[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво трябва да знаете, ако сте взели бездомна котка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво трябва да знаете, ако сте взели бездомна котка

Какво трябва да знаете, ако сте взели бездомна котка

Мнениеот meri » Пет Яну 16, 2015 5:21 pm

Да вземете котка от приют не е просто решение, ако сте премислили всички за и против и въпреки всичко сте решили, ние ще се постараем да ви помогнем. В тази статия ще се опитаме да ви разкажем как да се адаптира новия член на вашето семейство към новите за него условия.

Адаптация в семейството

Изображение

Съществува мнение, че кучетата се привързват към човека, а котките- към мястото. Котките действително свикват към мястото и трудно променят местожителството си. В новото жилище котката първо ще се крие в тъмни места- там ще се чувства в безопасност. Изследването на територията основно ще премине през нощта, когато звуците затихват, а хората спят. Под прикритието на тъмнината може да помирише новите територии, да полежи на дивана, да привикне с новата обстановка. Пълната адаптация преминава за 2-4 седмици и котката започва да се чувства у дома си. При всички животни нервната система е различна, някои играят вече на втория ден, а други със седмици не излизат изпод дивана. Много е важно да имате търпение и да се отнесете с уважение към животното. Колкото и да ви се иска да общувате, за котката пътуването е голям стрес и тя трябва да се успокои и да усвои новите условия.

Хранене

Изображение

Рязката смяна на привичното хранене също е стрес за организма, защото в приюта котките се хранят с по-евтини храни. За това не се учудвайте, когато на първо време вашата котка има проблеми с храненето и изпражненията.

Първите 2-3 дни котката може изобщо да не яде, тя ще се намира в стрес и няма да търси храна. След два дни ще преодолее страха и от глад ще започне да се храни. По-добре оставяйте храната от самото начало за през нощта, тогава котката ще яде по-спокойно. Не трябва да оставяте храна до мястото, където се крие котката. По- добре веднага да определите помещението и мястото за хранене, за да привикне котката да идва за храна на конкретното място.

Ако след два дена котката не е яла, ще трябва да опитате да възбудите нейния апетит, защото продължителното гладуване е вредно за здравето. Най-апетитни от гледна точка на котката са варени пилешки гърди, варена риба, детско месно пюре, варен черен дроб, сос от консервирана храна. Ако котката не иска да яде доброволно, опитайте да намажете храна на нейната лапа или муцуна- ще трябва да се измие и ще опита храната. В тази сутиация задължително трябва да се обърнете към ветеринар.

Отношение към тоалетната


Изображение

В приюта котката свиква към определено място на тоалетната и определен пълнител. Смяната на мястото на тоалетната и пълнителя може да заблуди котката, за това непременно трябва да покажете на котката къде се намира тоалетната в новото жилище, да й позволите да копае с лапа пълнителя. Ако котката първия път е извършила нуждите си покрай тоалетната, не трябва да я наказвате, а просто пренесете изпражненията в тоалетната, измийте добре мястото, където се е изходила с неутрални или специални средства за тази цел, и отнесете котката още веднъж до тоалетната, за да помирише къде трябва да ходи. Максимум два пъти е достатъчно, след което котката разбира за какво става въпрос.

След няколко дни, когато животното привикне към новия дом и разбере, че тук я обичат, в някои случаи може да започне да маркира. Първи страдат дивана и местата, където основно седят хората и оставят своята миризма. Котката се опитва да се самоутвърди, премахвайки чуждите миризми със свои. Котката може да уринира по ъглите на жилището, или на дрехите на своя стопанин, или обратното, на неговия спътник в живота (от ревност). Във всеки случай, маркирането трябва да премине след няколко дни. Трябва да бъдете търпеливи, внимателно да миете/ перете маркираните места, да пръскате по тези места специално средство за унищожаване на миризмата и отблъскващи котките, и да обясните на котката със спокоен, но разстроен глас, че не сте очаквали такова поведение. Котките са много умни същества, усещат човешките емоции и разбират, че не са извършили нищо добро, дори ако подбутите им са били най-искренни и естествени за тях. Не трябва да бъркате проблема с тоалетната, което започва няколко дни след пътуването- това е поведенческа реакция и тя е преодолима.

Здраве

Изображение

Попадайки в приюта, всички котки се обработват против бълхи, глисти и след известно време се кастрират. Трябва да разберете, че вие избирате животно от приют, който е пренаселен и в който няма възможност да държат котките отделно една от друга и да ги контролират, а значи в приюта е напълно възможно повторното заразяване с глисти, бълхи, ушни акари и дори някаква инфекция. За това, когато вземете котката от приюта, задължително тряббва да я заведете на ветеринар. Вашият нов любимец трябва да се обработи против бълхи и глисти, да се провери за ушни акари и да се реши дали ще се ваксинира.

Котките са много нежни същества и всеки стрес оказва отрицателно влияние на тяхното здраве. И ако при младите, активни котки смяната на местожителството може да премине без съществени прояви, то по-възрастните животни могат да понесат лошо смяната на обстановката и при тях да се проявят хроничните заболявания. На първо време внимателно наблюдавайте изпражненията(не забравяйте, че смяната на храната също дава отражение върху тях), състоянието, активността на животното, има ли повръщане или диария. Ако забележите тревожни симптоми, по-добре се свържете с ветеринар. А след месец нов живот можете да си отдъхнете и да се отпуснете.

Взаимоотношение с другите животни

Изображение

Ако у вас живеят други животни, е много важно правилно да ги запознаете. Във всеки случай и независимо от характера на животните, първите два дни ще има съскане, ръмжене и замахване с лапи. Те не се бият и не се карат, както може да ни се стори- те се изясняват кой къде да се намира в социалната стълбица и кой да бъде главния. Ние виждаме само съскането, а това са един куп малки детайли- кой съска пръв, с какъв тон, с каква сила, кой първи е отдръпнал очи и т.н. Според резултатите от тази проверка във вашето малко стадо се определят ролите, към които котките ще се придържат в бъдеще.

Първоначално, когато излизате, дръжте котките в различни помещения и ги събирайте само във ваше присъствие. След седмица те ще се разберат достатъчно помежду си, за да остават спокойно сами. Помнете, че да се наранят до смърт могат само два некастрирани котарака. В другите случаи съскането и заплахите са предупреждение към другото животно. И в случаите на боричкане в никакъв случай не се опитвайте да ги разделите или да защитите някоя от тях. По-добре ги пръснете с малко вода и те ще се разделят.

Въпросът за количеството тоалетни и купи винаги е индивидуален. Котките са много чистоплътни и индивидуалисти, за това идеален вариант е отделна тоалетна за всяка котка. Но може да бъде достатъчна и една тоалетна на 2-3 котки. Количеството на купите задължително трябва да отговаря на броя на животните, те трябва да стоят колкото може по-далече една от друга, за да няма конфликти заради храна.

Когато в дома се появи ново животно, към него се приковава цялото внимание и досегашното животно може да се почувства обидено. Не забравяйте, че за него също това е голямо изпитание и то се нуждае от вашата подкрепа и ласка, дори повече от преди.

Изображение

Това е основното, което трябва да знаете. В бъдеще ви очакват напрегнати седмици, ще ви трябва много търпение, внимание и любов. Но след месец всички вълнения ще се забравят и ще остане само радостта от меката и пухкава топка в краката ви.

Не забравяйте, че много животни в приютите не доживяват, за да намерят своите стопани!

http://zoozashita.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни