[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Адаптация на кучетата от приюта
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Адаптация на кучетата от приюта

Адаптация на кучетата от приюта

Мнениеот meri » Сря Фев 25, 2015 5:38 pm

Кучетата от приюта - това почти винаги са животни с тежка съдба, за това те се нуждаят от вашата търпелива грижа и разбиране. Спазвайте определени правила, за да може да станете също такъв добър стопанин и приятел, а кучето на свой ред ще ви се отблагодари с безгранична преданност.

Много хора се страхуват да вземат куче от приют, смятайки, че отглеждането в приюта оказва отрицателно влияние на неговото състояние и поведение. А животните от приюта дори се държат по-добре, отколкото много породисти кучета, склонни към унищожаване на мебелите, непрекъснат лай, проява на агресия. Възможно е това да е свързано с това, че такива кучета се страхуват да се върнат обратно в приюта и с всички сили се стараят да угодят на стопанина. Разбира се, има и трудности с някои от тях. Новите стопани на куче от приют трябва да знаят някои много важни правила за отношение с тях.

В приютите попадат кучета с различна съдба. Сред тях се срещат добродушни и охранени кучета, които преди това са живеели до магазин и са хранени от добри хора, загубени и не намерени домашни кучета. В приютите често се оказват стари животни след смъртта на техния стопанин- те са самотни и никому ненужни. Срещат се и породисти кучета, които поради някаква причина са попаднали в приюта. Много стопани нямат желание да възпитават кучетата си, по-лесно е да ги дадат в приют. За съжаление, в много приюти не се осъществява своевременна кастрация на женските и роденото потомство го очаква незавидна съдба: смъртността на кученцата в градските приюти е много голяма. Много рядко в приютите попадат диви и агресивни животни, те се хващат трудно.

По-често ловците хващат добрите кучета, които не са никаква заплаха за човека. Такива животни трудно се адаптират в приюта. Условията на отглеждане в приютите все още не са толкова добри: не хранят редовно кучетата, хранят ги с евтини храни, живеят в студени колиби, понякога дори нямат питейна вода. В една клетка се държат по няколко кучета, разхождат ги много рядко. Оказалите се в приюта кучета изпитват стрес, тъй като трябва дълго време да се намират в ограничено пространство.

За това всяко куче от приют подсъзнателно мечтае да напусне омразната клетка. Хората могат да подарят шанс на животните за нов по-щастлив живот. За това се препоръчва на бъдещите стопани да използват следните съвети:

1.Кучето от приюта е много страхливо, за това се нуждае от ласкаво отношение.

Много от тези животни вече са загубили вяра в хората и не очакват нищо добро от тях, за това в началото те могат да се крият в ъгъла, да притварят очи и да избягват ласките на стопанина. За преодоляването на бариерата може да са необходими няколко седмици, през целия период на адаптация вие трябва да бъдете за кучето най-добрият и любящ стопанин. Вие нямате право на грешка. След известно време напрежението ще отпадне, и кучето отново ще се научи да вярва на хората. Не трябва да го притискате в началото, да форсирате събитията. Не карайте кучето да играе и да се разхожда по-дълго с вас: това още повече ще го изплаши. Дайте време на животното да се успокои и да свикне с новата обстановка.

2.Кучето от приюта трябва да се заведе веднага на ветеринар.

Отглеждането в приюта се отразява негативно на здравословното състояние на животните. Причината за това е лошото хранене, липсата на разходки, стрес и конфликти, да не говорим за измръзване, обезводняване, травми, нелекувани хронични заболявания. Кучето вероятно ще се нуждае от обработка срещу бълхи и паразити. За това, когато вземете животно от приют, не се бавете с посещението при ветеринаря. Той ще оцени състоянието на кожата и козината, ще даде препоръки за хранене, ще ви посъветва за лечение при нужда, ще даде противопаразитни препарати, ще направи необходимите анализи.

3.Кучетата от приюта не са приучени към разходки.
Много рядко някои от тях се осмеляват да извършват нуждите си в дома, без да дочакат разходката. За сега не е ясно как кучетата от приюта възприемат правилата на живота на новата територия и търпеливо очакват разходките. Но някои кучета от приют трябва да се научават на тоалетна като малки кученца. Това не е трудно, защото тези животни от цялата си душа се стремят да се харесат на новите си стопани.

4.Кучетата от приюта се нуждаят от курс за корекция на поведението.
Отглеждането в приют провокира в кучетата различни реакции към околната среда. Някои животни започват да проявяват агресия към своите сродници, други скачат по стените на клетките, трети се затварят в себе си и не излизат от колибките. Курс за корекция на поведението трябва да преминават всички кучета без изключение: породисти и безпородни, домашни и приютски. Професионалният треньор ще ви покаже как да се борите с негативните прояви в поведението на животното.

5.Кучетата от приюта са отчаяни животни.
За това, ако не сте сигурни в своите сили, не взимайте такова куче в своя дом. Ако животното трябва да се върне обратно в приюта от новия дом, то ще получи психическа травма за цял живот.

Кучетата от приюта малко се различават от своите събратя, които имат дом. Тяхна особеност е повишената чувствителност към околния свят. Огромното предимство на кучетата от приюта е тяхната безкрайна благодарност към своя спасител. Такива животни са послушни, тихи, държат се незабележимо, притискат муцуна към стопанина си, казвайки му своето "благодаря".

Страх от непозната среда

Адаптирането на куче от приют към живота в дома изисква търпение и добро отношение. И тази ситуация в повечето случаи се състои в преодоляване на страховете. За съжаление много стопани, в стремежа си да предпазят кучето от страха пред нещо, сами влошават ситуацията без да осъзнават. Ако вашето куче се страхува от непозната територия, внимателно прочетете следното:

1 метод:
Този метод е най-ефективен, той се състои в това, че трябва колкото може по-често възпроизвеждайте тази ситуация, от която се страхува кучето. За да престане да се страхува от непознати места кучето, трябва колкото може по-често да го водите със себе си навсякъде. Когато кучето натрупа положителен опит и разбере, че непознатата обстановка не е опасна за него, ще престане да се страхува. Важно е да запомните, че ако кучето се изплаши не трябва да го дърпате насила напред, нито да го съжалявате. Ако стопанина започне да умолява кучето да не се страхува, то ще го възприеме като похвала. По този начин се получава, че страха на кучето се подкрепя от стопанина. По-добре да потупате кучето по гърба, да кажете, че всичко е наред и да продължите пътя си.

За да започне кучето да ходи с вас с удоволствие на непознати места, вземете със себе си на разходката лакомство, играчки, каквото желаете, за да помогнете на кучето да се избави от страха.

В тази ситуация е важно до колко са установени йерархичните взаимоотношения между стопанина и кучето. Стопанина е водач, а в природата на водача е винаги да води стадото след себе си. За това, ако вашето куче ви признава за главен, то ще ви следва дори на непознатите места.
2 метод:

Ако не можете да приучите кучето да не се страхува от нови места, опитайте да намерите партньор на кучето за разходка, някое достатъчно смело куче. По-добре ако е по- възрастно от вашето. Увереността на по-възрастното куче ще се предаде на вашето. Кучетата много добре се разбират помежду си, за това ако не сте успели да докажете на кучето, че няма нищо страшно в непознатата обстановка, може да се получи чрез неговия сродник.

Съвети за стопаните

Да вземете куче от приют е много добро и хуманно дело, но вие поемате отговорност за неговата бъдеща съдба. Да вземете куче от приют, не е същото, както взимането на малко кученце. Когато взимате кученцето от майка му, неговият характер и навици се формират с ваша помощ. Вие можете да наблюдавате всяка негова крачка, да коригирате поведението и недостатъците му, да знаете всичко за неговото здраве.
При спасяване на животно от приют трябва да помните, че в животното е останал отпечатък от предишния му живот: уличен и от приюта. Дори ако кучето е попаднало в приюта от стопани и знае как да се държи в дома, вие трябва да помните за това, че известно време ще трябва да изучавате характера на вашия нов приятел, неговите навици, да привикнете към него и да го приучавате към себе си.

Първото, което ви трябва, е да имате много търпение. Кучето може с всички сили да се дърпа към вас и да бъде готово да ви обича. Но самият процес от пристигането, запознаването с новата обстановка и хора- е голям стрес за него. За това не трябва да дърпате кучето, а достатъчно ласкаво и спокойно да разговаряте с него и да го галите успокоително. Важно е да не изплашите животното с резки думи, шум, дърпане, да не причинявате болка.

След като пуснете кучето в новия му дом, позволете му да се запознае с обстановката и веднага му покажете предварително подготвеното място за него. Това трябва да бъде добре защитен ъгъл, разположен не в коридора, и не на течение.

Случва се понякога, кучето в новия дом да се държи унило, да лежи, да не обръща внимание на никого, да се страхува от всичко. Това е нормален процес на адаптация в новите за него условия. При добри и деликатни отношения със стопанина, това преминава, след няколко дни кучето започва да се държи като обикновен домашен любимец.

Ако животното се страхува да преминава през прага на жилището, можете внимателно да го повдигнете и да го пренесете, повтаряйки ласкави думи, след което да дадете лакомство и да го похвалите.

Ако преди приюта животното е живяло в жилище, то веднага ще си спомни, че трябва да излиза до тоалетна на улицата. Ако кучето е живяло цял живот в клетка, ще трябва да го учите като кученце. Това отнема известно време, но няма нищо страшно, ако има желание да се научи.

Ще бъде добре, ако знаете за миналото на кучето. В този случай по-лесно и бързо ще разберете неговото поведение и ще можете да предовратите някои усложнения. Например, ако е било ухапано от други кучета или бито от хора, може да проявява страх пред тях или да се държи агресивно. Тогава при разходка, докато кучето не привикне и не престане да се страхува от тях, вие трябва да спазвате мерките за безопасност: да не се приближавате близо до голяма компания хора и до кучета. От самото начало на разходката кучето не трябва да бъде пуснато от повода, защото все още не е свикнало с вас и не се е научило да ви идентифицира като стопанин. Първия път пуснете кучето заедно с повода. Така ще го хванете по-лесно. Задължително поставете вашите координати на нашийника.

Ако кучето е скитало много, то може по навик да подбира от земята различни отпадъци. Няма да можете да го отучите ведната от това, но след време и при наличие на търпение, това е напълно възможно. Трябва да обърнете внимание с какво е хранено кучето в приюта: с натурална храна или суха. Трябва да приучите кучето към храната с която смятате да го храните, постепенно. Така ще избегнете стомашни проблеми, които могат да възникнат заради стреса и смяната на храната.

Дори ако кучето не е много чисто, не го къпете веднага. Самият процес на къпане е стрес за животното. Така може да се простуди, да се наплаши и т.н. Не забравяйте, че то още не е свикнало. Ако трябва да го почистите, избършете го с кърпа, напоена с топла вода.

Стопанина трябва веднага да установи позволените рамки, настойчиво и ласкаво да приучава кучето да живее по неговите правила.

Много е важно да покажете на кучето, че във вашия дом то е в безопасност, че вашият дом- е и негов дом.

С всички трудности можете да се справите, ако ги предвидите предварително и имате сведения как да ги преодолеете. Кучето по своята природа е стадно животно, възприема себе си като елемент от определено общество, където заема определена позиция. За домашното куче това стадо е семейството на стопанина, но това не означава, че щом кучето пристъпи вашия праг, то автоматично ще има свое стадо- нищо подобно. То е само, изплашено и разстроено- то се е лишило от привичното си обкръжение, дом и миризми. Вие взимате от приюта активно, общително и забележително куче- което по всякакъв начин ви демонстрира своето разположение и любов, а в дома си водите нещастно, прекалено изплашено създание, което ходи в дома "със свити крака".

Не се страхувайте от подобно нещо- просто се подгответе за него. Това е нормална реакция на кучето. Тя ще премине, когато кучето свикне.

Когато пристигнете в дома, трябва да позволите на кучето да свикне на новото място, да разговаряте ласкаво с него и да не го оставяте за дълго само. Не къпете кучето в първите дни.
Някои кучета бързо разбират, че естествените нужди трябва да се извършват навън, по време на разходка, при други е необходимо известно време, за да свикнат.

Никога не крещете на кучето, не го бийте, то е достатъчно умно, за да разбере вашите изисквания. Преди всичко определете място за кучето- там където ще лежи трябва да има удобен дюшек или постелка. За идеално се смята мястото, ако лежейки на него кучето ще може да обхваща с поглед колкото може повече територия, намирайки се на защитено място от останалото пространство. Кучето трябва да има постоянно място- не на течение, не в коридора, не до отоплителни уреди. Следете никой да не безпокои кучето по време на сън.

Завръщането на кучето към неговото нормално и жизнерадостно състояние ще протече по-бързо, ако кучето бързо придобие сигурност към вас, за това се постатрайте да му покажете, че вие се отнасяте доброжелателно към него и не сте опасни за него. Проявете търпение- разговаряйте с кучето с ласкав глас, убедете го да се приближи към вас, хвалете го за всичко, което е направило правилно и т.н.

Адаптационният период обикновено преминава леко и бързо. В най-тежкия случай той продължава около 7 дни и завършва успешно.

Не е задължително, всичко описано да се случва с всяко куче в новия му дом, реакциите на животните са индивидуални.

http://kotopes.ru/
http://zoozashita.com/
https://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни