[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Куче от приют: плюсове и минуси- 1 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Куче от приют: плюсове и минуси- 1 част

Куче от приют: плюсове и минуси- 1 част

Мнениеот meri » Пет Фев 27, 2015 12:43 pm

Сергей Черников- специалист в областта по поведението на кучето, в своята работа често се сблъсква с проблемите, които възникват при неопитните стопани на възрастните кучета, взети от приют или друго семейство. Много често хората не винаги са готови за появата на животното в дома: техните действия могат да бъдат продиктувани от внезапен душевен порив и чувство на жал. Но кучето си е куче, за това очовечаването му може да изиграе лоша шега на новият стопанин...

За това как да избегнете повечето неприятни ситуации, които могат да възникнат в първите дни при кучето и неговото ново семейство, ще ви разкажем сега.

Изображение

Не само хората, но и животните се сблъскват с определени трудности. Когато човек вземе куче от приют, трябва да бъде готов за всичко. Трябва да бъде готов за скъсани мебели, вещи, нескончаем лай и оплакване от съседите. В началото е желателно да се поинтересувате за кучетата, за техните инстинкти, поведенчески реакции, за да разберете какви механизми ги движат.

Стопанинът трябва да е готов за разходите, които ще се появят заедно с кучето. Първо, това са разходите за храненето. Желателно е то да бъде качествено, не евтино. Трябва да знаете диетата, как да избирате правилно храната или да готвите, ако става въпрос за натурално хранене. Задължително ще има разходи за лечение и профилактика на заболяванията. Възрастните кучета и животните, изпитващи стресово състояние, имат редица заболявания: това могат да бъдат гастрити, панкреатити, заболявания на бъбреците, черния дроб, намален имунитет и неврози. Също така трябва да се имат предвид средствата за специалиста по коригиране на поведението и обучение на кучето. На кучето трябва да се купят необходимите вещи- повод, нашийник, намордник, купи.

А какво се случва с кучето?
То преживява стресова ситуация, попадайки от привичната обстановка в нова среда. Стресът е естествена реакция на кучето, която е една от съставляващите адаптационния период и продължава около две седмици. Въпреки, че при различните кучета стреса може да се проявява различно, за някои кучета тези промени могат да бъдат много критични и без помощта на специалист (вет. лекар или специалист по поведение на кучето) няма да минете.

На първо време кучето може да проявява повишена двигателна активност, или обратното- да стане пасивно; може да отказва храна или дори вода; заради намаления имунитет, свързан с отслабения организъм, както на физиологичен план, така и на психологично ниво, животното може да се разболее или да си нанесе травма, което в впоследствие може да доведе до невроза. През това време кучето прави пакости: гризе мебелите, чупи вратите, скимти или лае. Във всеки случай стопанина трябва да бъде готов за това, че в продължение на две седмици или повече, животното ще демонстрира нехарактерно за него поведение.

Именно този проблем възниква и пред новите стопани, когато видят контраста в поведението на своя любимец преди взимане от приюта и след това, когато е в техния дом. Трябва да помните, че това поведение не е естествено за кучето- то преживява заради смяната на живот и изразява тези преживявания, наблюдава, демонстрира и избира различни стратегии на поведение, а при завършване на периода на адаптация избира определена тактика на поведение. През първите две седмици стопанина трябва да бъде много внимателен с кучето, защото именно през това време може да види много от предишния си житейски опит и да разбере колко е бил богат.

За да сведете стресовото състояние на животното до минимум, преди да го взмете от приюта, трябва да отидете при него, да се разходите, да общувате, да го запознаете с членовете на бъдещото семейство,- така че привикването да премине постепенно. Принципът на постепенността е основополагащ по този въпрос.
За да привикне бързо кучето към новата обстановка, трябва да се погрижите за това, че режима в новия дом да бъде максимално приближен към този, който е имало в приюта или при предишните стопани. Може да помолите служителите от приюта за постелката, на която е спало кучето, купа или играчка- неговите вещи, които ще му помогнат да се адаптира на новото място. Желателно е да запазите същата диета, за да не предизвикате проблем от страна на стомашно-чревния тракт поради преживения стрес.

Изображение

Но най-важното в адаптационния период- това е правилното поведение на стопанина и неговата готовност към появата на новия член на семейството. Не трябва да се държите неестествено и да отделяте повишено внимание на животното. Не стойте до кучето, изоставяйки своите дела: в противен случай то ще бъде психологически зависимо от вашето постоянно присъствие до него. Възможно е в първите няколко дни да стоите по-дълго и по-често да разхождате кучето, за да компенсирате неговата повишена двигателна активност. По-късно можете постепенно да преминете към този режим на разходка, който ще спазвате редовно. Стопанина трябва да бъде готов към това, че кучето ще се нуждае от определено време за привикване на новата територия и на запознавате с всички членове на семейството. Ако някой от вашите близки няма възможност да се запознае с кучето в приюта, трябва да ги запознаете на неутрална територия, например- на улицата.

Първоначално стопанина е желателно да остане максимално пасивен наблюдател: не трябва постоянно да галите кучето, да го прегръщате и да го карате да играе. Трябва да му дадете време за изучаване на новата обстановка- за това са необходими 2-3 дни.

Изображение

Постепенно можете да преминете към по-активно общуване, колкото повече съвместни интересни занимания намерите, толкова по-бързо кучето ще се адаптира. Игрите, както на чист въздух, така и в жилището, са интересни на всички и помагат за ускоряването на адаптацията и придобиване на позитивен опит от вашето куче. Трябва да помните за това, че игрите не трябва да провокират агресия: постарайте се в първите две седмици да не отнемате на кучето лакомството или играчките. Изключете игрите, в които се опитвате да тичате след кучето и да го хващате. Всички членове на семейството могат да хранят кучето поред- дори децата под надзора на възрастните.

Помнете, че най-сложното за кучето и по-често предизвикващо невроза- това е непоследователността на действията на стопанина. За това е важно да приучите кучето към определени правила на поведение и да изисквате тяхното спазване. Главен принцип- това е постоянството: хранене на едно място, спазване на определената територия, график за разходките.

След периода на адаптация кучето започва да се държи естествено. Смята се, че то ще се опитва да постигне по-висша степен в йерархията на стадото. На практика, това не е точно така. Доминиращи кучета се срещат в градовете много рядко. По-често поведението на околните подтиква животните към определен род действия, които се оценяват от хората като опит за доминиране. Всяко куче, попадайки в ново семейство, ще изучава техните навици: какво поведение демонстрират членовете на стадото, какво правят, и каква роля му отреждат. Ако не дадат доминираща роля на кучето, то само няма да я вземе, защото доминирането - това преди всичко е отоговорността за стадото. Да бъде водач е тежка работа. За това кучето е готово да се подчинява и да остави тази отговорност, ако хората са готови да я приемат. Много е важно, рангът на кучето да бъде по-нисък, отколкото при другите членове на семейството. Водачът не е зъл, а опитен, неговите действия са последователни и постоянни, и той изисква от членовете на стадото изпълнение на своите изисквания.

http://zootika.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Бездомни животни