[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво трябва да знаете, ако сте взели бездомно куче?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво трябва да знаете, ако сте взели бездомно куче?

Какво трябва да знаете, ако сте взели бездомно куче?

Мнениеот meri » Вто Яну 24, 2012 2:33 pm

Да се вземе животно от улицата или от приют е благородно дело. Но трябва да знаете, че живота в такава среда не преминава без последици. Трябва много добре да помислите дали ще можете правилно да възпитате животното, да привикнете към установения му характер, да сформирате навици.

Също така е важно дали в семейството има малки деца, някой от семейството има ли алергия към животни, всички ли са съгласни?

За да разберете, колко справедливи митове и представи имат хората за това, дали бездомно животно може да стане домашен любимец, как да се грижите за него и какво да правите в случаите на агресия, ние се обърнахме към Международния фонд за защита на животните IFAW. На нашите въпроси отговори Сергей Кручин.

1. Малко или възрастно животно?

Изображение

Трябва ли да вземем възрастно животно или по-добре малко?

По-добре малко, идеалната възраст за това е 2 месеца. След 4 месеца куче, израснало на улицата, вече е усвоило всички особености в поведението, които му помагат да оживее в тази среда, такива като териториално и йерархично поведение в стадото, недоверие към хората и т.н. Това се отнася и за котките, при тях индивидуалното поведение е сложно.

В случаите с възрастни животни, вие получавате натоварване с предишните навици от улицата- неумение да построи отношение с другите членове на семейството, да "търпи" разходките, да не гризе и много други. Това се отнася и за възрастните животни, живеещи в жилището до този момент. За да научите животното да не спи на дивана, да не проси храна от масата, да ходи до тоалетна- всичко това изисква търпение и не винаги дава резултат.

Истина ли е, че възрастните животни никога няма да могат да обичат хората, така както малките?

Това е "много човешки" въпрос. Привързаността на животните към хората има и някой други корени. Котките по принцип първо избират жилището и тогава хората. За кучето е важна йерархията- на който се подчинява, този и обича. Изключение са децата, тях кучето може да вземе под "опека", но е способно да им покаже и характера си. Във всеки случай отношенията на новия любимец и другите членове на семейството трябва да бъдат под контрол. В останалото- кучето трябва безусловно да слуша един стопанин, но и всички останали членове на семейството с "по-висш" статус, отколкото животните.

2.Заболявания и ветеринарни мерки

Разкажете какъв комплекс ветеринарни мерки са необходими, ако вземем бездомно животно?

Трявбва веднага да се обърнете към ветеринарен лекар и да му разкажете всичко, да се съгласите на изследвания и анализи.

Трябва да следвате такъв алгоритъм на действия- обработка с противопаразитни средства; прием на противопаразитни медикаменти, след което 10 дни е необходимо да проверявате екскрементите на животното, ако откриете глисти, 14 дни след първия прием трябва да повторите приема на препарата, защото ваксината става безмислена иначе.
Две седмици след последния прием на противопаразитния препарат се поставя ваксината- и на кучетата, и на котките.

Какви ваксини се поставят решава само вет. лекар.
Всички ваксини се вписват в паспорта, който трябва да имате.

Как да определим дали са правени ваксини? Има ли някакви ваксини, които във всеки случай трябва да се направят, ако вземем куче от приют? Или в приюта вече правят ваксини?

Ако кучето или котката са взети от улицата, би трябвало да има поставена ваксина срещу бяс и да бъде отбелязано документално в паспорта или в дневника на приюта.
Няма признаци дали животното е ваксинирано, защото ваксината се поставя веднъж годишно.

3. Характер и адаптация

Изображение

Вярно ли е, че повечето бездомни животни имат много сложен характер и са агресивни, защото са преживели много?

И да, и не. Такива животни се адаптират към условията, при които успешно са оцелявали на улицата. Само някой оцеляват чрез близък контакт с човека, например, както просяците. Останалите много трудно променят навиците си, които са ги направили победители на улицата. Ако говорим направо, това е работа на кинолозите, кучешките треньори и модата в днешно време, т.е. става въпрос за професионална корекция на вече установени навици. Но винаги ли има резултат?

За повечето бездомни животни предпазливото отношение към хората е нормално.
А агресията е сложно понятие. Териториалната агресия е най-честото и драматично явление, много често кучетата нападат минаващите хора. Близко понятие е майчината агресия, когато наблизо са малките кученца или при бременните има хормонални промени.
Йерархичната агресия- когато по-силния обиди по-слабия в стадото и след това могат да го получат минувачите.
А колкото до термина " много са преживели", това е човешко отношение към проблема и по-добре да не се използва.

Ще може ли животно прекарало по-голяма част от живота си на улицата, да се адаптира към домашни условия?

Изображение

Единствения щастлив вариант, когато домашния любимец се загуби е някой да го заведе в приют, и там да намерят нов стопанин. Ако животното никога не е имало дом и стопани, приемлив вариант е 2 месечно кученце, то още може да се адаптира.
Съществува и компромисен вариант- кучето да се използва за охрана на паркинг, вила или къща. Това е пряко попадение, кучето прави това, което умее.

4.Здраве и хранене

Как да храним куче, което е било бездомно?

Хранете го правилно. Разбира се всяко си има навици, но не трябва да му давате негодни храни. Важно! Често бездомите кучета имат хронични заболявания на бъбреците, червата, в такава ситуация трябва да прилагате превантивни лекарства и храна, но първо трябва да се свържете с ветеринарния си лекар.

Справедлив ли е мита, че животно от приют живее по-малко?

Живеят толкова, колкото Бог им е дал.

Изображение

Истина ли е, че уличните животни имат по-висок имунитет, от първоначалните домашни любимци?

Това е истина! При всички родени свободни, до репродуктивната си възраст без намеса от хората доживяват само 2-5%. Представете си какъв имунитет имат. Имунитета не оказва влияние на продължителността на живота.

Не забравяйте, че много животни в приютите не доживяват, за да намерят своите стопани!

Съвет извън статията: Не правете грешката да давате повече храна на кучето, защото смятате, че в приюта и на улицата е гладувало. Това води до затлъстяване, което е опасно за здравето. И не прекалявайте с лакомствата, не давайте човешка храна. Консултирайте се с ветеринар за подходяща храна и какво количество да давате. Дори, ако кучето е слабо, не трябва да го прехранвате.Спазвайте съветите на вет. лекар и не правете нищо без негово знание и съгласие. Артрита е болезнено заболяване, което води до обездвижване, за това кучето не трябва да е дебело.

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни

cron