълното излизане от упойката.

След кастрацията

Пристигайки у дома, трябва да поставите котката на равна повърхност, това трябва да бъде матрак/ одеяло на пода- защото котката може да падне от кревата. НЕ трябва да поставяте котката до отоплителни уреди, тъй като затоплянето може да провокира вътрешно кръвотечение.

Трябва спешно да се обадите на лекаря или да отидете в клиниката, ако се наблюдават следните симптоми:

- шевовете кървят;
- котката диша тежко, чуват се хрипове или бълбукане в гърдите;
- температурата се е повишила или намалила;
- сърцето бие нервно, "прескача";
- лигавиците са бледи или сини;
- клепачите, устните или езика за подути, появи се обрив.

Грижите за котката след кастрацията в периода на изкуствен сън са само наблюдение за нейното състояние. Котката може да се събуди след час или да спи шест часа, всичко зависи от индивидуалната реакция на организма към наркозата и препарата. На всеки час измервайте температурата, на всеки половин час внимателно преобръщайте котката от една страна на друга, и проверявайте реакциите. Може да докоснете носа или да дръпнете ухото, внимателно да вдигнете лапата, докосвайки се до нокътя, ако котката реагира на докосването- скоро ще се събуди.

Събуждайки се котката ще се съвзема още няколко часа. Координацията на движение е нарушена, рефлексите са забавени: котката залита, трудно задържа глава, погледа е замъглен. За да помогнете на котката, трябва да я върнете на място и да следите да не се опитва да се качва на високо. В стаята трябва да поставите празна тоалетна, а купата с вода и храна да преиберете, заради стреса котката няма да яде след кастрацията няколко часа, а да пие може само тогава, когато изчезне сковаността на движенията. За да не се мъчи от жажда, периодично давайте вода: наливайте малко в устата с лъжичка, без да повдигате главата. Можете да храните котката 8 часа след излизане от наркоза, в никакъв случай не давайте храна насила, малка порция пюре, консерва или размекната суха храна.

Изключително важно е да не провокирате запек. Ако оперираната котка се напряга при дефекация, шевовете могат да се разкъсат. За това хранете котката след кастрацията през първите три дни с лека храна на малки порции.

Ако има нужда да се обработват шевовете след кастрацията, използвайте средството назначено от лекаря. Ако обличате дреха на котката, трябва да я сменяте ежедневно. След 7 дни може да не обличате нищо. До пълното заздравяване на надреза тоалетната трябва да бъде без пълнител. Ако в областта на шева се появи язвичка, коричка, обрив, почервеняване, трябва да се консултирате с ветеринар. Ако лекаря каже, че шевовете трябва да се свалят, посетете клинката в назначения ден. До този срок шевовете доставят неудобство на котката, тя се опитва да ги откъсне със зъби и нокти, което може да доведе до неприятни последици.

В редки случаи дори след кастрацията котката търси котарак. Такова поведение през първите два месеца е нормално. Хормоналния фон се променя постепенно, не веднага. Ако е изминало много време, а котката запазва влечението си към противоположния пол, трябва да се обърнете към лекар. Възможно е котката да страда от хормонална дисфункция, която не е в резултат от кастрацията, а възниква заради вродена предразположеност или заболяване на ендокринната система.

За да не наддават на тегло, кастрираният котарак/ котка, консултирайте се с ветеринаря и изберете диета, която отговаря на нуждите им индивидуално. Храната трябва да бъде качествена и балансирана. Може да храните с храна за кастрирани котки.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче