[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво да правите, ако сте намерили бездомно животно?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правите, ако сте намерили бездомно животно?

Какво да правите, ако сте намерили бездомно животно?

Мнениеот meri » Вто Сеп 30, 2014 12:56 pm

Ако сте намерили на улицата котка или куче с нашийник, и сте успели да го фиксирате- значи това животно някога е било домашно.
В повечето случаи извхърлените или загубени животни са изплашени и очакват помощ. Те могат да съскат или ръмжат, но такова поведение е само проява на страх или признак на това, че животното изпитва болка. Много е важно да защитите себе си, поставете си плътни ръкавици и стара дреха. Приближавайте се спокойно, разговаряйте с животното и не правете резки движения.

Изображение

Не трябва да се надявате на скорошното завръщане на животното при стопанина. По статистика, една от сто намерени на улицата котки се завръщат при стопанина си. А те не ги търсят, защото животните просто са изхвърлени.
Въпреки, че хората се отървават от животните не само заради лошото им поведение:

- маркира, търси котка/ котарак (тези проблеми се решават с кастрация, но не всички хора са съгласни да я провеждат, не знаят, че съществува и че е безопасна и че ще реши техните проблеми);
- къса всичко;
- гризе проводниците;
- агресивност към хората;
- прекалено "приказлив";
- неуправляем.

Основната причина животното да стане ненужно, въпреки че има отличен характер и поведение може да бъде:

- починал стопанин;
- внезапно започнала алергия при детето или възрастен;
- стопанката ще ражда и е сигурна, че котката ще навреди на бебето;
- стопаните заминават;
- стопаните са загубили жилището си;
- взели са друго животно, а първото не го е приело;
- не са намерили дом на котката;
- котката им е омръзнала с постоянното раждане;
- наиграли се.

Много от тези проблеми се решават с кастрация, но някои хора предпочитат да извхърлят животното.

Несъмнено трябва да се търсят предишните стопани. Снимайте животното и поставете обяви в района, където сте забелязали животното, пуснете обяви в интернет.

Ако сте намерили котенце или кученце, шансовете да намерите предишния стопанин са равни на нула, защото е трудно да се загуби едно бебе. Някой просто се е отървал от нежеланото поколение.

Ако кученцата или котенцата са още слепи, по-добре ги приспете. Много е трудно да се грижите за малките, да ги храните на всеки 4 часа, да изпълнявате ролята на майка. Разбира се това е само един от вариантите, към който хората рядко прибягват, защото всеки се стреми да помогне на малките да оцелеят. Но имайте предвид, че и най-добрите млечни смеси не могат да заменят майчиното мляко, защото малките получават антитела от него, формира се имунитет, който позволява в бъдеще успешно да се борят със заболяванията. Хранените изкуствено животни израстват слаби и не винаги оцеляват.

Ако хващането е затруднено, животното не контактува, агресивно е, не дава да се хваща с ръце, значи се е родило на улицата. Ако останалите му предци са успели да оцелеят, научавайки се да не вярват на човека- източник на опасност, те са предали тази информация чрез гените на своите потомци. Това животно не е компаньон и приятел на човека. Това е диво животно. Има смисъл да го хванете, за да не се плоди на улицата. Може да ви трябват много усилия, за да му намерите дом. То може никога да не стане ръчно и да създаде много проблеми на стопанина си. Въпреки всичко, не винаги се случва така.

Ако при хващане на животното има някои затруднения, е възможно то да е домашно, и да се е оказало в стресова ситуация- дезориентирано, изплашено, оказало се е за първи път на улицата. За да разберете дали е домашно или диво, огледайте животното. Ако козината е в лошо състояние, в нея има много бълхи- животното живее на улицата отдавна. С информация за животните разполагат хората, които ги хранят. Поговорете с някой човек, който се грижи за тях.

След хващане на животното първо трябва да го нахраните, защото може да е гладувало дълго. Хранете животните с подходяща за възрастта им храна, в никакъв случай не давайте от вашата храна, която може да се окаже пагубна за неукрепналия стомах на малкото животно, дори за възрастните кучета и котки тази храна е опасна. Освен храна поставете купа с вода. Ако кученцето или котенцето е толкова малко, за да яде самостоятелно, трябва да го храните със спринцовка без игла и течна храна, а след всяко хранене да масажирате корема. По време на хранене внимавайте малкото да не се задави. Веднага се погрижете за тоалетната на намеренето котенце или помислете за разходката на кучето.

Животните от улицата са много мръсни, но не бързайте да ги къпете, ако животното е болно от лишей, при къпането спорите ще се разпределят по цялото тяло и лечението ще бъде трудно. За това отведете животното веднага на лекар, където ще му направят необходимите изследвания и ще назначат лечение. Ако животното няма лишеи, можете да го изкъпете в топла вода със детски шампоан без миризма или специален шампоан за животни.

Карантина


Помнете,че практически е нереално да намерите на улицата здраво животно. За това, ако във вашия дом живее котка или куче, а вие донесете животно от улицата, ще ви трябва карантинно място поне за 2-3 седмици, в колкото може по-малко пространство, защото може да отделя в околната среда причинителите на заболяването, и дезинфекцирането на помещението ще бъде по-лесно. Същите предпазни мерки спазвайте, ако имате малки деца.

Като изолатор използвайте част от стаята, оградете я от останалото жилище с кутии или други високи предмети, остъклен балкон или в краен случай кухня, тоалетна или баня. Мийте ръцете си след всеки контакт с животното.

Намереното животно може да бъде болно от инфекциозни заболявания. Инкубационния период на инфекцията е до две седмици, за това през това време внимателно следете животното. Такива симптоми като секрет от носа, очите, отказ от храна, повръщане, диария трябва да бъдат сигнал за спешно посещение при ветеринар. Неваксинираните животни понасят много тежко инфекциозните заболявания.

Ако в продължение на две седмици не се проявят никакви симптоми, а животното е здраво, игриво и весело, може да се замислите за неговата защита от инфекции в бъдеще. Когато окончателно укрепне, трябва да се проведе ваксинация. Тогава можете постепенно да разширите територията.

Какво да правите с животното?

В никакъв случай не го носете на пазара. Докато животното стои на пазара, ще се зарази с вирусни, гъбични и паразитни заболявания от други животни. Вечерта продавачите на пазара или умъртвяват всички непродадени безперспективни котенца, или ги изхвърлят да умират от вече прихванатите вирусни инфекции.

Опитния човек няма да си купи животно от пазара, а неопитния няма да разбере, че котенцето е болно, или ще го открие след покупката, когато се проявяват симптомите. Във всеки случай много често е късно да се лекува малкото.

Добрите хора, извършили една грешка, могат да извършат още една. Ако те вземат ново котенце в замяна на умрялото- котенецето неминуемо ще се зарази в тяхното жилище, защото не са знаели за необходимостта от карантината.

Животното вече е хванато, по-късно трябва да решите въпроса за намиране на временен дом, докато не се намери стария или новия стопанин.

Ако не можете да го оставите при себе си, пуснете тема във форум, пуснете обяви в интернет, свържете се с организации и хора, грижещи се за животните. Вашите шансове за успех са по-големи, ако предложите помощта си за хранене, кастрация, пълнител, готовност да търсите дом. Хората обичат да помагат на животните, но това не е тяхно задължение. Цялата дейност се извършва на доброволни начала и за тяхна сметка.

Намереното животно и вашите лични животни. Стрес, конфликти, риск от заразяване

Изображение

Преди да приберете животно от улицата, имайте предвид следното. Ако вашите животни не са ваксинирани, има риск да се заразят от вирусни заболявания от намереното- ако то е носител, или вече е болно. Риска от заразяване е толкова по-висок, колкото по-високо е нивото на стреса в живота на вашия любимец. В случай на заболяване на възрастното животно предстои курс на лечение, в особено тежки случаи, инфузионна терапия. Ако вашите животни нямат хронични заболявания на органите, шансовете за оздравяване са високи- ако започнете лечението своевременно.

При кучетата и котките няма общи вирусни инфекции (освен бяс).

Спазването на елементарни хигиенни правила ще ви предпази от заразяване с -ендо и -екто паразити.

Според статистиката, една от сто намерени на улицата котки е болна от лишей или краста. Напредналия стадий лесно се диагностицира с просто око. Останалите лесно се диагностицират при първичния преглед във вет. клиника. Инкубационния период на заболяването е месец. Т.е, ако при прегледа не е открито заболяването, това още не означава, че лишея няма да се появи в близките 30 дни.

Ако имате само едно животно, то е свикнало да получава цялото ви внимание. Появата на съперник може да предизвика стрес или да провокира агресия. Бъдете готови за битки, съперничество, маркиране на територия. Кастрирайте намереното животно веднага след ветеринарния преглед, възможно е това да предоврати възникването на такава ситуация.

ПОМНЕТЕ: Намереното от вас животно може да се окаже ценен производител. Ако според вас животното е породисто, потърсете клеймо(липсата на клеймо не означава, че животното няма документи). Ако на животното има нашийник, търсете от вътрешната страна на нашийника телефона на стопанина. Не кастрирайте животното първите няколко седмици, докато активно търсите предишния стопанин.

Агресията на намереното или вашето животно не е повод да изхвърлите намереното животно отново на улицата. Опитайте да изолирате животните едно от друго в различни стаи, дайте им време да се запознаят и привикнат.

Първичен преглед и първична обработка

Всяко животно, намерено на улицата, се нуждае от ветеринарен преглед, включващ: проба за лишей, проба за плешивини, ако има такива, оценка на специалиста за общото състояние, определяне на пола/ възрастта. Препоръчва се да поставите серум на животното- антитела против вирусни заболявания.

ВНИМАНИЕ: Не къпете животното преди вет. преглед. Това може да даде погрешни резултати от пробата за лишей.

Провеждане на първичен преглед самостоятелно:

1.Температура- за измерване на температурата се използва медицински термометър. Животното се поставя на една страна, върха на термометъра се маже с вазелин, внимателно се въвежда 2 см в ануса, опашката се придържа с ръка. Термометъра се държи не по-вече от 3 минути, след което се измива с топла вода и дезинфекцира.

Диапазона на телесната температура при здраво куче се колебае в пределите на 37-39 С. При много кученца на възраст до 6 месеца, нормалната температура е 39 С.

Нормалната температура при котките, измерена ректално в спокойно състояние е от 38,4 до 39, 2 С.

2.Цвят на езика и устната лигавица- нормално трябва да е розова.

3. Дишане- трябва да бъде равно, без кашлица и хрипове.

4.Очи- трябва да бъдат блестящи, без гнойни секрети и течащи сълзи.

5.Черва- трябва да се изпразват редовно, уринирането не трябва да бъде затруднено, много често или болезнено. Диарията може да бъде признак на заболяване, отравяне, глистна инвазия.

6. Животното в никакъв случай не трябва да повръща.

7.Козина- при здравото животно козината не трябва да опада, освен при сезонното линеене. Не трябва да има разчесвания, обрив, пърхот. Обърнете внимание за наличие на плешивини, те могат да възникнат на мястото на белези, или да свидетелстват за наличието на сериозни заболявания.

Възможно е от вътрешната страна на ухото или в слабините да видите татауиран номер. Това е клеймо. По него можете да намерите информация за развъдчика, или стопанина на животното. Обикновено котките нямат клеймо.

8.Ако сте открили бълхи, акари, космояди- животното трябва да се обработи със специални капки или спрей. Шампоана е по-неефективен.

9. Почти всички животни са заразени с глисти- признак за глистна инвазия е подут корем, кашлица, в по-късен стадий- бледи лигавици. Дори ако не сте открили тези признаци, дайте обезпаразитяващ препарат.
За препоръчване е да използвате таблетки, те се дозират според теглото на животното.

10.Проверете ушите на животното- сив налеп, това е прах и ушна кал. Премахнете го с памучен тампон, напоен в лосион за почистване на уши. Тъмно-кафяви секрети, които изсъхват, образуват струпеи, разчесване на ушите, неприятна миризма- могат да свидетелстват за заразяване с отодекоза (ушни акари).

При появата на признаци за заболяване- обърнете се към ветеринарна клиника, и направете кожна проба.

Не се занимавайте със самолекуване без назначение, много заболявания имат сходни симптоми.

Определяне на пола при котките

Изображение

При кучетата

Изображение

За да избегнете предозиране на лекарствени средства, и интоксикация на организма, първичната обработка трябва да се проведе последователно, трябва да мине известно време между процедурите.

Преди всичко премахнете бълхите и ушните акари(ако има). Обработете животното с инсектициден спрей, капки. След 3-5 дни дайте противопаразитен препарат. Ако няма глисти след еднократния прием на лекарството, по необходимост можете да ваксинирите животното след 10 дни. Ако в изпражненията има глисти, след 7-10 дни обработете повторно с противопаразитен препарат. И така, докато паразитите не престанат да излизат. Кастрирайте животното не по-рано от 10 дни след приключване на обработката.

Ако имате основания да смятате, че животното е бременно, или че може да започне да маркира, може да промените реда на обработка- първо кастрацията, след няколко дни обработка против паразити.

Кастрация

Ако търсите дом, кастрирайте животното. Хиляди кученца и котенца се оказват на улицата, защото са ненужни. Те попълват редиците на бездомните, стават приносители на инфекциозни заболявания и са заплаха за здравето на човека.

Кастрацията оказва благоприятно влияние на здравето, предпазва от възникването на простатит, пиометра, тумор на млечните жлези, тестисите, яйчниците.

Хранене

Намереното на улицата животно се е хранило с каквото намери. Това може да окаже влияние на неговото самочувствие, здраве на стомашно-чревния тракт и други органи, състояние на козината.

Намереното животно се нуждае от качествена и балансирана храна. Ако нямате възможност да готвите за него натурална храна, да я балансирате според насъщните нужди, купете суха храна премиум, или супер-премиум клас.

http://daschotel.ru/
http://www.mesto-pod-solncem.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правите, ако сте намерили бездомно животно?

Мнениеот meri » Сря Окт 01, 2014 1:23 pm

Няколко съвета за тези, които са намерили куче

Кучетата могат да преодоляват много километри дори за един ден, особено в състояние на стрес(ако кучето е изгубено или изплашено). За това, ако сте намерили куче не се учудвайте, че то е живяло другаде. Кучетата могат да пристигнат от друг район и дори от другия бряг на реката с обществения транспорт- кой от нас не е виждал куче в автобуса или тролея? Също така хората могат да качат кучето в колата и да заминат с него в друг район, а от там то отново може да избяга. За това, ако видите някъде обява, че подобно по описание куче се е загубило в другия край на града, смело звънете на потенциалните стопани и настоявайте да дойдат да видят намереното от вас куче- възможно е това да е техния любимец.

За тези, които са намерили котка

Котките, за разлика от кучетата, в състояние на стрес (ако котката е паднала през прозореца, изскочила е през вратата) не бягат където им видят очите, търсят най- близкото укритие и се крият там. Такива укрития са: веранди, мазета и тавански помещения на своята или съседната къща, дървета и храсти в дворове, магазини, паркирани коли и др). Ако при вас на верандата/ балкона се е появила котка, или вашето куче е намерило котка в храстите, или вие сте намерили котка на вилата, вероятно ще намерите нейния стопанин наблизо. Разбира се, трябва да пуснете обяви, но по-голямо внимание трябва да отделите в търсене на стопаните във вашия район. Поставете обяви със снимка на котката във вашия вход, стълбовете, магазините, проверете дали няма обяви за загубена котка, редовно обновявайте обявите, слагайте нови, защото много често ги късат. Съобщете на съседите, приятелите, които живеят наблизо, хората, които хранят котките, че сте намерили котка, дайте своя телефонен номер. Ако стопаните търсят котката и разпитват в района, е вероятно да попаднат и на вашата обява.

За тези, които са намерили породисто животно

Ако намерите породисто куче или котка на улицата, непременно го махнете от там. Помнете: породистите животни, за разлика от техните събратя мелезите, не се различават с добро здраве и силен имунитет. Те не оцеляват в улични условия. Те са склонни към хронични заболявания, които се проявяват при стрес и лоши условия на живот. За това, ако намерите такова животно- първо го заведете на ветеринар и го изследвайте за инфекции, вируси, травми и други заболявания, които животното може да получи на улицата или които могат да се обострят в този период.

Помнете: почти винаги стопаните търсят породистите си животни. Има случаи, и то често, когато породистите животни принадлежат на безотговорни стопани, които ги губят заради своето безхаберие, а след това не се опитват да ги търсят, или дори ги изхвърлят. Но в такива случаи вие бързо можете да намерите нов дом на животното, защото желаещите да вземат породисто куче или котка винаги са повече, отколкото желаещите за безпородно животно.

Не се опитвайте колкото може по-бързо да дадете намереното животно на всеки желаещ. Активно търсете старите стопани макар и в продължение на месец. Не бързайте да давате животното в добри ръце- породистите животни са по-емоционални и раними, и те могат дълго да тъгуват по стария дом и стопани, към които са свикнали от детството.

Ако безуспешно сте търсели и не сте намерили старите стопани, бъдете много внимателни в избора на новите стопани. Не забравяйте, че много хора могат да вземат животното с користни цели, да го използват за разплод и продажба на кученца с цел печалба. За това, преди да намерите дом на животното, го кастрирайте.

http://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правите, ако сте намерили бездомно животно?

Мнениеот zoomaniak » Сря Окт 01, 2014 1:38 pm

Супер избор Мария :ax:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Бездомни животни