[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да намерим нови стопани за бездомното животно
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да намерим нови стопани за бездомното животно

Как да намерим нови стопани за бездомното животно

Мнениеот meri » Вто Сеп 30, 2014 8:45 pm

За да устроите успешно намереното животно, първо трябва да се запасите с търпение и да действате.
Задължително направете хубави снимки на животното, желателно е животното на снимките да е в различни пози и ъгли, в различна среда.

Колкото по-подробно опишете животното в обявата, толкова по-голям шанс за успех ще имате в намирането на дом. Текста в обявата също е от голямо значение.

В обявата посочете:

- отношението на котката към тоалетната, какъв пълнител предпочита;
- хранителни предпочитания;
- напишете дали животното е кастрирано;
- възрастта на животното;
- особености в характера;
- поведенчески навици;
- отшношение към хората;
- отношение към кучетата и котките;
- в какви условия сте готови да дадете животното;
- за кучетата: има ли качества за пазач;
- умее ли да издържа до разходката;
- изисква ли курс на обучение;
- управляемо ли е;
- какво е качеството на козината;
- продължителност на изпитателния срок. Човек има право да оцени животното и ако не го устройва да ви го върне. Наличието на изпитателен срок мотивира хората да се опитат да решат някои проблеми без да бързат. Благодарение на изпитателния срок вашето протеже не рискува да се окаже отново на улицата;
- къде може да видят животното, и възможност за доставка;
- вашето име и телефон.

Винаги трябва да помните, че ако животното има отрицателни черти на характера, в никакъв случай не трябва да ги премълчавате. Иначе това може да стане причина за повторното предателство към животното. Нека търсите дом по-дълго, но да бъде надежден. Въпреки, че никой не е застрахован от неуспехи.

Когато имате готови снимки и подробен текст за обявата, пускайте я в мрежата. Това могат да бъдат форуми, сайтове за обяви, безплатни вестници и т.н. Колкото повече източници на информация имате, толкова по-големи шансове за успех.

Що се отнася за перспективата за дом, тук няма еднозначна прогноза. Случва се дори и най-идеалните животни да се устройват с години, а най-пакостливите да си намират дом бързо. Много е сложно да се устройват възрастни диви животни- т.е. такива, които са се родили на улицата от диви несоциализирани родители. Недоверието към човека те са попивали с майчиното мляко. Те много се стресират и тежко понасят смяната на обстановката около себе си. Те дълго време свикват с новото мято. Но не трябва да се отчайвайте, за всеки характер ще се намери любител.

Дивите малки кученца и котенца се устройват по-лесно- потенциалните стопани ги купуват заради милите муцунки. Но впоследствие дивото детство задължително се проявява, което застрашава с неминуеми проблеми за стопаните. За това преди да устройвате диви животни, помислете, самото животно иска ли да смени своята среда на обитание? Ще му бъде ли комфортно там, където се страхува безумно? Ще получава ли удоволствие от отглеждането на такова животно стопанина?

Ръчните, добре социализирани животни се устройват по-лесно и бързо. Въпреки, че при котките това много зависи от екстериора. По-трудно е да се намерят стопани за белите с черни петна котки и трицветните котки. По-бързо намират свой дом еднотипните окраски. Съдбата на трицветните котки непряко зависи от успеха на тяхната окраска- има мили и симпатични, а има и "страшни".

Колкото е по-младо животното, толкова по-големи шансове за дом има. Несъмнено, котенцата предизвикват умиление и желание да си вземете такава "играчка". Има хора, които разбират, че котенцето- това са скъсани вещи, проводници, проблеми с приучаването към тоалетната, опасение за неговото здраве и т.н. Такива хора търсят израснало или възрастно животно, често го избират по характер, а не по външност.

На скоростта по устройването влияе и годишното време. Трудно е да търсите дом през лятото и пролетта. Започва сезона на отпуските, хората пътуват по вилите и нямат време да се грижат за животните. За това, ако някой си търси животно, го отлага за есента. Именно през пролетта и лятото животните се плодят много често.

Много важен момент в устройването е кастрацията на животното. Кастрираните животни се устройват по-добре. Хората започват да разбират, че котараците започват да маркират заради това, че не са кастрирани, че не е толкова лесно да се раздават котенцата, че да живеят заедно с животни в еструс е непоносимо. Съществува мнение, че кастрираните котки престават да ловят мишки, а кастрираните кучета- да пазят територията. Но това е само мит. Кастрацията не влияе на основните инстинкти на животните.

Много е трудно намирането на дом за животните с хронични заболявания. Особено ако става въпрос за хронична бъбречна недостатъчност или уролитиаза. Тези заболявания изискват голямо внимание от стопанина, редовна профилактика, строга диета, и често средства за лечение. Не всички потенциални стопани са готови за това. Въпреки, че се намират и такива, които са готови да приютят животното от съжаление- именно при тях живеят болните животни.

За намирането на дом голямо значение има и вашият добросъвестен подход, външния вид на животното, характера, възрастта и здравословното състояние.

И последен съвет: бъдете достъпни. Винаги трябва да сте на разположение, да си вдигате телефона. Ако сте недостъпни- шансовете да намерите дом са незначителни.

Препоръки за избор на стопанин

Звънят ви по обявата, какво да говорите, какви въпроси да задавате?

Малко статистика: от 100% не ви устройват 30%. Две трети от позвънилите и обещали да ви посетят, не идват. И не се обаждат да ви предупредят, че са размислили. Дори ако срещата не се състои- не е факт, че потенциалните стопани ще вземат животното именно от вас. Някои предпочитат да избират.

По-голямата част се отсяват още по време на телефонните преговори. Запомнете: грамотно проведената беседа ви дава известна представа за семейството и условията в които предстои да живее животното.

Никой не е идеален. Част от отговорите на въпросите не ви харесват. Но ако очаквате идеален стопанин, животното ще си остане без дом. За това определете за себе си какви условия са задължителни за вас и животното, а какви- приемливи и допустими. Помнете: главно условие е адекватността на стопанина(човек трябва да бъде трезвен, психически здрав, способен да възприема и усвоява информацията).

Примерен списък с въпроси, които трябва да зададете на бъдещия потенциален стопанин:

1.В свое жилище ли живеете, или под наем?
2.Какво ще стане с животното, ако вашият хазяин го открие в жилището?
3.Какво ще стане с животното, ако ви помолят да напуснете жилището под наем?
4.Какво разбирате под дом? Това е частен дом, където живеете през цялата година, или вила, където живеете само през лятото?
5.Къде ще се отглежда кучето- вътре, навън, на верига, има ли колиба?
6.Съгласни ли са другите членове от семейството да отглеждате животно? Не страда ли някой от тях от алергия?
7.На колко сте години?
8.Имате ли деца? На каква възраст са?
9.Имате ли мрежа на прозореца?
10.С какво ще храните животното?
11.Купихте ли тоалетна и храна?
12.Как се отнасяте към кастрацията?
13.Имали ли сте някога куче/ котка?
14.Какво се е случило с последното ви животно?
15.Ако последното ви животно е умряло- колко време е минало от тогава?
16.Има ли в семейството други животни? Как се отнасят към себеподобни?

Има ситуации, когато звънят деца и тинейджъри, решили да си вземат животно без разрешението на родителите. Понякога звънят и пенсионери, които тъгуват в самотата. Когато намирате дом за младо животно, имайте предвид, че кучетата живеят 10-15 години, а котките до 20 години. Какво ще стане с животното, ако преживее своя стопанин? Няма ли да го изгонят от дома децата на пенсионера, както често се случва?

Постарайте се да разберете дали при потенциалния стопанин са живеели други кучета и котки и какво се е случило с тях? Има хора, при които животните постоянно умират или бягат. Понякога се изяснява, че животното е било болно, но стопанина не го е водил на лекар и то е умряло. Трябват ли ви такива стопани? Ако в дома живеят и други животни, как се отнасят към другите животни, ще има ли проблеми във взаимоотношенията?

С кой живее потенциалния стопанин? От този въпрос зависи много. Ако това е голямо семейство, трябва да сте сигурни, че ВСИЧКИ членове са съгласни за появата на животното и че никой няма алергия или неприязън към животните. Има ли в семейството малки деца или бременни жени? Много често изхвърлят животните след раждане на бебето. Не ви съветваме да устройвате животни в семейства с малки деца- те често ги мъчат, дърпат животните за опашката и така могат да ги наранят или да предизвикат естестен гняв в животното и сами да получат одраскване или ухапване. С кой и къде ще оставят животното по време на отпуск или командировка?

Много важен може да окаже въпроса:"Защо са решили да си вземат любимец"? Отговор в стила :" Искаме да подарим на детето за рождения ден" или " да го заведем при бабата на вилата", " предишното ни животно умря и търсим ново" трябва да ви държи нащрек.
Помнете: животното не е играчка, което може да се подари или да се вземе за игра. Това е живо същество, член на семейството, което се нуждае от отговорно отношение както от стопанина, така и от децата.

Няколко пъти повторете всички особености за здравословното състояние и поведение на животното: възраст, размер, отношение към другите кучета, котки, деца и т.н. Има хора, които заради емоциите пропускат тази информация покрай ушите си, а при срещата се учудват, че животното е прекалено голямо/ малко, възрастно/ младо, спокойно/ неустойчиво и т.н. В никакъв случай не изтъквайте животното. Можете да отделите достойствата, но не премълчавайте и недостатъците. Не е важно да дадете животното на някой, а да го усторите завинаги.

Напомнете на потенциалните стопани за бъдещите разходи за отглеждане, храна, мед. услуги, ваксини. Предупредете, че малките животни правят пакости в дома, че трябва да ги научат какво може и какво не. Трябва да сте сигурни, че няма да изхвърлят животното на улицата след първия конфликт.

Винаги проверявайте номера на телефона в Черния списък в групите на зоозащитниците, форумите, социалните мрежи.

Поканете потенциалните стопани на пробна визита, за да видят животното. Внимателно следете как протича запознването. Много е важно не само котката или кучето да харесат на хората, но и на самите животни да харесат хората.

Закарайте животното на новото място за живеене сами или придружете новия стопанин. Така животното ще бъде по-спокойно, а вие ще видите със собствените си очи в какви условия ще живее животното. Ако малкото чувства дори и най-малкия дискомфорт, не го давайте! Запишете си телефона на новия стопанин, за да поддържате връзка с него.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СКЛЮЧЕТЕ ДОГОВОР С НОВИЯ СТОПАНИН!

Уговорете се за възможността да посещавате животното през първите месеци в новия му дом, а в бъдеще понякога да се обаждате. Помолете да ви изпращат снимки на животното, да ви задават въпроси при проблем. Задължително се уговорете при някакъв проблем да ви върнат животното, да не го изхвърлят на улицата или да го дават на познати. Това е много важен момент в договора.

Не подценявайте факта за мрежа на прозореца. Това е много важен момент за безопасността на котката, защото при падане от високо се получават сериозни травми, дори котката може да умре от нараняванията си. В един дом, където се отглежда котка, безопасността също е много важен елемент за даване на животното. Ако хората са нехайни, или не ги е грижа за безопасността на животното, пренебрегват вашите съвети, по-добре потърсете нов дом.

ВНИМАНИЕ!
Не давайте животните за подарък. Животното трябва да бъде желано и дългоочаквано, в никакъв случай не трябва да стане неприятна изненада.

В семейство с деца до 5 години давайте отраснали животни, по-възрастни от 5 месеца. Кученцата и котенцата са много крехки, и без да иска детето лесно може да причини вреда на малкото. Във всеки случай препоръчайте на родителите никога да не оставят децата и животните заедно без контрол.

При възрастните хора не се притеснявайте да се поинтересувате имат ли роднини, готови да вземат животното, ако нещо се случи със стопанина. Трябва да се презастраховате от изхвърляне на животните.

При младите, несемейни, или подготвящи се да създадат семейство и дете се поинтерсувайте какво ще се случи с животното при евентуална поява на алергия при новороденото, в случай на брак или развод.

Ако при повечето отговори на въпросите, някакво вътрешно чувство ви кара да се съмнявате в избрания вариант, по-добре се откажете.

Не давайте животното при първата среща. Позволете на потенциалния стопанин да си помисли няколко дни, да се подготви за появата на животното, и в случай на положителен отговор- самостоятелно да отведете животното на избраното място. Със своите очи да видите условията, да общувате с членовете на семейството.

Не забравяйте да предупредите новия стопанин за изпитателния срок. Човек трябва да бъде сигурен, че има възможност да се запознае с животното отблизо, и да го върне, ако не си подхождат по характер. По-добре при вас и да търсите нов дом, отколкото отново на улицата!

Когато давате животно винаги задавайте въпроса дали не ви лъжат и дали няма да използват животното за храна, особено малките котенца. Винаги се старайте да проверявате хората преди да дадете животното. Разпитайте съседи, познати, за да се уверите, че избора ви е правилен.

Човешко е да се греши, но отговорността за живота и здравето на животните е голяма, тя е във вашите ръце и от вас зависи дали те ще имат по-добър живот, от този на улицата, където малко от тях оцеляват и доживяват до старини!
Успех в намирането на дом и бъдете внимателни!

http://yarvita.ru/
http://daschotel.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни