[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Животът на бездомните кучета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Животът на бездомните кучета

Животът на бездомните кучета

Мнениеот meri » Съб Сеп 07, 2013 9:22 pm

Септември.... тъжен месец. Всеки любител на животните ще потвърди, че именно сега започва "богатата реколта" на изхвърлените "летни играчки"- кученцата и котенцата.

Изображение

Вилният сезон завършва, започва училището, децата и родителите нямат време за животните. По-често ги изоставят на вилата, обричайки ги на мъчителна смърт от глад и студ. А ако животните оживеят, се събират на стада и започват да плашат минувачите. И хората започват да се оплакват: " Колко много бездомни животни има"....

Защо се учудвате?
Това е ваше дело, на хората...
Бездомните животни не падат от друга планета...


Вие сте ги изхвърлили на улицата, вие сте ги обрекли на нещастие, вие сте се отказали от тях, а сега искате да ги убивате...

Можем ли да излезем от затворения кръг?
ДА, НЕ ГИ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ НА УЛИЦАТА, А ГИ КАСТРИРАЙТЕ.


Изображение

Защо да ги кастрирате?

За кастрацията съществуват много митове. Било вредно за здравето, не трябва да се месим на природата кой да ражда и кой- не.
Но, замислете се в цифри- за шест години една двойка котки е способна да произведе 420 000 котенца, а една двойка кучета- 67 000 кученца. Става въпрос за всички кучета и котки- както породисти, така и безпородни.

Породистите кучета се "развъждат" от недобросъвестни хора, които нямат нищо общо с професионалните развъдчици. И в резултат на тяхната дейност се раждат болни животни със слаба нервна система, много от които се оказват на улицата или в приюти. А безпородните се размножават от невежството и глупостта на техните стопани.

Не вярвате ли?
Ежегодно в приютите се оказват хиляди животни. Ако към тях прибавите тези, които са на улицата, числото нараства. Очевидно е, че не може да се намери дом на всички, повечето от тях са обречени на смърт, заради хората неспособни да решат проблема за появата на нови бездомни животни.

Голяма роля имат и средствата за масова информация, които обичат сензацията. Заради рейтингът те нажежават и без това сложната ситуация около бездомните животни, поднасяйки информацията по определен начин, с акцент върху опасността от глутниците. А хората, неразбиращи проблема с бездомните животни, започват да се отнасят към тях със страх и агресия, пораждайки нападения или нещастни случаи...

Изображение

Именно кастрацията може да се справи реално с пренаселването на кучетата и котките. Въпреки представата, че това е международен проблем, западните страни успешно се борят с него благодарение на многогодишната практика на кастрация.
Кое е по-хуманно: да кастрирате веднъж животното или да му позволите да се плоди, знаейки че потомството на 100% умира?

Заминавайки от вилата в града, погледнете внимателно своето дете и помислете: оставяйки ненужното котенце или кученце на улицата, вие показвате с пример, който нанася сериозна психическа травма на вашето дете. И тя може да се превърне в голяма беда: от детето може да израсне жесток и безсърдечен човек.

А сега за това, как да възприемем последиците от вашата жестокост, глупост и невежство?

Кучешкото стадо

Кучетата се оказват на улицата не само, ако сте ги изхвърлили, но и след като е починал техният стопанин, а неговите роднини не го искат. Или мъжкия е избягал и не се е върнал.
И изхвърлени и ненужни, те се стараят да оцелеят на улицата, обединявайки се на стада.

Понякога замисляте ли се, защо именно кучето е станало приятел на човека?
Защото ние много си приличаме с тях.
Защото не са необходими допълнителни знания, за да разберем какво е необходимо на кучето и как се държи.

Изображение

Ще започнем с проблема на детето-маугли. Оказва се, че голяма част от случаите на възпитание на децата-маугли е свързано именно с вълците. И тъй като кучетата генетично не се различават от вълците, може да се каже, че и кучетата и вълците са наши родственици.

Ние обикновено характеризираме кучетата и вълците със думата- стадо. Това не е точно така. Вълците съществуват в стадата така както и ние- само по време на работа. Ние сме част от колектива и съществуваме като негова част. Но човек не е колективно, а семейно същество. И вълците, и кучетата също са семейни същества. Те живеят на семейства, не на стада. За това първото, което ни обединява е семейството.

Изображение

По поведение ние повече приличаме на вълците, отколкото на приматите, колкото и да е странно. За това хора-маугли не се срещат сред маймуните. Вълкът и вълчицата- това са майка и баща. Може би, един-двама престарели родственици- са баба и дядо. Може би чичовци и лели. Децата, родени през тази година- са малки, децата от миналогодишното раждане са тинейджъри.

Стадата скитащи кучета по своята структура и организация напомнят вълчите стада, но има и няколко съществени разлики. Основното занимание на вълчото стадо е добиването на препитание.
Кучешките стада в градовете лесно могат да намерят препитание, ровейки в кофите за боклук и просейки. При вълците управлява най-силният, водачът. При кучетата епицентър на стадото винаги е женската. При вълците еструсът протича веднъж в годината, винаги през зимата, а при кучетата- два пъти по всяко време.

Но трябва да се научите да различавате стадото от групите. Често в групите, напомнящи стадо, след смъртта на женската се събират нейните кученца, те заедно търсят препитание, играят помежду си, странят от хората, както и скитащите стада. Кучешките стада никога не нападат, ако не са сигурни в силата и численото си превъзходство. Те великолепно чувстват страха и слабостите, за това при изпитващият страх човек има по-голяма вероятност да бъде нападнат.

Как да разберем кучетата?

Махането с опашка, и изобщо пантомимата на кучетата, е много контекстна. Не трябва да я разглеждаме като някоя човешка дума, която има много значения. От гледна точка на физиологията, кучетата махат с опашка, когато са възбудени. Те могат да го правят от радост, агресия, и т.н. За това, ако животното маха с опашка- това не означава, че ви се радва или е ядосано.

Поведение при среща с бездомно куче

Изображение

В такава ситуация човек не трябва да се различава от останалите пешеходци. Не трябва да гледате кучето в очите, просто отминете. Ако животното е решило да ви помирише, насочило се е към вас, не трябва да правите резки движения, да повдигате ръце, да ускорявате крачка, да спирате, да се криете. Животното може да го приеме като провокация. Това, което не се различава от фона, не интересува кучето. Не трябва предварително да мислите за лошото, срещайки се с него. Безпородните кучета са по-негресивни, отколкото породистите. Бездомните кучета се стараят да избягват конфликтите- те трябва да оцелеят.

Добър начин да се сприятелите със стадото, покрай което минавате, това е да изградите отношение с водача. Ако водачът на стадото се отнася добре към вас, няма да позволи да ви нападнат.

Бездомните кучета заслужават нашето състрадание и жалост, защото ние сме виновни за тяхната съдба. Те заслужават и уважение- оцеляването на улицата е трудно.
И ако имате възможност да вземете бездомно кученце, вие не само ще извършите добро дело, но ще имате благодарен, предан и много умен приятел.


http://animal.ru/dog/articles/%D0%96%D0 ... %B0%D0%BA/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни