[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бездомните кучета- агресия или неразбиране?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бездомните кучета- агресия или неразбиране?

Бездомните кучета- агресия или неразбиране?

Мнениеот meri » Съб Яну 31, 2015 9:06 pm

Автор:Ксения Перова

Изображение

Бездомните кучета плашат много хора, дори стопаните на кучета. Те често са много големи и когато ходят на групи, техният вид изглежда внушителен и свиреп. Когато кучето е на повод при хората често се създава някаква илюзия за това, че то е безопасно и под контрол.

Бездомните кучета по-рядко проявяват агресия, отколкото домашните. Те са страхливи, или дружелюбни, или спокойно- равнодушни. Когато слушам от хората, че стадо бездомни кучета са нападнали някого, ми става досадно, защото знам от собствен опит- дивите кучета не нападат никой, ако не им се даде значителен повод. Хората сами са си виновни за възникването на конфликта. По принцип хората първи проявяват агресия- взимат камък или пръчка. Или подритват кучето, което само ги лае. Помнете, че дори ако бездомните кучета тичат към вас с лай, това не означава, че те нападат. С помощта на лая те съобщават за това, че вие сте навлезли в тяхната територия и по-добре да си вървите.

Разбира се сред бездомните кучета има различни- има особено много неадекватни кучета сред тези, които не са израснали на улицата, а са се оказали вече възрастни на улицата- били са загубени или изхвърлени. Такива кучета се намират в състояние на перманентен стрес.

При среща с бездомни кучета запазете хладнокръвие и не се дърпайте, продължете да се движите със спокойна крачка в необходимата ви посока, показвайки сигнали на примирение- аз използвам обръщане на главата, това добре се забелязва.
Не трябва да обърнете глава и така да вървите, а да демонстрирате обръщане в динамика, за видят всички и да разберат, няколко пъти поред. Не размахвайте ръце и крака и не правете никакви заплашващи движения. Аз за всеки случай поставям ръце на гърдите.

Ако вървите със своето куче, трябва веднага да го пуснете от повода, едва когато разберете, че сте станали обект на нежелателно внимание от дивото стадо. Не грешете, с повода нищо няма да направите, само ще влошите положението. Ако кучето върви без повод- в никакъв случай не се опитвайте да го хванете, да го викате, по-добре да мълчите, особено ако сте нервни. По вашия глас кучето веднага ще почувства това и само ще загуби дух. Предоставете му свобода на действие- така ще има по-голям шанс за това, кучетата да се помиришат и мирно да се разделят. Ако имате женска, по-скоро няма да има проблем, бездомните стада се състоят от мъжки. Много рядко се срещат женски сред бездомните. Ако вашето куче знае правилата за вежливост, социализирано е и спокойно- мирното разделяне е гарантирано.

Ако имате мъжко- могат да го победят, особено ако се държи нагло. В този случай не се хвърляйте в битката- отдръпнете се, извикайте кучето по име. Ако то се нахвърля да се бие и тръгне след вас, а бездомните кучета го гонят, можете да направите следното- скочете напред, между своето куче и преследващите и клекнете, размахайте ръце встрани, а след това отново се изправете. Можете да повторите движението два пъти. Не трябва да крещите истерично. Може да ви се стори нелепо, но помага. Първо, сигналът "разделяне" отново е в действие. Второ, бездомните кучета са много внимателни, за това се отнасят неспокойно към всичко странно, ново и необичайно.

Що се отнася до малките кучета, тук е по-сложно със съветите. Ако кучето е социализирано, можете да постъпите по същия начин, да пуснете кучето и да позволите да се разберат самостоятелно. Но всичко зависи от размера на кучето и устойчивостта на неговата психика. Фокстерир или дори джак ръсел териер ще се справят лесно, ако не треперят от страх и не надделеят над глупостта, а йоркширския териер, мини-пинчерите и другите малки породи, които рядко са адекватни, силно рискуват при среща с бездомно стадо. Стопаните веднага ги гушкат- ТОВА Е ПОГРЕШНО ДЕЙСТВИЕ, тъй като то подбужда кучетата да се нахвърлят върху вас и да изтръгнат кучето от ръцете ви. Можете сериозно да пострадате и вие и кучето. Почти е невъзможно да се защитите от голямо куче по този начин. Докато то е на земята, докато все още го възприемат като куче, има надежда за мирно разрешаване на конфликта, щом го гушнете, то автоматично се превръща в плячка, която трябва да имат. Така че стопаните на малките породи по-добре да не навлизат в територията на бездомните кучета. Тези кучешки стада, които преминават по улиците "транзит", не обръщат внимание на никого и не са опасни- те не са на своя територия. Изключение са кучешките сватби, но заобиколете и всичко ще бъде наред.

Съществува и такава опасност от страна на бездомните кучета- те могат да "отведат" вашето куче. Но това се случва изключително рядко- за тази цел кучето трябва да бъде или много младо, или много слабо свързано със стопанина си, за да избяга, забравяйки за него и реагирайки на зова.
Бъдете спокойни и вежливи, когато срещнете бездомни кучета и те никога няма да ви закачат. Характера и поведението на кучето не предполага първоначално намерение за агресия.

http://talkingdogs.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни