[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Сваляне на шевовете след кастрацията на кучето/котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Сваляне на шевовете след кастрацията на кучето/котката

Сваляне на шевовете след кастрацията на кучето/котката

Мнениеот meri » Сря Авг 06, 2014 9:49 am

Какви видове шевове има

Съществуват множество видове шевове- прекъснати шевове, непрекъснати, вътрекожни, козметични, резорбируеми, нерезорбируеми и др.

За стопанина е важно да знае едно- шевовете са два вида- външни и вътрешни.
Вътрешните шевове не се виждат, те са разположени под кожата на животното. С помощта на тези шевове се съединяват помежду си разрязаните тъкани- мускули, подкожната тъкан, тъканите на стомашно-чревния тракт, превързват(лигират) се съдовете- при коремни операции, при кастрация на кучета и котки. За това е по-важно качеството на вътрешните шевове- при проблеми с тях могат да възникнат усложения- кръвотечение, изпадане на вътрешните органи- хернии. Не трябва да се притеснявате за качеството на вътрешните шевове - не можете да помогнете, това е грижа на ветеринаря. Добрият ветеринар не отделя особено внимание на красотата на външните шевове, а именно на вътрешните, което позволява да се избегнат следоперационни усложнения.

Колко дълго се резорбират шевовете

В съвременната вет. медицина 90% от вътрешните шевове се правят от резорбиращ шевен материал. Въпроса е само за времето на резорбиране. Както показва практиката, не всички резорбируеми конци се резорбират. При повторна операция след година- две могат да се открият в капсулирано състояние в организма на животното. Те не причиняват неудобство на животното. Тези шевове не изискват премахване и за това не представляват интерес за стопаните.

Кога се отстраняват шевовете след кастрация? И необходимо ли е изобщо?

Външните шевове също често се правят от резорбируем материал, но те могат да се резорбират дълго и не трябва да се оставят по-дълго време, отколкото е препоръчал ветеринаря. При стандартна операция, такава като кастрацията, оптималното време за отстраняване на конците е 10-12 дни след операцията. Има още един важен момент- когато операционната рана вече е заздравяла и е време да се премахнат конците, те започват да причиняват неудобство на животното, възниква сърбеж. Животното се опитва да свали конците със зъби. Можете да си представите последиците от такова премахване. Случва се кучетата и котките така да разлизват областта на шевовете, че да се наложи повторна операция. За предовратяване на разлизване съществуват защитни яки и дрехи, но няма да държите вечно с тях кучето или котката. За това съвсем еднозначно външните шевове трябва да се отстранят. Можете да го направите самостоятелно без посещение при ветеринар.

Самостоятелно остраняване на шевовете без посещение при ветеринар


Ще разгледаме процеса на самостоятелно премахване на прекъснати заплетени шевове- именно такива шевове поставят лекарите. При такива операции като кастрацията не се прилагат други шевове, предвид целесъобразността и по-малката надеждност. Първо, ако вашето куче или котка самостоятелно премахне един прекъсващ конец, всичко това лесно се поправя, дори под местна анестезия. При непрекъснатите шевове (козметични вътрекожни) има един недостатък- при повреждане на някой участък на шева често се налага да се зашива всичко отново. Второ, от козметичните шевове след кастрация няма особен смисъл- при животните следоперационния белег не е толкова забележим, както при хората, при животните всичко зараства по-добре. Областта на шева обраства с козина, ако това не е сфинкс или китайско голо куче. Прекъснатите заплетени шевове са здрави и надеждни.

Боли ли при отстраняване на шевовете


Такива шевове лесно се махат, можете да го направите и самостоятелно. Основната сложност може да е фиксирането на животното. Котките не обичат да лежат по гръб. Някои животни могат да ръмжат, да скимтят, когато докоснете областта на шева, но не се поддавайте на провокации, там нищо не ги боли, особено при премахването. Помнете, че при кучетата и котките болковия праг е по- намален, в сравнение с хората. Те крещят и се дърпат не от болка, а от свободолюбие.

Преди отстраняване на шевоете- бъдете внимателни

Преди да свалите шевовете, трябва да сте сигурни, че са заздравели. Областта на шевовете трябва да бъде суха, не трябва да има никакви излишни кървенисти корички, не трябва да се виждат краищата на раната. Вие трябва да сте сигурни, че след като свалите конците, нищо няма да се разпръсне. Шевове на които се виждат кървави корички, трябва да се покажат на лекар.

Как се свалят шевовете

Главното е да не се страхувате. Шевовете имат две страни- външна и вътрешна. Външната - това е възел и два конеца. Вътрешната част не се вижда от вас, тя се намира под кожата. Вземете тези два конеца (може и за възела) и леко повдигнете нагоре. Ще видите, че под кожата от възела излизат две нишки- трябва да прережете едната и след това да дръпнете нагоре. В ръцете ви трябва да остане възела с двата конеца и вътрешната част на шева под възела- прерязан пръстен. Важното е да не прерязвате двете нишки. Тогава част от шева ще остане под кожата и ще бъде по-трудно да го извадите, но не се притеснявайте, остатъка от шева под кожата ще се капсулира и не трябва да причинява проблеми. Както се сваля първия конец, така трябва да постъпите и с останалите. С тях ще бъде по-лесно.

Изображение

Шевове козметични, непрекъснати, след обширни операции, се отстраняват от лекаря.

1.Намокрете мястото на шева с хлорхексидин или физиологичен разтвор, за да се разтворят всички корички. Намокрете всички корички- направете конците меки. Само след като сте сигурни, че няма корички, преминете към следващия етап.

2.Изберете ножица- желателно е с плоски краища. Подхожда маникюрна, само върховете не трябва да бъдат много тънки.

3.Измислете как да фиксирате котката/ кучето.

4. Намираме дългите нишки и ги взимаме с пръстите на лявата ръка, леко разтягаме перпендикулярно на кожата. Гледаме къде е удобно да срежем между възела и кожата и срязваме. Ножиците трябва да бъдат отгоре на възела. Не трябва да натискате острия връх на ножицата между конците- това е опасно. Конеца трябва да се реже не отвътре, а извън контура.

Ако сте отрязали и двете нишки, не се плашете, вземете пинсета, хванете върха на конеца и внимателно го издърпайте от шева.

Външен шев (изисква сваляне след 10-12 дни); и козметичен шев(не изисква сваляне)
Изображение

Съществуват козметични шевове, които при използването на специална техника на поставяне на шева от атравматичен шевен резорбируем материал не изискват бъдеща обработка и отстраняване. Козметичния шев е за предпочитане при кастрация на кучетата.

Вътрешни
Изображение

Външни
Изображение


http://www.vetvra4.ru/
http://kostik-dog.blogspot.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче

cron